Kanker
AANDOENING: Baarmoederhalskanker
Gevonden aantal:28
Boek(28)
Achter de lach

Aandoening: Baarmoederhalskanker
Thema's: Bejegening, Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Fran Drescher
Uitgever: Archipel
ISBN: 9789041760722
OCLC: 66626619
Jaar: 2002
De strijd van The Nanny tegen kanker
Actrice Fran Drescher beter bekend als ‘The Nanny beschrijft hoe ze erachter komt dat ze baarmoederhalskanker heeft.

Al bij al heb ik gelukkig geleefd

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Gynaecologische kanker
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Koen Dillen
Uitgever: Standaard/WPG
Jaar: 2011
Het bewogen leven van Marie-Rose Morel
Marie-Rose Morel (1972-2011), is een politica van het Vlaams Belang. Zij overleed aan baarmoederhalskanker op 38 jarige leeftijd en liet twee jonge kinderen achter. De man met wie zij een maand voor haar dood in het huwelijk trad, Frank Vanhecke, is coauteur van dit boek. Voor het boek is een dagboek gebruikt dat Marie-Rose Morel bijhield in haar laatste levensjaren. In het boek wordt veel aandacht besteed aan de successen in haar leven. Het boek is geillustreerd met foto's van Morel als kind, studente, miss Vlaanderen, politica en mediafiguur. Haar Vlaams idealisme en werk voor het Vlaams Belang worden in het boek uitvoerig belicht en becommentarieerd. Ook enige moeilijke thema s die het leven en de dood van Marie-Rose Morel opriepen in de media, staan beschreven.

Baarmoederhalskanker

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Alternatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Meta du Crocq-Boonstra
Uitgever: Schrijverij Mooi Mens
ISBN: 9789080547636
OCLC: 234784140
Jaar: 2007
Mijn innerlijke wedergeboorte.
Ervaringsverhaal van Meta du Crocq-Boonstra over de periode waarin bij haar baarmoederkanker werd vastgesteld tot ongeveer een jaar daarna. Veel nadruk ligt op alternatieve healingmethoden. Goed leesbaar, dicht bij de ervaring geschreven.

Boek voor Belle

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Dood, Nazorg, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Marjan Berk
Uitgever: Atlas/Contact
ISBN: 9789045012735
OCLC: 316228542
Jaar: 2009
Dit boek is geen ervaringsverhaal, maar een herinneringsboek voor Belle, de dochter van Peter Berk en Roos Berk-Glisten (1965-2005), die aan baarmoederhalskanker is overleden. Belle was toen 2 jaar. In verschillende hoofdstukken staan getuigenissen van familie en vrienden. Met enige foto’s ter illustratie. Leest makkelijk en snel.

De dag dat ik doodging

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Eierstokkanker, Vroeggeboorte, Zwangerschapsproblemen
Thema's: Clientvriendelijke zorg, Deskundigheid, Dokters in maten en soorten, Emoties, Kwaliteit van zorg , Vernieuwende patientvriendelijke ideeen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Tania Bongers
Uitgever: Mistral
ISBN: 9789048818877
OCLC: 858038884
Jaar: 2013
De strijd van een moeder voor haar ongeboren kind
Egodocument van Tania Bongers waarin zij beschrijft hoe bij haar, gedurende haar zwangerschap (16 weken), baarmoederhalskanker werd geconstateerd. Het advies van de Nederlandse artsen was aanvankelijk aborteren. Maar Tania Bongers zocht zelf op het internet. Zij vond een Belgische arts in Leuven die zwangere vrouwen  chemotherapie geeft waarbij ze de baby kunnen behouden zonder negatieve gevolgen voor het kind. Toen volgden de Nederlandse arts, en een samenwerking tussen hem en de Belgische collega werd een feit. Ze kreeg vijf chemokuren en  haar dochtertje  werd met 33 weken gezond en wel geboren via een keizersnede. De tumor, baarmoeder en eierstokken van Tania Bongers werden daarna meteen verwijderd. Het boek van 41 hoofdstukken, 304 pagina’s, na deze periode geschreven,  is een indrukwekkend verhaal.

De helling

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Suzanne Biewinga
Uitgever: Uitgeverij Loghum Slaterus
ISBN: 9789060019566
OCLC: 64124035
Jaar: 1984
Ervaringen van een vrouw met baarmoederhalskanker
Ervaringsverhaal van Suzanne Biewinga over haar ziekte en hoe ze toch door gaat met leven.

De naakte waarheid

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Borstkanker, Botkanker, Darmkanker, Gynaecologische kanker, Hersentumor, Huidkanker, Kanker, Longkanker, Melanoom, Tumor
Thema's: Communicatie, Coping, Medepatienten
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Marina Nieuwenhuijs
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789082259100
OCLC: 888443750
Jaar: 2014
Luxe uitziend portrettenboek van 231 pagina’s, 24 x 28 cm met een hardcover en een leeslint. In het boek staan op pagina grote kleurenfoto’s 30 vrouwen geportretteerd staan die een vorm van kanker hebben (gehad), respectievelijk: borstkanker, darmkanker, gynaecologische kanker, hersentumor, huidkanker, leukemie, longkankertumor in de oogbol, tumor in de heup. De vrouwen zijn van verschillende leeftijd en staan in het boek tweemaal achter elkaar geportretteerd: een keer( meest) met ontbloot bovenlijf en een keer volledig gestyled in hun favoriete, zwarte kleding. Daarbij lichten verschillende verhalen toe, hoe en wanneer de kanker vorm werd geconstateerd, hoe die behandeld werd en welke gevolgen de ziekte heeft gehad op het leven van de vrouw en haar omgeving. Zie ook:http://www.boekdenaaktewaarheid.nl/

Help... De zuster is ziek!

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Verplegenden als zieken
Thema's: Evenwicht, Heel de mens, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Sjet Rozenberg-Postma
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2013
Egodocument van 140 pagina s waarin verpleegkundige Sjet Rozenberg-Postma beschrijft hoe bij haar in 2012 baarmoederhalskanker werd ontdekt, hoe zij daarvoor behandeld werd en wat voor impact het had op haar werk, haar leven en dat van haar familie.

Sjet:( www.boekscout.nl): Ik ben moeder van vier kinderen, echtgenote, dochter, zus en verpleegkundige. Deze rollen kun je niet loskoppelen, zeker als er in 2012 een rol bijkomt, die van patient. Er werd bij mij baarmoederhalskanker geconstateerd. Deze nieuwe rol, patient, zorgt ervoor dat ik verander als moeder, als echtgenote, als dochter en zus maar zeker ook als verpleegkundige. Dit is mijn verhaal over mijn kanker met als rode draad mijn rol als verpleegkundige.

Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Bejegening, Deskundigheid, Informatief, Technologie
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Rebecca Skloot
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046808832
OCLC: 697530653
Jaar: 2010
Bespreker: Anne De Smet
Rebecca Skloot schrijft over het leven van de zwarte vrouw Henrietta Lacks die sterft aan kanker in 1951. Henrietta was een ontzettend lief persoon, voor de familie de engel die opnieuw geboren werd in de vorm van de onsterfelijke cellen, de HeLa-cellen, die na maanden nog springlevend zijn en zich minstens hebben verduizendvoudigd. De eerste menselijke celkweek zorgt voor een mondiale doorbraak op medisch gebied: Henrietta hielp mee aan de ontdekking dat de mens 46 chromosomen heeft, aan het isoleren van stamcellen, aan in vitro fertilisatie en nog veel meer. Skloot neemt de wetenschappelijke context onder de loep en trekt kritiek breder dan hoe het eraan toe gaat in een familie. De confrontaties met de boze, verongelijkte familie Lacks en hun strijd om zich te verzoenen met het bestaan van de HeLa-cellen zullen de lezer niet in de koude kleren gaan zitten. De mensen spreken zoals zij spreken, inclusief hun dialect. De sprongen in de tijd zijn gemakkelijk te maken door de tijdsbalk bij elk hoofdstuk. De foto’s spreken en Henrietta’s foto op het kaft is bekend in de hele medische wereld.

Ik ben Roza

Aandoening: Baarmoederhalskanker
Thema's: Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Floor Nusink
Uitgever: Elikser
Jaar: 2020
In dit boek beschrijft Floor Nusink hoe Roza in 2013 naast vrouw, dochter, moeder, echtgenote, zus, vriendin en werkneemster ook kankerpatiënt werd. Het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. Roza had het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker als een soort formaliteit beschouwd. Dit bleek heel anders uit te pakken.

Deze roman gaat over de transformatie die Roza doormaakte na het krijgen van de diagnose kanker. Met het overleven van deze ziekte kreeg ze de tijd om iets anders van haar leven te maken dan wat ze tot dan toe deed. Ze leerde te luisteren naar haar eigen innerlijke stem en te handelen naar wat ze hoorde.

Ik geloof mijn leven niet

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Depressie, Drugsverslaving
Thema's: Coping, Dood, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jeroen Weber
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2014
Biografie van 162 pagina’s waarin Jeroen Weber beschrijft hoe zijn roerige leven is verlopen waarin hij o.a. seksueel misbruikt wordt, zijn vader op 12-jarige leeftijd verliest, verslaafd raakt aan coke en zijn vrouw verliest aan baarmoederhalskanker.

Ik moet wakker blijven

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Emoties, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Lien Heesen
Uitgever: Pilo
OCLC: 69201412
Jaar: 1994
Ervaringsverhaal van Lien Heesen over de periode dat bij haar baarmoederkanker werd geconstateerd en de periode daarna. Het boek begint met het verhaal van Lien Heesen, waarna uitleg gegeven wordt over de soort kanker en de behandeling. Tenslotte zijn ook gedichten in het boek opgenomen die Lien Heesen over deze periode schreef.

In de ban van groene monsters!

Aandoening: Baarmoederhalskanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Alina Bruijnes
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
Jaar: 2010
Verhaal van Alina Bruijnis over de periode dat bij haar baarmoederhalskanker werd geconstateerd en behandeld. Ze beschrijft in het boekje hoe ze haar tijd als kankerpatient ervaren heeft. Met een voorwoord van Astrid Pascal, psychosociaal behandelaar gynaecologische oncologie. De opbrengsten van het boek gaan naar Stichting Kika. Goed leesbaar.

Inzicht door Anne

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Bejegening, Clientvriendelijke zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Lina Boot
Uitgever: Gigaboek
ISBN: 9789085483243
OCLC: 795675634
Jaar: 2012
Egodocument over de laatste levensjaren van Lina Boot waarin bij haar baarmoederhalskanker was geconstateerd. Ze beschrijft haar gang door de zorg, ziekenhuisopnames en hoe zij thuis door de thuiszorg en buurtzorg Nederland opgevangen werd. In het boek richt zij zich tot Anne, haar op 25-jarige leeftijd gestorven zus. Lina Boot stierf zelf kort na de publicatie van dit boek. De opbrengst van het boek heeft Lina bestemd voor het nieuwe hospice in Born. Het boek gaat uitgebreid in op spiritualiteit (ook met enkele gedichten).

Je bent al mooi

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Huidkanker
Thema's: Acceptatie, Informatief, Positief Denken, Systeemdwang
Perspektief: Egodocument
Auteur: Liesbeth Woertman
Uitgever: Ten Have
Jaar: 2019
De schoonheid van imperfectie
Je bent al mooi is het nieuwe boek van Liesbeth Woertman, expert op het gebied van lichaamsbeelden in relatie tot (sociale) media. Hoewel we de afgelopen vijftig jaar feitelijk mooier zijn geworden — we hebben bijvoorbeeld een mooiere huid en een mooier gebit — blijkt uit onderzoek dat we steeds meer ontevreden zijn over ons uiterlijk. In een cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm vormen, staat ons zelfbeeld onder grote druk. We scrollen langs perfecte lichamen en levens over onze schermen, maar ons eigen bestaan lijkt helemaal niet zo volmaakt. Woertman onderzocht wat deze beelden doen met de manier waarop we ons eigen lichaam ervaren. Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt Woertman ons een boek aan vol pakkende en uitdagende inzichten. Persoonlijk wordt het op het moment dat Woertman beschrijft hoe de confrontatie met huidkanker haar dwong om op een nieuwe manier naar haar eigen lichaam te kijken.

Je bent jong en je krijgt wat

Aandoening: Baarmoederhalskanker
Thema's: Coping, Emoties, Evenwicht, Humor, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Monique van Loon
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Jaar: 2020
Leven en liefhebben in tijden van baarmoederhalskanker
Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent? Het overkwam Monique van Loon. In Je bent jong en je krijgt wat beschrijft zij soms tussen neus en lippen door, soms expliciet, hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt. Hoe je je sexy kunt blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is. Van Loon schrijft vol zelfspot en humor over een leven met en na baarmoederhalskanker.

Je blijft bestaan

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Dood, Emoties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Ann Pype
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789402223668
OCLC: 1110688259
Jaar: 2018
Covertekst: ‘Joke kreeg een dag voor haar 37ste verjaardag te horen dat ze baarmoederhalskanker heeft. De strijd heeft twee jaar geduurd. De laatste drie maanden in het leven van Joke verliepen met ups en downs. Ondanks alle verdriet en pijn heeft Joke heel veel liefde mogen ervaren in haar laatste weken. Ze heeft bewust afscheid genomen van haar twee jonge kinderen, haar ouders, zussen en haar vele vrienden. Samen met Ann, haar beste vriendin, heeft ze alle voorbereidingen getroffen voor haar begrafenis. Joke heeft bewust naar haar dood toegeleefd, en ze haalde alles uit elke dag, ondanks de pijn die ze had. Uiteindelijk heeft Joke gekozen voor euthanasie, omdat de pijn ondraaglijk werd. In Je blijft bestaan lees je Jokes verhaal.’

Kanker zooi

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Angst, Emoties, Hulpverleningsrelatie, Medepatienten
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jenny Bouman
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2012
Pluk de dag!
Egodocument van 136 pagina’s waarin Jenny Bouman beschrijft hoe bij haar, vlak na de geboorte van haar tweede dochter baarmoederhalskanker werd geconstateerd. Ze schreef het boek op basis van blogs, die ook in het boek opgenomen zijn. Ze beschrijft hoe ze de periode van behandelingen heeft ervaren waarin operaties, onderzoeken chemo en bestralingen centraal staan, hoe de impact van dit alles was op haar, haar gezin en haar omgeving. Hoe ze omging met verschillende hulpverleners en medepatiënten. Wat ze deelde met anderen en hoe ze zich voelde, nadat ze het goede nieuws had gekregen dat er geen restmaligniteit te vinden was.

Kanker... een kado?

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Positief Denken, Spiritualiteit
Auteur: Yvette van Boven
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
Jaar: 2007
Saboteer jij je genezing zonder dat jij je daar bewust van bent?
Yvette van Boven kreeg zes jaar geleden, net na de geboorte van haar vierde dochter te horen dat zij baarmoederhalskanker had. In dit boek wil zij laten zien dat je ook veel kunt doen om te voorkomen dat je kanker krijgt en om er van te genezen. Zij gebruikt daarbij diverse alternatieve therapieen, put uit spiritualiteit,zag gedurende haar ziekte engelen in allerlei vormen als boodschappers van God die haar hielpen ervaren en begrijpen dat het leven een eindeloze cyclus is.

Leren leven als een elastiekje

Aandoening: Baarmoederhalskanker
Thema's: Acceptatie, Evenwicht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Katja Swager
Uitgever: 7 Hathors publishing
ISBN: 9789081941105
OCLC: 809940393
Jaar: 2012
Het vinden van je plek op aarde
Ervaringsverhaal van Katja Swager waarin zij vertelt hoe haar leven veranderde doordat zij baarmoderhalskanker kreeg. Katja:'Er was eens een carrieretijger. Ze was 31 jaar, werkte hard om zich vooral voor anderen te bewijzen. Rende van hot naar haar en verloor zichzelf volkomen in de ratrace van het leven. Snelheid was haar ding, ze racete rond op een Suzuki TL 1000 motorfiets en liet zich door niets en niemand iets vertellen. Gas is alles! Ze nam het leed van de wereld op haar brede schouders zodat ze haar eigen sores niet hoefde te voelen. Lekker makkelijk!
Tot op een dag de noodrem aangetrokken werd. Wie niet horen wil moet bloeden, ehh... voelen. Baarmoederhalskanker in de terminale fase bracht haar leven tot stilstand. En toen? Je raad het al, die carrieretijger ben ik en ik deel graag met je hoe het komt dat ik het kan navertellen... Waarom? Omdat ik op het nippertje, balancerend tussen leven en dood, in de stilte eindelijk gehoor gaf aan de roep van mijn hart. Niet denken, maar voelen! Dat bleek de weg terug naar het leven, terug naar mijn ware zelf. Van terminaal kankerpatient tot helemaal schoon op eigen kracht en op mijn eigen, eigenwijze manier...' Het slot van het boek heb je al geraden, het heeft een heel erg happy end. Anders had jij dit boek nu onmogelijk in je handen kunnen hebben. Tja, en wat dat elastiekje daar nu mee te maken heeft? Ik daag je uit om dit boek te lezen en er onder andere achter te komen dat alles anders is als je het op zijn Katjasiaans bekijkt.

Leve het leven!

Aandoening: Baarmoederhalskanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Marie Rose Morel
Uitgever: Standaard/WPG
ISBN: 9789002235924
OCLC: 674337324
Jaar: 2010
Dagboek over kanker en kinderen
Egodocument in de vorm van een blog van Marie-Rose Morel (1972), een Vlaamse politica, die beschrijft hoe haar dagelijkse leven veranderde toen bij haar baarmoederkanker in een vergevorderde stadium werd gevonden. Dat was in een periode dat ze aan het scheiden was, een met haar twee zoontjes op zoek was naar een nieuwe woning. Marie-Rose viel steeds meer af en ontdekte rare plekken in haar lies, die steeds meer groeiden en vroeg een collega die ook huisarts is, advies. Ze beschrijft de ziekteperiode, hoe ze familie en vrienden ingelicht heeft, welke onderzoeken en behandelingen ze onderging met alle emoties die daarbij horen.

Maar ik heb kanker

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Emoties, Nazorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Judith Eberson
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
Jaar: 2010
Ervaringsverhaal van Judith Eberson over een jaar uit haar leven, de periode dat bij haar baarmoederhalskanker werd geconstateerd. Het boek is goed leesbaar, open en eerlijk, soms een beetje rauw geschreven. Elk hoofdstuk eindigt met een stukje uit een muziektekst van een favoriete band. Toen ze meedeed aan het revalidatieprogramma Herstel en Balans realiseerde ze zich dat er nog veel spoken in haar hoofd zaten die haar hinderden en eruit moesten. Ze begon met schrijven en schreef het boek in 4 dagen.

Troost me morgen maar

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Emoties, Nazorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Gea Ermshaus-Roelofsen
Uitgever: Uitgeverij de Toorts
ISBN: 9789060205730
OCLC: 71440144
Jaar: 1988
Dagboekfragmenten waarin Gea Ermhaus- Roelofsen beschrijft hoe bij haar baarmoederhalskanker wordt geconstateerd na een routinecontrole en ze een ingrijpende operatie ondergaat en wat voor impact dat op haar leven heeft. NBD|Biblion. Ingrid van Ek:'(...)Na veel onderzoeken, die gepaard gaan met heel veel vragen en onzekerheden blijkt een grote operatie onvermijdelijk. Na haar operatie kan ze niet meer zwanger worden. Duidelijk wordt beschreven hoe moeilijk de periode vlak na de operatie is. Het boekje eindigt een jaar na de operatie. Ze is dan nog erg onzeker over haar gezondheid. Een goed duidelijk verhaal dat inzicht geeft in emoties die een rol spelen. Niet beschreven zijn de emoties van haar man en van de buitenwereld.'

 

Tussen Hel en Hemel 17

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Coping, Deskundigheid, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Lara Jongbloets
Uitgever: Stichting 4 the Better Foundation
Jaar: 2014
Het openhartige dagboek van een jonge vrouw over kanker, liefde, levensbepalende beslissingen en kleurrijke shotjes.
Dit boek van 191 pagina’s is in dagboekvorm geschreven door Lara Jongbloets. Ze beschrijft hoe bij haar, toen ze twintig was een zeldzame kwaadaardige vorm van baarmoederkanker werd gediagnosticeerd, waardoor ze waarschijnlijk zou sterven. Het bleek een onjuiste diagnose en Lara overleefde de kanker wel. Hoe dat ging, staat in dit boek beschreven. De titel, Hemel 17 verwijst naar het studentenhuis waar ze als studente communicatiewetenschappen woonde en de Hel stond voor de kanker die ze kreeg. Stichting AYA Cover: Lara Jongbloets staat midden in het studentenleven als ze op twintigjarige leeftijd te horen krijgt dat ze een zeldzame kwaadaardige tumor in haar baarmoeder heeft. Door een onjuiste diagnose komt Lara in een medische molen terecht. Na vijf maanden van onzekerheid kan ze beginnen met de behandeling van deze zeer agressieve vorm van kanker. Terwijl haar vriendinnen kleurrijke shotjes wegtikken op studentenfeesten, vecht Lara tijdens 42 weken van chemotherapie huilend, lachend en kotsend voor haar leven en het behoud van haar baarmoeder. Lara zet zich vanuit het Nationaal AYA Platform als ambassadeur in voor de Stichting AYA (Adolescent and Young Adult) van het Radboudumc. Deze stichting is opgericht voor jongeren en jongvolwassenen in de leeftijdsgroep tussen de 18 en 35 jaar die te maken krijgen met kanker. Juist in deze leeftijd is er specifieke zorg en ondersteuning nodig, die zich onder andere richt op thema’s als vruchtbaarheid, werk, studie, relaties, financiële vraagstukken en langetermijneffecten.Cover: ‘Kanker, de dood. Houdt het leven nu voor mij op? Terwijl het eigenlijk nog maar net begonnen is? Pas een jaar geleden verliet ik het ouderlijk huis en ging voor mezelf zorgen. Ik dacht dat ik de wereld aankon. Ik begon aan de studie Communicatiewetenschappen in Amsterdam en werd lid van een studentenvereniging. Ik was in de wolken, met mijn nieuwe dispuut, nieuwe vriendinnen en nieuwe stad. Mijn geluk kon niet op toen ik halverwege het jaar werd gevraagd voor ons dispuutshuis, Hemel 17. En nu ben ik beland in de hel.’ Zie ook: https://www.3fm.nl/video/show/giel/69212 en https://www.facebook.com/tussenhelenhemel17 en http://student.uva.nl/bcw/nieuws/item/boek-lara-jongbloets.html

Who the hell is Trudy?

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Bewegingsapparaat, Gedragsmoeilijkheden bij kinderen, Geestelijke gezondheidszorg, Zwangerschapsproblemen
Thema's: Evenwicht, Veerkracht
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Peter Henk Steenhuis
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789047707615
OCLC: 930534250
Jaar: 2015
Een non-fictie novelle

Trudy mag niet doodgaan, want dan is er geen gek meer in de straat die de boel aan de gang houdt’(pag.146)

Biografie van Trudy Schilder, boek van 147 pagina’s waarin het bewogen leven van Trudy Schilder beschreven wordt. Haar jeugd, relaties, leven als getrouwde vrouw, gescheiden vrouw, de bevallingen van haar kinderen, opgroeien van en zorgen om haar pleegkind Damian, en de nodige gezondheidsproblemen. Op de cover staat een elektrische cirkel zaag omdat Trudy daarmee bomen omzaagde. Symbool voor een geëmancipeerde vrouw.

Zij en ik

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ingrid Rensen
Uitgever: Gopher
ISBN: 9789020992939 9789051790139
OCLC: 1088892798 67053559
Jaar: 2001
ngrid is bijna dertig als bij haar baarmoederhalskanker wordt geconstateerd. Ze beschrijft deze periode waarin angsten en onzekerheden terugkomen uit de ziekteperiode van haar moeder.Haar moeder stierf aan kanker. Ingrid Rensen beschrijft in het boek hoe kanker in haar leven is geweest gedurende meerdere levensfasen. Gedurende haar puberteit krijgt haar moeder kanker en overlijdt, en rond haar dertigste wordt bij Ingrid een voorstadium van baarmoederhalskanker ontdekt. Ze beschrijft de gebeurtenissen, haar emoties en ervaringen

Zij en ik

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Kanker, Tumor
Thema's: Coping, Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Annemie Struyf
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789020992939 9789051790139
OCLC: 1088892798 67053559
Jaar: 2010
In dagboekvorm vertelt de Belgische schrijfster over een hechte vriendschap die zij heeft met vriendin Magdalena. Van maart 1997 tot februari 1999 deden zij een spirituele ontdekkingsreis langs onder andere een auralezeres, een boeddhistische monnik, naar psychedelische stoffen, een zweethut, Vision Quest en goeroes als Mother Meera, Sai Baba en Osho. Zij zochten naar de grenzen van wijsheid, waanzin en God. De periode van september 2003 tot december 2006 beginnend op pagina 195 heeft als titel Tussen leven en dood. Daarin wordt verslag gedaan van het letterlijke lief en leed dat gedeeld werd gedurende de laatste levensfase van Magdalena waarin bij haar een kankertumor bij de nek was geconstateerd met uitzaaiingen. Fotografe Lieve Blancquaert was nauw betrokken en maakte foto s.

Biblion recensie Marianne Jans: (..)Een fascinerende beschrijving van een vriendschap met wijsheid, maar waar juist ook de rauwheid van het leven op integere wijze beschreven wordt. Ondersteund met kunstzinnige, soms indringende sfeerfoto s van alledag.

Zwemmen in de zee des doods

Aandoening: Acute leukemie, Baarmoederhalskanker, Borstkanker, Kanker
Thema's: Aftakeling, Emoties, Levenseinde, Persoonlijke relaties, Schaamte
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: David Rieff
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789023429012
OCLC: 255417969
Jaar: 2008
David Rieff is een non fictie schrijver meest over internationale politiek en de enige zoon van Susan Sontag. Zij was vanaf 1950 tot 1957 getrouwd met Philip Rieff. In 2004 kreeg zij Leukemie. Zij had eerder borstkanker en baarmoederkanker gehad. Susan wilde alleen maar overleven, ook al waren de vooruitzichten slecht. Ze klampte zich aan het leven vast, had moeite met dood gaan, wilde een beenmergtransplantatie en werd geinteresseerd in het verhaal van Lance Armstrong. Na de behandeling ging ze snel achteruit, was incontinent, had zweren, ijlde soms. Dat wilde ze niet zien, ze wilde van haar omgeving andere zaken horen. David beschrijft hun relatie, en de laatste jaren uit Susan’s leven, haar en zijn worsteling met haar dood. Hij heeft het over schuldgevoelens, verdriet, wroeging, hoe je om moet gaan met sterfelijkheid, doodgaan, afscheid nemen.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn StumbleUpon Email
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:   alt
Dit project wordt gesteund door VSBfonds: alt