Kanker
AANDOENING: Blaaskanker
Gevonden aantal:7
Boek(7)
Licht in de tunnel

Aandoening: Blaaskanker, Dwarslaesie, Uitzaaiingen
Thema's: Coping, Humor, Palliatieve zorg, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Marc de Hond
Uitgever: Lev.
Jaar: 2020
Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten. Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet. De lampjes in de tunnel waren het bijzondere huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemo, het afscheidsfeest voor zijn blaas die verwijderd moest worden, de pretparkbezoeken met de kinderen op goede dagen en het huwelijksfeest toen Marc en zijn vrouw Remona al wisten dat hij niet meer beter zou worden, maar dat geheim hielden voor hun gasten. Licht in de tunnel is een bijzonder boek met een unieke en inspirerende kijk op leven en dood.

Manna voor iedere dag

Aandoening: Blaaskanker, Eierstokkanker, Stoma, Uitzaaiingen, Verplegenden als zieken
Thema's: Coping, Evenwicht, Familieverhoudingen, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Dinie Nieuwenhuis-Bredewout
Jaar: 1996
Tien jaar leven met kanker
Egodocument van 36 pagina’s waarin verpleegkundige Dinie Nieuwenhuis-Bredewout beschrijft hoe bij haar in 1986, één dag na haar 41e verjaardag, eierstokkanker werd geconstateerd in een vergevorderd stadium. Ze licht toe hoe ze diverse operaties onderging, chemokuren kreeg en haar leven en dat van haar man en kinderen door terminale kanker werd beïnvloed. Zij vond steun bij man, kinderen (toen zeventien, veertien en twaalf jaar oud) omgeving en geloof. Daardoor had zij de overtuiging dat het uitmaakt hoe je in het leven staat, niet voor het eindresultaat, maar voor de manier waarmee je met deze ziekte omgaat. De God die het leven wil, het goede leven, en die zijn belofte gegeven heeft door te zeggen: “Ik ben met je, al de dagen van je leven. (pag.5). Het boekje van 31 pagina’s kent de volgende opbouw; inleiding, terugblik op de beginperiode van de ziekte; klachtenvrije periodes; geen genezing; progressie van de ziekte; gedachten over sterven; laatste fase; Het boekje is ook opgenomen in de boekenlijst van Olijf.

Mijn sterven, mijn dood

Aandoening: Blaaskanker, Kanker, Nierkanker
Thema's: Dood, Goed Leven, Levenseinde, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Peter Noll
Uitgever: Uitgeverij Ambo-Anthos
Jaar: 1985
Bespreker: Guus van der Veer

Dit boek bevat reflecties van de schrijver vanaf de dag dat bij hem blaaskanker geconstateerd wordt tot tien dagen voor zijn dood. Die reflecties werden door hem gedicteerd, als een soort dagboek. Naast zijn ziekte en de naderende dood komen vele andere zaken aan de orde die de schrijver bezig hielden, waaronder ook het wel en wee van mensen om hem heen.

Moe maar moedig

Aandoening: Blaaskanker, Uitzaaiingen
Thema's: Levenseinde, Palliatieve zorg, Persoonlijke relaties, Rouw, Zorgbelasting
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Anna M.
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048439676
OCLC: 1109724861
Jaar: 2016
Er zijn allerlei dingen die ik niet meer kan of mag, anderzijds lig ik hier te schrijven op bed als God in Frankrijk, hoewel op allerlei plekken de tumor en zijn fraaie vriendjes de metastasen aan mijn voortbestaan knagen. (pag.6)

Boek van 360 pagina’s waarin Anna M beschrijft hoe bij haar man blaaskanker werd ontdekt, hij geopereerd werd, behandelingen onderging, uitzaaiingen kreeg, palliatief werd en stierf.

Rauwe dagen

Aandoening: Beroertes, Blaaskanker, CVA, Kanker, Ouderenzorg, Post traumatische stress stoornis (PTSS)
Thema's: Euthanasie, Familieverhoudingen, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Rita Spijker
Uitgever: Marmer
ISBN: 9789460681509
OCLC: 858038478
Jaar: 2013
Bespreker: Merthe van der Bruggen
Een autobiografisch verhaal over het verliezen van ouders
Autobiografisch verhaal over het verliezen van ouders, mantelzorg en euthanasie. Als haar moeder plotseling overlijdt, moet Spijker samen met haar familie de mantelzorg voor haar vader op zich nemen. Dat maakt sterke en ambivalente gevoelens los. Een goed geschreven, intiem en soms pijnlijk eerlijk verslag over ontluistering, loyaliteit en schuldgevoel. Boek van 160 pagina's.

Spoedgeval

Aandoening: Blaaskanker, Kanker
Thema's: Angst, Bejegening, Coping, Dokters in maten en soorten, Emoties, Hulpverleningsrelatie
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Daniel Arruda Massa
Uitgever: Syndicaat
ISBN: 9789462802377 9789021891873
OCLC: 967312053 694557284
Jaar: 2016
Stripboek van Daniel Arruda Massa over zijn broer, bij wie op 17 jarige leeftijd blaaskanker werd geconstateerd. In het album wordt het leven van de hoofdpersoon via een strip beschreven en getekend, vanaf het moment dat hij dit te horen krijgt tot na zijn operatie. Getekend en beschreven wordt ook hoe zijn moeder, vrienden en omgeving reageren en wat er allemaal bij komt kijken. Het stripalbum laat zien hoe je als jongere omgaat met nieuws dat je leven overhoop haalt. A-4 formaat, 48 pagina’s.

Tjitse Smeding

Aandoening: Blaaskanker, Kanker, Ongeval
Thema's: Coping, Dood, Levenseinde, Palliatieve zorg
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Tjitse Smeding
Uitgever: Elikser
Jaar: 2011
Niemand weet hoe laat het is
Cover: ‘Tjitse Smeding vecht voor zijn loopbaan op de drafbaan en wint alles. Hij vecht voor zijn leven en overwint ook dan steeds weer. Een dramatisch ongeval tijdens een race maakt een einde aan zijn carrière. Als hij na jaren revalideren zijn comeback maakt, wordt er een terminale vorm van kanker geconstateerd. Bovendien is hij slachtoffer van een ernstig auto-ongeluk. Maar pas op het moment dat Tjitse eindelijk rust lijkt te vinden in zijn hectische bestaan, slaat het noodlot zijn laatste slag. Tamara, de liefde van zijn leven, beschrijft op een eerlijke, directe en vooral aangrijpende manier het leven en de dood van een van de grootste kampioenen die de drafsport ooit heeft gekend. Een verhaal over echte liefde. Voor elkaar, voor dochter Dagmar, die hem steevast 'Daddy Cool' noemt, en uiteraard voor de paarden. Een waar gebeurd verhaal. Dat je bij de strot grijpt.’ Boek van 377 pagina’s.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn StumbleUpon Email
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:   alt
Dit project wordt gesteund door VSBfonds: alt