Kanker
AANDOENING: Borstkanker
Gevonden aantal:288
Boek(288) Weblog(37) Ego-document(10) Multimedia(13) Website(5)
...En nu verder

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Evenwicht, Nazorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: An van der Valk
Uitgever: Dekker en van de Vegt
Jaar: 1979
Ervaringen voor en na een borstamputatie
In dit boek beschrijft An van der Valk, zelf psychologe, hoe ze de periode tussen het moment van ontdekking van haar borstkanker tot aan het herstel en terugkeer naar haar werk als docente in het HBO, heeft ervaren.

100 dagen kanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Educatief, Hulpverleningsrelatie, Humor
Perspektief: Egodocument
Auteur: Rachel Franse
Uitgever: Q
ISBN: 9789021415833
OCLC: 1055656178
Jaar: 2018
Covertekst: ‘Met het vermoeden van een "ontstekinkje' loopt freelance tv-maker Rachel Franse het ziekenhuis in en twee uur later staat ze met de diagnose borstkanker weer buiten. Het is het begin van een drie maanden durende rollercoaster. Terwijl vrijwel alle vrouwen die de diagnose borstkanker krijgen uitgaan van een jarenlang traject, blijkt dat niet altijd het geval. 100 dagen kanker vertelt het verhaal van een kortdurende, "lichte' borstkanker. Het is een persoonlijk verslag met tips en adviezen én met een interview met prof. dr. Emiel Rutgers, kankerchirurg gespecialiseerd in borstkanker in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. ...’

2 keer kanker, 2 keer gewonnen gevecht

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Oogkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Alternatief, Angst, Coping, Emoties, Evenwicht, Voeding
Perspektief: Egodocument
Auteur: Sabine Moons
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2016
Sinds mijn ziekte ben ik bewuster en gezonder gaan leven, meer gaan genieten en heb ik vele, bijzondere vriendschappen mogen ervaren. Ik probeer alles zo positief mogelijk te benaderen: het verleden is voorbij, wat de toekomst breng weet niemand, ik leef NU. Elke dag is een nieuwe dag en een nieuw begin. ( pag.9) 

Boek van 156 pagina’s, vervolg op Hoe leef ik verder na borstkanker waarin Sabine Moons beschrijft hoe ze twee keer borstkanker kreeg, in 2006 en 2012. Ze licht toe welke behandelingen ze kreeg en wat dat met haar deed, hoe haar leven toen verliep en hoe en wat ze in haar leven aanpaste. Een positieve instelling, voeding en beweging zijn onder andere belangrijk voor haar. Met bijdragen van oncoloog Nathalie Cardinaals, Marleen Aendekerk, psychologe en mindfulness trainster. Op pagina 148-154 gaat Moons apart in op de voedingstips van Sonja Kimpen, waar zij veel aan heeft gehad.

21 stralen

Aandoening: Borstkanker, Ongewenst kinderloos
Thema's: Allochtonen en Nieuwe Nederlanders, Coping, Veerkracht
Auteur: Goli Abdurahman
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789491098185
OCLC: 929822967
Jaar: 2011
Ervaringsverhaal van 212 bladzijden van Goli Abdurahman, een Koerdische vluchtelinge die naar Nederland kwam en borstkanker kreeg. Zij schreef het boek samen met Karin Wesselink. In het boek schrijven zij zowel over gebeurtenissen uit haar leven in Koerdistan, Iran en Nederland als over de periode dat bij Goli Borstkanker werd geconstateerd. Hoe ze daarmee leerde leven, ermee omging, behandeld en bejegend werd. De helft van de opbrengsten van het boek komt ten goede aan het door Goli opgerichte Kankerinformatiecentrum in Koerdistan, het Pena Center (Pena betekent: Bescherming).

30 openbaringen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Uitgever: Letter Rijn
ISBN: 9789048420667
OCLC: 1089833532
Jaar: 2011
Van de site http://www.letterrijn.nl: ‘30 openbaringen' bevat 30 verhalen van 30 auteurs. Voor een aantal van de schrijvers geldt, dat ze regelmatig op internet publiceren en ook al een of meerdere boeken op hun naam hebben staan.De naam '30 openbaringen' doet vermoeden dat elk verhaal een geheim onthult. Toch is dit niet altijd het geval en blijft de waarheid ergens in het luchtledige hangen. De verhalen variëren van ontroerend tot actueel en uit het leven gegrepen. Het boek is een aanrader voor iedereen die van korte verhalen houdt. Bovendien is de netto opbrengst bestemd voor Pink Ribbon.De 30 auteurs zijn:Eric Odijk, Roelande van Wageningen, Ellen Kiel, Nils Schrijvers, Peter Pellenaars, Carel de Mari, Norma de Jong, Hansje Hardenberg, Trudy Selier, Iris de Leeuw, Arinka Linders, Laurens Baas, Jeanet Beukers, Karin Fluit - Scheffer, Irma van der Spek, Robin Hiemstra, Nick Hoogendijk, Marion Franssen, Susan Ros, Margreet Vink, Cobie Scherer, Maarten Willems, Aniek Smidt, Hanneke Borkent, Ron den Dolaard, Martijn Krullaars, Robert Keizer, Renate Teertstra, Marianna van Oostenbrugge en Theo van Rijn.

5 maart 2012

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Angst, Emoties, Hulpverleningsrelatie
Perspektief: Egodocument
Auteur: Annie Redder-Grootkarzijn
Uitgever: Brave New Books
Jaar: 2015
De dag dat alles anders werd
Brave New Books: ‘bij een hard stukje in mijn borst dacht ik niet gelijk aan borstkanker, ook niet na het zoeken op internet, daar hebben ze het over knobbeltjes en andere kenmerken, dus niet gelijk naar de huisarts gegaan. maar nadat ik voelde dat het was gegroeid toch maar heen gegaan. tja en toen begon mijn treinreis wat nog heel lang zal duren. het is heel goed te behandelen en grote kans op genezing is de boodschap. maar wat een onderzoeken en behandelingen. hoe moest dat nu met mijn angst voor naalden? tja die zou ik vast gaan overwinnen. 5 maart 2012 begon mijn treinreis in ziekenhuisland. en omdat ik een echte bewaar en noteermiep ben, ben ik mijn belevenissen allemaal bij gaan houden hoe het mij verging, met de nodige foto's en humor. want dat hield ik er ook in, humor, ik vond dat het mocht, ik had tenslotte kanker. ik hoop hiermee de lezer een beeld te kunnen geven van de reis van een borstkanker patiënt.’ Boek van 55 pagina’s. Annie stierf in 2016.

Achter de wolken schijnt altijd de zon

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Josje Wekking Korsen
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789090115931
OCLC: 68039838
Jaar: 1998
Josje Wekking Korsen schrijft over hoe de borstkanker haar heeft overvallen en hoe ze in staat is geweest om deze ziekte een plaats te geven in haar leven en te genezen. Daarvoor heeft ze wel moeten vechten, maar zij werd daarbij gesteund door haar familie en goede vrienden. Achterkant: ‘Door haar boek loopt als een rode draad dat vechten en nooit opgeven de moeite waard zijn: maar vooral de zon, die achter elke wolk ook voor háár blijft schijnen!

Afscheid nemen van moeder

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Familieverhoudingen, Levenseinde, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Manu Keirse
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2004
Als sterven een stuk leven wordt
In 'Afscheid van moeder' schrijft Manu over ziekte en sterven van zijn moeder, gedurende de laatste 10 maanden van haar leven. Dat maakte veel indruk; herinneringen werden opgehaald en banden met naasten veranderden. Eenvoudig maar aangrijpend beschrijft Manu Keirse zijn gevoelens. Hij vertelt over gewone dingen waar je vaak niet zo bij stil staat. Velen zullen zich in het beschrevene herkennen.

Alleen heel anders

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Informatief, Lotgenoten
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Jeroen Hansen
Uitgever: Klapwijk & Keijsers uitgevers
ISBN: 9789490217099
OCLC: 697546055
Jaar: 2010
Bespreker: Franka van Poelgeest
Fotoboek met portretten van 26 vrouwen en twee mannen die borstkanker hebben (gehad). Naast de foto's staan teksten met een beschrijving van ervaringen van de personen die geportretteerd zijn. Een mooi, krachtig boek vol mensen die het lef hebben zich kwetsbaar op te stellen, en open en (een beetje) bloot te laten zien hoe zij verder gaan met leven. Jeroen Hansen gebruikte bij de foto's in dit boek geen hulpmiddelen. Een zwart doek als achtergrond,noorderlicht en indrukwekkende mensen waren de ingredienten voor deze seriie.(pag.6). Hij maakte het boek ook om aandacht te vragen voor mannen die borstkanker krijgen.


Alles gaat altijd weer voorbij

Aandoening: Borstkanker, Eierstokkanker, Kanker, Uitzaaiingen
Thema's: Palliatieve zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Aaltje van Eunen
Uitgever: Astoria
ISBN: 9789491618109
OCLC: 864820474
Jaar: 2013
Egodocument van 361 pagina’s op basis van blog, dagboek van het leven van Aaltje die ongeneeslijke eierstokkanker en borstkanker had. Met ook bijdragen van haar man Herman. Nadruk ligt op het leven van Aaltje. Op de cover staat een mooi schilderij gemaakt door Aaltje zelf.

Als een verpleegkundige kankerpatient wordt

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Verplegenden als zieken
Thema's: Emoties, Hulpverleningsrelatie, Kwaliteit van zorg , Zorginstellingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Nicole Melchior
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
Jaar: 2008
Verpleegkundige Liz Kaspers ontdekte een knobbeltje in haar borst, vlak nadat een goede vriendin van haar aan kanker was gestorven. Ze hield in een dagboek bij hoe ze zich voelde en hoe het was om in haar 'eigen ziekenhuis', behandeld te worden.

Als je dit leest ben ik er nog

Aandoening: Borstkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Evenwicht, Familieverhoudingen, Goed Leven
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jette Vonk
Uitgever: De Boekerij
ISBN: 9789022577073
OCLC: 942927336
Jaar: 2016
‘Het is dinsdag 25 juni, mijn leven tot nu eindigt hier. Het stokt, stolt en blijft roerloos achter als een versteende laag in mijn arme lichaam. Maar mijn wil beveelt mijn benen mij verder te dragen, te brengen naar een onzekere toekomst. Zo wandelen we dit limbo binnen, het grensgebied tussen vroeger en later. Niemandsland.’ ( Cover)

Boek van 176 pagina’s waarin Jette Vonk schrijft over de eerste twee jaar van haar leven met de diagnose uitgezaaide borstkanker.

Als je genezen bent, staan we samen op de Empire State Building

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Coping, Evenwicht, Goed Leven
Perspektief: Egodocument
Auteur: Marie-Paule Meert
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789020992670
OCLC: 699472902
Jaar: 2010
Ervaringsverhaal over borstkanker, in dagboekachtige stijl, van Marie-Paule Meert een vrouw die als communicatiedeskundige voor enkele Vlaamse ministers werkte en woordvoerster was van ex-premier Wilfried Martens. Ze beschrijft haar fysieke pijn, medische behandelingen en familieleven, gaat in op conflicten met de verzekeringsmaatschappij, emoties en filosofeert over het leven en de actualiteit van elke dag. Zo lezen we hoe haar kanker haar in de verschillende fasen beïnvloed heeft bij de keuzes die ze maakte en koos voor een ander, gerichter leven. Eigenlijk wilde Marie-Paule Meert het ziekteproces in stilte doormaken, maar vooral door de uitspraak van Neefje Thomas aan wie ze beloofd samen een reis te maken naar New York begon ze er in het openbaar over te spreken. Met een literatuurlijst en ruimte voor eigen notities.

Anders. Maar wel heel bijzonder

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Bernadette Bataille
Uitgever: Mijn eigen Boek
Jaar: 2013
Het jaar waarin ik borstkanker kreeg
Autobiografisch verhaal waarin Bernadette Bataille beschrijft hoe zij en haar omgeving omgingen met de borstkanker die bij haar werd gediagnosticeerd, waarvoor zij geopereerd werd, chemokuren en bestralingen kreeg, en meedeed revalideerde. Bijna elk hoofdstuk start met een mail, waar op doorgeborduurd wordt. Boek van 205 pagina s met aan het eind enige weetjes en tips.

Anneke

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Clientvriendelijke zorg, Coping, Evenwicht, Informatief, Kwaliteit van zorg , Levenseinde, Medicijngebruik, Palliatieve zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Anneke Booij
Uitgever: Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM)
ISBN: 9789085621287
OCLC: 870538069
Jaar: 2013
Bespreker: Merthe van der Bruggen
Zorgen in de zorg
Ontroerend en helder geschreven egodocument van een zorgprofessional met borstkanker. Speciale aandacht voor namen en doseringen van medicijnen. Anneke Booij, apotheker, echtgenote en moeder, vecht sinds 2007 tegen borstkanker. Zij was ten tijde van de diagnose 35 jaar. Inmiddels wordt zij palliatief (op levenskwaliteit gericht) behandeld. Zij is met chemo’s bezig hoopt op een mooi resultaat met nog wat verlenging van het leven. In dit boek deelt zij haar patiëntervaringen en aanbevelingen voor een betere zorg.  Voor intimi is het een document voor later, voor professionals en lotgenoten kan het een bron van nuttige informatie zijn. Met persoonlijke foto’s. Boek van 96 pagina’s. 

Bedankt

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Evenwicht, Haaruitval
Perspektief: Egodocument
Auteur: Monique Motshagen
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789462420168
OCLC: 884303755
Jaar: 2015
Verhalen over borstkanker en het verwerkingsproces
Boek van 212 pagina’s, verhalen boek van Monique Motshagen waarin ze schrijft over de periode waarin bij haar borstkanker werd ontdekt, ze daarvoor behandeld werd en hoe ze dat heeft verwerkt.

Bedreigende borsten

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Longembolie
Thema's: Bejegening, Clientvriendelijke zorg, Communicatie, Coping, Positief Denken, Systeemdwang
Perspektief: Egodocument
Auteur: Hannelies Boelhouwer
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048434909
OCLC: 1090796363
Jaar: 2014
Autobiografisch boek van 166 pagina’s waarin de auteur beschrijft welke moeilijke keuzes ze maakte toen bleek dat ze draagster van het BRCA-2 gen was, hoe ze daarmee omging en hoe ze daarbij gesteund werd door familie, gezin, vrienden en een behandelend specialist uit België. Boelhouwer nam toen, twee jaar geleden, het besluit om beide borsten preventief te laten verwijderen. Ook worden ervaren verschillen in bejegening en behandeling toegelicht binnen de zorg in Nederland en België, waarbij de Nederlandse zorgervaring er slecht vanaf komt en de Belgische benadering een verademing bleek. Met een nawoord van Dr. Peeters, plastisch chirurg o.a. in het AZ Klina te Brasschaat, de specialist die haar heeft geopereerd. Het boek is opgedragen aan haar overleden oma.

Bella Donna

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht, Lotgenoten, Medepatienten
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Eva Snoijink
Uitgever: Fluitekruidje
ISBN: 9789082248609
OCLC: 895626339
Jaar: 2014
102 vrouwen met de diagnose borstkanker
Prachtig, groot fotoboek ( A-5 formaat) waarin, pagina groot, 102 vrouwen gefotografeerd staan die allen een kort citaat leveren waarin ze beschrijven wat het krijgen van borstkanker met hen heeft gedaan. Ze hebben verschillende behandelingen hebben ondergaan onder andere borstbesparende operaties of borstamputaties, één, géén of (een) gereconstrueerde borst(en). Het is een naslagwerk waarin de vrouwen met borstkanker zich in verschillende stadia van borstkanker hebben blootgegeven, zich kwetsbaar hebben laten fotograferen.

Ben effe weg

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Auteur: Irene Jansen
Uitgever: Boogaard Communications Consultancy,
ISBN: 9789081619516
OCLC: 743030473
Jaar: 2011
Borstkanker in een pubergezin
Egodocument van Irene Jansen op basis van e-mails die ze verstuurd heeft gedurende de periode dat zij en haar gezin geconfronteerd werden met borstkanker bij Irene. Ze beschrijft hoe zij, haar man Rob, en haar drie puberkinderen van 16,14 en 12 jaar deze periode hebben ervaren en beleefd. Mooi vormgegeven en voorzien van kleurenfoto's en illustraties van Irene zelf. Interviews met gezinsleden en mensen in de directe omgeving vullen het verhaal aan.

Bergen verzetten (na de diagnose borstkanker)

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht, Zeggenchap
Perspektief: Egodocument
Auteur: Hanny Stoffelen
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2010
Algemeen: Bijna twee jaar geleden, kreeg Hanny geheel vanuit het niets de diagnose borstkanker. Haar leven stortte niet in maar werd wel ineens op z’n kop gezet. Ze had maar één doel: overleven. Het lukte haar om op een positieve manier de strijd aan te gaan met deze ziekte. Ze moest letterlijk bergen verzetten zowel fysiek als emotioneel. Om haar omgeving steeds op de hoogte te stellen van haar genezingsproces schreef ze 25 dagboekjes. In Bergen verzetten beschrijft ze haar onzekerheden, haar emoties, haar vallen en opstaan en haar rituelen om kracht te verzamelen ondersteund door opbeurende gedichten, spreuken, en tips voor de kankerpatiënt en de omgeving.
Hanny omschrijft het als volgt: “Het leven is ineens niet meer vanzelfsprekend en ik leer beter voor mezelf te zorgen, nog meer te genieten en vooral te leven in het NU. Deze positieve levenslessen, deze “thuiskomst” naar mezelf zijn voor mij van onschatbare waarde en ik hoop hiermee andere lotgenoten te kunnen steunen bij hun strijd tegen (borst)kanker.”
en zo thuis komen bij mezelf

Bestemming onbekend

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Catharina Solitaire
Uitgever: Indico
ISBN: 9789077713150
OCLC: 150326251
Jaar: 2006
Met behulp van dagboekfragmenten beschrijft Catharina Solitaire gebeurtenissen en emoties uit haar leven vanaf het moment waarop zij bij zichzelf gedurende het douchen een ingetrokken tepel ziet tot aan het einde van de behandelingen voor borstkanker. Waarna zij haar reis weer hervat, met "bestemming onbekend".

Beter. Over ethiek en gezondheidszorg

Aandoening: Beenmergkanker, Borstkanker
Thema's: Goed Leven, Heel de mens, Kwaliteit van zorg , Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Mary Biezeman Roest
Uitgever: Valkhof Pers
Jaar: 2013
Bespreker: Rob Houtepen
Een verzameling korte beschouwingen over haar ervaringen met de ziekte van Kahler (beenmergkanker) en daaroverheen ook met borstkanker. De stukjes hebben een ethische en filosofische inslag, maar zijn ook voor een groot publiek toegankelijk. Boek van 127 pagina’s.

Bewaar je tranen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Dood, Emoties, Rouw
Auteur: Ria Bremer, Marianne de Groot
Uitgever: Holkema en Warendorf
Jaar: 1978
Wat er om gaat in een 38-jarige kankerpatiente, een moeder van drie kinderen, die weet dat ze dood gaat
Een in 1978 door Ria Bremer en Marianne de Groot opgeschreven ervaringsverhaal van Ria Wijnen die weet dat ze gaat sterven en met behulp van bandjes en gesprekken haar verhaal laat optekenen. Ze liet drie kinderen achter, wilde voor hen en haar man deze ervaring optekenen en ook voor eventuele andere kankerpati?nten die er wat aan zouden kunnen hebben.

Bloemen, bijen en borstbollen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Familieverhoudingen
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Wouter Deprez
Uitgever: Uitgeverij Manteau
Jaar: 2016
‘"Bloemen, bijen & borstbollen" gaat over de liefde van Deprez voor zijn tuin, zijn bijen (hij is imker) en zijn gezin. Het is zowel een boek (met luister-cd) als een muzikale voorleesvoorstelling. Het is ook zijn meest persoonlijke werk tot nog toe. Deprez vertelt heel open over de ziekte van zijn vrouw en de impact op hun gezin.’ Bron:http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/1.2785921 Boek van 78 pagina’s met een CD.

Bo en het koekiemonster

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Familieverhoudingen, Humor
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Pieter van Nieuwkerck
Uitgever: Aspekt
ISBN: 9789461533395
OCLC: 853281814
Jaar: 2013
Hoe mijn dochter haar borstkanker te lijf ging
Achterflap: ‘Pieter van Nieuwkerck (pseudoniem) beschrijft op indringende en humoristische wijze hoe zijn dochter Bo, haar gezin en haar naaste omgeving reageerden op de plotselinge mededeling dat zij borstkanker had. Een veelbewogen jaar wordt in kroniekvorm verteld en laat zien dat bij een dergelijk ingrijpende gebeurtenis de wereld gewoon doordraait. Dat geldt ook voor het gezin van Bo met dochtertje Ida en haar vriend Jelle. Bo ondergaat chemotherapie en een operatie, gevolgd door vele bestralingen. Het meest dramatische moment wordt door Bo beleefd wanneer de kapster de schaar in haar laatste plukken haar moet zetten en uiterlijk zichtbaar wordt wat zich binnen haar lichaam aan het voltrekken is. Maar ook de hormonale behandeling die vijf jaar zal gaan duren valt haar aanvankelijk zwaar. Van Nieuwkerck noemt de kanker bij Bo het koekiemonster, omdat de kanker als een veelvraat gezonde cellen in een lichaam opvreet.’ Boek van 122 pagina’s.

Borst vooruit

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties, Informatief, Inventiviteit, Praktische Problemen
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Paola Veenstra, Marijk Huysman, Agnes Jager
Uitgever: Letsch en de Clercq Visuals
ISBN: 9789081962940
OCLC: 930533390
Jaar: 2015
Door en voor vrouwen met borstkanker
Boek van 240 pagina’s met als doel vragen te beantwoorden die vrouwen die borstkanker krijgen kunnen hebben. Zowel deskundigen, professionals maar meer ervaringsdeskundigen komen aan het woord: de auteurs spraken met 64 vrouwen gebruikten bijdragen van een patiëntenpanel, groepsgesprekken en interviews. Een boek door en voor vrouwen met borstkanker. Met aanvullende gesprekken gevoerd door Gert-Jan van den Bemd en fotoportretten door Mirjam Letsch. De bedoeling was niet om een volledig boek te maken want er zullen altijd nieuwe vragen komen en er zijn vragen die niet te beantwoorden zijn, maar om ‘een trots boek’ te maken, ‘strijdbaar en krachtig.’

Borsten

Aandoening: Borstkanker, Ziekte (algemeen)
Thema's: Educatief, Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg
Auteur: Florence Williams
Uitgever: Singel uitgevers
ISBN: 9789403144801 9789029586283
OCLC: 1091629331 813439261
Jaar: 2012
Bespreker: Merthe van der Bruggen
Een natuurlijke en onnatuurlijke geschiedenis
Dit boek is een onderhoudend en zorgvuldig gedocumenteerd onderzoeksverslag over de biologische, seksuele, culturele en sociologische functie van borsten. Het is gelardeerd met persoonlijke observaties en bevat hier en daar technische terminologie. Het boek kan een welkome informatiebron zijn voor mensen die geïnteresseerd zijn in milieubehoud, gezondheid en - jawel - borsten. Of ze nu ziek zijn of gezond. Een onderliggend thema is het voorkomen van borstkanker. Ziektegeschiedenissen worden echter vooral genoemd ter illustratie.

Borsten

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Deskundigheid, Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Corien van Zweden
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789403144801 9789029586283
OCLC: 1091629331 813439261
Jaar: 2019
De levensloop van een intiem lichaamsdeel
Pas toen Corien van Zweden haar linkerborst verloor aan borstkanker
ging ze zich verdiepen in de biologie en betekenis van dit
intieme lichaamsdeel. Ze ontdekte dat er geen ander lichaamsdeel
is met zo'n veelzijdige levensloop als de vrouwenborst. Van
Zweden beschrijft de biografie van borsten: van het allereerste
moment dat een meisje merkt dat er iets verandert, naar borstvergrotingen,
borstverkleiningen en borstvoeding tot de dag dat
– bij één op de zeven vrouwen – borstkanker wordt vastgesteld.

Borsten gaat over een lichaamsdeel dat de helft van de wereldbevolking
heeft, maar waar de meerderheid van de mensen
weinig van weet. Van Zweden vertelt over haar eigen leven met
borsten en laat psychologen, plastisch chirurgen, seksuologen,
filosofen en lactatiekundigen aan het woord. Daarnaast delen
vrouwen van alle leeftijden en diverse achtergronden hun ervaringen,
emoties en inzichten.

Borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Informatief, Lotgenoten
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Jack Canfield
Uitgever: Unieboek/ Het Spectrum
ISBN: 9789054292906 9789076953144 9789026961991 9789402129663 9789020957532 9789463894012
OCLC: 608407117 67298425 150232051 1114331313 66618945 1129325258
Jaar: 2006
Het boek ‘Borstkanker’ geeft naast medische informatie veel ervaringsverhalen van andere vrouwen. Een heel persoonlijk boek met ruimte voor de eigen gevoelens, lijstjes met tips en inspirerende gedachten, die helpen om de borstkanker een plaats te geven. Met de aankoop van dit boek wordt de Borstkanker Vereniging Nederland gesteund.

Borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg
Auteur: Addie Wisse
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789054292906 9789076953144 9789026961991 9789402129663 9789020957532 9789463894012
OCLC: 608407117 67298425 150232051 1114331313 66618945 1129325258
Jaar: 2009
Een lijdensweg door de eeuwen heen
Een geschiedenis van de lijdensweg die vrouwen met borstkanker hebben ondergaan. Ingegaan wordt onder andere op de zware, gruwelijke operaties die in het verleden plaats vonden, de stille lijdensweg van Katharine Coman, het lijden van Sylvia Millecam in 2001 en het besluit van Christina Applegate, die haar beide borsten preventief liet amputeren omdat ze draagster van het gemuteerde BRCA1 gen was. De vrouwelijke borst is een symbool voor het vrouw-zijn en verbonden aan het moederschap, iets wat het psychische lijdenvoor vrouwen met borstkanker vaak groot maakt.

Borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ellen Wagter
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 9789054292906 9789076953144 9789026961991 9789402129663 9789020957532 9789463894012
OCLC: 608407117 67298425 150232051 1114331313 66618945 1129325258
Jaar: 2015
Angst voor het onbekende
Brave New Books:’ Mijn naam is Ellen Wagter - Streep (1961). Sinds 1996, na de geboorte van mijn dochter Valerie , ben ik huisvrouw en moeder. In 2011 ben ik getrouwd met Rob en samen vormen wij een gelukkig gezin. In januari 2012 kreeg ik voor het eerst een oproep voor het bevolkingsonderzoek voor borstkanker en een week later kreeg ik te horen dat ik borstkanker had. Mijn wereld stortte in. Ik had veel gelezen over borstkanker, maar alles wat ik las was zwaar en vaak negatief. Dit was niet mijn ervaring en gelukkig was ik vrij positief. Mijn gevoelens en ervaringen heb ik gedeeld op Facebook en na mijn laatste behandeling heb ik mijn verhaal op papier gezet. Met mijn verhaal heb ik enkele vrouwen geholpen zodat ze wisten wat er ongeveer ging gebeuren. Nu, drie jaar later, heb ik mijn verhaal uitgebreid met meer ervaringen en simpel uitgelegd wat bepaalde behandelingen inhouden. Ik hoop dat ik met dit boek nog meer vrouwen kan bereiken . Natuurlijk ervaart iedereen het anders en geen enkele vrouw is hetzelfde, maar misschien dat mijn verhaal een beetje angst kan wegnemen. De angst voor het onbekende.’ Boek van 105 pagina’s.

Borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties, Evenwicht, Zorg coordinatie
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jenny Oude Egberink
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789054292906 9789076953144 9789026961991 9789402129663 9789020957532 9789463894012
OCLC: 608407117 67298425 150232051 1114331313 66618945 1129325258
Jaar: 2019
k... k... k... k... k... k... - een persoonlijke zoektocht
Wat gebeurt er met je als je de diagnose borstkanker krijgt?
Jenny Oude Egberink beschrijft het proces waarin ze na dit bericht belandt.

Het is een persoonlijke zoektocht naar de uiteenlopende visies op behandeling en herstel, en de keuzes die ze hierin moet maken brengen veel angst, twijfel en vragen met zich mee. Moet je de gangbare procedures volgen of zijn er misschien alternatieve routes? Wat is de invloed van onze levensstijl, en welke rol spelen ervaringen uit onze jeugd? Na veel zelfonderzoek maakt ze haar eigen, weloverwogen keuze en volgt ze het pad dat bij haar past. Jenny Oude Egberink groeide op in een gezin met tien kinderen, van wie er zes met kanker zijn geconfronteerd. Als orthopedagoog begeleidt zij kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum en hun gezinsleden.

Borstkanker en Boezemblues

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht, Familieverhoudingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Kristien Van Den Bon
Uitgever: Uitgeverij Halewyck
OCLC: 1050058143
Jaar: 2007
Cover: ‘Ik heb liever dat mijn kinderen frisbee spelen met mijn borstprothese dan dat er krampachtig gezwegen moet worden over alles wat met het grote taboe kanker te maken heeft.Kristien is 43 als ze het verdict te horen krijgt: borstkanker full option. Op zoek naar een manier om met haar ziekte om te gaan start Kristien een weblog waarin ze in een onverbloemde stijl haar leven als kankerpatiënte beschrijft. Haar dagboek is doorspekt met (zwarte) humor en zelfspot. Schrijven is een uitlaatklep en een wapen in de strijd tegen haar ziekte: in cyberspace schopt ze soms wild om zich heen. Kristiens gedachtestrijd werkt inspirerend: zowel lotgenoten als 'kankerleken' putten kracht en steun uit haar hersenspinsels. Ze wordt een veel gevraagde gast om over het taboe kanker te spreken op symposia en in de media en doet dat in de haar kenmerkende no-nonsensestijl. Boezemblues is een bewerking van de stukjes van haar weblog. Het boek geeft een rechtstreekse inkijk in het gevoelsleven van een sterke vrouw die gevangen zit tussen moed en wanhoop, een echtgenote en moeder die ering geslaagd is om in haar 'kankerjaar' nog intenser en gulziger te leven dan de jaren voordien. Kopen in Nederland: zie www.bol.com

Borstkanker met puntjes

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Bejegening, Praktische Problemen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Henk van Daele
Uitgever: Houtekiet
ISBN: 9789052406848
OCLC: 67033480
Jaar: 2002
Bespreker: Franka van Poelgeest
Heldere en kritische beschrijving van de extra obstakels en de zoektocht naar informatie waar een mannelijke borstkankerpatient mee te maken krijgt in confrontatie met deze vrouwenziekte.

Borstkanker Mijn ervaring als arts en borstkankerpatiente

Aandoening: Arts als patient, Borstkanker, Kanker
Thema's: Angst, Bejegening, Dokters in maten en soorten, Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Sofie de Vuijsere
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2004
In dit boek vertelt Sofie, zelf radiologe en deel uitmakend van de borstgroep binnen haar ziekenhuis, het verhaal over haar borstkanker. Hoe ze plots als arts pati?nte wordt en niettegenstaande haar kennis geconfronteerd wordt met heel wat vragen, angsten en onzekerheden.

Borstkanker Tussen wanhoop en hoop

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Spiritualiteit, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Mira van Bemmelen
Uitgever: Gopher
Jaar: 2006
De dag nadat Mira van Bemmelen te horen kreeg dat ze borstkanker heeft begint ze schrijven in een dagboek. De eerste 4 maanden beschrijft ze bijna dagelijks wat ze meemaakt, van diagnoses tot bestraling. Daarna schrijft ze gedurende anderhalf jaar over controles. Mira wil niet vechten, maar haar borsten helpen. Niet het idee hebben dat ze oorlog voert, maar met liefde voor haar lijf proberen beter te worden. Ze ging o.a. visualiseren en mediteren en vond steun bij een spirituele wereld en twee lotgenoten die tegelijk met haar de operaties en nabehandelingen ondergingen bij dezelfde arts. Zij deelden gevoelens van angst en blijdschap etc. Zo was zij actief bezig met beter worden.

Borstkanker van nabij

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Bejegening, Coping, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Tiest Simons
Uitgever: In eigen beheer
OCLC: 1111801634
Jaar: 2010
Egodocument van de in 2013 overleden Tiest Simons die docent tekenen was op het Petrus Canisius college te Alkmaar. Met tekeningen en teksten beschrijft hij hoe bij zijn vrouw borstkanker werd geconstateerd, zij een borstbesparende operatie kreeg, vier chemo’s en 30 bestralingen om in 2010 genezen verklaard te worden.Het werd een ander verslag vanwege zijn betrokkenheid. Ook heeft hij geprobeerd in het boekje verwarrende gedachten onder woorden te brengen, het geen resulteerde in een ‘schriftje met notities en schetsen’.Hij hoopte hiermee 'anderen rond deze ingrijpende ziekte misschien van dienst te kunnen zijn.'

Borstkanker!

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Lotgenoten
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Edward Creagan
Uitgever: Unieboek/ Het Spectrum
Jaar: 2006
Het boek is geschreven vanuit de Pink Ribbon gedachte om borstkanker uit de taboesfeer te halen. In het boek staan ervaringen van beroemde jonge vrouwen die vertellen dat ze borstkanker hebben naast medische informatie en antwoorden op diverse vragen. Ook is er
ruimte overgelaten voor eigen opmerkingen en ervaringen, gedachten etc.

Borstkanker,een persoonlijk verhaal

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg
Auteur: Jacob Gelt Dekker
Uitgever: Conserve
Jaar: 2010
Bespreker: Tom Woudenberg
Heldensagen van pati?nten
Het boek is een verzameling van ervaringsverhalen geschreven door Jacob Gelt Dekker. Alle verhalen hebben als overeenkomst de ziekte borstkanker, maar elk staat verhaal op zich door een verschillend perspectief.

Borstkanker????? Maar ik ben moeder!!!!

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Bianca Barbera
Uitgever: Uitgeverij Pumbo
OCLC: 1090394253
Jaar: 2014
http://www.boekenbestellen.nl/boek/borstkanker-maar-ik-ben-moeder/11363 ‘26 Maart 2013 kreeg ik de diagnose’ hormoongevoelige borstkanker’. Ik.. Bianca, toen 42 jaar, de stoere, zelfverzekerde vrouw, sterk/hard /eigenwijs karakter, getrouwd en 3 kinderen, eigen bedrijfje, bezige bij.. had daar helemaal geen tijd voor! En ben dus met opgeheven hoofd de operaties en behandelingen in gegaan. Maar wat leer je jezelf kennen zeg in zo’n periode. Gevecht tussen lichaam en geest. Alles int werk zetten zodat het gezin maar doordraait en ze er zo weinig mogelijk “last” van hebben. Vanaf dag 1 dat ik met de diagnose borstkanker werd geconfronteerd, heb ik een blog bijgehouden. En al mijn blogs gebundeld. Een persoonlijk dagboek met ups en downs' Boek van 367 pagina's.

Cellencomplex K.

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Bureaucratie, Informatief, Kwaliteit van zorg , Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Karin Bodewes-Leger
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789088341045
OCLC: 211420027
Jaar: 2007
Karin (1962) beschrijft hoe ze borstkanker krijgt, wat dat met haar doet, en hoe ze langs allerlei mensen, instanties loketten gaat om de juiste zorg te krijgen. Ze beschrijft met genoeg afstand, nuchter en een soms ironische toon wat dat voor effect heeft op haar en haar puberdochters. In deel 1 wisselen vakantieherinneringen en confrontatie met borstkanker zich af. Deel 2 bespreekt de gevolgen als ontslag, revalidatieprogramma, keuring, nieuwe zin zoeken etc. Achterin het boek staan enige (borst)kankerorganisaties, hulpverleningsinstanties en websites genoemd. Karin maakt gebruik van haar dagboek, e-mails. De schrijfster weet voldoende afstand te houden van haar eigen emoties en vervalt niet in dramatiek of zelfmedelijden.

ChardonNEE

Aandoening: Alcoholverslaving, Borstkanker, Kanker, Verslaving
Thema's: Humor, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Clare Pooley
Uitgever: Unieboek/ Het Spectrum
ISBN: 9789000363315
OCLC: 1042197704
Jaar: 2018
Hoe ik stopte met drinken en begon met leven
Flaptekst: '‘Ik ben het soort vrouw dat mijn moeder zou omschrijven (en dat doet ze ook) als “iemand die zichzelf heeft verwaarloosd”. Ik weeg ruim twaalf kilo te veel, en het overgrote deel van die kilo’s zit op mijn buik. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst het einde van een film heb gezien. Meestal lig ik voor die tijd al bewusteloos op de bank. Maar dan word ik om drie uur wakker, woelend, alcohol zwetend en boos op mezelf. Dus ik moet helemaal stoppen met drinken. De mok die ik nu in mijn hand heb, is dus mijn laatste. Morgen is dag 1. Kun je leven zonder drank in een wereld waar je op een speelafspraakje van je kinderen eerder een glas wijn krijgt aangeboden dan een kop thee? Waarin Facebook vol staat met verwijzingen naar borreltijd? Waarin elke sociale gelegenheid wordt aangedreven door liters drank? Is er leven na de wijn? Daar zal ik gauw genoeg achter komen...’'

Chemo

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Suicide, Uitzaaiingen
Thema's: Dood, Heel de mens, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Christine Lafaille
Uitgever: Epo
ISBN: 9789064453717
OCLC: 66486496
Jaar: 2005
Leven op de grens tussen wanhoop en vertrouwen
Negen jaar geleden bleek dat Christine Lafaille (48), filosofe en Germaniste, samenwonend met Mies en hun twee kinderen Jorrit en Mirke borstkanker had. Ze begint het boek met kort weer te geven hoe die eerste periode was. Tussen de regels door lees je hoe moeilijk ze het in die periode had. Ze deed een zelfmoordpoging die meer een hulpvraag was, ook al omdat haar relatie met Mies toen een dip had. Haar relatie word weer beter en de kanker wordt genezen verklaard. Totdat in 2002 de kanker weer terugkwam, maar nu in haar botten. In het boek gaat ze meer in op deze periode.

Chemogirl

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Marisa Marchetto
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789023420491
OCLC: 150286331
Jaar: 2007
Een waargebeurd verhaal
Ervaringsverhaal in stripvorm over Borstkanker. Met heldere felle kleuren en zeer veel expressie getekend en geschreven. Openhartig. Een redacteur van Glamour vroeg Marisa of ze een stripverhaal wilde maken toen ze ziek werd. Het tekenen heeft haar geholpen om controle over haar leven te houden: ze is zo n waarnemer ?n degene die bekeken wordt. Chemogirl gaat verfilmd worden met Cate Blanchett in de hoofdrol.

Dag nacht licht toch

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Alternatief, Emoties, Humor
Perspektief: Egodocument
Auteur: Sytske van Koeveringe
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789403181905
OCLC: 1143431949
Jaar: 2020
Een lacharchief
Lange tijd hield Sytske van Koeveringe een lachlogboek bij, mateloos gefascineerd door het fenomeen. Wat is lachen? Toen zij recent het grote nieuws over een tumor in haar borst hoorde, greep zij automatisch terug naar haar ‘lacharchief ’, en zag dat lachen een weldadig contrast vormt met de wreedheid van een tumor. Vanaf dat moment is ze niet gestopt met schrijven: ‘Ik werk me helemaal te pletter omdat ik per ongeluk continu denk dat ik bijna doodga. Ik leef in een soort nu of nooit.’ Lachen en de tumor zijn op een behoorlijk speelse manier verweven. Een essay over de lach wordt afgewisseld met onder meer een dialoog van twee artsen die een biopt afnemen, een monoloog van Sytskes huisarts, een opsomming van wat allemaal groter, kleiner of precies 2,2 centimeter is. Sytske sluit af met een brief aan haar tumor, waarin ze hem uitnodigt voor een etentje. Dag nacht licht toch is een inspirerend werk van een jonge, sterke, vrijgezelle, autonome kunstenaar. Speels, levendig, leerzaam, troostend en heel krachtig.

Dagboek van Sofi

Aandoening: Borstkanker, Eierstokkanker, Kanker
Thema's: Bejegening, Deskundigheid, Heel de mens, Technologie
Auteur: Nicole van der Spek
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789085394976
OCLC: 697367209
Jaar: 2006
De borstcontrole
In dit dagboek lezen we over een 31-jarige vrouw die BRCA1-gendraagster is. Door dit gen hebben vrouwen een verhoogde kans op borst- en eierstokkanker. Er wordt verteld hoe Sofi omgaat met de uitslag van de afgenomen DNA test en hoe ze eerste borst- en eierstokcontroles in het ziekenhuis ervaren heeft. Er wordt nagedacht over het voorruitzicht van een eventuele amputatie van de borsten en eierstokken. En wat en hoe vertel je hierover aan een nieuwe geliefde? En wanneer?

Dagboek van welke vrouw? Diagnose borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Verplegenden als zieken
Thema's: Bejegening, Communicatie, Coping, Dokters in maten en soorten, Emoties, Hulpverleningsrelatie, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Nynke Jonker Vries
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2016
’Het hoeft niets te betekenen.’ In mijn hoofd gaan hele andere gedachten. Foute boel, foute boel.! ‘Morgen ben ik vrij. Dan ga ik wel even naar de dokter.’ (Pag.11)

Boek van 225 pagina’s waarin Nynke Jonker Vries beschrijft hoe bij haar op 21-jarige leeftijd borstkanker wordt geconstateerd. Het zet haar leven en dat van haar partner Jeroen behoorlijk op z’n kop. Ze beschrijft de gang door de gezondheidszorg en reflecteert daarbij op wat het met haar en haar omgeving doet. Ze gaat in op effecten van behandelingen, hoe zij haar omgeving over de borstkanker vertelt, hoe zij reageren. Ze licht toe welke beslissingen ze waarom genomen heeft over al dan niet een borstreconstructie, en hoe zij als jonge 21 -jarige vrouw met mooie borsten waar ze trots op was (cup F), omgaat met emoties, behandelingen en verlies van haar borsten. Vervolgens blijkt de borstreconstructie lastiger en maar beperkt op te leveren wat ze zou willen. Complicaties maken dat een gereconstrueerde borst weer verwijderd moet worden. Aan het eind van het boek schrijft Nynke Jonker Vries een brief aan haar tumor, licht toe wat ze wel en niet zal missen van de periode waarin ze behandeld werd en hoe haar leven er uitziet in juli 2016.

Dame met hoed

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Haaruitval
Perspektief: Egodocument
Auteur: Lidy Nicolasen
Uitgever: Contact
ISBN: 9789025420710
OCLC: 68544241
Jaar: 1997
Een verhaal over borstkanker
In ‘Dame met hoed’ beschrijft Lidy Nicolasen, open en met humor, haar gang door de medische wereld en de reactie van naasten en vrienden wanneer ze op een vroege zomerochtend een joekel van een knobbel in haar borst ontdekt. Ze beschrijft hoe de kanker bezit van haar neemt, en er weer los van komt.

Dank je lieve zus

Aandoening: Borstkanker, Eierstokkanker
Thema's: Coping, Dood, Evenwicht, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Rita van Maar
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789402221589
OCLC: 942714157
Jaar: 2015
Omgaan met erfelijke borstkanker

Je wilt eigenlijk een bevestiging, van andere mensen, die ook hetzelfde mee maken en dat het normaal is, wat je allemaal denkt en dat je soms het gevoel hebt, om gek te worden, en wat kun het beste zeggen, tegen je naaste hoe reageer je, als ze steeds maar positief blijven, terwijl jij allang weet dit komt niet meer goed.’ (pag.66)

Boek van 135 pagina’s waarin Rita van Maar beschrijft hoe bij haar zus Greta in 2007 borstkanker werd geconstateerd en zij daarvoor behandeld werd. Greta onderging operaties en chemotherapie. Vervolgens werd bij Greta eierstokkanker geconstateerd, en volgden er weer meerdere behandelingen, operaties, complicaties en werd een BCRA-test gedaan. Greta stierf in 2012. Rita beschrijft hoe zij dit hele proces heeft ervaren en hoe zij omging met het feit dat in haar familie het erfelijke borstkanker gen een rol speelt. Zij had eigen vragen, verdriet.

Dansen op een zijden draad

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Evenwicht, Informatief, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Nicky Westerhof
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044623086
OCLC: 824621179
Jaar: 2013
Nicky Westerhof beschrijft in dit boek waarom zij haar borsten op 22-jarige leeftijd weg liet halen: ze is erfelijk belast met een BRCA-1 gen mutatie, waardoor onder andere haar moeder en oma stierven aan borstkanker. Zij schreef het boek zes jaar na deze operatie. Ze gaat niet alleen in op hoe ze tot dit besluit kwam, haar gang door de gezondheidszorg, de operatie en hoe haar omgeving, onder andere haar twee zussen, op haar besluit reageerden. Ze schrijft ook over de impact van de ziekte op het leven van haar moeder zelf, haar omgeving, hoe zij allen ermee omgingen, en hoe haar moeder stierf. Een helder, vlot leesbaar verhaal. Goed dat het er is omdat meer jongere vrouwen geconfronteerd worden met deze problematiek.


Dansend op het randje

Aandoening: Arts als patient, Borstkanker
Thema's: Emoties, Levenseinde
Auteur: Jacqueline Baselier
Uitgever: Integraal Kanker Centrum
ISBN: 9789069680309
OCLC: 67833981
Jaar: 1999
Als een arts kanker krijgt
Een arts die borstkanker krijgt beschrijft haar ervaringen en hoe het is om pati?nt te zijn.

Dat vleugje blauw

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Levenseinde, Systeemdwang
Perspektief: Egodocument
Auteur: Anne Cueno
Uitgever: Sara
ISBN: 9789063280871
OCLC: 63500659
Jaar: 1982
Kroniek van een ablatie
Al schrijvend verwerkt  de Zwitserse Anne Cuneo dat ze borstkanker heeft. Dit is haar dagboek. Ze schrijft over de manier waarop borstkanker bij haar ontdekt werd, de amputatie van een borst,angsten en wisselende successen. Cuneo is politiek bewust en ziet de ziekte als symptoom van haar onvolledige leven en een onderdrukkende maatschappij. Daardoor hebben mensen geen aandacht voor zuiver leven, dat "vleugje blauw" dat ze zouden moeten toevoegen aan een vercommercialiseerd leven.

Dat wat mijn leven totaal veranderde

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht, Familieverhoudingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jennifer Tabak
Uitgever: bestelmijnboek.nl
ISBN: 9789462470040
OCLC: 964351859
Jaar: 2012
Een dagboek na de diagnose kanker
Boek van 409 pagina’s waarin Jennifer Tabak (1963), echtgenote van Jan, moeder van Sabine en oma van Jaenne, beschrijft hoe haar leven beïnvloed werd doordat bij haar borstkanker werd geconstateerd. Zij licht in dagboekvorm de periode toe vanaf juni 2010 tot 2 juli 2012 en gaat, naast hoe haar leven loopt, onder andere in op diagnose, operatie, chemo en APK behandelingen Pdf downloadbaar met preview: link

Dóórleven? Doorléven!

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Lotgenoten
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Ans van Heck
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
Jaar: 2012
Fotoboek van 53 pagina s waarin portretten staan van 19 vrouwen en twee mannen die borstkanker kregen. Naast de foto s zijn teksten toegevoegd varierend van gedicht tot toelichtend verhaal. Met een voorwoord van Claartje van der Kraan, psychologe bij het Helen Dowling Instutuut en een inleiding en dankwoord van Ans van Heck. De opbrengst van het boek gaat naar het KWF.


De amazone

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Nazorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Petra Top
Uitgever: Archipel
ISBN: 9789063053604
OCLC: 268661265
Jaar: 2008
Borstkanker als drijfveer
Ervaringsverhaal van Petra vanaf 5 juni 2005, over de periode waarin bij haar borstkanker werd geconstateerd, behandeld en gedurende de eerste periode erna, tot en met mei 2008. Het boek leest makkelijk, geschreven in een prettige vlotte stijl, en dagboekachtig van opzet.

De behandeling. Omgaan met borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Medische fouten
Thema's: Bejegening, Communicatie, Dokters in maten en soorten
Perspektief: Egodocument
Auteur: Reiny de Jong-Smit
Uitgever: Nieuwe Druk
Jaar: 2014
Autobiografisch verhaal, boek van 190 pagina’s waarin de schrijfster beschrijft hoe bij de hoofdpersoon Gemma borstkanker wordt geconstateerd. Toegelicht wordt de tocht door de gezondheidszorg, bejegening, operaties, behandelingen, opnames, complicaties en perioden thuis. Nadruk ligt daarbij op hoe de schrijfster de ziekte, behandelingen en operaties ervaren heeft en hoe dat verschilde van de medici die haar behandelden. De auteur op de achterflap van het boek: ‘Het is niet enkel het verslag van een ziekte en de behandeling. Ik wil vooral het verschil in beleving tot uitdrukking brengen tussen de medische wereld en aan de andere kant de lijfelijke en geestelijke ervaring van de patiënt. Waar de artsen en in mindere mate de verpleegkundigen de patiënt gewoon invoegen in hun dagelijkse routine, is het voor de patiënt, voor wie alles in het ziekenhuis nieuw is, op bijna elk gebied een ingrijpende ervaring.’

De dagen die resten

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Dood, Hulpverleningsrelatie, Levenseinde, Spiritualiteit
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Peter Strobosch
Uitgever: Peter Strobosch
ISBN: 9789082773811
OCLC: 1029876826
Jaar: 2018
Als Peter verneemt dat zijn goede vriendin Analú, een bekend voorvechtster van vrouwenrechten in Ecuador, met spoed in een ziekenhuis is opgenomen, aarzelt hij geen moment en boekt een enkele reis. Na drie jaar van borstkanker is Analú de laatste levensfase ingegaan. In haar laatste weken op aarde is Peter haar begeleider. Hij zit naast haar bed, verzorgt haar en praat met haar. 
De dagen die resten is een dagboek dat leest als een roman. Het is een aangrijpend en intiem verhaal over overgave en strijd, over het verlangen om ‘goed’ te willen sterven en over de kracht van vriendschap. Tevens geeft het boek een boeiend inkijkje in het reilen en zeilen van een ziekenhuis in een Zuid-Amerikaans land.

De dans van de schaduw

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Dood, Evenwicht, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ineke Schuhmacher
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789460896828
OCLC: 695019625
Jaar: 2010
Algemeen: boekscout.nl: 'Ineke Schumacher beschrijft in dit boek het ongeneeslijk ziek zijn, de uitgezaaide borstkanker en de strijd om in het leven te blijven staan. Ze zet uiteen hoe de dood elke dag in de vorm van een schaduw met haar meedanst. Hoe dit haar strijdbaar maakt, maar ook eenzaam en verdrietig. Welke effecten dit heeft op haar echtgenoot en kinderen. Verbijstering en chaos, kwetsbaarheid en kracht, loslaten en overgave komen aan de orde. Ook jezelf zien en jezelf zijn. De Dans van de Schaduw gaat over Ineke, door Ineke en over het ontdekken van haar eigen kracht en eigen wijsheid.'

De dood in het leven van Anneke

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Angst, Dood, Emoties, Levenseinde
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Yoeke Nagel
Uitgever: Vrij Geestesleven
Jaar: 1998
Twee vleugels van dezelfde vogel
Gedurende de laatste 17 maanden van haar leven trokken de journalisten Yoeke en Michiel op met de 43-jarige Anneke een alleenstaande moeder van twee kinderen, die borstkanker heeft. Ze kende geen praktische boeken over de dood in het dagelijks leven, over de aftakeling van het lichaam, het geestelijke werk, de woede, pijn, verdriet, wanhoop, reacties van omgeving etc, en besluit het zelf temaken. Het had haar misschien minder bang gemaakt voor wat haar te wachten stond. Daarom maakt ze het nu zelf. Michiel Wijnbergh maakte de foto’s (zwartwit), en Yoeke Nagel leverde Annekes, vaak schokkend eerlijke citaten. Anneke vocht met zichzelf en de gedwongen overgave aan de dood,was benieuwd naar de dood en was er bang voor. Een openhartig boek.

De eentietige bandiet

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Heel de mens, Humor, Praktische Problemen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Josje de Klerk
Uitgever: Bandit publishers
ISBN: 9789081942607
OCLC: 803989191
Jaar: 2012
De Eentietige Bandiet is een ervaringsverhaal, het debuut van Josje de Klerk die in het boek beschrijft hoe haar leven en dat van haar gezin was gedurende het jaar waarin ze werd behandeld tegen borstkanker. Ze schrijft open en eerlijk over de fysieke achtbaan waarin ze terechtkwam, maar ook over mentale, relationele en seksuele problemen die zij moesten tackelen. Josje schijft soms met poetische zinnen, levert filosofische bespiegelingen, maar ook uitvergrotende humor.

De juiste keuze

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Deskundigheid, Technologie
Perspektief: Egodocument
Auteur: Lenny Konijnenburg-Meijnster
Uitgever: Gopher
ISBN: 9789051794625
OCLC: 150418951
Jaar: 2006
Dit boek is gebaseerd op het dagboek van Lenny. Zij hoort dat ze grote kans heeft om borstkanker te krijgen. Ze denkt na over de vraag of ze al dan niet preventief een borstamputatie zal ondergaan.

De kans van 0.0059%

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Emoties, Haaruitval, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Audrey Stevens
Uitgever: Brave New Books
Jaar: 2016
Brave New Books: ‘De kans van 0,0059% is een boek over kanker in de breedste zin van het woord. Een boek over mijn jeugd met het overlijden van mijn moeder (aan kanker) als bittere pil. Over de ontdekking van mijn eigen kanker op achtentwintigjarige leeftijd en de erfelijke belasting, die aan het ontstaan van mijn kanker ten grondslag lag. Een boek over kiezen tussen het al dan niet invriezen van bevruchte embryo’s, het behouden of verliezen van mijn borsten, met pruik of kale kop door het leven gaan. Een boek, waarin ongecensureerd de meest uiteenlopende emoties aan bod komen. De angst, het verdriet, de boosheid en agressie, maar ook een intense vorm van geluk en genieten. Een boek over vervlogen toekomstdromen en het vorm geven van een nieuwe, maar onzekere toekomst. De kans van 0,0059% is een boek voor iedereen die de ongecensureerde waarheid over het kankerleven wil lezen en leren. De patiënt, de professional, de collega, vriend of kennis, de ouder, het kind van, de nieuwsgierige en niet op de laatste plaats de mantelzorger. De oh zo onmisbare mantelzorger, die vaak stilzwijgend deze zware en verantwoordelijke taak toebedeeld krijgt.’ Boek van 254 pagina’s.

De kracht van kanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Anneke van der Voorst
Uitgever: Hanzedruk
Jaar: 2005
Anneke van der Voorst (51 in 2004) maakte deze foto- en gedichtenbundel in de periode na de amputatie van haar beide borsten, net na de chemokuur. Anneke maakte dit boek als bron van troost en kracht voor pati?nten en voor hun naasten. In het boek staan foto\'s en gedichten.

De kracht van mijn geest

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Femke van Rossum
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048405176
OCLC: 697274531
Jaar: 2009
Met een laptop als psycholoog
Ervaringsverhaal op basis van zo’n 100 dagboekfragmenten, waarin Femke van Rossum beschrijft wat er in haar leven gebeurde vanaf het moment dat ze de diagnose borstkanker kreeg, begin 2006.

De kunst van het vliegen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Heel de mens, Zeggenschap
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Jan Michael
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044503272
OCLC: 66759423
Jaar: 2003
Een openhartig verhaal over borstkanker
In deze novelle, gebaseerd op feiten uit de periode dat ze intensief met kanker te maken kreeg wordt helder, direct en met gevoel beschreven hoe ze de ziekte kreeg en de gevolgen ervan probeert te accepteren. Jan Michael is een Engelse vijftiger, die in Nederland woont. Ze weigert bestraling en een borstprothese nadat een van haar borsten is afgezet, omdat ze van het leven wil genieten. Daarnaast beschrijft de schrijfster de keuzes van haar vriend wanneer bij hem kanker wordt geconstateerd.

De luxe van tijd

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Pijn
Thema's: Acceptatie, Emoties, Heel de mens
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jane Tomlinson
Uitgever: The House of Books
ISBN: 9789085640974
OCLC: 1112356666
Jaar: 2005
Jane Tomlinson, een radiologe die in het ziekenhuis van Leeds werkt, is gehuwd met Mike, die in de financiele wereld werkt. Als Jane 26 is, wordt de diagnose borstkanker gesteld. Hoewel de artsen haar na behandeling genezen verklaren hoort ze later dat ze toch uitzaaiingen heeft in longen en botten. Maar Jane geeft niet op. Ze strijdt tegen vonnis, ziekte en pijn, doet mee aan drie marathons, en een 4000 kilometer lange fietstocht naar Rome waarmee ze geld inzamelt voor een goed doel.Mike en Jane vertellen over hun huwelijk, hun leven, hoe dat sinds de diagnose is geweest, over angsten, hoop en ambitie en een onzekere toekomst, open, eerlijk en met humor.

De methode Coue

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Deskundigheid, Familieverhoudingen, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Teuntje Klinkenberg
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Jaar: 2008
Theaterregisseuse Teuntje Klinkenberg (1954) volgde de regieopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Ze regisseerde
talloze toneelstukken en is werkzaam als coach en trainer. Ze is dochter van onderzoeksjournalist Wim Klinkenberg en Tineke la Croix en getrouwd met De Dijkzanger Huub van der Lubbe. Zij hebben een dochter Mira. Teuntje kreeg net als haar moeder en verschillende andere vrouwen in haar familie kanker en schreef er dit boek over.

De naakte waarheid

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Borstkanker, Botkanker, Darmkanker, Gynaecologische kanker, Hersentumor, Huidkanker, Kanker, Longkanker, Melanoom, Tumor
Thema's: Communicatie, Coping, Medepatienten
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Marina Nieuwenhuijs
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789082259100
OCLC: 888443750
Jaar: 2014
Luxe uitziend portrettenboek van 231 pagina’s, 24 x 28 cm met een hardcover en een leeslint. In het boek staan op pagina grote kleurenfoto’s 30 vrouwen geportretteerd staan die een vorm van kanker hebben (gehad), respectievelijk: borstkanker, darmkanker, gynaecologische kanker, hersentumor, huidkanker, leukemie, longkankertumor in de oogbol, tumor in de heup. De vrouwen zijn van verschillende leeftijd en staan in het boek tweemaal achter elkaar geportretteerd: een keer( meest) met ontbloot bovenlijf en een keer volledig gestyled in hun favoriete, zwarte kleding. Daarbij lichten verschillende verhalen toe, hoe en wanneer de kanker vorm werd geconstateerd, hoe die behandeld werd en welke gevolgen de ziekte heeft gehad op het leven van de vrouw en haar omgeving. Zie ook:http://www.boekdenaaktewaarheid.nl/

De rode laarsjes

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Haaruitval
Auteur: Willy Bokma
Uitgever: Mijn eigen Boek
Jaar: 2008
Willy Bokma woont in Noord Holland en houdt al jaren een dagboek bij. Als ze dan ook borstkanker krijgt op haar zestigste gaat ze beschreven hoe haar dagelijks leven loop met behulp van verhalen, dagboek gedichten brieven. Zo lezen we in dit boek over onderzoeken, chemokuren en bestralingen, vermoeidheid, pruiken en rode laarsjes, dagelijkse activiteiten, steun van Simon, kinderen, kleinkinderen vrienden. Omdat het leven ook gewoon doorgaat en de moeite waard is om te leven.

De siliconenaffaire

Aandoening: Borstkanker, Medische fouten, Pijn
Thema's: Deskundigheid
Perspektief: Egodocument
Auteur: Hilde Hoff
Uitgever: Holkema en Warendorf
ISBN: 9789026966590
OCLC: 69148971
Jaar: 1995
Het relaas van een slachtoffer
Hilde Hoff is een van de 25000 vrouwen in Nederland die siliconenprothesen in hun borsten lieten implanteren. Zij dacht dat haar echtgenoot blij zou zijn met haar grotere borsten en dat het haar huwelijk gelukkiger zou maken. Maar na jaren van onverklaarbare pijn ondanks een zoektocht langs artsen weet zij beter. Zij denkt zelf dat in haar lichaam zwervende siliconendeeltjes haar ziek maken.

De stem van hun lichaam

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Lotgenoten, Medepatienten
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Marlies Bosch
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789077863084
OCLC: 212809815
Jaar: 2007
Openhartige gesprekken over borstkanker
Bundel met interviews van patienten met borstkanker en hun omgeving. Zij vertellen hoe zij de wereld zien en gaan in op vragen als wat het voor hen betekent om borstkanker te hebben, en lichten hoe hoe zij de behandelingen hebben beleefd. De omgeving vertelt dat vanuit hun perspectief.

De stilte verbroken

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Alternatief, Emoties, Nazorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Foeke Meijer-Linstra
Uitgever: AnkhHermes
ISBN: 9789020201277
OCLC: 67646925
Jaar: 2000
Verslag over ontdekking, genezing en verwerking van borstkanker van Foeke. Boekje met een nadruk op alternatieve geneeswijzen, uitgekomen in de Ankertjesserie nr. 253

De uitverkorene

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Margriet van Wouwe
Uitgever: Aqua Fortis
ISBN: 9789059040090
OCLC: 66933198
Jaar: 2001
Dagboek van Margriet van Wouwe, een Vlaamse vrouw over haar echtscheiding na 27 jaar huwelijk en de periode dat ze voor borstkanker behandeld werd.

De weduwnaar

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Raymond van de Klundert
Uitgever: Podium
ISBN: 9789057592911
OCLC: 1122930041
Jaar: 2006
Tweede boek van Kluun over zijn leven nadat zijn vrouw Carmen overleden is aan borstkanker. Vervolg op de bestseller Komt een vrouw bij de dokter, zijn eerste boek dat ook verfilmd is. Duidelijk wordt dat het langer duurt voordat hij na de dood van Carmen de draad weer op kan pakken.

De wind door mijn pruik

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Heleen Derksen
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2012
Bundel met gedichten van Heleen Derksen over leven met de borstkanker die zij kreeg. Deze kwam na zes jaar terug en bleek toen uitgezaaid. Heleen Derksen hield gedurende die periode aantekeningen bij en maakte er gedichten mee. Boek van 46 pagina s.

Deurrieden

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Be Puister
Uitgever: Eigen Boek B.V.
ISBN: 9789077751930
OCLC: 816220083
Jaar: 2008
Verhalenbundel waarin mailberichten van echtgenoot Be zijn opgenomen die gedurende zeven maanden gestuurd werden aan familie en vrienden in de tijd dat bij Jetty borstkanker was geconstateerd en zij daarvoor behandeld werd. Ze zijn aangevuld met een aantal nieuwe verhalen. Ze leveren en beeld van een gezin dat met borstkanker te maken kreeg. Verdriet, onzekerheid en angst, en later hoop, vertrouwen en genieten van de kleine dingen des levens komen aan bod.

Dit is mijn moeder

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Alternatief, Familieverhoudingen
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Tommy Wieringa
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar: 2019
Als Tommy Wieringa twaalf jaar oud is, verkiest zijn moeder een avontuurlijker leven elders. Hoewel ze zeer aan elkaar zijn verknocht, wordt hun contact sindsdien getekend door strijd. Het laatste grote twistpunt tussen Wieringa en zijn moeder is de alternatieve behandelwijze van haar borstkanker, de ziekte die haar uiteindelijk fataal zal worden.
In dit fonkelende snoer van verhalen en herinneringen schetst Tommy Wieringa een even liefdevol als tragikomisch portret van hun tumultueuze relatie.
'Ze was niet alleen mijn moeder, maar ook een van mijn meest geliefde personages. Een kleurrijker, avontuurlijker en onverschrokkener iemand ontmoette ik nog nooit. Een ontiegelijke lastpak, maar het zout der aarde.'

Dit kan nooit een vrouw zijn

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Kind en ouders, Medische fouten, Seksueel Misbruik
Thema's: Afhankelijkheid, Familieverhoudingen, Kwaliteit van zorg , Persoonlijke relaties, Schaamte, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Willy Ekkel
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
Jaar: 2015
Boek van 215 pagina’s waarin Willy Ekkel beschrijft hoe zij en haar zusters door haar stiefvader werden misbruikt en wat voor invloed dat heeft gehad op hun jeugd en ook haar volwassen leven. Hoe lastig bijvoorbeeld seksualiteit voor haar is geweest toen zij getrouwd was en wat zij voor haar kinderen wilde zijn. Ook gesprekken met een therapeut worden toegelicht. Ze gaat daarnaast in op de borstkanker die bij haar werd geconstateerd, hoe die behandeld werd en wat voor invloed dat op haar leven en dat van haar omgeving heeft gehad. De kanker kwam terug, er waren complicaties, meerdere en levensbedreigende operaties, kortom een leven waarin zoveel is gebeurd, dat mensen zeggen: dit kan nooit één vrouw allemaal overkomen zijn. Met een bijdrage van haar beide kinderen.

Dit moet ik kwijt!

Aandoening: Borstkanker, Schildklierziekten, Suikerziekte
Thema's: Acceptatie, Clientvriendelijke zorg, Faciliteiten, Persoonlijke relaties, Praktische Problemen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Leny Kruis
Uitgever: Uitgever Schrijverspunt
ISBN: 9789491361548
OCLC: 858038751
Jaar: 2013
Bespreker: Guus van der Veer
De schrijfster van dit boek vertelt over haar ervaringen nadat bij haar borstkanker geconstateerd wordt. Ze doet dat op een heel directe manier, waardoor de lezer het gevoel krijgt met haar aan de keukentafel te zitten praten. Het boek bevat ook enkele gedichten. Boek van 84 blz.

Doet u het daarvoor mevrouw?

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Pam Comijs
Uitgever: Gottmer
Bespreker: Wilma Ferwerda
Het intieme liefdevolle verhaal van een vrouw, met en zonder borstkanker
Ervaringsverhaal van Pam Comijs bij wie borstkanker werd geconstateerd. Zij beschrijft hoe zij haar eigen weg zoekt binnen de gezondheidszorg, op zoek naar de behandeling die het beste bij haar past, bij genezen en helen. Ze zoekt ook met de stem van haar ziel, omdat zij steun vindt bij haar spirituele levensvisie.

Dokter! Wat heeft u gedaan??

Aandoening: Borstkanker, Medische fouten
Thema's: Bureaucratie, Emoties, Erkenning
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Corrie Hendrikse-van Boggelen
Uitgever: Jouw boek
ISBN: 9789087590949
OCLC: 822862763
Jaar: 2009
Medische missers  Hoe nu verder?
Ervaringsverhaal van Corrie Hendrikse, de moeder van Sandra (1954) die overleed aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker, nadat er een aantal medische missers waren begaan gedurende de periode dat zij behandeld werd.Corrie beschrijft het verloop van de behandelingen van haar dochter Sandra en hoe zij en haar gezin daarmee omgingen. Daarnaast zijn in het boek verslagen opgenomen van de juridische strijd die Corrie voerde, met commentaar van Corrie op de gang van zaken. Zij voerde een jarenlange juridische strijd tegen behandelend artsen en ziekenhuizen zonder bevredigend resultaat.

Dokter, er zit een vrouw aan die borst!

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Bejegening, Dokters in maten en soorten
Perspektief: Egodocument
Auteur: Pauline Hammerstein
Uitgever: Element uitgevers
ISBN: 9789056890407
OCLC: 68110502
Jaar: 1999
Pauline Hammerstein schrijft in dit boek over de periode dat ze borstkanker heeft gehad. Ze voelde ’s nachts een knobbel in haar rechterborst en beschrijft wat er gebeurde. Pauline wil ook dat artsen de mens zien in plaats van het ziektegeval, zodat ze hen netter behandelen, als hele persoon.

Door

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Informatief, Levenseinde
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Wouter van der Horst
Uitgever: Arena
ISBN: 9789069747712
OCLC: 150412532
Jaar: 2005
Door is een documentaire in boekvorm. 'Door' heeft borstkanker. Wouter van der Horst vraagt of hij haar mag volgen en filmen, ook thuis, bij operaties, therapien en behandelingen. Doreth stemt toe. Zo kan Wouter een vriend worden, filmen en in dit boek beschrijven wat er gebeurt gedurende de drie jaren die volgen, waarin Doreth? geopereerd wordt, bestraald en chemo krijgt. Pijn, angst, verdriet, strijd en ook ontroerende momenten thuis en in het ziekenhuis worden beschreven vanuit Wouter’s perspectief. Uiteindelijk sterft Doreth

Door het lint

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Angelique Kersten
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789490535445
OCLC: 755240140
Jaar: 2011
Borstkanker in Woord & Beeld
Verzameling gedichten, verhalen, kunstwerken en foto's rondom het onderwerp borstkanker gemaakt door patiënten met borstkanker of hun familieleden, evenals schrijvers, kunstenaars en fotografen. Verschillende ervaringen rondom borstkanker worden verteld of uitgebeeld. Vele emoties, angsten, frustraties, verdriet en pijn, maar ook kracht, geluk en genieten van het leven komen aan bod.   Geïllustreerd met foto's en tekeningen.

Een bloes met armen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Familieverhoudingen, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Pieke Stuvel
Uitgever: Podium
Jaar: 2001
Pieke kreeg in 1998 borstkanker, werd geopereerd, bestraald en kreeg chemo. Haar dochtertje was toen 9 jaar. Pieke schreef dit boek dan ook voor kinderen om te laten zien dat hun leven gewoon doorgaat. Daarom is het een boekje voor kinderen en ook voor ouders.

Een borst vol

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Familieverhoudingen, Hulpverleningsrelatie, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Connie Hoosbeek
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789070708009
OCLC: 834500706
Jaar: 2012
Connie Hoosbeek, moeder van een gezin met drie dochters, beschrijft hier de periode vanaf het moment dat bij haar op 35-jarige leeftijd borstkanker met uitzaaiingen, werd geconstateerd tot aan de borstconstructie.  Haar gezin gaf haar vechtlust,haar geloof kracht. Zie ook:Bunschoter krant en https://nl-nl.facebook.com/EenBorstVol

Een bos paarse irissen

Aandoening: Borstkanker, Depressie
Thema's: Alternatief, Coping, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ingeborg Mollet
Uitgever: Uitgeverij Roerdomp
ISBN: 9789063079710
OCLC: 69195667
Jaar: 1994
Egodocument van de Vlaamse Ingeborg Mollet waarin zij start met een korte beschrijving van haar leven tot 1986, waarin zij trouwde met Mark en depressies en psychosen heeft gekend. Vervolgens beschrijft zij hoe in 1987 borstkanker bij haar werd geconstateerd en hoe zij daarvan is genezen. Hoe zij omging met de psychische belasting en de verwerking van de behandelingen en complicaties en hoe de ziekte haar leven en dat van haar gezin heeft beïnvloed. Ze schrijft over pijn, vriendschap, regie nemen. Zij consulteerde diverse alternatieve genezers, psycholoog, deed onder andere visualisatie oefeningen, mediteerde. En zij genas.

Een dagelijkse nachtmerrie

Aandoening: Auto immuunstoornis, Borstkanker, Kanker, Lichamelijke handicaps
Thema's: Acceptatie, Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Carolien Janssens
Uitgever: Uitgeverij Pumbo
ISBN: 9789463453356
OCLC: 1105925972
Jaar: 2018
Covertekst: ‘Een gezonde jonge vrouw wordt chronisch ziek door een zeldzame auto-immuun ziekte,. In 3 weken kan ze bijna niets meer en wordt ze ineens afhankelijk. Dit boek beschrijft hoe ze in korte tijd bijna alles kwijt raakt. Daarop volgt een leerproces van verwerking en acceptatie. Een moeilijke weg vol ontmoediging, schaamte en vernedering. Maar ook doorzettingsvermogen en positiviteit, soms ook met een vleugje humor. ...’

Een glimlach kwam voorbij

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Dood, Emoties, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Marina San Giorgi
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789020923742
OCLC: 69443217
Jaar: 1994
Marina San Giorgi (1944-1993) was getrouwd met Paul Nouwen. Zij was haar leven lang bezig met onderwijs, communicatie en taal. Zij had een talenschool in Rotterdam en wilde bruggen slaan tussen mensen die samenleven in een pluriforme maatschappij. Zij had gedurende 5 jaar kanker, waaraan zij op 49-jarige leeftijd stierf. Gedurende die 5 jaren schreef zij bovengenoemde gedichten en persoonlijke notities.

Een marathon zonder training

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Marianne van Dijk
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789492185143
OCLC: 945775875
Jaar: 2016
Mijn gevecht tegen borstkanker
Boek van 134 pagina’s met zwart-wit illustratie waarin haar gang door de gezondheidszorg beschrijft vanaf de eerste diagnose, alle behandelingen tot aan het moment dat zij haar leven weer op kon gaan pakken.
Covertekst: ‘Als je de diagnose kanker krijgt staat je leven compleet op zijn kop. Mocht je nog nooit met deze ziekte te maken hebben gehad dan weet je niet wat je allemaal te wachten staat. Je gaat een medische mallemolen in of je dat nu wilt of niet, je hebt gewoon geen keus want je wilt beter worden. Het valt beslist niet mee, het behandeltraject vond ik loodzwaar en viel mij erg tegen, ook omdat het bij mij niet bepaald standaard is verlopen en er complicaties optraden. Ik kan het gelukkig allemaal navertellen maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Ik maak voor allen die de strijd met deze ziekte moeten aangaan een hele diepe buiging en hoop dat anderen iets aan mijn boekje hebben.’

Een nieuw decollete

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Acceptatie, Coping, Familieverhoudingen, Goed Leven, Persoonlijke relaties
Auteur: Yildiz Venekamp
Uitgever: bestelmijnboek.nl
Jaar: 2008
In 2006 ontdekt Yildiz (35) een knobbeltje in haar borst. Ze heeft net een nieuwe vriend, is
stapelverliefd en wil alleen maar genieten van het leven, niet bezig zijn met kanker. Zij besluit een weblog bij te houden voor familie en vrienden om ze op de hoogte te houden van bestralingen, chemokuur, hormoonkuur. Ook heeft ze het over haar kinderwens, leven met ??n borst, pijn, hoop, verdriet en liefde.

Een regenboog in de woestijn

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Kind en ouders
Thema's: Coping, Familieverhoudingen, Praktische Problemen, Spiritualiteit
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Klarine Sikkema-Wiersma, Bert Wiersema
Uitgever: Uitgeverij Sestra
ISBN: 9789491844263
OCLC: 894125695
Jaar: 2014
Kanker in een jong gezin, en dan?
Cover: ‘Klarine Sikkema is 26 als er borstkanker bij haar ontdekt wordt. Haar kinderen zijn dan 1, 3 en 5 jaar. Klarine komt onmiddellijk terecht in een achtbaan van agressieve ziekenhuisbehandelingen. Zij en haar man Johan moeten antwoorden vinden op vragen waar ze nooit eerder over na hoefden te denken: hoe moeten we dit de kinderen vertellen, hoe houden we ons gezin draaiend, wat doen we met de tijd die we nog hebben? Bert Wiersema, Klarines vader, ziet zijn levenslustige dochter heel ziek worden. Samen met zijn vrouw Nelie vangt hij de kleinkinderen zo veel mogelijk op. En in alle drukte en spanning worstelt hij met de vraag: waar is God in deze situatie? Bert en Klarine beschrijven vanuit hun eigen perspectief hoe ze de afgelopen twee jaren beleefd hebben. Klarine als kankerpatiënt, moeder en echtgenote, Bert als vader en grootvader. Ze geven praktische tips voor ouders en grootouders in een vergelijkbare situatie.' http://www.uitgeversgroepjongbloed.nl/nl/product/9789491844263/een-regenboog-in-de-woestijn.html ‘(...) En ze getuigen van de bemoedigingen die zij zelf mochten ontvangen. Want telkens weer was er die regenboog, niet alleen thuis in Friesland, maar zelfs op reis in een kurkdroge woestijn in Israël. Zo wil ook dit kleurrijke boek hoop en troost brengen, in het bijzonder aan kinderen.’

Een straffe madam. I get knocked down but I get up again.

Aandoening: Borstkanker, Hersentumor, Kanker, Longkanker
Thema's: Deskundigheid, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Nancy Wauters
Uitgever: Borstkanker.net
Jaar: 2014
Boek van 207 pagina’s waarin postuum de columns van Nancy Wauters werden verzameld. Zij heeft de website www.borstkanker.net opgericht, maar stierf in 2013 aan de gevolgen van borstkanker. Als eerbetoon aan Nancy en haar levenswerk, zijn haar 36 columns die op de website gepubliceerd werden nu gebundeld in dit boek, een samenwerking tussen de vzw Kaboi ( ook door Nancy Wauters opgericht), haar werkgever Kluwer en Crius. Met een voorwoord van Phara de Aguirre. Ze hoopte deze ooit te kunnen bundelen in een boek. Ook zijn enige reacties op de blogs in het boek opgenomen, naast de blogs enige notities van Nancy en een In Memoriam waar verschillende mensen bijdragen aan leveren.

Een totale systeemaanval in combinatie met immuuntherapie

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Voeding
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Kenneth Samson
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048440252
OCLC: 968151963
Jaar: 2016
Voeding kan het gevaar van chemo keren, hoe?
Een uit drie delen bestaand boek van 186 pagina’s waarin Kenneth Samson beschrijft hoe zijn vrouw, in het boek Vera, besloot haar agressieve vorm van borstkanker te laten behandelen: niet meteen met een operatie, maar met chemo en door haar voedingspatroon aan te passen. Ze ging voeding eten met aandacht voor de maag en bereikte een volledige remissie. In deel één staan voorbeschouwingen, wordt het hoe en waarom toegelicht, deel twee gaat over de casus “Vera” bestaat uit dagboekaantekeningen met enkele toelichtingen en deel drie is een nabeschouwing waarin een analyse en een bespreking.

Een van de acht

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Uitzaaiingen
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Sandra Koolmees
Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V.
ISBN: 9789021803791
OCLC: 555640691
Jaar: 2010
Algemeen: Ervaringsverhaal van Sandra Koolmees over een periode van vier jaar, waarin Sandra twee keer (borst)kanker krijgt en ervoor behandeld werd. De kanker kwam drie keer terug en Sandra stierf in januari 2010. De titel verwijst naar de een op de acht vrouwen per jaar die in Nederland borstkanker krijgen. Sandra was er een van. Goed geschreven, met veel gevoel voor humor, openhartig en pakkend. Leest makkelijk en snel.

Een van de ne9en

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen, Nazorg, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Ina Hekkert
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048414918
OCLC: 697545302
Jaar: 2010
Egodocument van Ina Hekkert die op 64-jarige leeftijd borstkanker kreeg. Zij licht de behandelingen en operatie die zij ondergaat toe en ook de periode na de operatie. Daarbij beschrijft ze hoe zij, haar partner en haar familie deze periode beleefd hebben. Zij benadrukt daarbij hoe het is om zonder borsten door het leven te gaan. Een mooi verslag, in dagboekvorm, open en met humor geschreven.

Eerst ga je huilen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Informatief
Auteur: Betty Rollin
Uitgever: Strengholt
ISBN: 9789060104088
OCLC: 63365137
Jaar: 1978
Het verhaal van een vrouw die alles wist over borstkanker, behalve dat ze het zelf had
Betty Rollin was succesvol en gelukkig getrouwd. Ze had alles wat haar hart begeerde. In dit boek lezen we haar verhaal. Dat ze alles wist over borstkanker, maar niet dat ze zelf borstkanker had, een kwaadaardige tumor. Vertaling: Dolf Koning.

En dan heb ik "het" "borstkanker"

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Verplegenden als zieken
Thema's: Acceptatie, Bejegening, Hulpverleningsrelatie, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Mia de Wildt - Rademakers
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2014
Geloof Hoop Liefde
Egodocument in dagboekvorm waarin Mia de Wildt-Rademakers 17 maanden beschrijft, van 31-07-2012 tot aan 2-1-2014, waarin bij haar via het borstkanker bevolkingsonderzoek borstkanker werd geconstateerd en zij daarvoor behandeld werd. Ze beschrijft hoe zij en haar familie -ook haar broer en zussen- operaties, chemo, bestraling en hormoonbehandeling hebben ervaren, wat erbij kwam kijken en wat hulp en steun gaf: geloof, hoop en liefde. Ook licht ze toe hoe het re-integratie traject voor haar werk werd aangepakt en hoe ze haar leven weer oppakte. Boek van 160 pagina’s.

En dan ineens heb je kanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Inventiviteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Shosha Lissauer
Uitgever: Aspekt
ISBN: 9789461532749
OCLC: 838627488
Jaar: 2013
Egodocument/tipboek waarin tot aan pagina 40 ervaringen van ex-borstkankerpatiente Shosha Lissauer beschreven staan met behandeling van en leven met borstkanker. Zij schrijft daarbij in de ik en jij-vorm omdat zij tegelijkertijd vele tips en adviezen geeft die zij als ervaringsdeskundige kan doorgeven om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Vanaf pagina 40-80 zijn gedichten van Shosha Lissauer opgenomen in het boek met een illustratie. De laatste pagina s zijn gereserveerd voor eigen aantekeningen.

En de honden blaffen

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Verplegenden als zieken
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ingrid Kottmann
Uitgever: Falstaff Media
ISBN: 9789077751886
OCLC: 212424187
Jaar: 2008
Mijn strijd tegen borstkanker...
Ingrid Kottmann (1964), ook verpleegkundige, woont met man in Zwitserland en kreeg op 41-jarige leeftijd borstkanker. Ze schrijft in dagboek en e-mails, teksten en gedichten over hoe ze het ontdekt heeft en behandelingen en het leven met borstkanker. Ze gaat in op angst, chaos, verdriet, hoop en wanhoop, blijdschap en vreugde.

En toen kreeg mijn zus borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Infectieziekten, Kanker
Thema's: Dood, Familieverhoudingen, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Karin van Lieshout, Sonja van Lieshout
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789082510003
OCLC: 966314328
Jaar: 2016
Ons waargebeurde verhaal
Covertekst: ‘Dit boek gaat over twee zussen die enkele jaren na elkaar ernstig ziek worden De één wordt getroffen door een vleesetende bacterie en de ander door borstkanker. Als duidelijk wordt dat één van de zussen het niet gaat redden, spreekt haar zus met haar af om een boek te gaan schrijven. Een boek dat gaat over haar zus en over haar ziekte, tot het einde aan toe. (...)'

Er gebeurde dit, er gebeurde dat

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Kind en ouders, Psychiatrie
Thema's: Coping, Dood, Evenwicht, Goed Leven, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Christine Hemmerechts
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044537567
OCLC: 957675003
Jaar: 2016
Bespreker: Yvonne Vinke
In dit boek van 350 pagina’s worden Kristien Hemmerechts haar beste autobiografische verhalen gebundeld.

Covertekst: ‘In het najaar van 2015 blijkt Kristien Hemmerechts borstkanker te hebben. Ze wordt een van de vele kankerpatiënten, maar probeert in de mate van het mogelijke geen patiënt te zijn. Ze blijft lesgeven, gaat op de fiets naar het ziekenhuis en blijft schrijven. Ook over de kanker. Of beter bk, zoals ze het zelf noemt. Kristien Hemmerechts heeft in haar werk het leven en de dood altijd in de ogen gekeken. In Er gebeurde dit, er gebeurde dat zijn haar beste autobiografische verhalen gebundeld, onder andere over het verlies van haar zoontjes, de moeizame omgang met haar psychisch zieke zus, haar huwelijk met de dichter Herman de Coninck en dus ook bk.’ Boek van 350 pagina’s.

Er staat een vrouw voor de spiegel

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Hulpverleningsrelatie, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Caroline Ravestein
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789462063440
OCLC: 1111562694
Jaar: 2012
Egodocument van 60 pagina s waarin Caroline Ravestein schrijft over de behandeling en ervaringen van haar en haar gezin, gedurende de periode dat bij haar borstkanker in beide borsten werd ontdekt en zij daarvoor behandeld werd. Een helder verslag over wat iemand en haar omgeving kan overkomen wanneer borstkanker is geconstateerd. De cover van het boekje is gemaakt door Marjon de Jong en de redactie is uitgevoerd door Katja Kuper.

Expeditie borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Hulpverleningsrelatie, Persoonlijke relaties, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Dorothe Huijsmans
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 9789402142686
OCLC: 936034362
Jaar: 2015
Covertekst: ‘Dorothé Huijsmans leidt een gelukkig bestaan als ze begin juni 2014 – net als zoveel vrouwen in Nederland - een knobbeltje in haar borst ontdekt. Dit knobbeltje blijkt een agressieve vorm van kanker te zijn en een intensief behandeltraject van opereren, bestralen, chemotherapie, immuuntherapie en hormoontherapie volgt. ‘Expeditie borstkanker’ is een ontroerend, authentiek en meeslepend verslag van die lange weg naar genezing en de impact die het heeft op het dagelijks leven.’ Boek van 226 pagina’s.

Flexuosities of Life

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Coping
Perspektief: Andere Gezondheidszorg
Auteur: Leah Cabael Yodico
ISBN: 9789082616545
OCLC: 1091630272
Jaar: 2018
A debut compendium of Poetry vol. 1
Covertekst: ‘A collection of poems that rose from the ashes of her harried heart and soul: illustrating her bizarre ways to vent the tumultuous time in her life- the double whammies: divorce and breast cancer at the same time. Writing poems helps her palliate pain while releasing the burdens of despair. In short her poems show honesty, bravery, directness and pristine.'

Geen brave borst

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Informatief, Spiritualiteit, Voeding
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Wanda Sluyter
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789402247145
OCLC: 1112060596
Jaar: 2018
Gids voor zelfzorg bij borstkanker
Covertekst: ‘In zeven delen beschrijft Geen Brave Borst waar je mee te maken kunt krijgen bij borstkanker. Deze gids begint met algemene tips die je richting en regie geven. Reguliere behandelingen en de (bij)werkingen ervan zijn onderwerp van deel twee. In deel drie staan alternatieve behandelingen centraal. Het belang van beweging komt naar voren in deel vier. Hoe om te gaan met stress, is het onderwerp voor deel vijf. Hoe voeding je kan helpen, staat in deel zes. En het laatste deel is gereserveerd voor de impact van gifstoffen op onze gezondheid. Over het hele boek verspreid vind je meer dan honderd tips, die je praktisch kunt toepassen, en talloze verwijzingen naar websites, boeken en ander materiaal.’

Geen haar op mijn hoofd

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Haaruitval
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Liset Noorduyn
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2007
Liset Noorduyn, de vrouw van Bart Versteeg, een fotograaf, krijgt in 2006 borstkanker. Bart en zij besluiten het dagelijks leven gedurende alle behandelfasen vast te gaan leggen met fotomateriaal en verhalen. Zij vormen de basis van dit boek.

Geen K maar gewoon kanker!

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Diana van Oudenaarde
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2010
Egodocument van 101 pagina’s waarin Diana van Oudenaarde beschrijft hoe bij haar borstkanker werd geconstateerd, zij daarvoor behandeld werd, en hoe zij en haar familie daarmee om zijn gegaan. Zij onderging een borstsparende operatie, chemotherapie en bestralingen. Het boek gaat over de periode van januari 2009 tot en met 13 december 2009 en is met zwart wit foto’s  geïllustreerd. Diana: ( boekscout.nl) : “Ik werd ruim een jaar geleden getroffen door een ernstige ziekte. Ik hield op de pc een dagboek bij en heb die ervaringen in boekvorm uit laten brengen. Ik hoop hiermee een beeld te geven van mijn beleving als patiënt en zo anderen te kunnen steunen, die op wat voor manier dan ook, met deze ziekte te maken hebben of hebben gehad."

Geloof, hoop en borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Heel de mens, Hoop versus realisme, Lotgenoten, Spiritualiteit
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Alinda Rutgers
Uitgever: Uitgeverij Voorhoeve
Jaar: 2012
Vrouwen die borstkanker krijgen volgen een medisch traject, maar moeten ook op geestelijk gebied veel verwerken. Welke rol speelt het geloof en hoop daarbij? Hierover spreken vrouwen die het zelf hebben meegemaakt in dit boek. Ze beschrijven hoe hun ziekte verliep en lichten geloofsvragen waar ze mee te maken kregen toe. Daarbij schreef Hanneke Arentsen, een van de geïnterviewde vrouwen, korte, aansprekende overdenkingen bij elk hoofdstuk.

Genoeg

Aandoening: Borstkanker, Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS), Fibromyalgie, Kanker, Myalgische Encefalomyelites (ME)
Thema's: Coping
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Luc Saffloer
Uitgever: Uitgeverij Davidsfonds
ISBN: 9789089247766
OCLC: 1123190984
Jaar: 2006
Een jaar als geen ander
Egodocument van Luk Saffloer over zijn eigen fybromyalgie en CVS, en de kanker van zijn vrouw. Met een terugblik naar zijn jeugd. In de ‘ik’-vorm geschreven. Goed leesbaar.

Genoeg gekankerd!

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Humor, Kwaliteit van zorg , Zorgbelasting
Perspektief: Egodocument
Auteur: Myrthe Kok
Uitgever: Coulomb Press
ISBN: 9789071421624
OCLC: 502222096
Jaar: 2009
Bespreker: Marja Schouten
Het betreft een autobiografisch verhaal over een jonge vrouw bij wie borstkanker wordt geconstateerd. Myrthe Kok beschrijft op ontroerende en hilarische wijze de achtbaan waarin ze terecht komt. Het boek laat zich ook lezen als een ode aan de vriendschap en aan de mantelzorg. De schrijfster wordt omringd door familie en een hechte groep vriendinnen die haar door de hel loodsen.

Gevangen in stilte

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Voeding
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Grace Gawler
Uitgever: AnkhHermes
ISBN: 9789020243031
OCLC: 69099437
Jaar: 1996
Transformatie van je emoties bij de genezing van borstkanker
https://genezendvermogen.nl/informatie-alternatieve-behandelingen-kanker/boeken-kanker/grace-gawler-gevangen-in-stilte/ : ‘Het zal voor veel vrouwen moeilijk te accepteren zijn dat er een verband gelegd wordt tussen hun emoties en het ontstaan van borstkanker. Voor sommigen kan het een opluchting betekenen; gevoelens in hun binnenste waar ze geen uiting aan hebben kunnen geven, vallen nu op hun plaats. In dit boek wordt met name ingegaan op juist die emotionele aspecten en op hun relatie met ziekte en genezing. Binnen de conventionele geneeskunde wordt hier doorgaans weinig aandacht aan besteed. Verder wordt ingegaan op de praktische details van het omgaan met borstkanker. We kijken naar voedingsgewoonten, omgaan met stress, bijwerkingen van de verschillende behandelingen, natuurlijke geneeswijzen, meditatie en veel aspecten van de verzorging van een kankerpatiënt. Dit boek heeft vrouwen in de hele wereld iets belangrijks te zeggen over hoe ze kunnen leven, in contact kunnen komen met hun innerlijke kracht en daardoor hun eigen leven en dat van hun omgeving kunnen verrijken en verbeteren.’

Gewoon K

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Humor
Perspektief: Egodocument
Auteur: Chantal Deen
Uitgever: Uitgeverij Personalia
ISBN: 9789079287574
OCLC: 910976392
Jaar: 2015
Boek van 296 pagina’s waarin Chantal Deen een jaar uit haar leven beschrijft waarin zij behandeld werd voor borstkanker. Ze schrijft vanaf de diagnose tot aan de genezing, gaat niet zozeer in op medische aspecten, hoewel ze soms wel details over behandelingen benoemd. Recht voor zijn raap en met humor geschreven.

Gewoon Pech

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Familieverhoudingen, Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg
Auteur: Esther Smid
Uitgever: SWP
Jaar: 2010
Als je moeder borstkanker heeft.
Speciaal boekje voor alle kinderen die een moeder hebben of iemand kennen met borstkanker. Een boekje met antwoorden op vragen en ruimte om kinderen zelf te laten schrijven. Geschreven in eenvoudige taal, om kinderen samen met een volwassene te laten lezen als ze iets niet begrijpen of zelf door te laten nemen. Geen boek om in een ruk uit te lezen, of ‘s avonds in bed te lezen, maar een boek om af en toe te pakken. De vragen die Esthers tweelingdochters Swaan en Luna stelden, inspireerden haar om het boekje te schrijven. Met een mooie lay out en illustratieve, simpele zwart –wit tekeningen door dochter Luna gemaakt terwijl Swaan de teksten van haar moeder bekritiseerde.

Gewoon Toos

Aandoening: Acute leukemie, Borstkanker, Geestelijke gezondheidszorg, Kanker, Kind en ouders
Thema's: Evenwicht, Familieverhoudingen, Rouw, Spiritualiteit
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Annewies van Ess
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2013
Biografie over het leven van Toos, een vrouw die opgroeide in streng gereformeerd groot gezin, opgeschreven voor haar vriendin, Annewies van Ess. Ingegaan wordt op haar jeugd, haar opleiding, het loskomen van het ouderlijk huis en haar leven als getrouwde vrouw en moeder van vier kinderen. Een van haar zonen sterft op jonge leeftijd aan leukemie en Toos krijgt zelf borstkanker. Toegelicht wordt hoe Toos een en ander heeft beleefd, een eigen evenwicht en ander godsbeeld heeft gevonden. Toos probeerde haar leven op de rails te krijgen en te ontdekken wie Toos eigenlijk is, wat belangrijk is in haar leven en dat is haar gelukt. Boek van 174 pagina’s.

Gewoon, mijn verhaal

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Gitta van der Meij
Uitgever: Brave New Books
Jaar: 2015
Brave New Books: ‘Ik ben Gitta, geboren in 1961. Waarom heb ik dit boek geschreven? Er is sinds begin 2013 heel erg veel met me gebeurd. Er werd een tumor in mijn borst gevonden en ik moest worden geopereerd en bestraald. Daarna een chemokuur van vier maanden. Ik vond het prettig om er over te praten en te schrijven. Iedere keer als er weer iets te melden viel, schreef ik een mailtje naar familieleden. Die dan massaal antwoord gaven en me opbeurden. Regelmatig kwamen er berichtjes dat het zo prettig lezen was of dat ze er erg om moesten lachen. Er werd zelfs gesuggereerd dat ik mijn verhalen in een boek moest verwerken. Dat leek me erg moeilijk en ik ben eerst een cursus schrijven gaan volgen. Ook dat bleek best moeilijk te zijn, maar het heeft me wel aan het schrijven gezet. En hoe meer ik ging schrijven hoe leuker ik het vond om te doen. En het hielp ook wel een beetje om de emoties van de afgelopen twee jaar te verwerken. In dit boek beschrijf ik wat ik meemaakte en hoe ik me daarbij voelde. Verwacht niet alleen maar ellende, er valt ook wel wat te lachen. En het heeft een happy end.’ Boek van 134 pagina’s.

Gewoon… Mijn verhaal

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Gitta van der Meij
Uitgever: The House of Books
Jaar: 2015
Ervaringsverhaal gebaseerd op e-mails die Gitta van der Meij gedurende de periode dat zij voor borstkanker behandeld werd rondstuurde aan familieleden. In dit boek heeft ze beschreven wat ze meemaakte en hoe ze zich daarbij voelde. Dit nadat ze een cursus schrijven had gevolgd. Het hielp haar de emoties van de afgelopen twee jaar te verwerken.

Goed ziek

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Angst, Coping, Emoties, Hoop versus realisme
Perspektief: Egodocument
Auteur: Barbara de Vos
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 9789402195408
OCLC: 1127828348
Jaar: 2019
een K-kroniek
In Nederland krijgt één op de acht vrouwen borstkanker. Zo ook Sabine de Wolf. Na de diagnose is zij driehonderd dagen druk met medische afspraken en behandelingen, maar daarnaast vooral met niks doen. In deze kroniek, een oeverloze column, vertelt Sabine je uitvoerig over de periode waarin zij een druk bestaan noodgedwongen verruilde voor een leven in de wachtstand. De wetenschap een dodelijke ziekte onder de leden te hebben is niet leuk, maar het leven gaat door. Je volgt Sabine op de voet: driehonderd dagen van hoop en vrees, van een beetje aanmodderen in de marge, van hersenspinsels, van opdoemende herinneringen en niet te vergeten van verkeer met de onmisbare medemens.

Granaatappels eten

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Auteur: Sarah Gabriel
Uitgever: The House of Books
ISBN: 9789044327120
OCLC: 697517583
Jaar: 2010
Een moeder vertelt over haar angst om haar dochters alleen achter te laten
Sarah's moeder stierf aan borstkanker toen Sarah nog jong was. Sarah blijkt zelf ook het erfelijke borskankergen BRCA1 bij zich te dragen als zij zelf twee dochtertjes heeft. Haar grootste angst is dat zij zelf vroeg zal sterven en haar dochters op moeten groeien zonder hun moeder. Ze beschrijft hoe dat haar belemmert een goede moeder te zijn. De titel verwijst naar de Griekse godin Persephone die in de onderwereld gedwongen werd om granaatappels te eten. Daardoor moest ze een aantal maanden per jaar gescheiden leven van haar moeder Demeter (godin der vruchtbaarheid). Vertaling van: Eating Pomegranates. Vertaald door Parma van Loon.

Hallo allemaal, m'n moeder is kaal

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Angst, Coma, Dood, Euthanasie, Haaruitval, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Berdien Stenberg
Uitgever: The House of Books
Jaar: 2014
Bespreker: Anne De Smet
Openhartige autobiografische roman, debuut van Stenberg over haar gevecht met borstkanker die ze definieert: ‘Kanker is niets meer en niets minder dan een op hol geslagen zooitje cellen, dat zich niet langer conform de rest wenst te gedragen.’ Het borstkankergen kan van generatie op generatie worden doorgegeven. Het ziekteverloop is grillig en hangt af van het succes van de chemokuur. Wanneer in 2012 Stenbergs kanker bijna bezworen is ontrafelt ze de periode 2008 waarin vriendin Elisa sterft onder verbijsterende omstandigheden aan dezelfde ziekte, ‘dodelijke ziek, als een kat in het nauw die rare sprongen maakt’. Elisa’s mysterieuze verhaal afgewisseld met Stenbergs eigen behandeling zijn spannend en luchtig uitgesponnen. Schrijven is altijd onderdeel geweest in Berdiens werk en deze keer heeft dat voor haar therapeutisch gewerkt.

Het begon met een knobbeltje

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Informatief, Inventiviteit, Praktische Problemen
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Henriette Weilers-Haagen
Uitgever: Kosmos uitgevers
ISBN: 9789021525181
OCLC: 1114598495
Jaar: 1995
In dit boek wordt beschreven welke verschillende vormen van goedaardige en kwaadaardige knobbeltjes er kunnen zijn in de borst. Ze kunnen een alarmsignaal voor kanker zijn, zoals de schrijfster uit eigen ervaring weet. Ze verwerkte dan ook veel van die ervaringen in dit boek waarin verschillende aspecten van de ziekte kanker worden toegelicht. Onder andere het verloop van de ziekte, kansen op genezing, tips voor verwerking, kleding prothesen etc.

Het borstkankerlegioen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Educatief, Humor, Informatief, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Karin Spaink
Uitgever: Reed Business Education
ISBN: 9789035230392 9789035230392
OCLC: 1112066442 263829199
Jaar: 2008
Dit boek bevat een verzameling columns die eerder verschenen in Medisch Contact aangevuld met stukken van elders ( Parool, weblog ( Klog =kankerlog). De columns bevatten Karin Spaink’s ervaringen als patient, in een breder verband geplaatst. Scherp analyserend, broodnuchter, kritisch, grappig en openhartig.

Het dal door, de berg op

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Spiritualiteit, Systeemdwang, Voeding
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ilse van Galen
Uitgever: Gideon
Jaar: 2018
…naar een natuurlijke genezing van kanker
Covertekst:’ ‘Ik word gebeld door de huisarts. De uitslag van mijn borstonderzoek is niet goed. Borstkanker… het voelt als een doodvonnis.’ Zodra Ilse van Galen de diagnose kanker krijgt, wordt ze op de medische ‘lopende band’ gezet. De meeste mensen laten zich in die situatie met angst en beven meevoeren in de medische mallemolen. Ilse niet. Het is haar lijf en zij wil precies weten wat er met haar lichaam gebeurt en wat de gevolgen zijn van chemokuren, bestralingen, medicatie en implantaten. Tot haar verbijstering wordt ze voortdurend van het kastje naar de muur gestuurd. Vaak krijgt ze niet de informatie die ze hebben wil en is er weinig oor voor niet-medische alternatieven. Ilse laat zich de medische wet niet voorschrijven en verricht grondig onderzoek naar een natuurlijke weg om kanker te bestrijden. In dit boek neemt Ilse je heel openhartig mee op haar reis door het dal, waarover Psalm 23 zo treffend spreekt. Onderweg houdt ze een dagboek bij waarin ze schrijft over het proces van ziek zijn, de mentale worsteling die daarbij hoort, haar onderzoek naar alternatieven en haar relatie met God en haar gezin.’

Het diagnosetraject

Aandoening: Borstkanker, Gynaecologische klachten, Medische fouten, Meervoudig Ziek zijn, Nieraandoeningen, Onbegrepen Ziekten, Verplegenden als zieken
Thema's: Communicatie, Coping, Deskundigheid, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ingrid de Groot
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789490470203
OCLC: 1017102372
Jaar: 2017
Een voortdurend gevecht
Ik stond midden in het arbeidzame leven en daar is plotseling een einde aan gekomen. Ineens regeren ziekenhuisbezoeken mijn agenda …” (pag. 32)

Covertekst: ‘Het leven van een vrouw wordt omvergegooid door de ene na de andere tegenslag. Haar bestaan verandert drastisch door iets wat ze maar geen naam kunnen geven. Gedreven door wanhoop begint ze een speurtocht naar de oorzaak van haar ziekte en stuit hierbij op fnuikende bewegingen in de zorg.’

Het einde voor beginners

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Uitzaaiingen
Thema's: Aftakeling, Informatief, Kwaliteit van zorg , Levenseinde, Vernieuwende patientvriendelijke ideeen, Zorg coordinatie, Zorgbelasting
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Chazia Mourali
Uitgever: Unieboek/ Het Spectrum
ISBN: 9789000350353
OCLC: 1035957418
Jaar: 2018
Een moeder, een dochter en de droom van een gelukkig afscheid
‘Ruim 15 jaar nadat de moeder van Chazia Mourali is behandeld voor borstkanker, blijkt de ziekte te zijn uitgezaaid naar de lever: een doodvonnis.Chazia's plan is simpel: samen genieten zolang het kan, onvoorwaardelijk helpen zodra het moet. Al snel blijken de ziekte en behandeling meer ontwrichtend dan ze had vermoed. De chemokuren veroorzaken pijnlijkere bijwerkingen dan verwacht. Hun onderlinge verstandhouding verandert. En de intense mantelzorg heeft gevolgen voor haar eigen werk, gezinsleven en gezondheid. De artsen ontdekken ieder geheim van de uitzonderlijke tumor, maar vinden het moeilijk haar moeder als mens te helpen zich voor te bereiden op het levenseinde. Tijdens een ziekenhuisopname lopen zaken volledig uit de hand. Op het allerlaatst is er gelukkig de menselijke, troostrijke en betrokken zorg in het hospice. Er ontstaat een breekbaar intiem geluk. Bron: unieboekspectrum
Het boek bestaat uit drie delen: in deel een staan Mourali’s eigen ervaringen, in deel twee geeft ze praktische tips en deel drie is een pamflet, een pleidooi voor integrale levensondersteuning.

Het jaar van de krab

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Angst, Emoties, Familieverhoudingen, Goed Leven, Informatief, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Marjoke van der Wilk-van Baalen
Uitgever: In eigen beheer
OCLC: 67357088
Jaar: 2000
Een egodocument over borstkanker
Als Marjoke 38 jaar is, in 1998, krijgt ze borstkanker. Ze heeft dan een druk sociaal leven, baan man en twee kinderen. Ze ontdekt een klein knobbeltje en vanaf dat moment verandert haar leven. Ze houdt een jaar lang een dagboek, over angsten, pijn, ontreddering, verdriet etc. Hoe ze zo normaal mogelijk probeert door te leven en hoe moeilijk het haar soms valt te blijven zorgen voor haar gezin. En ook vertelt ze over feestjes en mooie en dierbare momenten. Enige behandelmethoden worden toegelicht en tenslotte legt ze uit hoe zij veranderd is.

Het Kankerdagboek

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Heel de mens, Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Audre Lorde
Uitgever: Sara
ISBN: 9789063281595
OCLC: 64147415
Jaar: 1985
Audre Lorde schrijft in dit boek over de verwerking van haar borstamputatie, over leven en sterven.

Het leven van mijn borsten

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Marlies Bosch
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789077863015
OCLC: 66652630
Jaar: 2004
De fotografe Marlies Bosch werd zich er na de diagnose borstkanker van bewust dat ze het leven van haar borsten uitgebreid had gedocumenteerd. Dat proces zette zich onverminderd voort toen ze wist dat ze een van haar borsten zou moeten missen. Ze maakte een fotoreportage van haar borsten aan de vooravond van de ingreep en tijdens de genezing. Ook het proces van plaatsing van implantaten en het weer verwijderen daarvan heeft ze gedocumenteerd. Een fotoboek.

Het lichaam het leven en het lijden

Aandoening: Borstkanker, Hartinfarct
Thema's: Goed Leven, Informatief, Levenseinde
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Michel Onfray
Uitgever: Lemniscaat
Jaar: 2004
Filosofisch boek van 320 pagina’s. Covertekst: ‘In 1987, op achtentwintigjarige leeftijd, kreeg de filosoof Michel Onfray een hartaanval die hem op de rand van de dood bracht. Die ingrijpende ervaring leidde ertoe dat hij vanaf dat moment het leven zelf, het zinnelijk genot ging verheerlijken. Hij ontwikkelt een filosofisch systeem in de geest van Nietsche: 'Wat me niet doodt, dat maakt me sterker.' In de eerste, autobiografische hoofdstukken van Het leven, het lichaam en het lijden, beschrijft Onfray hoe er bij zijn levenspartner borstkanker wordt geconstateerd. Opnieuw wordt hij hardhandig met de vergankelijkheid geconfronteerd. En opnieuw, meer dan ooit, reageert hij met een hartstochtelijke verdediging van het leven en het recht daarop, en met een felle aanval op alles wat de waardigheid van de mens aantast. Dit brengt hem tot een radicaal libertaire bio-ethiek en een fundamentele afrekening met het joods-christelijke denken.In een heldere, prikkelende stijl besteedt Onfray systematisch aandacht aan de hele menselijke levensloop: van sperma, embryo en genetische manipulatie tot palliatieve zorg, euthanasie en het lijk. Keer op keer attaqueert hij het in zijn ogen versluierende en misleidende karakter van de religieuze ethiek. Hij pleit voor een hedonistische levenswijze waarin het genieten centraal staat en het lijden met alle beschikbare middelen wordt bestreden.’

Het licht van de schaduw

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Dood, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Jacqueline Doorenbos
Uitgever: Boekenbent
ISBN: 9789024645121
OCLC: 63951517
Jaar: 1984
Een dubbel dagboek
Een jonge vrouw houdt tijdens de vier jaar van haar ziekte (kanker) een dagboek bij. Haar stiefmoeder die haar twintig jaar lang heeft meegemaakt vindt deze aantekeningen als zij op veertigjarige leeftijd gestorven is. Zij had zelf ook aantekeningen en observaties gemaakt. Dit boekje bevat ze beiden.

Het lijstje van mama

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Dood, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: St John Greene
Uitgever: The House of Books
ISBN: 9789044338294
OCLC: 841590401
Jaar: 2012
Dat ze vlak voor haar dood maakte voor haar kinderen
Kate Green overleed aan de gevolgen van borstkanker. Vlak voordat ze stierf maakte ze een lijstje voor haar echtgenoot Singe en hun twee zoontjes. Ze wilde graag doorgeven wat ze belangrijk vond in het leven. Dat varieert van altijd op tijd komen, bloemen plukken tot snorkelen in de Rode Zee.
Na haar dood kent Singe hevig verdriet, maar dit lijstje van Kate helpen hem overeind te blijven en zijn twee jonge kinderen op te voeden. Het maakte dat hij dit boek ging schrijven.
Het boek stond na verschijning in Engeland meteen bovenaan op de bestsellerlijsten.

Het tweede leven

Aandoening: Arts als patient, Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht, Informatief, Voeding
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Carolyn Runowicz, Donna Haupt
Uitgever: Element uitgevers
ISBN: 9789056890230
OCLC: 68234718
Jaar: 1999
De Amerikaanse Dr.Carolyn D. Runowicz is zelf een voormalige kankerpatiënte en ook directeur van de Afdeling Gyneacologische Oncologie en hoogleraar aan het Albert Einstein Collegeof Medicine en het Montefiore Medical Center in New York. Samen met Donna Haupt, free lance journaliste schreef zij in dit boek zowel over de eigen ervaringen van Dr.Carolyn D. Runowicz met borstkanker, als over onderwerpen en problemen waar vrouwen die kanker hebben gehad, mee te maken kunnen krijgen. Zo gaan ze in op zowel geestelijke als lichamelijke problemen, seksualiteit, gezond eten, bewegen, en leveren daarbij praktische informatie. Want kanker blijft een ingrijpende ervaring en leven na kanker is vaak anders dan ervoor.

Het verhaal achter de littekens

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Uitzaaiingen
Thema's: Coping, Familieverhoudingen, Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Astrid Groot-Polfliet
Uitgever: Gopher
ISBN: 9789051794274
OCLC: 150354143
Jaar: 2006
Toen Astrid in 2004 borstkanker kreeg, is zij gestopt met studeren. Astrid was 35 jaar toen ze de diagnose borstkanker kreeg. Haar kinderen waren op dat moment vijf en zeven jaar. Er volgden twee operaties en acht chemokuren. Zes maanden na de laatste kuur bleek dat ze twintig weken zwanger was. Zij krijgt een gezonde dochter, nadat zij in de 35ste week van haar zwangerschap heeft gehoord dat er uitzaaiingen zijn in het bot en genezing niet meer mogelijk is. Natuurlijk gaat Astrid zoeken naar de beste behandeling.

Het vonnis

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Communicatie, Coping, Dokters in maten en soorten, Hulpverleningsrelatie
Perspektief: Egodocument
Auteur: Hildegard Knef
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 9789022918432
OCLC: 63313365
Jaar: 1978
Boek van 283 pagina's in 1975 voor het eerst in het Duits verschenen waarin Hildegard Knef schrijft over de borstkanker die zij kreeg, hoe zij daarmee omging en hoe deze behandeld werd. De bekende Duitse zangeres kwam gedurende haar leven in vele ziekenhuizen te liggen. Ze schrijft daarover, op zeer indringende wijze.  Ze licht de manier waarop doktoren haar behandelden toe, daar was zij vaak niet over te spreken. Ze schrijft over de verhoudingen tussen verpleging en patient, en tussen verpleging en arts. Daarnaast schrijft ze over haar leven, haar man en haar werk en hoeveel voorbereiding een voorstelling vraagt. Knef was actrice, zangeres en ook schrijfster.

Het zwaard van de krab

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Communicatie, Dokters in maten en soorten, Kwaliteit van zorg , Levenseinde
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Henk Propper
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789053330326
OCLC: 1106389154
Jaar: 1991
Op basis van eigen ervaringen geschreven roman waarin Henk Pröpper, toen 31 en zijn twee jaar jongere vrouw Margreet Jansen schrijven over hun liefde voor elkaar en de periode dat bij Margreet borstkanker werd geconstateerd. Aanvankelijk leek het na de borstkanker met succes behandeld, maar later bleken er alsnog uitzaaiingen in haar lever te zijn. Pröpper begon aan de roman vijf tot zes weken nadat ze gestorven was. Hij besloot de naam van zijn vrouw als schrijfster op te voeren omdat ze in zijn hoofd meeschreef. Janna ( Margreet) was in New York toen ze een knobbel ontdekte in haar borst. Ze belde haar man die meteen naar haar toekwam en er werd borstkanker geconstateerd. Ze besloten een second opinion te consulteren, maar raakten daardoor alleen maar meer in de war, want iedereen zei wat anders: moest er nu een amputatie komen of een borstsparende operatie, chemo, bestraling. Daarom besloten ze voor verdere behandeling terug naar Nederland te gaan. Janna leek in eerste instantie genezen, totdat er uitzaaiingen in haar lever ontdekt werden. Janna overleed uiteindelijk in het ziekenhuis. Het ziekteproces veranderde Pröppers hele wereld. Zij werden gedurende haar ziekte steeds closer, raakten steeds meer verbonden. Er waren geen conventies meer, geen grenzen. Pröpper wilde in deze roman ook laten zien dat er niet alleen een medisch protocol is, maar ook een sociaal protocol, een soort etiquette om niet betrokken te raken.

Hoe leef ik verder na Borstkanker?

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Sabine Moons
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789460892165
OCLC: 693136837
Jaar: 2009
In dit boek beschrijft Sabine hoe ze het leven nadat ze behandeld is voor borstkanker en gerevalideerd, haar leven weer oppakt. Ze beschrijft hoe dat gaat en wat erbij komt kijken, onder andere een reconstructie operatie van haar borst. Ze moet leren leven met haar beperkingen, vermoeidheid, bijwerkingen van hormoontherapie en haar emoties kunnen hanteren.

Honderd procent vrouw

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Humor
Perspektief: Egodocument
Auteur: Geralyn Lucas
Uitgever: Arena
ISBN: 9789069747095
OCLC: 66427884
Jaar: 2005
Egodocument over borstkanker geschreven in eerste persoon enkelvoud. Humoristisch vlot lezend verslag, van een amerikaanse moderne New Yorkse vrouw.

Hou me vast zoals ik was

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Angst, Coping, Emoties, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Gaby Rasters
Uitgever: De Boekerij
ISBN: 9789022587324
OCLC: 1111809643
Jaar: 2019
De vrolijke Jasmijn staat midden in het leven, net als haar zes vriendinnen. Ze delen lief, leed en de grote vragen met elkaar. Carrière, mannen, kinderwens: alles kan besproken worden bij een lekker taartje of een groot glas witte wijn. Geen van hen wil echt volwassen worden, maar als Jasmijn slecht nieuws krijgt, komt alles in een heel ander licht te staan: ze heeft borstkanker.

Na een borstamputatie en chemo probeert Jasmijn het leven weer op te pakken, maar haar oude energie lijkt ze maar niet terug te vinden. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar vriendinnen, die ze via appjes op de hoogte houdt, met wie ze taartjes eet wanneer de controles goed zijn, en die de bruiloft met haar geliefde Ralf tot een extra bijzondere, intense dag maken. Maar net als ze zich veilig begint te wanen, vier jaar na de eerste diagnose, ontploft er een bom in haar leven. Ze is opnieuw ziek, en dit keer is er weinig reden tot optimisme.

Gaby Rasters heeft het leven van haar recent overleden vriendin als leidraad genomen voor het schrijven van dit boek. Zo is dit een zeer persoonlijke roman geworden die geen lezer onberoerd zal laten.

Hupsake van The

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Evenwicht, Familieverhoudingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Thea Plenter
Uitgever: Passage
Jaar: 2007
Een jaar leven met borstkanker
Ervaringsverhaal van Thea die op haar 39ste borstkanker krijgt. Ze beschrijft wat er met haar gebeurt en hoe ze zich daaronder voelt. Basis zijn gebundelde openhartige mailtjes die onder deze vrolijke naam de wereld in gingen naar vrienden en familie en kennissen. In 2008 stierf zij.

I m Every Woman

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Informatief, Lotgenoten
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Klazien Roozeboom
Uitgever: Volle Maan
Jaar: 2010
Persoonlijke verhalen van vrouwen en medici over borstkanker. En: Persoonlijk boekje over jouw leven met borstkanker.
Het magazine bevat ervaringsverhalen van patienten en hulpverleners die met borstkanker te maken krijgen of kregen, met enige tips en aanbevelingen. In het dagboek staan enige citaten uit het blad, tips en aanbevelingen. Het dagboek heeft veel ruimte om eigen ervaringen op te schrijven. Het is gemaakt in samenspraak met Borstkankervereniging Nederland, verschillende vrouwen met borstkanker en verpleegkundigen. Het dagboek is vanaf december 2010 gratis verkrijgbaar via de oncoloog of oncologieverpleegkundige.

Ik ben een lichaam

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Levenseinde, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Margot Krikhaar
Uitgever: Inner Peace Publications
Jaar: 2014
Boek van 189 pagina’s. Cover: ‘Dit derde en laatste boek van Margot is een getuigenis van het feit dat Liefde onveranderlijk is en zich altijd uitbreidt. Oók als iemands fysieke leven er niet altijd even liefdevol uitziet.Het eerste deel van dit boek bestaat uit dagboekfragmenten die Margot bijhield tussen januari 2011, het moment waarop bij haar ongeneeslijke borstkanker werd geconstateerd, en een jaar later: januari 2012. In het tweede deel van dit boek is Margot’s laatste artikel opgenomen: ‘Wat gebeurt er na de lichamelijke dood?

Ik ben er nog

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Informatief, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ellen Wissink
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789079538201 9789060057865
OCLC: 778185164 907184293
Jaar: 2017
Bespreker: Yvonne Vinke
Mijn verhaal over borstkanker, met tips en praktische informatie
Boek van 188 pagina’s waarin Ellen over haar borstkanker schrijft. De blogs die ze destijds heeft bijgehouden zijn aangevuld met terugblikken van jaren later en enkele positieve spreuken.

Ik ben gek als ik geen nieuwe schoenen koop

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Kitty Geneuglijk
Uitgever: Uitgeverij de Toorts
ISBN: 9789060203842
OCLC: 66438993
Jaar: 1985
Egodocument, ervaringsverhaal over borstkanker. Met een neiging naar het alternatieve. Stijl: Vanuit het perspectief van Kitty, in de ik-vorm geschreven.

Ik ben mijn borstkanker niet

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Heel de mens, Hulpverleningsrelatie, Informatief, Lotgenoten
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Ruth Peltason
Uitgever: Fontaine uitgevers
ISBN: 9789059562851
OCLC: 270882072
Jaar: 2009
Vrouwen vertellen openlijk over liefde & seks, haaruitval & dik worden, moeders & dochters, over vrouw zijn met borstkanker
In dit boek vertellen 800 zeer uiteenlopende vrouwen over hoe borstkanker in hun leven een plaats kreeg. Via de website First Person Plural uitsluitend bereikbaar voor vrouwen met borstkanker, werden twee jaar lang gegevens en reacties verzameld met behulp van de ‘Small Group Dialogue’ techniek. Ruth heeft dit materiaal in drie delen thematisch geordend en ingeleid. Daarbij heeft ze steeds letterlijke citaten onder elkaar gezet. Deel een gaat in op de diagnose en wat daaruit voortvloeit, deel twee over hoe te leven met borstkanker en in deel drie het grote geheel van de aandoening. Aanvullend is er een lijst van adressen en websites van organisaties op het gebied van borstkanker in Belgie en Nederland. De vrouwen gebruiken pseudoniemen. Openhartig wordt ingegaan op diverse onderwerpen. Goed leesbaar, overzichtelijk, informatief.

Ik ben niet mijn lichaam

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Levenseinde, Spiritualiteit
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Margot Krikhaar
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2014
Persoonlijke notities over ziekte en sterven in het licht van Een cursus in wonderen
Dit derde en laatste boek van Margot Krikhaar is een getuigenis van het feit dat liefde onveranderlijk is en zich altijd uitbreidt. Ook als iemands fysieke leven er niet altijd even liefdevol uitziet. Het eerste deel van dit boek bestaat uit dagboekfragmenten die Margot bijhield tussen januari 2011, het moment waarop bij haar ongeneeslijke borstkanker werd geconstateerd. In het tweede deel van dit boek is Margots laatste artikel opgenomen: 'Wat gebeurt er na de lichamelijke dood? Een uiteenzetting vanuit de metafysica van Een cursus in wonderen'. Margot Krikhaar stierf op 22 mei 2013.

Ik ben niet zoals ik was

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Carin van Doremalen
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789090304878
OCLC: 1086577098
Jaar: 2017
“Ik ben puber als mijn moeder ziek wordt en overlijdt aan de gevolgen van borstkanker. Het zijn de jaren zeventig/tachtig, in die tijd werd er niet over gesproken. Je onderging het en het leven ging door.” Bron: http://blog.pinkribbon.nl/puber-als-moeder-ziek-wordt

Op volwassen leeftijd verloor Carin van Doremalen haar vriendin aan de gevolgen van borstkanker. Toen kon ze er beter mee omgaan. En als ze 49 jaar is, wordt in een voor stadium bij haarzelf borstkanker geconstateerd. Ze besluit dan door de opgedane ervaringen geen risico’s te nemen en beide borsten te laten verwijderen. Haar verhaal staat in dit boek van 235 pagina’s beschreven.

Ik en Borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Lara Masanowa Tatje
Uitgever: Akasha
Jaar: 2006
Genezen op eigen kracht
Lara Masanowa Tatje is een spiritueel psychotherapeut. Ze voelt zich al een tijdje niet lekker en wanneer zij zich laat onderzoeken, wordt er borstkanker bij haar geconstateerd. Ze besluit geen operatie, geen chemotherapie en geen bestraling te willen maar probeert te genezen op eigen kracht, luisterend naar haar intuitie en lichaam.

Ik geef mij niet gewonnen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Acceptatie, Angst
Perspektief: Egodocument
Auteur: Truus van den Berg
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789020913132
OCLC: 901759604
Jaar: 1985
Dagboek van Truus van den Berg die borstkanker heeft. Ze beschrijft haar ervaringen angsten, problemen en hoe ze leert om te accepteren dat ze borstkanker heeft.

Ik had nog niet dood gehoeven

Aandoening: Borstkanker, Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS), Kanker, Myalgische Encefalomyelites (ME), Psychiatrie, Uitzaaiingen
Thema's: Bejegening, Communicatie, Deskundigheid, Dood, Mondigheid, Rouw, Stigmatisering
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Francis Verreck
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 9789402129281
OCLC: 1101087352
Jaar: 2015
Bespreker: Franka van Poelgeest
Het verhaal van Denise de Hoop
Aanklacht (133 blz.) tegen de medische wereld in de vorm van eerder op een internetforum gepubliceerde dagboekfragmenten van een ME-patiënte die uiteindelijk overlijdt aan kanker.

Cover tekst: 'Denise de Hoop (45) leed jarenlang aan de ziekte ME (Myalgische Encefalomyelitis), een neuro-immunologische multisysteemziekte. Deze ziekte wordt door artsen onterecht als psychosomatische aandoening gezien. De ziekte wordt door hen ook wel CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom genoemd), een benaming die de lading bij lange na niet dekt. Patiënten worden voor behandeling doorverwezen naar psychologen en fysiotherapeuten. Hierdoor kon het gebeuren dat Denise niet serieus genomen werd toen ze met diverse zorgwekkende symptomen aanklopte bij verschillende artsen. Daardoor werd de borstkanker waar ze aan bleek te lijden veel te laat ontdekt. Denise hield een blog bij op een lotgenotenforum. Hierin beschrijft ze het onbegrip waar ze mee te maken krijgt, de frustratie en de angst waar ze mee te kampen had. Haar vriendin Francis bewerkte haar dagboek tot dit boek. Met dit boek hoopte Denise en met haar veel lotgenoten dat mensen met ME vaker serieus genomen gaan worden door de medische wereld.’

Ik sta alleen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Eenzaamheid
Perspektief: Egodocument
Auteur: Rosette Tits
Uitgever: Boek
Jaar: 1989
Dagboek van een kankerpatiente
Ervaringsverhaal van Rosette over haar borstkanker. Ze wil beschrijven dat je als mens alleen staat wanneer er in je leven zwaar weer is.

Ik wil je niet kwijt

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen, Praktische Problemen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Pat Brack
Uitgever: Bruna
ISBN: 9789022980569
OCLC: 65796604
Jaar: 1992
Hoe een ernstige ziekte de band tussen moeder en kind beinvloedt
Ben Brack’s moeder krijgt borstkanker en de zekerheid valt weg uit Ben’s wereld. Hij is dan 10 jaar en is bang dat zijn moeder dood zal gaan. Moeder en zoon beschrijven veel problemen die ouders en kinderen meemaken als een ouder in een gezin erg ziek wordt. Het boek beschrijft indringend de moeilijkheden die er zijn als een ernstige ziekte het gezin ontwricht.

Ik wil Sprankelen; Al is het maar even

Aandoening: Borstkanker, Multi ziek zijn, Reuma
Thema's: Evenwicht, Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Judith Daniels
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2007
Naar aanleiding van foto's en dagboekfragmenten bespreekt Judit Daniels hoe zij omging met ME, kanker en polyrartritis. Zij kreeg in 1993 ME. In dit boek deelt zij haar gedachten en ook de fysieke aspecten van de borstkanker, van amputatie tot en met reconstructie. Want ook dat kwam op haar pad. Toch blijft ze de positieve kanten van het leven zien: 'Zonder dalen geen bergen en zonder zorgen geen blijheid. Ik tel mijn zegeningen en dat zijn er best veel. Natuurlijk heb ik ook mijn moeilijke dagen, maar wie niet?!'

Ik wil vliegen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties, Evenwicht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Christa Rosier-Veldkamp
Uitgever: Uitgeverij het Boekencentrum, Uitgeverij het Boekencentrum
ISBN: 9789023923015
OCLC: 318092969
Jaar: 2009
Leven met borstkanker
Ervaringsverhaal van Christa Rosier, waarin zij in korte stukjes onderdelen van haar leven beschrijft gedurende de periode waarin zij hoorde dat ze borstkanker had en behandeld werd. Zij zijn o.a. verschenen als columns in het blad Eva. Het boek bestaat uit drie delen: de columns, een selectie van haar schilderijen met gedichten, en enige praktische handreikingen. Vlot geschreven met een mooie lay out. Met een ondertitel
genaamd: inspiratie/ beauty/ bemoediging.

Ik word zeventig

Aandoening: Borstkanker, Longkanker
Thema's: Dood, Emoties, Familieverhoudingen, Levenseinde, Multi ziek zijn, Rouw, Spiritualiteit
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Kim Kallah
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789463895576
OCLC: 1164184898
Jaar: 2019
De zware strijd van mijn moeder tegen long- en borstkanker
Ik word zeventig vertelt het verdrietige, maar krachtige verhaal van een vrouw die aan long-en borstkanker leed en daarbij ook de mantelzorgster voor haar man met frontotemporale dementie was, totdat hij opgenomen werd in een verzorgingstehuis. Zij streed met de kracht van een leeuwin, vocht terug met onevenbare kracht, en zorgde ervoor dat de ziekte haar niet klein kreeg. Haar liefde voor haar kinderen en kleinkinderen zorgde ervoor dat zij nooit en te nimmer opgaf en elk sprankje hoop aannam om beter te worden. Een zeer heftig en aangrijpend verhaal van begin tot het einde over long- en borstkanker, maar ook een prachtig verhaal over hoop, geloof en liefde.

Ik worstel en kom boven

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Lotgenoten
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Antoinette Temmink
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
Jaar: 2007
In september 2005 werd Antoinette Temmink genomineerd voor de Pink Ribbon Award. Ze heeft hiervoor veel foto’s mogen maken van vrouwen die moeten omgaan met de diagnose borstkanker. In 2006 heeft dit geleid tot een gecombineerde expositie in het Academisch Ziekenhuis en in het Toon Hermanshuis in Maastricht.Zes van de vrouwen hebben bovendien hun persoonlijke verhalen aan dit boek toevertrouwd.

Ik zal het leven missen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Levenseinde, Palliatieve zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ruth Picardie
Uitgever: The House of Books
ISBN: 9789027467942
OCLC: 67778746
Jaar: 1999
Autobiografische columns en e-mailcorrespondentie van een Britse journaliste (1964-1997), die leed aan een dodelijke vorm van borstkanker. Het boek is een bundeling van columns over het leven met haar terminale ziekte.

Ik zal overleven

Aandoening: Arts als patient, Borstkanker, Kanker
Thema's: Deskundigheid, Erkenning
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jerry Nielsen
Uitgever: Unieboek/ Het Spectrum
Jaar: 2001
Een moedig gevecht tegen kanker op Antarctica
Jerry Nielsen is als arts met een groep onderzoekers enige maanden in het Zuidpoolgebied om onderzoek te doen. Daar voelt ze een knobbeltje in haar borst. Dat blijkt borstkanker te zijn. Omdat uit onderzoek blijkt dat ze verder behandeld moet worden, maar dat niet kan op de Zuidpool en de weersomstandigheden maken dat ze ook niet vervoerd kan worden, moet ze zichzelf behandelen. In dit boek staat beschreven hoe dat ging (ge?llustreerd met zestien illustratieve kleurenfoto's). Het boek is bovendien verfilmd.

Ik...borstkanker?!

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Informatief, Kwaliteit van zorg , Nazorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Marja Bosma
Uitgever: De Graaff
Jaar: 2010
In Nederland krijgt ongeveer een op de acht vrouwen borstkanker.Marja Bosma was een van die vrouwen. Terugblik vanaf het moment dat zij onder de douche een knobbeltje ontdekt tot en met een borstreconstructie.

In de scharen van de kreeft

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Angst, Emoties, Kwaliteit van zorg , Nazorg, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Tonnie Scherft
Uitgever: Uitgeverij BZZToH
ISBN: 9789062915866
OCLC: 65481316
Jaar: 1990
Een tijd van overleven
Tonny Scherft is Neerlandica en schreef eerder drie novellen en enkel korte verhalen. Dit autobiografische boek gaat over de periode dat bij haar borstkanker werd ontdekt. Ze schrijft onder andere over spanningen, angsten, de operatie en de veranderde omgang met haar omgeving. In de scharen van de kreeft bevat haar verwerkingsproces van die periode, de neerslag van de verwerking hiervan.

In gevecht met verdriet

Aandoening: Borstkanker, Burn Out, Lymfklierkanker, Neurologische aandoeningen, Suikerziekte
Thema's: Dood, Emoties, Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jee Wee Junior
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2015
Een verhaal dat zo maar ergens begint. Ergens op een moment wanneer de ziekte kanker in mijn leven komt. En alle zaken die zich daaromheen afspelen. Hoe mensen omgaan met gevoelens. Hoe er omgegaan wordt met strijd. Met tegenstrijd. Hoe veel pijn wordt aangedaan. Al vertellende, vordert een verhaal, bijna een levensverhaal. Met terugblikken, met sterke herinneringen, met trauma’s. Met als rode draad afscheid. Afscheid van ervaringen.(…)’ (Boekscout.nl)

Boek van 224 pagina’s waarin Jee Wee Junior met flash backs beschrijft, welke gebeurtenissen en situaties zijn leven hebben gekleurd, en hoe hij daarmee om is gegaan. Hij groeide op in een gezin met een vader met een oorlogstrauma en zijn oudste zoon kreeg lymfeklierkanker, werd daarvoor behandeld en gezond verklaard, maar zou er uiteindelijk toch aan sterven. Zijn vrouw kreeg ondertussen borstkanker. Jee Wee en zijn vrouw kregen ondertussen zodanige ruzie met de vriendin van hun oudste zoon dat ze hen niet meer zagen, niet uitgenodigd werden voor hun huwelijk en niet op de overlijdenskaart van hun zoon werden vermeld. Daarnaast stierf zijn schoonvader, Jee Wees moeder kreeg baarmoederhalskanker, hijzelf raakte overspannen en kreeg steeds meer last van de gevolgen van suikerziekte, neuropathie aan zijn voet. Aan het eind van het boek wordt het leven weer wat lichter, kijkt hij uit naar de komst van een kleinkind.

In het oranje ochtendlicht

Aandoening: Borstkanker, Botkanker, Kanker, Uitzaaiingen
Thema's: Familieverhoudingen, Levenseinde, Palliatieve zorg, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Nina Riggs
Uitgever: Uitgeverij Ambo-Anthos
ISBN: 9789026339066
OCLC: 997240226
Jaar: 2017
Covertekst:’ ‘Doodgaan is niet het einde van de wereld,’ vertrouwt haar moeder, die op dat moment niet lang meer te leven heeft, Nina Riggs toe. Dat neemt niet weg dat de klap groot is als Riggs op haar achtendertigste te horen krijgt dat ze een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. De dood zit haar op de hielen. Wat is de betekenis van leven als de dood nadert? Hoe bereid je je voor op een definitief afscheid van je dierbaren? Met de weergaloze essays van Montaigne en Emerson als leidraad beschrijft Riggs hoe het is als schrijver, als moeder en als echtgenote verder te leven na zulk intens droevig nieuws. Van de kleine, dagelijkse handelingen tot de moeilijke gesprekken die ze moet voeren met haar twee jonge zoontjes: Riggs beschrijft haar laatste maanden vol warmte, met lichtheid en humor. In het onberispelijke oranje licht is een inspirerend, ontroerend en vooral enorm levensbevestigend boek over onze sterfelijkheid. Boek van 311 pagina’s.

In ons vak is nooit iets zeker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Andre Dierick
Uitgever: Elikser
ISBN: 9789089540997
OCLC: 505374669
Jaar: 2009
Het boek beschrijft de periode dat de vrouw van de schrijver voor de tweede keer borstkanker kreeg. Andre Dierick begint met het moment waarop zijn vrouw moet worden geopereerd en beschrijft zijn onzekerheden maar ook van zijn vrouw. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen met de ziekte en dood van zijn vrouw. Hij zegt in het voorwoord dat hij vooral ook mannelijke lezers wil bereiken door het beschrijven van zijn ervaringen.Het ziekbed van zijn vrouw speelde zich af in de jaren zeventig en hierdoor geeft zijn boek ook een idee van hoe er in deze jaren om werd gegaan met ziekte en dood.

Je bent er nog

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Angst, Emoties, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Anja Buurman
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2020
Hoe leef je verder met een ongeneeslijke ziekte?
“Het was de dag van ons jaarlijkse toernooi. Van tevoren had ik geen idee hoe ik me die dag zou voelen. Niemand kan je dat vertellen. Omdat elk verhaal anders is. En dit is mijn verhaal.”

Zo begint dit persoonlijke poëziedebuut van Anja Buurman. Aan de hand van haar gedichten weet ze de lezer te raken met thema’s als afscheid nemen van een dierbare, angst voor het eindige en herinneringen aan vroeger. Donkere gedachten waarin ze tegenzin voelt en nergens zin in heeft worden afgewisseld met optimistische klanken waarin het belang van levenskunst, het kunnen genieten van kleine dingen, doorklinkt. Gecombineerd met de door haarzelf gemaakte kleurrijke illustraties die haar gemoedstoestand in beeld vertalen, weet ze de sfeer van haar gedichten te bekrachtigen.

Je haar of je leven

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Coping, Haaruitval
Perspektief: Egodocument
Auteur: Frederike Pol
Uitgever: Boekenplan
ISBN: 9789086661084
OCLC: 489206440
Jaar: 2009
Korte stukjes, kleine verhalen waarin de schrijfster ervaringen beschrijft over de periode dat zij voor borstkanker werd behandeld.

Je lijf, je looks, je leven

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Saskia Ebeli
Uitgever: Scriptum
Jaar: 2017
Zorgen voor jezelf als je kanker hebt
‘Wat de ziekte doet met je uiterlijk is een onderbelicht aspect van kanker. En dat is zonde, want er zijn wel degelijk manieren om je jezelf te kunnen blijven voelen. Met aanpassingen in je huidverzorging, dieet, make-up en je kleding kun je heel veel doen. Dit boek gaat niet over verbergen dat je ziek bent maar over jezelf opnieuw uitvinden en daar kracht uit putten. Omdat het leven doorgaat. Ook met kanker.’ (http://www.saskiaebeli.nl/#/boek )

Boek van 224 pagina’s waarin schrijfster Saskia Ebeli die zelf borstkanker kreeg laat zien hoe goed voor jezelf en het uiterlijk zorgen, een onderbelicht onderwerp bij kanker, iemand sterker kan maken, helpen kan, bij het leven met kanker. Aan bod komen onderwerpen als: haaruitval, stijlvolle hoofdbedekking, make-up en cosmetica, gezonde voeding, bewegen, ontspannen en prioriteiten stellen.

Je ziet er hartstikke goed uit

Aandoening: Borstkanker, Hartfalen
Thema's: Deskundigheid, Familieverhoudingen, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Annabel Bolck
Uitgever: Klapwijk & Keijsers uitgevers
ISBN: 9789490217297
OCLC: 816702868
Jaar: 2012
Strip ervaringsverhaal van Annabel Bolck over een jaar uit haar leven, de periode waarin bij haar borstkanker werd geconstateerd en ze daarvoor behandeld werd. Daarnaast gaat ze in op het hartfalen dat ze kreeg als gevolg van de chemotherapie. De strip kwam in de borstkankermaand, oktober 2012, uit. Ook is aan het eind van het boek duidelijke, heldere informatie opgenomen, met tussen neus en lippen door veel praktische informatie.

Je ziet mij nooit meer terug

Aandoening: Borstkanker, Geestelijke gezondheidszorg, Kanker, Ouderenzorg, Tumor
Thema's: Evenwicht
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Sonja Barend
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789023449782
OCLC: 971253419
Jaar: 2017
Autobiografie van Sonja Barend, decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Zij bracht diverse talkshows, interviewde vele bekende en onbekende mensen. In dit boek beschrijft ze haar jeugd als dochter van een joodse vader die opgepakt is toen zij twee jaar was en in Auschwitz stierf. Vragen die ze hem heeft willen stellen blijven haar achtervolgen. Ze zoekt naar antwoorden op haar eigen vragen die te maken hebben met het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd. Daarnaast beschrijft ze haar leven en loopbaan, de relatie met haar moeder, de familie van haar moeder, haar stiefvader. Ook komt in het boek aan bod hoe zij voor verschillende vormen van kanker werd behandeld en hoe zij omging met haar ouder wordende moeder. Boek van 288 pagina’s.

Jou langzaam loslaten

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Kind en ouders
Thema's: Dood, Emoties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Karin van Frankenhuyzen
Uitgever: Uitgeverij de Toorts
ISBN: 9789060207116
OCLC: 66252971
Jaar: 1993
Het verwerken van de dood van mijn moeder
Als Karin 12 is, krijgt haar moeder borstkanker. Karin beschrijft hoe ze het hoorde, wat haar ouders haar vertelden en hoe ze daarmee omging.

Kanker 'wijf'

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht, Familieverhoudingen, Goed Leven, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Debbie de Jong
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2014
Ziek zijn maakte me beter
Na morgen zal mijn lijf nooit meer hetzelfde zijn. Vandaag geef ik me voor de laatste keer bloot. Letterlijk. Elysium is een saunacomplex waar ik volledig tot rust kom.’ (pag.49). Egodocument van 208 pagina’s waarin Debbie de Jong beschrijft hoe ze leefde toen bij haar borstkanker werd geconstateerd. Ze woonde toen met dochtertje Aléssia bij haar ouders omdat haar relatie stuk was gegaan. Ze beschrijft de gang door de gezondheidszorg en de impact van de borstkanker op haar leven. En die is groot: in positieve zin ontdekte ze door wat ze gedurende deze periode meemaakte en de relaties die ze had met mannen, familie en vriendinnen en hoe ze meeleefden, er al dan niet voor haar waren, wie ze zelf is en wat ze werkelijk waardevol vindt in het leven.

Kanker is K

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Desiree Hairwassers
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789088349720
OCLC: 495120478
Jaar: 2009
Maar ik ontmoet wel leuke vrouwen
Egodocument op basis van weblog (www.caseofdees.web-log.nl) waarin Désirée Hairwassers beschrijft hoe er bij haar, in 2007, op 36-jarige leeftijd borstkanker werd geconstateerd met positieve okselklieren. Ze beschrijft hoe ze meteen besluit te gaan strijden, ook al omdat ze moeder is van Isis van tweeëneenhalf jaar. Open en eerlijk schreef ze de blog.

Kanker verwoestingen en geneeskracht

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Maag- en darmaandoeningen
Thema's: Levenseinde, Persoonlijke relaties, Zeggenschap
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Jacques Smeets
Uitgever: Gopher
Jaar: 2008
In dit boek beschrijft Jacques Smeets hoe bij zijn vrouw borstkanker werd geconstateerd en welke spanningen, angsten en verdriet zij kenden. Jacques Smeets heeft zelf een darmaandoening en daardoor ervaren hoezeer lichaam en geest op elkaar inspelen. Hij wil deze visie niet aan zijn vrouw opdringen, respecteert haar eigen omgang met de ziekte die niet de zijne is, maar getuigt van een bewonderenswaardige vechtlust. Hij leeft met haar mee, met onvoorwaardelijke liefde bij haar operaties, chemokuren en bestralingen. Jacques Smeets : Gedurende het ziekteproces was ik getuige van verwoesting door, maar ook geneeskracht in kanker. Momenteel leef ik in liefde samen verder met mijn vrouw, in de wetenschap dat de kanker elk moment en in alle hevigheid opnieuw kan toeslaan, maar ook in het vertrouwen dat een mens tot veel in staat is. Mijn gevoelens en ervaringen zijn in dit boek mede opgeschreven met de intentie andere partners hiermee tot steun te zijn bij het doorstaan van een kankerproces bij hun geliefden.

Kanker, kanker toch op

Aandoening: Borstkanker, Schildklierkanker
Thema's: Coping, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Leny Kruis
Uitgever: Uitgeverij Aquazz
Jaar: 2015
Het verhaal over mijn strijd tegen een sluipmoordernaar.
Eerder uitgebracht via Schrijverspunt onder de naam: Dit moet ik even kwijt! Recensie: linkCovertekst: ‘Leny Kruis verloor al veel dierbaren aan kanker als zij zelf ook met de ziekte te maken krijgt in de vorm van borstkanker. We lezen hoe zij de strijd aangaat met de kankercellen in haar lijf (borstkanker). Daarnaast heeft ze ook nog vele andere ongemakken, waarmee ze samen met haar vrouw dagelijks mee om moet weten te gaan. Ze geeft de moed niet op. En ondanks de vele tegenslagen – terugkerende kanker - is ze van plan het gevecht te winnen. Ziekte maakt zwak, maar ze brult nog steeds als een leeuwin: “Kanker, kanker toch op!”

Kanker. Cadeau van het leven

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Coping, Emoties, Hulpverleningsrelatie
Perspektief: Egodocument
Auteur: Nathalie van Dam
Uitgever: Uitgeverij Pumbo
ISBN: 9789090329758
OCLC: 1151854747
Jaar: 2020
“U heeft inderdaad een borstkankertje.” De chirurg zegt het op een bijna lieflijke toon. (...) Maar het grootste deel van de informatie die ik krijg, gaat langs me heen. Ik ben nog blijven hangen bij het woord ‘borstkankertje’.
Kanker is kanker. Doe er geen geschenkverpakking om, man! Voor jou is mijn kleine tumor misschien niet interessant om weg te snijden, maar voor mij is het kanker!
Knock-out geslagen. Zo voel ik (48) me na de diagnose borstkanker.
Wanneer de allereerste stofwolken zijn opgetrokken, kom ik wat meer bij zinnen. Wat kan ik zelf doen om op een ‘gezonde’ manier met mijn ziekte en behandeltraject om te gaan?

Kankercircus

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Coping, Emoties, Goed Leven, Hoop versus realisme, Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Annemiek van Moorst
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789463893848
OCLC: 1164184129
Jaar: 2019
Overleven met borstkanker
Overleven met borstkanker. Annemiek van Moorst schroomt voor niets en creëert met haar gevoelens en gedachten verwerkt in gedichten een realistisch beeld van de grauwe werkelijkheid. Op een creatieve en unieke manier is elk gedicht vertolkt met een foto of tekening. Hiermee wordt de lezer meegenomen op een chronologische reis waarbij het ontdekken van kanker, het overleven van ‘het kankercircus’ met op haar schouders een duiveltje en een engeltje en vervolgens weer kan genieten van klein geluk waar zij hun huismotto ‘het leven is te kort om iedere dag hetzelfde te doen’ weer volledig heeft opgepakt. In deze bundel laat zij zien dat zij sterker is dan de kanker.

Kankerklas

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Kind en ouders, Leverkanker, Nierkanker, Tumor, Uitzaaiingen
Thema's: Coping, Familieverhoudingen, Levenseinde, Lotgenoten, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Corien van Zweden
Uitgever: Cargo
ISBN: 9789023491866
OCLC: 909906217
Jaar: 2015
Vijf pubers, vijf ouders, een ziekte
'Mijn lichaam is altijd een prettig lichaam geweest. Licht en sterk en redelijk buigzaam. Ik kon ermee klimmen in de bergen, fietsen bij tegenwind of, als het moest, zwemmen in onrustig water. Het was een lekker opvouwbaar lichaam. Ik kon het oprollen.(…) Natuurlijk wist ik best dat er ziektes bestaan die een lichaam kunnen slopen. Ik had er boeken over gelezen, verhalen over gehoord, zelfs wel eens een interview over gemaakt. Een enkele keer had ik zo’n ziekte van nabij gezien, maar niet van heel nabijen ook niet heel vaak.' (pag.15-16) Flaptekst: 'Als bij journalist en schrijfster Corien van Zweden borstkanker wordt geconstateerd, zit haar oudste dochter in de brugklas. Al snel blijkt dat deze nieuwe klas een 'kankerklas' is: vijf van de tweeentwintig leerlingen hebben een ouder met kanker. Een bizarre situatie, die de getroffen ouders en hun kinderen tot lotgenoten maakt. En die ongewild tot vergelijken aanzet. Wat richt kanker in al die gezinnen aan? Hoe gaan de andere ouders met hun ziekte om? Wat verandert er in hun leven? En: wat denken de kinderen-alle vijf aan het begin van hun puberteit-ervan?‘

Kijken in de ziel. Op de drempel

Aandoening: ALS, Bloedziekten, Borstkanker, Botkanker, Darmkanker, Kanker, Longkanker, Tumor, Uitzaaiingen, Ziekte (algemeen)
Thema's: Dood, Levenseinde
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Coen Verbraak
Uitgever: Thomas Rap
Jaar: 2015
Bespreker: Guus van der Veer
Leven in het zicht van de dood
Dit boek (233 bladzijden) bevat acht interviews met mensen die van de dokter te horen hadden gekregen dat ze binnen afzienbare tijd zouden sterven. Zeven van hen lijden of leden aan kanker, de achtste aan ALS.

Cover tekst: ‘(...). Acht geïnterviewden, onder wie schrijfster Laura Maaskant, filosoof René Gude, topondernemer Bernard Muller en journalist Albert de Lange, vertellen onomwonden over hoe het is om te leven in het zicht van het einde.(...) Het zijn, zoals Gude het noemde, ‘levenslessen’, waarin het niet alleen gaat over de dood, maar vooral over het leven. Daarmee is Op de drempel een boek over afscheid nemen, maar bovenal een inspirerend document over hoe het bestaan betekenis te geven.’  Ook geinterviewd: Claudia van Deutekom ( huidkanker), Margo de Jonge ( borstkanker), Karin van Ringen ( borstkanker) en Hansje Bunschoten ( borstkanker). De 4 andere personen kregen  respectievelijk longkanker, botkanker, ALS en darmkanker.

Kloppen doet het niet, maar we moeten verder

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Dood, Familieverhoudingen, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Henk van Ewijk
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789090220987
OCLC: 212384128
Jaar: 2007
Dagboek over afscheid nemen en verder gaan
Boek van 75 pagina s waarin Henk van Ewijk op basis van dagboekaantekeningen die hij bijhield vanaf negen dagen voor de dood aan de gevolgen van borstkanker van zijn vrouw Jolanda. Hij schreef aanvankelijk een dagelijks verslag aan vrienden en familie om iedereen op de hoogte te houden en om van zich af te schrijven. Na negen maanden hield hij ermee op. Hij wilde de draad van het leven weer oppakken, voor zichzelf en zijn dochters. Dit boek bevat e-mails uit die tijd. Ze gaan over het dagelijks leven van hem en zijn dochters na het overlijden van Jolanda. Op de voorpagina is een vlinder te zien, geschilderd door Manon en Denise, omdat Jolanda kort voor haar overlijden had gezegd dat ze als vlinder terug zou komen. 

Kolleblommen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Angst, Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Noella Danckaert
Uitgever: Bola Editions
Jaar: 2009
Dagboek van de vroedvrouw Noëlla Danckaert die bij wie borstkanker werd geconstateerd. Zij werkte in het Gentse AZ Sint-Lucas-ziekenhuis. Zij schrijft over de periode na de diagnose en gaat in op angsten, emoties, verbijstering, aanvaarding en verzet. Zie ook: http://www.partizaan.be/boeken/kolleblommen.html: Noëlla Danckaert (1948) groeide op als derde kind in een warm nest van acht kinderen, is getrouwd, moeder van drie kinderen, en grootmoeder van (voorlopig?) vier kleinkinderen.Noëlla overleed in 2013.

Komt een vrouw bij de dokter

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Dood, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Raymond van de Klundert
Uitgever: Podium
ISBN: 9789057591662
OCLC: 66393756
Jaar: 2003
Vlot geschreven boek van 'Kluun', die in een directe, stijl met soms rauwe humor beschrijft, hoe bij zijn vrouw Carmen borstkanker wordt geconstateerd, ze ervoor behandeld wordt, maar toch sterft. Je moet wel tegen de levensstijl van Stijn (de hoofdpersoon) kunnen: Stijn gaat regelmatig scheef en leeft in een 'snelle' wereld. Het boek bestaat uit drie delen en een epiloog: Stijn & Carmen, Stijn & Carmen en Stijn & Roos, Carmen.

Kriebel op mijn rug

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Marianne van den Brand
Uitgever: Bosch en Keuningh
Jaar: 1996
Informatie over borstreconstructie, een persoonlijk relaas.
Met medewerking van drs. M. Brinkerink. In deel een zit het persoonlijke verhaal van Marianne die voor de tweede keer borstkanker krijgt. In deel twee beantwoordt een plastisch chirurg 55 vragen.

Lastige luis in de medische pels. In Memoriam Marlou Boots

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Aftakeling, Deskundigheid, Technologie, Vernieuwende patientvriendelijke ideeen
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Ruud Langeveld
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2011
13 jaar lang het steunpunt voor vrouwen met siliconenimplantaten
Een pdf versie van het boek Lastige luis in de medische pels is verkrijgbaar via de Stichting Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen-implantaten: https://sites.google.com/site/klachtensiliconen/lastige-luis-in-de-medische-pels Biografie van Marlou Boots, een vrouw die jarenlang de negatieve kanten van siliconen implantaten aan de kaak heeft gesteld. Zij richtte een stichting op en was jarenlang steun en toeverlaat voor vele vrouwen met klachten van siliconen implantaten. Het boek maakt op indringende wijze duidelijk waarom siliconen borst- implantaten nog steeds risico`s met zich meebrengen. Marlous eigen ervaringen worden beschreven en daarbij wordt ook ingegaan op medisch en ethische aspecten en mechanismen, die binnen de medische wereld en de politiek speelden.Marlou mobiliseerde de media, trok met vertegenwoordigers van internationale belangenorganisaties naar het Europees Parlement, wat uiteindelijk Europese regelgeving opleverde. Haar lichaam takelde ondertussen steeds verder af. Via dit boek wilde zij nog 1 keer waarschuwen voor de risico`s van siliconen; die boodschap is nog steeds actueel.
Het boek is verkrijgbaar via de Stichting Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen-implantaten: https://sites.google.com/site/klachtensiliconen/lastige-luis-in-de-medische-pels

Leer dansen in de regen

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Yvonne Los-van der Drift
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048420971
OCLC: 793502177
Jaar: 2011
Bespreker: Anne De Smet
Bij toeval ontdekte ik een knobbeltje in mijn borst
Ervaringsverhaal/praktisch hulpverlenersboek van Yvonne Los-van der Drift over de periode dat bij haar borstkanker werd geconstateerd en hoe zij hier met een positieve benadering mee omging. Steeds worden stukjes ervaringsverhaal afgewisseld met tips en oefeningen.

Legioen van dappere vrouwen

Aandoening: Borstkanker, Chronisch ziek, Kanker
Thema's: Familieverhoudingen, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Rita Daniels
Uitgever: Eigen Boek B.V.
ISBN: 9789079538164
OCLC: 778187453
Jaar: 2008
Rita Daniëls kreeg borstkanker en besloot uit voorzorg allebei haar borsten te laten amputeren. Uitgebreid beschrijft zij haar ervaringen en haar manier van overleven. Ze gaat in op de behandelingen, angsten, onzekerheden, vooroordelen, relatie met haar man die ook ziek is, haar dochter, behandelaars, lotgenoten.

Lekker belangrijk

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Allochtonen en Nieuwe Nederlanders, Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Leida van Voornveld
Uitgever: In eigen beheer
OCLC: 1097597210
Jaar: 2008
Cover: ‘In Lekker Belangrijk beschrijft Leida haar leven nadat er in 2004 borstkanker werd geconstateerd. Zij doet dit op de voor haar zo kenmerkende manier: met realiteitszin, de nodige dosis humor en relativeringsvermogen. Zonder de werkelijk belangrijke zaken van het leven uit het oog te verliezen.. Lekker Belangrijk is een boek vol passie. Met passie voor het leven zelf en voor het bereiken van een belangrijk doel: méér geld en aandacht voor onderzoek naar en behandeling van borstkanker in Nederland. Het boek te bestellen via de website van BorstkankerVereniging Nederland.  Helaas is Leida vlak voor het uitkomen van dit boek, op 13 september 2008, overleden.

Leven is aanvallen

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Medische fouten
Thema's: Communicatie, Coping, Systeemdwang
Perspektief: Egodocument
Auteur: Corry Erkens
Uitgever: SWP
ISBN: 9789066653498
OCLC: 67749942
Jaar: 2000
Corry Erkens vertelt haar ervaringen waarin medische fouten en verkeerde inschattingen een belangrijke plek innemen. Haar verhaal is een voortdurende strijd tegen kanker die uiteindelijk toch doorzet en de kwaliteit van leven aantast. Maar de schrijfster vecht tegen haar ziekte en tegen medische miscommunicatie om haar leven in eigen hand te houden. Er zelf vorm aan te geven.

Leven met borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Andy Murcia
Uitgever: Intro
ISBN: 9789026619649
OCLC: 65477773
Jaar: 1990
Ervaringsverhaal van twee mannen die vrouwen hebben met borstkanker. Zij beschrijven hun emoties en ervaringen.

Leven na de dood

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Dood, Evenwicht, Heel de mens, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Marc Van den Bossche
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789047702306
OCLC: 892103649
Jaar: 2014
Dagboek van een rouwproces
Achterflap en omslag: ‘‘Ik ben niet alleen. Ik ben met twee. Ik noem dat spiritualiteit. Mijn lichaam gonst ervan.' Begin augustus 2010 kwam het nieuws dat Hilde, de geliefde van Marc Van den Bossche, kanker had en niet meer zou genezen. Tijdens haar laatste levensjaar en in de periode na haar overlijden trachtte Van den Bossche hiermee in het reine te komen. Gedragen door de herinnering aan de energieke vrouw die Hilde was, zocht hij naar een manier van leven die zijn geliefde bleef huldigen en liet voortleven. ‘Blijven bewegen' werd voortaan het motto van de filosoof en duursporter, die fietste voor Kom op tegen kanker en de confrontatie zocht op de Mont Ventoux. ‘Elke pedaalslag was een symbool voor het verdergaan, zoals Hilde dat wou. En natuurlijk - ik geef het toe - was er ook het fiere gevoel dit nog te kunnen, het opnieuw te kunnen. Jij hebt mij hierheen gedragen, Hilde. Ploegmaat. Kopvrouw. Mentor. Coach. Trainer. Dank je.'‘Nu pas, ruim anderhalf jaar na Hilde's dood, ben ik klaar om een andere dimensie van dat laatste jaar met haar onder woorden te brengen. Nu pas kan ik zeggen dat dit het mooiste jaar uit onze negen jaar durende relatie was. Tot dusver heb ik moeten wachten om te kunnen schrijven over het ontdekken van liefde op een manier die ik voorheen niet eens kon bevroeden. De liefde voor een vrouw die niet meer zal genezen. De tederheid die een wegkwijnend lichaam oproept. Het idee in zekere zin samen te sterven. Het idee dat er op een bepaalde manier een leven is na de dood. Een voort-leven. Als een dialoog die niet kan ophouden, zelfs als die niet meer lichamelijk verankerd is.'

Lichtstralen

Aandoening: Borstkanker, Depressie, Endometriose, Meervoudig Ziek zijn, Reuma, Zwangerschapsproblemen
Thema's: Coping, Persoonlijke relaties, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Bernice Larkens
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048428595
OCLC: 1107989986
Jaar: 2013
Bespreker: Merthe van der Bruggen
Egodocument van een vrouw die binnen drie jaar haar dood geboren kind verloor, reumatische artritis en een cyste aan een eierstok kreeg, met als gevolg een depressie en relatieproblemen. Ze vindt verlichting in de natuur, de kunst en  het Evangelisch christelijk geloof. Haar boodschap is, dat je met open ogen door pijn heen moet reizen, omdat er altijd wel een paar lichtstralen te zien zijn onderweg. Met foto’s uit de beschreven periode. Boek van 98 pagina’s.

Lieve facebook-vrienden, ik heb borstkanker

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Alternatief, Angst, Coping, Emoties, Humor
Perspektief: Egodocument
Auteur: Caroline Griep
Uitgever: Ef & Ef Media
ISBN: 9789086517763
OCLC: 1121642368
Jaar: 2018
Pas na het posten van dit bericht vroeg journalist Caroline Griep (1964) zich af of ze het wel kon: ernstig ziek zijn en tegelijkertijd haar leven delen op Facebook. Ze deed het toch.
Zonder schroom, eerlijk en vaak met verrassende humor beschrijft Caroline in haar blogs op libelle.nl, via Facebook en WhatsApp wat ze meemaakte. Hoe gelukkig ze ondanks alles was met alle lieve mensen om zich heen, maar ook hoe zwaar en eenzaam de tijd na de behandeling was. En over haar schuldgevoel en het daaropvolgende besluit om definitief te stoppen met (te veel) drinken toen tot haar doordrong dat er een belangrijke relatie bestaat tussen alcohol en borstkanker. Ondanks het zware onderwerp is Lieve Facebook-vrienden, ik heb borstkanker licht van toon.
In Nederland krijgen elk jaar zo'n 15.000 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben en dat aantal neemt helaas nog altijd toe. Caroline: 'Als ik deze vrouwen en hun naasten kan helpen met de woorden die ik heb gevonden om te beschrijven wat we meemaken vanaf het moment dat je hoort dat je hét hebt, dan is mijn missie voor dit boek geslaagd.'

Maat 42 en nooit meer k

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Leverkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Acceptatie, Palliatieve zorg, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Anneloes Wind
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048439386
OCLC: 1119728294
Jaar: 2016
‘Wat is jou wens aan de toverfee?’ Waarop mama heeft geschreven: ‘Maat 42 en nooit meer K.’’( pag.68)

Boek van 127 pagina’s waarin Anneloes Wind beschrijft hoe bij haar moeder kanker werd geconstateerd, deze terugkwam en haar moeder terminale patiënt werd. Ze licht deze ziekteperiode van haar moeder toe, gaat in op hoe zij die periode heeft ervaren en laat haar moeder zelf ook aan het woord: Na haar overlijden heb ik haar dagboeken gevonden. Ik heb daarom ook kleine stukjeshieruit, in mijn boek verwerkt. ( Pag.10)

Mama, waar is dat borsje nou?

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties, Heel de mens
Perspektief: Egodocument
Auteur: Anne Mulkens
Uitgever: Unieboek/ Het Spectrum
Jaar: 2009
Ervaringsverhaal van Anne Mulkens, bij wie tot twee keer toe borstkanker werd geconstateerd. Anne schrijft niet alleen over de ziekteperiode, maar over een periode van 16 jaar. Het boek bestaat uit columnachtige verhalen, deels voor zichzelf geschreven en deels op verzoek van KWF Kankerbestrijding en Margriet.nl. Door gebruik van een andere lay-out zijn meer persoonlijke en meer beschouwende en becommentarierende stukken te onderscheiden. Het boek leest prettig, beschrijft vele emoties met een nuchtere ondertoon, is open en eerlijk geschreven, soms ontroerend, soms grappig en zet je soms aan het denken.

Mamma Care

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Kees Sparreboom
Uitgever: Fortmedia
ISBN: 9789077219324
OCLC: 212235512
Jaar: 2009
Chemo en borrelpraat
Stripverhaal dat werd getekend en geschreven door Kees Sparreboom wiens vriendin Dana borstkanker kreeg. Mamma Care is een wat karikaturaal, echt gebeurd verhaal. Het gaat over borstkanker en de gevolgen voor de (directe) omgeving, met name over de periode dat Dana chemotherapie kreeg. Bekeken vanuit het perspectief van de partner. Mooie uitvoering: zwaar papier en een harde kaft met een mooie lay out. De teksten zijn groot afgedrukt en goed leesbaar. Met sprekende heldere tekeningen waarmee ironie, pijn, verdriet en humor worden uitgebeeld.

Mammo-grafie

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jos van Opstal
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 1992
Mammo-grafie is een bundeling van gedichten en schilderijen van Jose, die in 1992 borstkanker kreeg. Haar angsten en gevoelens zijn verwoord in gedichten en door te schilderen heeft ze ook kunnen verwerken.

Meebewegen met kanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Spiritualiteit
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Lucy Sarink
Uitgever: AnkhHermes
ISBN: 9789020212136
OCLC: 907554109
Jaar: 2015
Van strijd naar overgave
Covertekst: ‘Meebewegen met kanker is het verhaal over twee eigenzinnige genezingsprocessen en een leven dat ingrijpend veranderde. Helder en bewogen beschrijft Lucy Sarink hoe zij de stap maakte van verzet en strijd naar overgave en meebewegen – zowel tijdens als na kanker – en wat dit haar bracht. Ze neemt je mee op reis langs vijf grote ontdekkingen die haar genezingsweg met zich meebracht. Ook beschrijft ze de dwaalsporen die kunnen leiden tot zelfafwijzing, angst en vervreemding. Dit boek staat je als een 'buddy' terzijde bij ziekte of andere veranderingsprocessen in het leven. Het helpt je bij het verlaten van gebaande paden en het ontdekken van een authentieke, gezondmakende leefstijl.’ Boek van 176 pagina’s.

Meer dan lijfsbehoud

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Auteur: Inez van der Spek
ISBN: 9789043517911
OCLC: 697362343
Jaar: 2010
Drie zussen leven met borstkanker
Een egodocument over drie zussen die te maken krijgen met borstkanker. Twee zussen krijgen eind dertig borstkanker, een derde zus is nauw betrokken bij het proces dat volgt. De drie zussen vertellen de auteur over hun leven met kanker en confronteren haar met de grenzen van wat in taal uitgedrukt kan worden. Het boek beschrijft hun ervaringen, hun visie op ziekte en gezondheid, hun vragen over de ziekte borstkanker, religie en spiritualiteit. Wat doet het met een zus om zelf niet ziek te zijn, maar wel het ziekteproces bij de beide zussen mee te maken? Hoe zijn en worden hun relaties, verandert er wat? En hoe is het om zelf een genmutatie bij je te dragen met een verhoogde kans op borstkanker? Tussen de verhalen door staan gedichten en citaten. Het boek bevat ook een katern zwart-witfoto's met beelden van vrouwen die de jongste zus maakte; Met verwijzingen naar literatuur, televisie en websites. Inez van der Spek is theoloog, schrijfster en cultuurwetenschapper.

Mens met kanker-mens durf te leven

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Goed Leven
Perspektief: Egodocument
Auteur: Charlotte Mens
Uitgever: Boekenbent
Jaar: 2010
Dun boekje met ervaringen van Charlotte Mens gedurende de periode dat bij haar borstkanker werd geconstateerd en zij daarvoor behandeld werd, van 2007- 2009. Zij publiceerde daarover deze 10 columns, die eerder in de weekkrant Wereld Regio Schouwen- Duivenland gepubliceerd werden. Ze gaan over durven leven en bevatten gedachten en toelichtingen op enige ervaringen uit die tijd.

Met één borst in een Ferrari

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Emoties, Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Evelien Jonkers
Uitgever: U2pi BV
Jaar: 2017
Covertejkst: '(...) Evelien Jonkers heeft haar verhaal geschreven terwijl ze op haar 30e het behandeltraject voor borstkanker doorliep. Geen terugblik achteraf: je volgt "live" wat zij en haar omgeving meemaken, waar ze op dat moment energie van krijgt en voor welke keuzes en lastige afwegingen ze komt te staan. (...)

Met bonkend hart

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Angst, Emoties, Lotgenoten, Nazorg
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Beccy de Vries
Uitgever: Intro
ISBN: 9789026619267
OCLC: 65077106
Jaar: 1989
Gesprekken over kanker en de angst voor terugkeer
Beccy de Vries is een (ex)-kankerpatiente met veel angsten voor wat er nog komen gaat, controles, pijn. Zij kreeg een borstamputatie en zocht naar een boekje over al deze zaken. Omdat ze dat niet vond, bij lotgenoten wel steun vond, en zag dat zij niet de enige met deze angsten was, en deze door de gesprekken draaglijker werden, besloot ze dit boekje te maken. Hierin stelt ze zichzelf en 10 lotgenoten vragen als: ’Hoe merk je het? Wat ervaarde je toen je de diagnose hoorde? Hoe ga je om met de regelmatige controles? Ben je bang? Behoor je tot het bezwerende type? Maken mensen opmerkingen die je als tactloos of onaangenaam ervaart? Hoe reageert je omgeving? In hoeverre verandert kanker je leven? Tenslotte vertelt ook een huisarts over de angsten van zijn patienten en hoe hij deze behandelt.

Met wortel en tak

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Ouderenzorg
Thema's: Alternatief, Communicatie, Dokters in maten en soorten, Familieverhoudingen, Goed Leven, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Rita Verschuur
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789047702825
OCLC: 890945452
Boek van 250 pagina’s waarin Rita Verschuur in prachtige korte stukjes (zo’n 135) schrijft over de periode dat bij haar borstkanker werd geconstateerd en zij daarvoor behandeld werd. Daarbij gaat ze, als 75-jarige, ook in op het ouder worden, op angst voor dementeren bijvoorbeeld. Ze licht, vaak ook humoristisch, zowel gebeurtenissen en voorvallen toe als gedachten en overwegingen die ze daarbij heeft gehad.

Metamorfose

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Uitzaaiingen
Thema's: Dood, Heel de mens, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Lilian de Graaf
Uitgever: Groningen Regio Projekt
ISBN: 9789050281058
OCLC: 68011854
Jaar: 1998
Nadat Lilian de diagnose borstkanker met uitzaaiingen kreeg besloot ze te zoeken naar wat haar en anderen troost kon bieden. Ze wilde de dood uiteindelijk recht in het gezicht kunnen kijken. Zo kwam zij tot de essentie van haar leven, een metamorfose van haar leven.

Mijn borst

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Angst, Coping, Emoties, Heel de mens
Perspektief: Egodocument
Auteur: Joyce Wadler
Uitgever: Forum
Jaar: 1993
Een persoonlijk verhaal over borstkanker
Joyce Wadler is journaliste. Ze ontdekt dat ze borstkanker heeft, en beschrijft hoe haar leven verandert vanaf het moment van de diagnose. Hoe ze moet leren omgaan met angst, onzekerheid, woede en verdriet. Hoe ze ontkent en in paniek raakt, niet kan geloven. En hoe ze gaat relativeren en een nieuw perspectief ontwikkeld.

Mijn boek over Berend en Hendrik

Aandoening: Borstkanker
Auteur: Feemke Zoet
ISBN: 9789462030183
OCLC: 803990242
Jaar: 2012
Mijn verhaal over borstkanker en een lichamelijke beperking
Egodocument van Feemke Zoet (54 jaar) die een lichamelijke beperking heeft als gevolg van een vroeg geboorte. Bij haar werd in 2010 borstkanker geconstateerd. In het boek beschrijft ze haar ervaringen gedurende de periode dat zij behandeld werd en levert er tips bij. Feemke (achterflap): De reden waarom ik dit boek schrijf is: toen mij dit overkwam kon ik over de combinatie van een lichamelijke beperking en borstkanker niets vinden. Ik hoop dat ik met dit boek mensen kan helpen de zoektocht wat te vergemakkelijken. En een stukje (h)erkenning te geven.
Ik kom er gaandeweg achter dat de mensen ieder op hun gebied van zorgverlening nog zo weinig weten over mensen met een lichamelijke beperking. In het ziekenhuis zou dit meegenomen moeten worden in de opleiding voor specialisten en verpleegkundigen. Ik hoop dat mijn verhaal met tips en ervaringen de mensen sterk maakt! Mijn boodschap is dat jij degene bent die jouw lichaam het beste kent. Vertrouw je intuitie!

Mijn boek over Berend en Hendrik

Aandoening: Borstkanker, Lichamelijke handicaps, Meervoudig Ziek zijn, Spasticiteit
Thema's: Afhankelijkheid, Communicatie, Informatief, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Feemke Zoet
Uitgever: Boekenbent
ISBN: 9789462030183
OCLC: 803990242
Jaar: 2012
Mijn verhaal over borstkanker en een lichamelijke beperking.
Egodocument van 127 pagina’s waarin Feemke Zoet, een vrouw met een spastische handicap beschrijft hoe bij haar in 2010 borstkanker werd geconstateerd. Haar borst werd geamputeerd. Omdat zij een lichamelijke beperking heeft en spastische is zijn er bij haar verzorging en gedurende de operatie waar aan gedacht moet worden. Ze beschrijft in dit boek hoe ze zich voorbereidde op onderzoeken, operatie, ziekenhuisopname en weer naar huis gaan en hoe het in de praktijk is gegaan.

Mijn dromedarismeisje

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Medische fouten
Thema's: Bejegening, Coping, Deskundigheid, Dokters in maten en soorten
Auteur: Kars Kanter
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789088346347
OCLC: 683570529
Jaar: 2008
Kars Kanters beschrijft hoe zijn vrouw, als bij haar borstkanker is geconstateerd, een borstbesparende
operatie ondergaat om de tumor te verwijderen. De specialist vindt het gezwel niet en neemt gezond weefsel weg. Ze breken de behandeling bij hem af en gaan voor verdere behandeling, chemo en borstamputatie naar een andere specialist in een ander ziekenhuis. De chirurg die aanvankelijk behandelde wil zijn fout niet erkennen en wordt na een lange strijd door het tuchtcollege veroordeeld. Kars beschrijft het hele proces, en de impact op hun leven.

Mijn genezing van borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Leonie Linssen
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2013
Een spirituele tocht
Egodocument van Leonie Linssen, een verzameling van alle blogs die zij geschreven heeft gedurende de periode van haar genezingsproces van borstkanker, vanaf de ontdekking van haar borstkanker in maart 2011 tot oktober 2011.  Diana beschrijft waarom ze ervoor koos deze periode niet te werken, van haar spaargeld te leven, wel een operatie te ondergaan en bestralingen, maar geen chemotherapie en hormoontherapie en steun zocht in het alternatieve circuit, om ook in de toekomst gezond te blijven leven. Welke alternatieve uitgangspunten, methoden en geneeswijzen haar geholpen hebben. Boek van 58 pagina’s, gratis downloadbaar: link

Mijn hond en ik gaan dood

Aandoening: Borstkanker, Botkanker
Thema's: Communicatie, Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Fia Gaillard
Uitgever: Brave New Books
Jaar: 2018
in onbekende volgorde en nu nog even niet...
Covertekst: ‘Ik ga dood, op korte termijn. Dat is niet zo erg, we gaan allemaal dood, zei opa en pakte nog een borreltje. Zo sta ik er ook in. Al snel leerde ik een nieuwe taal. De taal die mensen gebruiken als ze zich klem gezet voelen. Deze maanden hebben me lucht gegeven, lucht waarin mijn hart kon leren wat het nog te leren had. En mijn lieve Mira laat me zien hoe zij dat doet. Ik volg haar zachte voorbeeld graag. Ik wil deze boeiende reis delen, zodat anderen de moeilijke grammaticaregels niet opnieuw uit hoeven te vinden, maar meteen de nieuwe taal kunnen spreken op de korte reis die palliatief heet.’

Mijn kankermarathon

Aandoening: Borstkanker, Geestelijke gezondheidszorg, Kanker
Thema's: Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Mirjam Graat
Uitgever: U2pi BV
ISBN: 9789087595968
OCLC: 949791640
Jaar: 2016
Covertekst: ‘Mijn kankermarathon is het verhaal van een jonge vrouw die op een dag ontdekt dat ze een knobbeltje in haar borst heeft. In no time krijgt ze te horen dat het knobbeltje borstkanker is. Bij de uitdrukking ‘vechten tegen kanker’ kan zij zich niets voorstellen en ze besluit zo goed mogelijk met de ziekte om te gaan.Hardlopen speelt een grote rol in haar leven. Het eerste wat zij aan de artsen vraagt na een operatie is wanneer ze weer mag trainen.Met veel vaart, humor en zelfspot neemt Mirjam Graat de lezer mee in haar kankermarathon. Zij ontdekt een heel andere kant aan de behandeling en rekent af met oud zeer en gedrag dat haar geluk in de weg stond.’ 

Mijn partner Mijn kind Mijn kanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Freya van der Bossche
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2008
Ervaringsverhaal van Freya van der Bossche op basis van haar blog, over de periode vanaf de zomer van 2006 waarin zij te horen dat ze borstkanker heeft. Ze beschrijft hoe zij en haar gezin omgaat met angsten, emoties en verdriet, samen en alleen.

Mijn zus heeft kanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Jacqueline Warntjes
Uitgever: Jimmink
Jaar: 2000
Het ontroerende dubbelboekje 'Mijn zus heeft kanker' is geschreven door twee zussen die in dezelfde periode borstkanker hebben gekregen. Jacqueline schrijft haar verhaal aan de ene kant van het boekje en door het om te draaien, lees je het verhaal van Mieke. Beide zusjes sterven. Mieke begin 1999. Jacqueline vertelt dan wat die dood voor haar betekent. Eind 1999 overlijdt
ook Jacqueline.

Misschien is het zelfs wel mooi

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Jacob Hein
Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029563185
OCLC: 71689685
Jaar: 2006
Een Berlijnse jongeman kijkt terug op het leven van zijn moeder, die aan borstkanker overlijdt.

Naadloos van zorgverlener naar patiënt

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Professional als patient
Thema's: Emoties, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Laura Klop
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2018
Mijn gevecht tegen borstkanker
Covertekst: ‘In dit dagboek beschrijft Lotte hoe zij als zorgverlener zelf patiënt wordt na de diagnose borstkanker. Het behandeltraject omvat chemotherapie, bestralingen en hormoontherapie. Vrouwen of mannen die deze diagnose ook krijgen kunnen hier ook tips in vinden, omdat Lotte vrij nuchter haar behandeltraject beschrijft.’

Niemand weet waar ik ben

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Michel Szulc-Kryzanowski
Uitgever: Truth and Dare
ISBN: 9789049998493
OCLC: 466341600
Jaar: 2009
In Afrika vind ik de kracht om te doen wat ik moet doen
In dit boek is te lezen hoe Julia Samuel samen met David Robertson malaria in Afrika probeert te bestrijden. Maar ook hoe Julia tegelijkertijd verwerkt dat ze borstkanker heeft en een evenwicht vindt, weet te relativeren juist door in Afrika malaria te bestrijden. Goed geschreven, soms spannend boek. Zie ook: http://www.driveagainstmalaria.org

Omdat ik van plan ben nog heel lang te leven

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Uitzaaiingen
Thema's: Bejegening, Communicatie, Dokters in maten en soorten, Levenseinde, Zeggenschap
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Maxie Wander
Uitgever: In den Toren
ISBN: 9789060745410
OCLC: 64499583
Jaar: 1981
Dagboeken en brieven
Dagboekfragmenten en brieven van de Weense Maxie Wander die in 1977 aan de gevolgen van borstkanker overleed. Ze zijn verzameld door haar man Fred Wander. Ze beschrijft de gang van alledag gedurende de periode dat zij behandeld werd. In een later stadium van de ziekte was haar verteld dat ze hepatitis had, terwijl het om uitzaaiingen ging.Haar man Fred, liet dat zo. Tijden zijn veranderd.

Omgaan met kanker thuis

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Praktische Problemen, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Beatrice Hofman Hoek
Uitgever: Uitgeverij Plateau
ISBN: 9789058040312
OCLC: 67909706
Jaar: 1999
Beatrice die zelf borstkanker kreeg, beschrijft wat er op je af komt als iemand in de omgeving kanker krijgt. Ze heeft het boekje aangevuld met praktische adviezen vooral over hoe om te gaan met pijn en verdriet. Vanuit christelijk perspectief geschreven.

Onder controle

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Deskundigheid, Evenwicht, Goed Leven
Perspektief: Egodocument
Auteur: Lotte Valentijn
Uitgever: VKBooks
ISBN: 9789090306155
OCLC: 1099524416
Jaar: 2017
Mijn verhaal over leven met een BCRA-gen
Covertekst: ‘Tweeënhalf jaar geleden was het, dat ik bij mijn moeder aan de keukentafel zat, luisterend naar een vaag verhaal over een nichtje met een of ander gen. Het BRCA-gen, om precies te zijn. Ik wist niet wat ik hoorde, bestaat er een gen dat ervoor zorgt dat je een gigantische kans hebt op kanker? Wat doe je als het gen in je familie zit? Wil je weten of je drager bent? En als je weet dat je drager bent, kun je er dan mee leven? Of kies je voor een preventieve operatie? En hoe zit het met je kinderwens? (...)'

Onderweg naar de sterren

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Familieverhoudingen, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Larissa Olkhovsky
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789402245882
OCLC: 1110172787
Jaar: 2018
Een pelgrimage naar Santiago de Compostella.
Covertekst:’ Als haar jongste dochter Michèle (32) ziek wordt en hoort dat ze niet meer zal genezen, wil ze op pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Haar moeder Larissa vergezelt haar samen met de draagezel Pierrot. Tot het fout gaat en ze moeten terugkeren naar Nederland, geholpen door een Franse ‘engel’, de verpleegster Gisèle. Anderhalf jaar na de dood van Michèle hervat Larissa de tocht, vanaf het punt tot waar ze met haar dochter is gekomen. Michèle reist met haar mee in de gedaante van een duif. In León krijgt ze gezelschap van haar middelste dochter Marion, die de plaats van haar zusje inneemt en samen maken ze de tocht van Michèle af.’

Ongebroken

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Goed Leven, Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Mandy Goosens
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789088348488
OCLC: 694730098
Jaar: 2009
Het verdriet van verlies, de kracht van positief denken
Ervaringsverhaal van Mandy Goosens die op 45 jarige leeftijd borstkanker kreeg. Ze schrijft in haar blog een online dagboek. Dit boek is daar een bewerking van. Ze beschrijft de behandelingen, emoties als verdriet onzekerheid, angst, pijn, verlies, machteloosheid, maar ook mooie en leuke ervaringen. Ze toont dat kanker haar ook wat heeft gegeven: na de kanker is ze intenser en bewuster gaan leven.

ontBOEZEMing

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Informatief, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Monique Alofs
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2013
Ervaringsverhaal van 152 pagina s waarin Monique Alofs de periode beschrijft waarin bij haar borstkanker wordt geconstateerd en zij daar met succes voor behandeld wordt. Het lijkt erop dat ze daarna haar leven weer kan oppakken, maar op 30 maart 2012 overlijdt haar dochter Maddy.
Monique ( www.boekscout.nl ): Eind 2011 voelde ik me steeds beter, krachtiger en zekerder worden. Ik was weer happy en wilde mijn schrijfsels half april 2012 publiceren. Totdat 30 maart 2012 mijn dochter van 12 plotseling overlijdt bij een verkeersongeval. Hiermee eindigt het boek. Nu, een jaar later, dus toch uitgegeven. Verdrietig en trots tegelijk.

Ontboezemingen over borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Lotgenoten
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Frieda Joris
Uitgever: Standaard/WPG
ISBN: 9789002219979
OCLC: 1105925845
Jaar: 2006
In dit boek beschrijft Frieda Joris, journaliste bij Het Laatste Nieuws en genezen van borstkanker, ervaringen van verschillende personen die geconfronteerd werden met borstkanker.

Onze borst

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Informatief, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Lander Deweer
Uitgever: Uitgeverij Manteau
ISBN: 9789022331125
OCLC: 913449324
Jaar: 2015
Dagboek van kanker
Covertekst: “In 'Onze borst. Dagboek van kanker' beschrijft Lander Deweer hoe een bolletje in een borst het leven van twee twintigers op zijn kop zet. Ze zijn jong en levenslustig, maar plotsklaps maakt reizen en lachen plaats voor trillen en ziekenhuizen bezoeken. Van dag tot dag noteert Lander Deweer hoe ze samen alles beleven, hoe ze weigeren het hoofd te buigen en de ziekte, angst en verwonding aanvaarden. Hoe ze elk apart in gedachten verglijden, samen de tegenwind trotseren. Hoe ze huilen en liefhebben. Hoe zij haar glimlach niet verliest. Een sereen en glashelder verslag, door de ogen van de partner.” Boek van 192 pagina’s.

Onze chemobaby

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Zwangerschapsproblemen
Thema's: Deskundigheid, Emoties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Andy Cools
Uitgever: Uitgeverij Halewyck
ISBN: 9789461311900
OCLC: 861175182
Jaar: 2013
Bespreker: Iris Klootwijk
Egodocument waarin Andy Cools echtgenoot van Lesley beschrijft hoe Lesley op een ochtend een knobbeltje ontdekt dat borstkanker blijkt te zijn. Lesley is dan ook zwanger. Cools beschrijft voor welk dilemma ze staan: kiezen voor de genezing van Lesley of van Lesley en hun ongeboren kind, met mogelijke complicaties. Het wachten op uitslagen, de operatie en de chemo’s worden besproken, maar ook het geluk om zwanger te zijn, de eerste echo's en de geboorte van zoon Marnix. Het boek van twaalf hoofdstukken beschrijft wat daarbij kwam kijken en wat ze gedurende deze periode doorstonden: zowel zware als mooie ervaringen, moeilijke emoties en besluiten, en grote blijdschap natuurlijk bij de geboorte van hun gezonde zoon Marnix. Met kleurenfoto's in het midden, en een voorwoord van een arts van de onderzoeksgroep Kanker en Zwangerschap.

Ooit had twee borsten

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Martine Claessens
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2009
Egodocument in dagboekvorm van Martine Claessens bij wie borstkanker werd geconstateerd. Ze beschrijft het rouw- verwerkings- en aanvaardingsproces ende vele emoties die daarbij komen kijken. Ze beschrijft ook hoe ze zich gesteund voelde door partner, familie, échte vrienden en medisch personeel. Een nieuw innerlijk evenwicht wordt bereikt, met een positieve blik op de toekomst.

Op klaarlichte dag

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Lotgenoten, Medepatienten
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Jacqueline Lucas
Uitgever: SWP
Jaar: 2000
Leven met borstkanker: 7 portretten
Jacqueline beschrijft kort hoe de ziekte haar be?nvloedde, dat borstkanker - op klaarlichte dag- in haar eigen leven kwam. Wat ze deed, hoe graag ze wilde blijven leven, hoe het haar leven veranderde. Daarnaast bevat het boek 7 portretten van vrouwen die het ook overkwam.

Open en Bloot

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Bejegening, Clientvriendelijke zorg, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Karin Spaink
Uitgever: Nijgh en van Ditmar, Nijgh en van Ditmar
ISBN: 9789021480381
OCLC: 945571105 192078856
Jaar: 2007
Borstkanker zonder opsmuk
Weer een openhartig, verfrissend boek van Karin Spaink. Ze kreeg zelf borstkanker en bespreekt in dit pamflet o.a. de onzichtbaarheid van borstkanker terwijl zoveel vrouwen het krijgen. Het belang van en de onbekendheid van vrouwen met zelfonderzoek naar borstkanker. Statistiek. De campagne van Pink Ribbon 2006 en de inzet van verkregen donaties. Diagnosticeren van borstkanker. Jonge vrouwen (Amazones) en borstkanker. Beeldvorming rond borstkanker. Het rare idee dat je je kanker ‘zelf kunt overwinnen’.

Opgelucht

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht, Familieverhoudingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Angelique Gankema
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789085391753
OCLC: 778386617
Jaar: 2008
Ervaringsverhaal van Ang?lique Gankema bij wie in 2004 borstkanker werd geconstateerd. Ze onderging een borstbesparende operatie, bestralingen en chemotherapie. Ze beschrijft o.a. wat het voor invloed heeft gehad op haar en haar gezin.

OpNieuw leven

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Dokters in maten en soorten, Emoties, Hulpverleningsrelatie
Perspektief: Egodocument
Auteur: Leonie van Geffen
ISBN: 9789088343308
OCLC: 680017699
Jaar: 2008
Egodocument in dagboekachtige vorm van Leonie van Geffen die borstkanker kreeg. Ze schrijft over deze periode, over teleurstellingen, verdriet, vriendschap, hulpverlenersrelaties. Ze licht ook toe hoe ze een nieuw evenwicht heeft gevonden.

Orkaan in Irma

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Communicatie, Emoties, Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Herman Delwig
Uitgever: Quo Vadis Uitgeverij
ISBN: 9789492435125
OCLC: 1135468738
Jaar: 2019
Verloren aan kanker, gewonnen in trouw
Als het in het Caraïbisch gebied nog rustig is en de meteorologen nog geen flauw benul hebben van het ontstaan van de orkaan Irma, zit Herman midden in een orkaan met dezelfde naam. Onthutst, gemangeld en terneergeslagen, want zijn vrouw Irma blijkt aan een ongeneeslijke vorm van kanker te lijden. In het grillige ziekteverloop zoekt hij wanhopig naar herkenningspunten van de vrouw waar hij ooit zo gek op was. Irma op haar beurt  herkent haar man niet meer. Het is voor hen beiden dwalen en zoeken, terwijl de kanker in Irma voortwoekert. Toch blijven zij elkaar trouw, vooral door de krachtige onderlinge liefde die zich diep in hen heeft genesteld.

Orkaan in Irma is een ontroerende beschrijving van een lijdensweg door een verwoestende ziekte. Ontwapenend, liefdevol, krachtig en met worstelingen die herkenbaar zijn voor iedereen die in zijn of haar relatie te maken heeft (gehad) met een ongeneeslijke ziekte.

Overeind krabbelen moet je zelf doen

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Professional als patient
Thema's: Alternatief, Hulpverleningsrelatie, Nazorg
Perspektief: Egodocument
Uitgever: Lutrabooks
ISBN: 9789492264046
OCLC: 1099790391
Diagnose Her-2/Neu positief.
Covertekst: ‘Autobiografisch boek van 116 pagina’s met foto’s waarin de schrijfster op een open en kwetsbare manier een aantal van haar ervaringen deelt. Toegelicht wordt de tocht door de gezondheidszorg, bejegening, operaties, behandelingen, opnames, complicaties en perioden thuis. Nadruk ligt daarbij op hoe de schrijfster de ziekte, behandelingen en operaties ervaren heeft en hoe dat verschilde van de medici die haar behandelden.’

Overgave en strijd

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Acceptatie, Coping, Heel de mens, Nazorg
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Ken en Treya Wilber
Uitgever: Karnak
ISBN: 9789063500603
OCLC: 68165691
Jaar: 1998
De groei van inzicht en liefde tijdens het leven en sterven van Treya Wilber
Ken is biochemicus en psycholoog en Treya was psychotherapeute en oprichtster van onder andere de Cancer Support Community.  Hun boek is een egodocument op basis van dagboeken van Treya die zij bijhield toen zij borstkanker had. zij zijn aangevuld met stukken van Ken over zijn rol. Ze gaan in op vragen over leven en dood, ziekte , therapie en meditatie,  leren omgaan met lijden en angst. Een open en eerlijk boek. Zij bespreken o.a.de stelling die menie alternatieve benadering gebruikt: "Je bent zelf verantwoordelijk (dus schuldig!) voor het ontstaan van je ziekte" Ken en Treya bieden een breder perspectief. Zij staan voor de moed om in je ziekte keuzes te maken, te groeien naar acceptatie zonder de wil om te vechten te verliezen.

OverLeven

Aandoening: Borstkanker, Gynaecologische kanker
Thema's: Emoties, Voeding
Perspektief: Egodocument
Auteur: Gonda Sluter
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2016
Bespreker: Yvonne Vinke
Dertig dwaze dagen borstkanker
Mijn leven is feitelijk verworden tot vier centimeter in doorsnede. Blijf ik leven of ga ik binnen een jaar of tien gewoon dood?

Wat is mijn toekomst?’
(pag. 66) Dertig dwaze dagen met borstkanker, van ontdekken tot schoon verklaard zijn.
Boek van 118 pagina’s waarin Gonda Slüter beschrijft hoe bij haar in 2016 borstkanker werd geconstateerd, hoe zij daarvoor behandeld werd, onderzoeken, operaties, de keuzes die ze moest maken, het contact met hulpverleners en artsen en wat voor impact het heeft (gehad) op haar leven.Een aantal jaren eerder werd haar baarmoeder verwijderd omdat ze bij een uitstrijkje PAP 3 bleek te hebben en het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Nu moet haar rechterborst worden geamputeerd, maar chemo of bestraling blijkt daarna niet nodig: na dertig dagen is zij klaar met de behandelingen. Ze kiest er wel voor om een borstreconstructie te willen. Deze behandeling staat niet meer in het boek beschreven.Extra recensie: link

Overleven na de diagnose

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties, Nazorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Corina Engelander
Uitgever: U2pi BV
ISBN: 9789087596460
OCLC: 967398258
Jaar: 2016
Covertekst: ‘Corina is 45 jaar als ze te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. In 10 maanden tijd heeft zich een tumor ontwikkeld naar 2,8 cm. Ze krijgt te horen dat ze in de hoogste gradatie zit (5). Ze krijgt het gehele traject aangeboden om haar leven te redden. Chemo, operatie, bestraling en dan nog vijf jaar hormoontherapie. Ze vertelt hoe zij het jaar na haar diagnose heeft beleefd. Eerst wordt de grond onder haar voeten weggeslagen, dan komt ze in een achtbaan terecht van onderzoeken, informatie en behandelingen. Vervolgens, na twee ziekenhuisopnames, begint bij haar de geestelijke aftakeling. In haar verhaal beschrijft ze hoe belangrijk het is om goede geestelijke ondersteuning te krijgen. Met haar verhaal hoopt ze lotgenoten te ondersteunen maar ook aan hen inzicht te bieden wat je na de diagnose mag verwachten en wat er op je afkomt.’

Overwin borstkanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Spiritualiteit, Voeding
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Susan Moss
Uitgever: Triangel publicaties
Jaar: 1999
Een natuurlijk porgramma voor het behoud van uw borsten
Susan Moss kreeg zelf borstkanker en ontwikkelde een eigen therapie vooral gebaseerd op voeding en spirituele oefeningen. Ze wilde geen operaties, chemokuren of bestraling. Om die therapie te ontwikkelen bestudeerde zij ook vele Amerikaanse literatuur over alternatieve geneeskunde bij kanker.

Passie voor de patiënt

Aandoening: Arts als patient, Borstkanker, Kanker
Thema's: Communicatie, Hulpverleningsrelatie, Kwaliteit van zorg , Medepatienten
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Manon Huizing
Uitgever: Willems uitgevers
Jaar: 2017
Werken met kanker
Covertekst: ‘(…) Manon Huizing (Baarn, 1964) beschouwt kanker als haar tegenstander. De Nederlandse dokter en professor Oncologie bestrijdt sinds 2002 op haar persoonlijke wijze de levensbedreigende ziekte. (…) Ze tracht mensen te behandelen op invoelende en confronterende wijze. Ze laat niemand achter maar ook niemand in de waan. Ze staat erop de waarheid te vertellen maar ze zal tevens met al haar kracht de patiënt helpen. Ze toetst de kennis van het fenomeen kanker aan de nieuwste internationale evoluties. Sinds 27 maart dit jaar vecht Manon Huizing ook tegen de levensbedreigende ziekte. In het boek Passie voor de patiënt. Werken met kanker vertelt ze over haar achtergronden en werkmethoden en geeft ze zowel standvan zaken van de ziekte als een aantal tips om ermee om te gaan. Een aantal van haar medewerkers krijgt het woord. Daarnaast worden vijftien van haar patiënten uitvoerig geportretteerd. Ze geven een beeld van het dagelijks leven met kanker.

Pink Ribbon Magazine 2011

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Informatief, Medepatienten
Perspektief: Andere Gezondheidszorg
Auteur: Esther Mutsaers
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2011
Het thema van de achtste editie van het Pink Ribbon Magazine is Pink Ribbon Moves. Daarmee wordt het belang van bewegen benadrukt, omdat gebleken is dat voldoende beweging de kans op borstkanker vermindert. Maar ook dat je leven in beweging raakt als je met borstkanker wordt geconfronteerd. In het magazine zit een bijlage met artikelen over projecten en onderzoeken die Pink Ribbon ondersteund heeft. Hiervan is ook een speciale uitgave online met een aantal aanvullende artikelen. Zie ook http://www.pinkribbon.nl/index.php?id=754&;t=3

Pleidooi van een kankerpatient

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Communicatie, Spiritualiteit, Voeding
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Anna Med
Uitgever: Uitgeverij ICTS Holland
Jaar: 1991
Boek van 131 pagina’s waarin Anna Med, een exportmanager, beschrijft hoe zij op haar vijftigste verjaardag een borstkanker operatie moest ondergaan. Daarbij stelde ze vraagtekens bij de uitgangspunten van de reguliere geneeskunde . Ze ging op zoek bij alternatieve geneeswijzen en spirituele denkers en vond daar antwoorden, onder andere bij Ayur Veda, alternatieve geneeswijzen, numerologie.

Plenter @ Pepping

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Thea Plenter
Uitgever: Passage
Jaar: 2008
Een mailwisseling over kanker, leven, liefde, dood, voetbal en meer
Ervaringsverhaal in de vorm van e-mailcorrespondentie tussen Thea Plenter en Anita Pepping. Zij schreven elkaar mails die de basis waren voor een rubriek iedere 14 dagen in het Dagblad van het Noorden onder de naam Plenter @ Pepping. In dit boek staan 190 columns in ingekorte vorm bij elkaar. Aangrijpend, ontroerend zonder over de top te gaan, goed leesbaar.

Pluk de appel

Aandoening: Borstkanker, Burn Out
Thema's: Alternatief, Angst, Emoties, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Titia Henneman Heering
Uitgever: Elikser
ISBN: 9789089548634
OCLC: 954233596
Jaar: 2016
Covertekst: ‘Pleasen was mijn tweede naam. Me in andere mensen verplaatsen, ze redden. Het leek de voorwaarde voor mijn bestaan.

Titia Hennemann beschrijft hoe ze borstkanker krijgt, zichzelf tegenkomt nadat ze daarvan genezen is en een andere weg inslaat: 'Totdat op haar 49ste een kinderdroom uitkomt: een eigen paard. Haar hart wordt geraakt door een jonge Spaanse hengst, Jugueton. Zodra hij de hare is, dit prachtige dier waar ze zo graag de verbinding mee wil, wordt ze totaal onverwacht overspoeld door oncontroleerbare angsten en onzekerheid. De pleaser in haar wordt door Jugueton niet geaccepteerd. Een ego dat haar jarenlang in zijn greep had wordt juist door dit paard van zijn voetstuk gegooid. Met zijn hulp, weer borstkanker, muziek en heel veel bijzondere mensen en dieren om haar heen kan Titia zichzelf eindelijk van dit oude systeem bevrijden en vindt ze de moed om voor zichzelf te kiezen.’ (Covertekst) Boek van 214 pagina’s

Positief je borstkanker te lijf

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Heel de mens, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Mieke Verstraete
Uitgever: Terra
ISBN: 9789020945348
OCLC: 1117338207
Jaar: 2002
In dit boek vertelt Mieke Verstraete over hoe haar leven veranderde toen ze hoorde dat ze borstkanker had. Het was alsof de ziekte haar ook een tweede kans gaf. Ze beschrijft naast de weg die ze moet gaan om de kanker te behandelen ook wat de ziekte haar brengt. Daarnaast staat achter ieder hoofdstuk informatie over wat vrouwen die borstkanker krijgen te wachten staat, geschreven door gynaecoloog dr. Geert Luyckx. Aan het eind van het boek staan vragen waarop ze allebei duidelijke antwoorden geven.

Pruiken & prothesen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Haaruitval, Praktische Problemen
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Jacqueline Doorenbos
Uitgever: Boekenbent
ISBN: 9789077339824
OCLC: 66042919
Jaar: 2004
Een briefwisseling
Dit boek bevat de e-mail correspondentie van Jacqueline en Lian, die borstkanker kregen. Ze wisselen ervaringen uit en steunen elkaar.Ze gaan in op diverse praktische problemen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met bijverschijnselen van een chemokuur? Wanneer kun je het beste je haar afscheren? Neem je een pruik, een prothese, hoe voelt dat? Hoe ga je om met moeheid? De schrijfsters helpen elkaar ook door moeilijke momenten
heen met opbeurende woorden of een gek verhaal.

Ria, haar leven onDANKs

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Dood, Positief Denken, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Mark Deltour
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2014
Mark Deltour schreef dit boek van 159 pagina’s over het leven, de ziekte borstkanker die Ria kreeg en haar dood. In het boek zijn stukken uit haar dagboek opgenomen en herinneringen van vrienden. Het boek is geïllustreerd met vele kleurenfoto’s. http://www.think-pink.be/producten/ProductID/7628 '(...) Het verhaal van een moeder die antwoordt op vragen van haar gezin, zonder omwegen. Het verhaal van wat zijzelf was en ook boetseerde bij een aardenschaal: een vrouw met moed, vertrouwen, doorzetting, liefde, aanvaarding. Het verhaal van haar dichtste omgeving: gezin, ouders, intieme vrienden en collega’s. (...)'

Roet in het eten

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Ad Hendriksen
Uitgever: Servo
ISBN: 9789057860638
OCLC: 1105143918
Jaar: 2006
Dagboek van een bewogen jaar
Dagboek van Ad wier vrouw Hanneke borstkanker kreeg. Bijgehouden vanaf het moment dat het knobbeltje dat Hanneke heeft ontdekt kwaadaardig blijkt te zijn. Hun leven wordt in de war geschopt. Want kanker verandert het leven van hen beiden. Ad beschrijft de onzekerheden, angsten, verdriet, boosheid, de spanningen binnen hun relatie als gevolg van de borstkanker. Hun leven wordt omgegooid. Er wordt roet in het eten gegooid.

Roodborstje

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Angst, Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Frieda Joris
Uitgever: Houtekiet
ISBN: 9789052406114
OCLC: 67129347
Jaar: 2001
Leven met borstkanker
Een op negen vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Het overkwam journaliste Frieda Joris ook. Zij kreeg in 2000 borstkanker en schrijft in dit dagboek over deze periode vol emoties, behandelingen, angst en hoop.

Routeplanner door de jungle van kanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties, Faciliteiten, Informatief, Vernieuwende patientvriendelijke ideeen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Evelien van der Werff
Uitgever: Uitgeverij Pumbo
ISBN: 9789082946109
OCLC: 1090649474
Jaar: 2019
van k naar beter
Krijg je kanker, dan ga je naar de dokter en raadpleeg je Google. Maar 70% van wat je daar te lezen krijgt bezorgt je direct een paniekaanval en 20% is iets voor als je medicijnen gestudeerd hebt. Blijft er nog 10% over waar je echt iets aan hebt. Tijdens en na haar tweede borstkankerperiode is Evelien die tien procent gaan uitpluizen. In verreweg de meeste boeken wordt er slechts 1 of een aantal aspecten van kanker uitgelicht. Bijvoorbeeld de medische kant, je voeding, het uiterlijk, mindfulness of yoga. Evelien ontdekt dat er nog geen handleiding bestaat voor mensen met kanker waarin het complete plaatje wordt besproken. Daarom besluit ze zelf een boek te gaan schrijven.
Van K naar Beter…

Naast het delen van haar eigen beleving en gevoelens tijdens haar ziekte, schept Evelien in dit boek orde in de chaos die er op je afkomt als je de diagnose krijgt. In het boek vind je informatie terug vanaf het moment van de diagnose tot aan het moment dat je "klaar' bent. Zo worden er betrouwbare medische websites gegeven, zijn er handige invullijstjes en vragenlijsten in opgenomen en is er een duidelijke uitleg van alle scans en behandelingen. Ook onderwerpen als voeding, beweging, uiterlijke verzorging en afleiding, het traject na kanker en charitatieve instellingen komen aan bod. Routeplanner door de jungle van kanker is een boek vol informatie, tips en ervaringen. Makkelijk leesbaar, aangekleed met aantrekkelijke illustraties en af en toe een vleugje humor.

Roze wolk of roze lintje?

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Viola Jansen
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2011
Een persoonlijk verslag van week tot week, gebaseerd op e-mails en dagboekfragmenten, met tientallen tips en adviezen van Viola Jansen, een jonge moeder die borstkanker kreeg. Ze merkte een knobbeltje in haar borst toen ze de borstvoeding afbouwde, na de geboorte van haar jongste dochter. Het bleek borstkanker te zijn. In het boek beschrijft ze hoe de behandeling, gevolgen voor haar gezin en geeft vele tips voor mede patienten die hetzelfde kan overkomen.

Sabborstical

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Desiree Ligthart-Ponsen
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789402247961
OCLC: 1108754185
Drie jaar buitenspel door borstkanker
Covertekst: ‘Hoe reageer je als je de diagnose ‘borstkanker’ krijgt? Hoe ga je dan om met de achtbaan aan gevoelens die met grote vaart naar beneden dendert? Desiree geeft ons een kijkje in haar leven vanaf het eerste tot het laatste  moment van háár avontuur. Dit doet zij op een humoristische, open en eerlijke manier, in de hoop hiermee andere vrouwen tot steun te zijn.’

Schaduwziek

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Kind en ouders
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Sylvia Wardenaar
Uitgever: Gopher
ISBN: 9789051796377
OCLC: 778384306
Jaar: 2009
15 jaar leven met mijn zieke moeder
Egodocument waarin Sylvia Wardenaar terugblikt op de periode van 15 jaar waarin haar moeder borstkanker had. Ze beschrijft hoe zij die periode ervaren heeft en komt aan het eind van ieder hoofdstukje met een nawoord waarin ze een vernieuwd inzicht introduceert dat begint met ‘pas nu’. Een verhelderend, duidelijk, goed geschreven boek.

Schoonheid in schending

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Hedwig Duindam
Uitgever: Elikser
ISBN: 9789089541147
OCLC: 467613122
Jaar: 2009
Want zij was aan mij gehecht en ik aan haar
Fotoboek met toelichting van Hetty Duindam waarin zij het verhaal van haar borsten verteld voor en nadat ze voor borstkanker was behandeld en daarbij haar rechterborst verloor.

Slaapwel

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Tumor, Uitzaaiingen
Thema's: Evenwicht, Goed Leven, Levenseinde, Lotgenoten, Palliatieve zorg
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Susanne Leisegang
Uitgever: Uitgeverij Davidsfonds
Jaar: 2017
Lieve vriendin
Covertekst: ‘"Zullen we elkaars voorbeeld zijn in overleven? Zullen we elkaar steunen op het moment dat de andere het even niet meer weet? Zullen we elkaar troosten? Samen wenen mag ook. Maar lachen - zullen we vooral blijven lachen? Om de absurditeit van een 'fucking' ziekte die ons kaal zal plukken? Lachen om alles wat belachelijk onbelangrijk is?" Susanne en Carine zijn twee vriendinnen die beiden, ongeveer tegelijkertijd, te horen krijgen dat voor de derde keer kanker hun lijf teistert. Een verpletterend verdict. Susanne schrijft elke avond naar Carine. Een fijn gedicht, een aantal woorden troost, zinnen die zinderen van vriendschap... Susanne en Carine kunnen niet gaan slapen zonder dit avondritueel... Van oktober tot juni, van herfst tot zomer. Susanne stopt met schrijven op de dag dat Carine overlijdt. Slaapwel, lieve vriendin, bundelt deze teksten. Carine en Susanne besloten om hun avondlijke briefconversatie te delen met al hun lotgenoten. Ze wilde zo graag dat ook anderen zich zouden kunnen onderdompelen in het warme bad van troost en vriendschap.’ Boek van 184 pagina’s.

Sophia

Aandoening: Borstkanker, Hodgkin, Kanker
Thema's: Veerkracht, Voeding
Perspektief: Egodocument
Auteur: Sophia van Sorgen
Uitgever: Unieboek/ Het Spectrum
ISBN: 9789000356331
OCLC: 1005991510
Jaar: 2017
Een verhaal over vallen, opstaan en jezelf vinden tussen chemo en kurkuma
Covertekst: ‘Dit is het verhaal van een jonge vrouw die ontsnapte aan beklemmende adviezen en een bezorgde omgeving, en het vliegtuig pakte naar de andere kant de wereld. Bij Sophia is twee keer kanker ontdekt. De eerste keer was ze een puberend meisje in Winterswijk, de tweede keer was ze een jonge, succesvolle vrouw in Amsterdam met de wereld aan haar voeten. De tweede keer is haar omgeving weer in paniek, maar Sophia niet. Ze weet niet zeker of ze zal genezen maar ze weet wel dat het verloop van haar leven voortaan volgens haar regels zal gaan. Als een moderne Alice in Wonderland beweegt Sophia zich in een landschap vol bijzondere ontmoetingen om uiteindelijk thuis te komen bij zichzelf.’ Boek van 200 pagina’s.

Sores van een getrouwde man

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Humor
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Brendan Halpin
Uitgever: Vassalucci
ISBN: 9789050003681
OCLC: 66970186
Jaar: 2002
In september 2000 krijgt Kirsten, de 32 jarige vrouw van Brendan Halpin die leraar Engels is, kanker. Brendan begint vanaf 7 oktober te schrijven over wat hen overkomt. Hij schrijft een inspirerend en verrassend grappig boek.

Sprezzatura

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties, Technologie
Perspektief: Egodocument
Auteur: Catharina Solitaire
Uitgever: Indico
Jaar: 2007
Borstkankerdagboek deel 2
Vervolg op bestemming onbekend, waarin Catharina Solitaire beschrijft hoe ze haar leven oppakt nadat ze succesvol voor borstkanker behandeld is. Ze beschrijft de borst reconstructie die ze krijgt, en hoe ze een en ander verwerkt. Zie ook: http://www.vanderbeeksolitaire.nl/mediation/recensie.pdf

Sterven is een kunst

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Familieverhoudingen, Goed Leven, Heel de mens, Levenseinde
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Edwin Maesschalck
Uitgever: Uitgeverij Davidsfonds
ISBN: 9789061529262
OCLC: 68936885
Jaar: 1996
In dit boek beschrijft Edwin de Maesschalck de laatste levensfase van Fryda van Damme, zijn vrouw die op 47-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker. Zij wilde de laatste tien jaar van haar leven geen behandelingen meer, en ook niet eerder afscheid nemen. Maar wel genieten van het leven en bewust afscheid van haar man en kinderen familie, vrienden en bekenden.

Stil verdriet (Nissen)

Aandoening: Bipolaire stoornis, Borstkanker, Kind en ouders, Manische Depressie, Psychiatrie, Ziekte van Parkinson
Thema's: Coping, Deskundigheid, Familieverhoudingen
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Thea Nissen
Uitgever: In eigen beheer
Boek, geschreven op basis van dagboeken van haar vader, haar eigen ervaringen als kind en een stuk van haar moeder. Thea Nissen schrijft over de invloed van de zenuwziekte van haar vader op zijn leven en dat van hen. Waarschijnlijk zou hij nu manische depressief genoemd zijn. Ook had hij last van godsdienstwaanzin.

Stoer en Sterk

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Mirjam Schoenmaker
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789461762283
OCLC: 1111799843
Jaar: 2011
Een leven naast kanker
Ervaringsverhaal van Mirjam Schoenmaker waarin zij de periode beschrijft waarin bij haar borstkanker werd geconstateerd en zij daarvoor behandeld werd. Zij stelde zich daarbij vooral de vraag: 'Kun je naast kankerpatiënt zijn ook een gewoon leuk mens blijven en een leuk leven leiden?' Het boek telt 142 pagina's.

Stormkracht

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Angst, Bejegening, Coping, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Frits Kappers
Uitgever: Schrijverij Drenthe
OCLC: 1107462720
Wat gebeurt er met je als je partner borstkanker blijkt te hebben?
Egodocument van Frits Kappers, de partner van Ineke (Bobbie) die borstkanker kreeg. Hij beschrijft hoe het voor hem was om als partner naast haar te staan, terwijl bij haar borstkanker geconstateerd werd, en zij met succes behandeld werd. Zij werd geopereerd en kreeg chemo en bestraling. Boek van 81 pagina’s.

Stuk

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Lotgenoten
Perspektief: Egodocument
Auteur: Janneke Vonkeman
Uitgever: LCBB
ISBN: 9789032507763
OCLC: 67310579
Jaar: 2001
Jonge vrouwen met borstkanker: 8 interviews
Janneke Vonkeman interviewde acht vrouwen met uiteenlopende ervaringen over het krijgen van borstkanker, de operaties, chemokuren, bestraling en plastische chirurgie. Maar ook over leven met en na kanker, een veranderd lijf, vermoeidheid, angst, woede, schaamte, depressies, reactie van de buitenwereld, onbegrip. Deze verhalen kunnen steun geven en inzicht geven ook aan de omgeving.

Sylvia Millecam

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Spiritualiteit
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Alje Kamphuis
Uitgever: Praag
ISBN: 9789049025021
OCLC: 71747157
Jaar: 2006
Op gevoel
Beschrijving van het leven van Sylvia Millecam die in 1999 borstkanker kreeg. De comedienne is bekend van programma's als 'Ook dat nog!'. Omdat Sylvia niet overtuigd was van de juiste behandeling via het medische circuit ging ze op zoek naar een behandeling in het alternatieve circuit. Onder andere bij Yomanda. Uiteindelijk stierf ze aan borstkanker.

Terminaal gezond

Aandoening: Borstkanker, Kind en ouders
Thema's: Persoonlijke relaties, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Windy Pinchetti
Uitgever: 1 Miljoenboeken
OCLC: 824609309
Jaar: 2012
Egodocument van Windy Pinchetti waarin zij toelicht hoe delen van haar leven verlopen zijn die veel invloed op haar leven hebben gehad. Ze gaat in op een liefdeloze jeugd, twee huwelijken en scheidingen, de dood van oma, zus en moeder als gevolg van kanker, haar eigen behandeling voor borstkanker en de onvoorwaardelijke liefde voor haar drie kinderen. In het boek zijn ook enige gedichten opgenomen van Windy zelf. Achter in het boek staan drie stukken voor haar kinderen met ook een gedicht voor ieder. Boek van 118 pagina s.

Toffe tiet

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Positief Denken
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Lisa Lynch
Uitgever: Contact
ISBN: 9789025434496
OCLC: 667793360
Jaar: 2010
Bespreker: Marloes van Splunteren
Boek bestaande uit blogs, geschreven door de Britse Lisa Lynch bij wie op 28-jarige leeftijd borstkanker werd geconstateerd. Na een val zag ze een plekje. Dat bleek borstkanker te zijn. Ze beschrijft hoe ze een borstamputatie onderging, chemo kreeg omdat er uitzaaiingen bleken te zijn in de klieren, wat dat met haar deed en hoe ze dat allemaal heeft ervaren.

Topless

Aandoening: Amputatie, Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Informatief
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Evelyn Heeg
Uitgever: Just Publishers
ISBN: 9789089751232
OCLC: 501122514
Jaar: 2009
De keuze voor het leven
Ervaringsverhaal van een dochter uit een familie waar borstkanker veelvuldig voorkomt en die zelf draagster is van een van de genen (BRCA1 of BRCA2) die de kans op borstkanker tot 80% maken. Ze beschrijft waarom ze besluit tot een mastectomie met reconstructie van de borsten. Met 5 hoofdstukken waarin haar man aan het woord komt en een medisch nawoord. Mooi en ontroerend geschreven. Een boek dat je niet loslaat.

Tot hier zijn wij gekomen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Levenseinde, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Wiepke van Coevorden
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789020950014
OCLC: 66914086
Jaar: 2002
In dit boek beschrijven Wiepke en Gerard openhartig en ontroerend wat zij ervaren hebben nadat bekend werd dat Wiepke borstkanker had. Nadat ze jaren weer beter was verklaard kreeg ze te horen dat er uitzaaiingen waren en genezing niet meer mogelijk was. Zij vertellen allebei hun verhaal, vandaar dat het ook een getuigenis is voor partners. Zie ook: http://thhemmeloord.nl/boekbespreking/tot-hier-zijn-wij-gekomen

Toverbal

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Verplegenden als zieken
Thema's: Coping, Emoties, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Lydia Oudakker
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789402239560
OCLC: 1099790017
Jaar: 2017
Een persoonlijk verhaal na de diagnose borstkanker
Covertekst: ‘In een indringend en persoonlijk verhaal deelt Lydia haar ervaringen na de diagnose borstkanker. Op een natuurlijke manier beschrijft zij haar behandeltraject: de operatie, de radiotherapie en als ‘’kers op de taart” de chemotherapie. Zij belicht haar twijfels over de behandeling, de zoektocht naar balans en verbintenis met mensen om haar heen. Humor wordt afgewisseld door openheid en kwetsbaarheid. In de bijlage heeft zij een positieve en op de toekomst gerichte handreiking toegevoegd. Die is bedoeld als informatie- en inspiratiebron om lotgenoten en betrokkenen op weg te helpen en te steunen.’

Tumor met een vleugje humor

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Coping, Humor
Perspektief: Egodocument
Auteur: Leontien van den Berg
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2019
Leontien van den Berg brengt in 100 stripachtige tekeningen alle facetten van haar behandelingen voor kanker in beeld; herkenbaar, eerlijk, positief en humoristisch.

Twee borsten

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Informatief, Medepatienten
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Moustapha Hamdi, Lieve Blancquaert
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789054669654
OCLC: 203748520
Jaar: 2007
Reconstructie van een vrouw
In dit boek staan interviews met vrouwen die borstkanker kregen, een operatie ondergingen en daarna een borstreconstructie operatie ondergingen. In het boek staat ook medische informatie over de behandelingen. Met illustratieve foto's.

Twee koffertjes vol mama

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Levenseinde, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Natacha Ingelbrecht
Uitgever: Uitgeverij Halewyck
ISBN: 9789461310194
OCLC: 682542853
Jaar: 2010
Leven met de dood voor ogen
Rosanne Vandewalle beschrijft in dit boek het levensverhaal van haar vriendin, de Vlaamse Natacha Ingelbrecht, die op haar 42ste stierf aan de gevolgen van borstkanker. Op 31-jarige leeftijd werd bij Ingelbrecht, dan moeder van een zoontje van drieenhalf jaar en een dochtertje van vier maanden borstkanker geconstateerd. Ze krijgt chemokuur en wordt genezen verklaard, maar wordt al snel weer kankerpatiente. Het boek beschrijft hoe ze met de ziekte omging, chemo kreeg, steeds opnieuw de moed vond om te leven en er te zijn voor haar gezin. Haar kinderen zijn van begin af aan op de hoogte gebracht, op een manier die aansloot bij hun leeftijd. Met een fotokatern, dagboekfragmenten en brieven die Ingelbrecht kreeg van haar zussen en een voorwoord van Kobe Ilse, die Ingelbrecht en vier andere kankerpatienten een jaar lang volgde voor het VRT-programma Doodgraag leven.  Zie ook: http://www.een.be/files/extra/programmas/doodgraagleven/doodgraagleven.een.be/

Tweestemmig

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Aftakeling, Dood, Emoties, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Sandra Butler
Uitgever: Schorer
ISBN: 9789060129883
OCLC: 66174207
Jaar: 1994
Een liefdesgeschiedenis over ziekte, leven en dood
Met behulp van dagboekfragmenten beschrijven de twee vriendinnen over hoe zij ervaren dat een van de twee borstkanker krijgt en er uiteindelijk aan overlijdt.

Uit de gebroken spiegel

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Yvonne Mekaoui
Uitgever: Discovery Books
ISBN: 9789077728154
OCLC: 1109724324
Jaar: 2008
Over loslaten en vernieuwen
Cover: ‘Zoekers zijn mensen die de schijnbare paradox van Gods onverschilligheid en Gods liefde proberen op te lossen. Ze graven in crises die de meeste mensen liever negeren, en putten uit gekwetstheid, mislukkingen of rampen de diepste waarheden. De oplossing van dat raadsel is het waard om er je hele leven aan te wijden.’(Deepak Chopra)‘Ik kijk in de gebroken spiegel achter het gebarsten glas en leg uit de scherven de puzzel van wie ik was.’ (Hein Stufkens)Nee, de stukjes van de spiegel pasten niet meer in elkaar. De oude draad oppakken kon ook niet meer. Ik moest een nieuwe draad gaan spinnen.Die dagen Slangenburg betekenden zoals ik eerder aangaf, een definitieve scheidslijn tussen mijn oude en mijn nieuwe leven. Hier maakte ik een nieuwe start vanuit een diep en echt contact met mezelf. Yvonne Mekaoui (1968) studeerde Franse Taal- en Letterkunde in Nijmegen. Op haar zesendertigste kreeg ze borstkanker en was haar leven plotseling een gebroken spiegel. Dit gaf aanleiding tot een binnenwaartse reis; een zoektocht naar de bron, naar het eeuwige en onvergankelijke. Yoga en meditatie waren haar leidraad tijdens dit proces van overgave, loslaten en vernieuwen.Haar reisverslag nodigt uit te gaan onderzoeken wie we wezenlijk zijn, en geeft aan hoe we om zouden kunnen gaan met een diepe persoonlijke (existentiële) crisis.Na haar ziekte is ze een opleiding tot hatha-yogadocent gaan volgen, die ze in juni 2009 heeft afgerond. Ze geeft nu yoga- en meditatielessen in Milsbeek.’

Vandaag gaat het goed met me!

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Acceptatie, Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Femke van Rossum
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048425471
OCLC: 812033117
Jaar: 2012
Bespreker: Onika Pinkus
Boek over de periode nadat bij Femke van Rossum de diagnose borstkanker werd gesteld en zij daarvoor behandeld was. Vervolg op: De kracht van mijn geest. Heldere schrijfstijl, korte hoofdstukken in de vorm van columns met ieder een eigen titel. Achterin het boek is een tijdelijk met de gebeurtenissen en tijdpad waar het boek over gaat. In het boek zelf worden geen data genoemd. De schrijfster beschrijft gebeurtenissen, gedachten en emoties. Ze heeft een humoristische stijl.

Vanmorgen vloog ze nog

Aandoening: Borstkanker, Depressie, Kanker, Kind en ouders
Thema's: Coping, Dood, Familieverhoudingen
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Petra Miranda de Jong
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2012
Bespreker: Meralda Slager
Boek van 212 pagina’s waarin Petra Miranda de Jong beschrijft hoe haar moeder Jeltina op jonge leeftijd (37 jaar) borstkanker kreeg en na vijf jaar van ernstig ziek op 43-jarige leeftijd overleed. Miranda was toen 17 jaar. Omdat Miranda en haar broertje opgroeide bij hun moeder, moest Miranda gaan zorgen voor haar broertje en zichzelf. Miranda beschrijft hoe dat was, hoe deze ervaringen haar leven beïnvloed hebben en hoe zij een nieuw evenwicht heeft gevonden.  

Vergeet mij niet

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Armanda Prowse
Uitgever: Aerial Media Company
ISBN: 9789402600889
OCLC: 922707606
Jaar: 2014
Cover tekst: ‘Poppy is wederom de hoofdpersoon in dit boek. We maakten al kennis met haar in Haar naam is Poppy Day. Na de turbulente gebeurtenissen met haar gegijzelde man is de rust weergekeerd. Poppy is nu 32, gelukkig getrouwd en fulltime moeder van haar 2 kinderen. Ze zijn verhuisd naar het platteland en genieten van het plattelandsleven en elkaar. Poppy zorgt voor iedereen en vergeet zichzelf daarbij wel eens. Ze merkt niet dat er iets in haar lichaam verandert en ontdekt pas laat het knobbeltje in haar borst. Maar Poppy is er van overtuigd dat ze kan genezen en vecht vastbesloten om deze ziekte te overwinnen. Ze heeft tenslotte wel voor hetere vuren gestaan.’ Boek van 348 pagina’s.

Victorie

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Victorine Egelmeers- van de Ligt
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789461768209
OCLC: 892965945
Jaar: 2012
Bij Victorine, moeder van twee jonge kinderen, werd op 36-jarige leeftijd borstkanker geconstateerd. In dit boek bechrijft ze wat haar en haar gezin is overkomen. Ze gaat in op de onderzoeken, operaties, behandelingen , emoties, onzekerheden, twijfels en woede. Ze schrijft over verdrietige zaken, maar ook over de mooie dingen die ze tegenkwam. Het schrijven werkte ook rustgevend.

Vliegend naar het licht

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Ziekte (algemeen)
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Marina San Giorgi
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789020937626
OCLC: 67843911
Jaar: 1999
Marina San Giorgi (1944-1993) was getrouwd met Paul Nouwen. Zij was haar leven lang bezig met onderwijs, communicatie en taal. Zij had een talenschool in Rotterdam en wilde bruggen slaan tussen mensen die samenleven in een pluriforme maatschappij. Zij had gedurende 5 jaar kanker, waaraan zij op 49-jarige leeftijd stierf. Gedurende die 5 jaren schreef zij bovengenoemde gedichten en persoonlijke notities. Marina San Giorgi heeft gedurende de vijf jaar dat ze kanker had een groeiende aanvaarding van de dood gekregen. Ze schreef vele gedichten gedurende die periode waarvan er in twee bundels zijn verzameld. In 1994 verscheen onder de titel Een glimlach kwam voorbij haar eerste bundel. Dit is de tweede gedichtbundel van Marina San Giorgi, waarin zij dicht over haar leven met kanker.

Vlinders in de wind

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ellen Ronde
Uitgever: Mijn eigen Boek
OCLC: 1111563413
Jaar: 2010
Verhaal waarin in dagboekfragmenten het innerlijk proces beschrijft van de hoofdpersoon Vlinder wordt beschreven voor en  tijdens  de periode dat bij haar borstkanker werd ontdekt en zij daarvoor behandeld werd. Cover: ‘Een onmiskenbaar zwart gevoel vertelt haar dat groot onheil zich aandient. Het wordt door haar omgeving telkenmale ontkend. Ze gaat twijfelen aan haar voorgevoel. Het moet angst zijn dat haar misleidt. Ze schrijft haar tweede boek, Gebroken ijs, een zwarte roman. Ze kan niet anders. Ze onderdrukt het duister, tot ze er niet langer omheen kan. Haar angstig voorgevoel wordt bewaarheid. Vanaf dat moment zal, door een ingrijpende wending, haar leven nooit meer hetzelfde zijn. Opnieuw wordt zij geconfronteerd met een donkere periode, het zwartste deel van haar leven. Haar tweede roman ligt plotseling dichter bij de werkelijkheid dan zij had kunnen vermoeden. De woorden van haar opa zal ze nu meer dan ooit nodig hebben.’ Boek van 230 pagina’s. 

Vluchten In Het Leven

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Evenwicht, Goed Leven, Nazorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Dieuwke Meinema-Veenstra
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789460894565
OCLC: 893203682
Jaar: 2010
Dieuwke Meinema-Veenstra beschrijft in dit boek de periode dat bij haar borstkanker werd geconstateerd, de behandelperiode, en de directe periode daarna. Daarbij gaat zij onder andere in op hoe deze periode haar leven en dat van haar partner heeft beinvloed, emoties, verwerking en aanpassing van haar leven. Een aantal gedichten van Dieuwke zijn toegevoegd die passen bij de ervaringen en gevoelens en emoties extra toelichten. Een goed leesbaar, prettig geschreven boek.

Voor altijd en eeuwig

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Dood, Rouw, Spiritualiteit
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Justine Picardie
Uitgever: Bruna
ISBN: 9789022985540
OCLC: 67113325
Jaar: 2001
Het waargebeurde verhaal van de onverbrekelijke band tussen twee zussen
In augustus 1997 overlijdt Ruth Picardie op 33-jarige leeftijd aan borstkanker. Haar zus Justine blijft verslagen achter. Ze probeert uit te zoeken hoe ze haar leven na de dood van Ruth opnieuw in kan richten. Ze gaat ook op zoek naar het bestaan van het hiernamaals, in de hoop dat Ruth daar verder zou leven. Met een lach en een traan doet zij nuchter, open en oprecht verslag van haar teleurstellende ervaringen in de wereld van paranormaal begaafden, spiritisten en mediums.

Waar ben je nu?

Aandoening: Beenmergkanker, Borstkanker, Kanker
Thema's: Dood, Euthanasie, Levenseinde
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Luckas Vander Taelen
Uitgever: Uitgeverij Halewyck
ISBN: 9789056177331
OCLC: 1096282071
Jaar: 2006
Afscheid van mijn zus Anna
Op maandag 28 november 2005 werd het leven van Anna Vander Taelen beeindigd. Ze leed aan kanker. Haar jongere broer Luckas Vander Taelen schreef een aangrijpende tekst tijdens en over haar laatste dagen. Het is een persoonlijke reflectie op de eindigheid van het leven, de dood en ons onvermogen om daarmee om te gaan. Ook gaat hij in op de problematiek rondom waardig sterven, euthanasie en ondraaglijk lijden.

Waslijnen in de lucht

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Marita Waterlander
Uitgever: Elikser
ISBN: 9789089546340
OCLC: 881852298
Jaar: 2014
Kwaadaardig nieuws
http://webshop.elikser.nl: ‘In dit boek vertelt Marita Waterlander hoe haar leven compleet veranderde toen ze de diagnose kanker kreeg. Gesteund door haar trouwe vriendinnen en vol zorg over haar dochters zet zij stappen die al heel veel vrouwen voor haar hebben moeten zetten. Ze beschrijft haar wederwaardigheden op originele en aansprekende wijze, vol humor.’

Wat een operatie!

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Heleen Thomas
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789090230054
OCLC: 1088723497
Jaar: 2008
Cover: 'Al Tijden: Twijfel en en angst- tien jaar borstkankervrij, maar die controles... Nu: Paniek- hoe pak ik dit aan?! Straks:Een nieuw leven- op m'n 35ste...'

Boek van 126 pagina’s waarin Heleen Thomas in dagboekstijl schrijft over het jaar waarin zij een dubbelzijdige borstamputatie ondergaat. In 1996 werd bij Heleen Thomas borstkanker geconstateerd. Ze werd geopereerd, kreeg bestraling en chemokuren en het gaat op zich goed met haar. Maar bij elke controle lijkt het of er iets fout zit. Het maakt dat Heleen na tien jaar besluit een mastectomy te onderaan, een dubbele amputatie van de borsten.

Wat ik nog op mijn lever heb

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Dood, Emoties, Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Yvonne Eliesen
Uitgever: Kaft Media
ISBN: 9789491061059
OCLC: 793179470
Jaar: 2011
Bespreker: Guus van der Veer
Kanker, liefde en verlies
Een op persoonlijke ervaringen gebaseerd verhaal van een vrouw die te horen krijgt dat ze doodgaat aan kanker. Het boek heeft 159 pagina s. Het verhaal wordt afgewisseld met teksten van e-mails en gedichten.

Wat moet ik aan, de laatste keer

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Levenseinde, Palliatieve zorg
Auteur: Carla Andriessen
Uitgever: Dorèl & Van Veelen
ISBN: 9789080062214
OCLC: 65434883
Jaar: 1990
…dagboek van een kankerpatiente...
Ervaringsverhaal in dagboekvorm van Carla die borstkanker heeft en weet dat ze nog maar een paar jaar te leven heeft.

Wees blij dat je nog leeft

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Lotgenoten
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Maria Hendriks
Uitgever: Walburg Pers
ISBN: 9789060119105
OCLC: 69183454
Jaar: 1994
Maria Hendriks, een journaliste, beschrijft haar verhaal van genezen van kanker en vooral ook de veranderingen die in het leven van ex -kankerpatienten optreden. Kanker wordt vaak geassocieerd met doodgaan. Maar veel patienten met kanker genezen. Dan is er vooral de vreugde over de gelukkige afloop. Pas na maanden komen vaak gevoelens van verdriet over wat voor de genezing moest worden ingeleverd.

Woekerende wilskracht

Aandoening: Borstkanker, Kanker, Tumor, Zieke kinderen
Thema's: Emoties, Spiritualiteit, Veerkracht
Auteur: Reina van Mechelen
Uitgever: Bruna
ISBN: 9789051794380
OCLC: 150352882
Jaar: 2006
In dit boek worden twee momenten uit het leven van Reina van Mechelen beschreven waarop zij wanhopig was, onzeker en intens verdrietig. Haar dochter kreeg op 4 jarige leeftijd een hersentumor en zijzelf een zeer agressieve vorm van borstkanker. Zij beschrijft hoe ze vertrouwde op haar innerlijke gids, streed, hoe de kracht van de vier elementen(aarde, water, vuur en lucht) haar overeind hielden en welke levenslessen het haar heeft opgeleverd.

You are the queen

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties, Familieverhoudingen, Haaruitval
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Sofie Hauman
Uitgever: Think Pink
Jaar: 2014
Fighting against breastcancer
Drietalig (Engels, Frans en Nederlands) boek van 142 pagina’s waarin Sofie beschrijft hoe er bij haar borstkanker werd ontdekt, zij daarvoor behandeld werd en hoe zij en haar familie dat hebben ervaren. Vriendin Claire maakte pagina zwart wit foto’s gedurende die periode die in het boek zijn opgenomen ter illustratie. Het oorspronkelijke idee was om deze pijnlijke episode vast te leggen om later aan de twee jonge kinderen uitleg te kunnen geven.

Zo gaan we het doen!

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Communicatie, Hulpverleningsrelatie, Mondigheid
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Jannie Oskam
Uitgever: Lias
ISBN: 9789088030734
OCLC: 931083151
Jaar: 2015
Samen beslissen bij borstkanker

Dit boek gaat over de tango van samen beslissen, met afwisselend de patient en zorgverlener in een leidende en volgende rol
(inleiding, prof.dr.Job Kievit, pag.11)

Dit boek is gebaseerd op de ervaringen van 9 vrouwen met borstkanker, 1o hulpverleners (3 verpleegkundigen en 6 artsen onder wie een arts die zelf borstkanker) en de eigen ervaringen van Jannie Oskam. Doel is om erachter te komen hoe je het heft in eigen handen kunt houden, hoe er sprake kan zijn van partnerschap tussen hulpverlener en patiënt met borstkanker. Vele verschillende thema’s die spelen worden daarbij toegelicht: van samen beslissen, soorten behandeling tot steun, verwerken en terug aan het werk gaan. Het verhaal van Jannie is leidend en wordt steeds onderbroken met verhalen van de andere vrouwen en verhalen van hulpverleners. Zij gaan in op hoe zij tegen de ziekte, behandeling, revalidatie, leven na kanker aankijken en keken en naar hun ervaringen als patiënt of hulpverlener. ’ Boek van 208 pagina’s, met een voorwoord van prof. dr. Job Kievit, chirurg / hoogleraar kwaliteit van zorg, Leids Universitair Medisch Centrum.

Zolang ik leef eet ik gebak-toch kanker

Aandoening: Borstkanker, Kanker
Thema's: Goed Leven, Inventiviteit, Levenseinde, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Julia Molenaar
Uitgever: Uitgeverij van Wijnen
Jaar: 2012
Bespreker: Merthe van der Bruggen
Intens, kleurig en creatief denk-, voel- en doeboek over omgaan met borstkanker. Julia is acht als ze haar moeder – 42 jaar oud -  verliest aan borstkanker. Als ze 40 is, krijgt ze dezelfde diagnose. Zal haar ook hetzelfde lot beschoren zijn? In dit boek toont èn beschrijft de auteur hoe ze omgaat met haar dagelijkse werkelijkheid en hoe ze haar God bevraagt. Dat doet ze steeds openhartig, vaak genietend, soms eenzaam en kwetsbaar.  Naast nieuwsbrieven en columns bevat het boek schilderingen, foto’s van sculpturen, creatieve opdrachten, gedichten en songteksten. Boek van 180 pagina’s.

Zonder handleiding

Aandoening: Borstkanker
Thema's: Bejegening, Eenzaamheid, Hulpverleningsrelatie, Kwaliteit van zorg , Palliatieve zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Judith Mulder
Jaar: 2018
In de wachtkamer
Zes jaar na de diagnose uitgezaaide borstkanker gaat het lichamelijk hard achteruit. De kanker groeit z'n eigen gang door skelet, spieren, longen, bijnier, eierstokken, lever, lymfe, huid en verdrukt het zenuwkanaal. Complicaties als neurologische uitval, ingezakte wervels, benauwdheid en extreme vermoeidheid maken dat het einde mijner dagen zich aan mij begint op te dringen. Wat in 2012 begon als een blog is nu in boekvorm gegoten. De term kwaliteit van leven lijkt de ultieme maakbaarheid te kunnen belichamen voor iedereen die met een ongeneeslijke ziekte moet zien te leven. Zelf heb ik gemerkt dat je wat dat betreft alles zelf moet uitvinden: van adequate informatie m.b.t. voor jou passende behandelingen tot en met de vraag: En hoe ga ik dit nu eigenlijk allemaal doen? Je komt zonder handleiding in de wachtkamer te zitten. Psychologische ondersteuning is in zo'n proces onontbeerlijk omdat je ziekte uiteraard niet alleen je lichaam aanvalt, maar je hele zijn. Die kant wordt nog teveel onderbelicht en onderschat.

Zuiver hart

Aandoening: Borstkanker, Schildklierziekten
Thema's: Communicatie, Coping, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ilona Brook
Uitgever: bestelmijnboek.nl
ISBN: 9789462470026
OCLC: 1091074466
Jaar: 2013
Bespreker: Merthe van der Bruggen
Openhartig egodocument over het overwinnen van borstkanker en het effect van een vertraagde schildklier. Ilona Brook kijkt terug op een jaar waarin zij de dood in de ogen ziet. Zij maakt haar levensbalans op in dagboekaantekeningen en gedichten. De liefde voor haar gezin en vrienden en de nodige humor houden haar overeind. Zij hoopt dat haar boek anderen zal inspireren om zichzelf trouw te blijven, tijdens en na kanker. Met bijdragen van echtgenoot Patrick en tips voor lotgenoten. Boek van 118 pagina’s.

Zwemmen in de zee des doods

Aandoening: Acute leukemie, Baarmoederhalskanker, Borstkanker, Kanker
Thema's: Aftakeling, Emoties, Levenseinde, Persoonlijke relaties, Schaamte
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: David Rieff
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789023429012
OCLC: 255417969
Jaar: 2008
David Rieff is een non fictie schrijver meest over internationale politiek en de enige zoon van Susan Sontag. Zij was vanaf 1950 tot 1957 getrouwd met Philip Rieff. In 2004 kreeg zij Leukemie. Zij had eerder borstkanker en baarmoederkanker gehad. Susan wilde alleen maar overleven, ook al waren de vooruitzichten slecht. Ze klampte zich aan het leven vast, had moeite met dood gaan, wilde een beenmergtransplantatie en werd geinteresseerd in het verhaal van Lance Armstrong. Na de behandeling ging ze snel achteruit, was incontinent, had zweren, ijlde soms. Dat wilde ze niet zien, ze wilde van haar omgeving andere zaken horen. David beschrijft hun relatie, en de laatste jaren uit Susan’s leven, haar en zijn worsteling met haar dood. Hij heeft het over schuldgevoelens, verdriet, wroeging, hoe je om moet gaan met sterfelijkheid, doodgaan, afscheid nemen.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn StumbleUpon Email
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:   alt
Dit project wordt gesteund door VSBfonds: alt