Kanker
AANDOENING: Darmkanker
Gevonden aantal:68
Boek(68) Weblog(2) Ego-document(2)
Acte de presence

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Nienke Swierstra
Uitgever: L.J.Veen
Jaar: 2009
Willeke van Ammelrooy
Biografie over het leven van de Nederlandse filmster Willeke van Ammelrooy. Bij haar werd in 2008 een tumor geconstateerd. Zowel haar leven als die periode wordt in dit boek beschreven.

Bijzondere ervaringsverhalen: Darmkanker

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Goed Leven, Informatief, Lotgenoten
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Ingeborg Kuys
Uitgever: IKProductions
Jaar: 2010
In dit boek staan verhalen op basis van interviews van patienten of familie van patienten met een erfelijke of niet erfelijke vorm van darmkanker. Ook enige artsen die zich hebben gespecialiseerd in diverse vormen van darmkanker leveren en bijdrage. Met foto’s van de geinterviewde personen. Alle personen geven een cijfer met korte toelichting waarmee zij hun waardering voor het leven tot uitdrukking brengen. De opbrengst van dit boek komt gedeeltelijke ten goede aan de door de auteur opgerichte Stichting Vreemde Kronkels.

Buikgevoel

Aandoening: Darmkanker, Kanker, Maag- en darmaandoeningen
Thema's: Informatief, Voeding
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Suzanne Bos
Uitgever: Lucht
ISBN: 9789491729706
OCLC: 990199139
Jaar: 2017
Wat ik van mijn darmen heb geleerd
Suzanne Bos kreeg op haar 21ste Polyposis een vorm van darmkanker. Ze lag daardoor regelmatig in het ziekenhuis en werd 8 jaar later haar dikke darm verwijderd. Suzanne verwerkte haar ervaringen in columns. Hierna volgde dit boek met persoonlijke verhalen, afgewisseld met praktische tips over gezond leven en een optimale werking van de darmen. Boek van 192 pagina’s.

Chemochemie

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Humor, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Roy Geurs
Uitgever: Novum publishing
Jaar: 2016
Bespreker: Yvonne Vinke
Roy Geurs laat in zijn boek van 42 pagina’s, bestaande uit twintig korte berichten, zien hoe hij en zijn familie ermee omgaan als hij plots erachter komt dat hij darmkanker heeft.

Dagboek uit het ziekenhuis. Het relaas van een patiente

Aandoening: Darmkanker, Maag- en darmaandoeningen, Stoma, Ziekenhuisopname
Thema's: Dokters in maten en soorten, Hulpverleningsrelatie, Medepatienten
Perspektief: Egodocument
Auteur: Fien Driessen
Uitgever: Dekker en van de Vegt
Jaar: 1974
Egodocument van Fien Driessen die nauwgezet beschrijft hoe zij een opname in het ziekenhuis heeft ervaren nadat er bij haar een darminfectie was geconstateerd waarvoor zij geopereerd werd. Ze schrijft over de dagelijkse gang van zaken, gesprekken met artsen, verpleegkundigen en andere personen in het ziekenhuis, waar ze moeite mee had (de manier waarop ze voorbereid werd op een stoma) en waar ze blij mee was. Anderhalf jaar later kreeg ze opnieuw last en bleek pag. 196: dat zij aan een ongeneeslijke ziekte leed. Ruim vier maanden na de tweede operatie is zij opgenomen in een verpleegtehuis, waar zij een jaar verpleegd is tot aan haar dood.Zie ook: luister fragment http://83.143.186.182/preview/111023_preview.mp3

Darmkanker : Het boek voor patiënt, familie en professional

Aandoening: Darmkanker
Thema's: Educatief, Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg
Auteur: Wietske Vrijland
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum
Jaar: 2011
Een echt voorlichtingsboek over darmkanker, gemaakt door hulpverleners die vonden dat er geen goed informatief volledig boek bestond. Het is geschreven voor een breed publiek. Het bestaat uit 248 pagina's waarin uitgebreid ingegaan wordt op allerlei zaken waarmee iemand te maken kan krijgen wanneer bij hem/haar darmkanker wordt geconstateerd: s onderzoeken, behandelingen, operaties, hulpmiddelen, contacten met hulpverleners etc.. Naast alle informatie staan illustratieve kleurenfoto's en vele citaten van patiënten op de groen gekleurde pagina's. Met een inleiding van Hugo Borst, blauwe zogenaamde 'verdiepingskaders' en achterin een lijst met adressen en websites.

De laatste vlucht naar Havanna

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Goed Leven, Levenseinde
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Elisabeth Marain
Uitgever: Balans
Jaar: 2018
Het verhaal van een vriendschap
Covertekst: ‘Mireille Cottenjé en Elisabeth Marain. Twee schrijfsters, twee vriendinnen. Om te vieren dat Mireille van haar kanker is genezen, besluiten ze een maand te gaan rondtrekken in het Cuba van Fidel Castro. Ze willen het land en de mensen leren kennen zonder de toerist uit te hangen en ze logeren waar mogelijk bij Cubanen thuis. Ze zijn op reis om te ervaren, om iets te leren kennen wat je in artikelen of boeken nooit vindt. Ze twijfelen niet aan het menselijke gelaat van Castro's communisme, in de nadagen van de iconische revolutie. Maar al gauw merken ze de keerzijde op van een regime dat zijn dynamiek is verloren. Ze kijken in de spiegel van hun eigen geschiedenis en onvermijdelijk ook in die van het Westen. En gaandeweg groeit het besef dat Mireilles ziekte er nog altijd is en met hen meereist. Waarom wil zij niet vervroegd naar huis? En waarom legt Elisabeth zich daar zo gemakkelijk bij neer? De jarenlange vriendschap tussen beide vrouwen wordt tijdens hun verblijf op het Caraïbische eiland zwaar op de proef gesteld. Tijdens de laatste dagen voor hun terugreis blijft er uiteindelijk nog maar een dwingende vraag over: zal Mireille nog wel levend thuiskomen?’

De mantelmeeuw

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Euthanasie, Levenseinde, Persoonlijke relaties
Auteur: Therese van Altena-Laurant
Uitgever: El Beheer BV
Jaar: 2007
Een dood gewoon verhaal
Ervaringsverhaal over de ziekteperiode van Ferdinand tot aan zijn dood (met euthanasie) in 2006, op 70-jarige leeftijd, nadat bij hem in 2004 darmkanker werd geconstateerd. Het gaat om een periode van 17 maanden. Ontroerend, open, eerlijk, direct.

De naakte waarheid

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Borstkanker, Botkanker, Darmkanker, Gynaecologische kanker, Hersentumor, Huidkanker, Kanker, Longkanker, Melanoom, Tumor
Thema's: Communicatie, Coping, Medepatienten
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Marina Nieuwenhuijs
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789082259100
OCLC: 888443750
Jaar: 2014
Luxe uitziend portrettenboek van 231 pagina’s, 24 x 28 cm met een hardcover en een leeslint. In het boek staan op pagina grote kleurenfoto’s 30 vrouwen geportretteerd staan die een vorm van kanker hebben (gehad), respectievelijk: borstkanker, darmkanker, gynaecologische kanker, hersentumor, huidkanker, leukemie, longkankertumor in de oogbol, tumor in de heup. De vrouwen zijn van verschillende leeftijd en staan in het boek tweemaal achter elkaar geportretteerd: een keer( meest) met ontbloot bovenlijf en een keer volledig gestyled in hun favoriete, zwarte kleding. Daarbij lichten verschillende verhalen toe, hoe en wanneer de kanker vorm werd geconstateerd, hoe die behandeld werd en welke gevolgen de ziekte heeft gehad op het leven van de vrouw en haar omgeving. Zie ook:http://www.boekdenaaktewaarheid.nl/

De smaak van kanker

Aandoening: Darmkanker, Kanker, Pijn, Ziekenhuisopname
Thema's: Emoties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Fred van Garderen
Uitgever: Gopher
ISBN: 9789051790689
OCLC: 66928841
Jaar: 2002
Fred dacht altijd bij elk pijntje, als hypochonder, dat hij wel terminaal ziek zou zijn. Daar vertelde hij lachend over, met veel ironie. Dat werd anders toen Fred na maandenlang pijn te hebben gehad in februari 2002 in het ziekenhuis werd opgenomen. Hij bleek kanker te hebben, kwaadaardige cellen in dikke darm en lever. Hij beschrijft hier wat er met hem gebeurde; de maanden van koortsaanvallen, pijn en vermoeidheid.

Diagnose kanker en wat nu?

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Coping, Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Dirk Jan van Suijlekom
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2012
Bespreker: Kristin Hulshof
Dirk Jan van Suijlekom schrijft uit zijn hart over zijn ervaringen in het ziekenhuis en thuis in de periode nadat bij hem dikke darmkanker is vastgesteld. Het boekje telt 44 pagina’s.

Dokter, zeg dat het niet waar is

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Diny Wijnen
Uitgever: Prelim
ISBN: 9789490113025
OCLC: 436868563
Jaar: 2009
Ik had drie keer kanker
Achterflap: ‘Dit is het aangrijpende en soms ontroerende verhaal van Diny Wijnen: een vrouw die drie maal te horen kreeg dat ze kanker had. Ze doorstond een periode vol angst, verdriet en hoop, met soms ook blije momenten. Haar ervaringen beschrijft Diny open en eerlijk in dit boekje. Een prachtig verhaal, een verhaal met een lach en een traan. Maar bovenal een verhaal met een goed einde! Diny hoopt dat haar verhaal andere mensen kan helpen en blij maken. Of zoals ze zelf zegt: "Toen ik zo ziek was, had ik heel graag een boekje als dit willen lezen."’ Boek van 74 pagina’s.

Door douwen met kanker

Aandoening: Darmkanker, Stoma, Uitzaaiingen
Thema's: Coping, Dood
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: René Link, Joke Link
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2017
Boekje van 19 pagina’s waarin bondig beschreven wordt hoe bij René Link darmkanker wordt geconstateerd, later uitzaaiingen aan de gevolgen waarvan hij op 18 oktober 2014 is overleden.

Een onoverzichtelijke bocht

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Spiritualiteit
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Martien Stam
Uitgever: Christelijke uitgeverij Initiaal
ISBN: 9789074319430
OCLC: 67351829
Jaar: 2000
De schrijver en zijn vrouw Fija verkondigden de Christelijke boodschap en maakte deel uit van het Chauffeurs Evangelisatieteam Holland. Martien beschrijft kort over hun leven samen en gaat dan in op hoe ontdekt werd dat Fija darmkanker had. Aan aan de gevolgen daarvan zal zij uiteindelijk sterven. Martien hield gedurende die periode een dagboek bij, op basis waarvan dit boek is geschreven. Het leven leek toen op een onoverzichtelijke bocht. Dat thema staat centraal in dit boek en hoe zij daarbij steun vonden in het geloof. Onderwerpen als afscheid nemen, verdriet, liefde komen aan bod. Ook andere onderwerpen als orgaandonatie of opnieuw trouwen worden besproken, alles vanuit de positief christelijke levenshouding beschreven die Martien eigen is. Het boek bevat veel woorden uit de bijbel.

Een zachte dood

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Communicatie, Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties
Auteur: Simone de Beauvoir
Uitgever: C. de Boer Junior
OCLC: 781672354
Jaar: 1965
Simone de Beauvoir beschrijft in dit boek de laatste weken uit het leven van haar moeder. Ze werd plotseling ziek, opgenomen in het ziekenhuis en blijkt darmkanker te hebben. Simone beschrijft hoe ze geopereerd werd, opknapte en in een verpleeghuis kwam te liggen en daar uiteindelijk sterft. Ze licht toe hoe zij, haar moeder en haar zus deze periode ervaren hebben en wat dat met hen deed. Ook licht ze toe hoe zij aankijkt tegen het medische handelen en de communicatie van en met de behandelend artsen. Een uitgebreide beschrijving is te vinden dia de volgende link:http://metamedica.med.vu.nl/literatuurengeneeskunde/nl/beauvoir_asum.html

Geen vrees voor het kwaad

Aandoening: Darmkanker, Kanker, Pijn
Thema's: Angst, Spiritualiteit
Auteur: David Watson
Uitgever: Gideon
Jaar: 1987
David Watson is een Engelse predikant die darmkanker krijgt. Hij beschrijft in dit boek hoe dit geconstateerd werd en hoe hij besloot door te gaan met zijn evangelisatiewerk. Hij licht o.a. ook angsten, pijn, geloof en liefde voor God in dit boek toe.

Heftig

Aandoening: Darmkanker, Post traumatische stress stoornis (PTSS), Verplegenden als zieken, Ziekenhuisopname
Thema's: Emoties, Hulpverleningsrelatie, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Mirjam Verschure
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789090249193
OCLC: 496807748
Jaar: 2009
Bespreker: Gonny ten Haaft
Wat een operatie in je eigen ziekenhuis met je kan doen
Ervaringsverhaal van Mirjam Verschure. Haar eigen verhaal over hoe zij op jonge leeftijd plotseling hoorde dat zij darmkanker had. Het bijzondere van haar verhaal heeft alles te maken met haar beroep. Verschure is kraamverzorgende in een ziekenhuis. Zij kiest ervoor om in haar eigen ziekenhuis geopereerd te worden, niet wetende dat juist deze keuze wel eens moeilijk zal kunnen zijn. De operatie verloopt goed, maar daarna krijgt zij een post traumatische stress stoornis. Het boek beschrijft vooral hoe zij deze overwint.

Helden met darmkanker

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Lotgenoten
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Luc Colemont, Piet den Boer
Uitgever: Willems uitgevers
ISBN: 9789492419316
OCLC: 1097547795
Jaar: 2018
Covertekst: '(...) Getuigenissen zijn het krachtigste middel om darmkanker te bestrijden. Daarom brengen we ze met dit boek. (...)'

Het evenwicht

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Familieverhoudingen, Goed Leven, Humor
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Martin Bril
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044617658
OCLC: 864357201
Jaar: 2011
Ineens kanker
Egodocument van Martin Bril, boek met mailberichten brieven, gedichten en columns waarin hij schrijft over de periode dat hij kanker had van 2001 tot aan 2009. Hij stierf op 22 april 2009. De samenstelling van het boek is van Anneke Stehouwer, zijn vrouw. Prachtig geschreven, vaak ook grappig in de prachtige erudiete stijl die we van Martin Bril kennen.

Het is tijd. Laatste berichten van Albert de Lange

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Aftakeling, Levenseinde, Palliatieve zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Albert de Lange
Uitgever: Boom
Jaar: 2015
Boek van 144 pagina’s met een bundeling van 34 columns ( Deadline) die journalist Albert de Lange voor Het Parool schreef over de periode waarin bij hem darmkanker werd geconstateerd, zijn ziekteproces, de periode die hij nog leefde nadat hij uitbehandeld was. De darmkanker werd in 2012 vastgesteld. Toen duidelijk werd dat hij uitbehandeld was, koos De Lange ervoor om geen chemo’s meer te ondergaan maar het maximale te halen uit de periode die hij nog te leven had. Hij stierf in 2015. De columns zijn samengesteld door Marjolein Datema en Paul Arnoldussen, worden ingeleid door Bert Keizer waarna collega Paul Arnoldussen nog een bijdrage levert. Aan het eind zijn lezersreacties op de columns uit de krant opgenomen.

Het onvermijdelijke verlies

Aandoening: Darmkanker
Thema's: Dood, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Meghan O Rourke
Uitgever: Artemis
ISBN: 9789047202431
OCLC: 766878130
Jaar: 2011
Een dochter neemt afscheid van haar moeder
Boek bestaande uit drie delen, 255 pagina s, waarin Megan O Rourke beschrijft hoe haar moeder met darmkanker worstelde en daaraan overleed. Deel een gaat over de ziekte en het overlijden van haar moeder. Deel twee behandelt de dood meer in het algemeen en hoe er in de westerse wereld mee om wordt gegaan, met steeds eigen ervaringen erbij. Deel drie gaat over haar leven na de dood van haar moeder.
Ze beschrijft hun verhouding, het verdriet, hoe hun relatie steeds beter werd gedurende die periode van zorg, en gaat uitgebreid in op de periode van rouw die ze daarna had. Ze kijkt in het boek terug op het leven van haar moeder en spreekt open over de moeite die zij had om om te gaan met haar verdriet over de dood van haar moeder. Met een lijst met leessuggesties.

Ik heb kanker

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Coping, Dokters in maten en soorten, Hulpverleningsrelatie
Perspektief: Egodocument
Auteur: Eugenie de Douwe
Uitgever: Boekscout, De Tijdstroom
ISBN: 9789460894176
OCLC: 694066243
Jaar: 2010
Ervaringsverhaal van 49 pagina s waarin Eugenie de Douwe schrijft over de periode dat bij haar darmkanker werd geconstateerd en zij daarvoor behandeld werd. 'In 2005 ben ik geopereerd aan darmkanker. Mijn belevenissen en ervaringen uit die periode heb ik aan het papier toevertrouwd.'

Ik heb nog dochters, hoor

Aandoening: Darmkanker, Geestelijke gezondheidszorg, Seksueel Misbruik
Thema's: Afhankelijkheid, Erkenning, Evenwicht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Maya Ramon
Uitgever: Van Gennep
ISBN: 9789055153503
OCLC: 505897775
Jaar: 2009
Leren leven met een incestverleden
Egodocument van Maya Ramon die er, na de dood van haar vader, met behulp van therapie, achterkomt dat zij in haar jeugd door haar vader seksueel misbruikt is. Zij is gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen, maar had last van depressieve perioden, seksuele blokkades en intimiteit was moeilijk. Na een lange periode therapieen lukt het haar een evenwicht te vinden en komt uiteindelijk ook de erkenning van het trauma dat zij in haar vroege jeugd heeft opgelopen.

Ik mag nog even

Aandoening: Darmkanker, Kanker, Stoma
Thema's: Deskundigheid, Emoties, Evenwicht, Faciliteiten, Familieverhoudingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Marijke de Haan-Bastiaans
Uitgever: Ipenburg
Jaar: 2011
Egodocument van Marijke de Haan- Bastiaans waarin zij de periode beschrijft waarin bij haar darmkanker werd geconstateerd en behandeld. Het boekje is opgedeeld in korte hoofdstukjes, waarbij het verhaal soms onderbroken wordt met cursief gedrukte citaten en enkele gedichten. Marijke had last van verschillende klachten waarmee ze naar haar huisarts ging. Die stuurde haar door naar een longarts die op zijn terrein niets kon vinden, maar haar vanwege veel te hoge bloedwaarden doorstuurde naar de spoedeisende hulp. Na veel gezoek naar de juiste diagnose, diverse onderzoeken en vele bezoeken aan het ziekenhuis werd de diagnose darmkanker gesteld in een vergevorderd stadium. Marijke werd met chemotherapie en radiotherapie behandeld en kreeg een stoma. Ze beschrijft in het boek hoe zij en haar gezin deze periode ervaren hebben, hoe het hun gezinsleven veranderde, hoe zij tegen de toekomst aankijken. 

Ik til de wolken op!

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Andere Gezondheidszorg
Auteur: Henriette Norder
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789490102029
OCLC: 457688057
Jaar: 2009
Darmkanker, en dan...
Dit boek gaat over de persoonlijke beleving van het ziekteproces van een Zwolse darmkankerpatiente. De Wijthmenerplas bij Zwolle is een van haar lievelingsplekken. Daarom richtte Rob Elfring zich voor de fotografie in dit boek met name op die Wijthmenerplas. Marlijn Nijboer verzorgde de poezie in dit boek.

Ik wil niet gaan naar de dood. De strijd van een Maleisische jongen tegen de dood.

Aandoening: Darmkanker, HIV
Thema's: Allochtonen en Nieuwe Nederlanders, Dokters in maten en soorten, Dood, Rouw, Spiritualiteit
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Joep Junger
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2013
Egodocument van Joep Junger waarin hij beschrijft hoe hij in de Gay scene de Maleisische Ambri, tegenkomt, die de liefde van zijn leven wordt, zijn Jemputje. Ambri blijkt Hiv-positief te zijn. Joep Junger beschrijft hoe zij leefden, en hoe Ambri uiteindelijke stierf aan de gevolgen van darmkanker. Gedurende  hun leven samen dat zeven jaren, één maand en één dag duurde, en Ambri’s dood, speelden ook religieuze opvattingen vanuit de Islam een rol. Boek van 224 pagina’s


In ziekte en gezondheid

Aandoening: Darmkanker, DES, Nieraandoeningen, Nierdialyse, Transplantatie
Thema's: Coping, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Dirk van Zuylen
Uitgever: Navigator Boeken
ISBN: 9789063182274
OCLC: 67803306
Jaar: 1999
Leven met Engelse humor en goddelijke genade voor en na een niertransplantatie
Egodocument waarin Dirk van Zuylen, een Nederlander die in Engeland woont zijn leven als nierpatiënt die eerst jarenlang aangewezen was op dialyse (spoelen met een kunstnier). Dat vroeg veel tijd, strenge leefregels, gaf bijwerkingen, was zwaar. Hij beschrijft hoeveel last hij had van de dialyse, een niertransplantatie kreeg waarbij de nier afgestoten werd, weer aan de dialyse moest om daarna een nier van zijn zuster te krijgen. Ook zijn omgeving heeft te maken met deze lasten. Van Zuylen en zijn vrouw zijn gelovig, maken deel uit van de evangelisatiebeweging Navigators. Van Zuylen gaat dan ook in op zijn geloof, levert vele godsdienstige overwegingen en Bijbelteksten.

Je bent jong en je rouwt wat

Aandoening: Darmkanker, Kind en ouders
Thema's: Dood, Erkenning, Familieverhoudingen, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Uitgever: Das Mag Uitgevers
Jaar: 2020
Toen haar moeder overleed, dacht Lisanne van Sadelhoff (1989) als een typisch kind van haar generatie: er is vast wel een handboek met een helder stappenplan waardoor ik rouwen snel van mijn to-do-list kan schrappen. Guess what: dat was er niet.
Wat er wel was: vrienden die zich prompt tot rouwdeskundigen ontpopten en haar liefdevol bombardeerden met wijsheden en clichés.
Soms schrok ze van wat ze zeiden ("Gelukkig heb je de herinneringen nog'), of was het simpelweg te pijnlijk ("Ik hoop dat je moeder rustig is gestorven' NEE!!!), een andere keer hielp zo'n opmerking haar juist de dag door te komen ("Je moeder is elke traan waard').
Het cliché dat Van Sadelhoff kan onderschrijven: "Elk rouwproces is uniek'.
Je bent jong en je rouwt wat is daarom geen handleiding, maar een goudeerlijk boek dat pijnlijk duidelijk maakt dat alles beter is dan zwijgen.

Kanker aan het woord

Aandoening: Darmkanker, Kanker, Stoma
Thema's: Medicijngebruik, Persoonlijke relaties, Zorgbelasting
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Ad van Loon
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048414833
OCLC: 697544120
Jaar: 2010
Ervaringsverhaal van Ad van Loon over de periode dat bij zijn vrouw Anita darmkanker werd geconstateerd, zij behandelingen onderging en geopereerd werd, tot vlak na haar operatie. Zij hield een permanent stoma. Vanuit het perspectief van Ad, echtgenoot, vader en mantelzorger geschreven. Goed leesbaar.

Kanker en Cannabis

Aandoening: Darmkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Alternatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Monique Posthumus
Uitgever: AnkhHermes
Jaar: 2016
Mijn zoektocht naar heling
‘Cannabis is geen wondermiddel wat iedereen kan genezen, maar het is wel een wonderlijk middel met bijzondere eigenschappen. Voor mij persoonlijk is cannabis wel een wondermiddel, zonder cannabis had ik niet meer geleefd. En geloof me, die gedachte is heel bizar.’  Fragment uit Kanker & Cannabis 

http://www.ankh-hermes.nl/boek/kanker-en-cannabis/
‘Kanker & cannabis, mijn zoektocht naar heling van Monique Posthumus is een dapper, onthullend en inspirerend persoonlijk verslag van Posthumus’ zoektocht naar een andere manier van genezen. Kanker & Cannabis is geen pleidooi voor cannabis of tegen chemo. Posthumus kreeg de diagnose ongeneeslijke darmkanker en kwam snel daarna in aanraking met cannabis als mogelijk alternatief voor chemotherapie.(..) het bevat naast Posthumus’ persoonlijke ervaringen ook belangrijke informatie over o.a. cannabis(olie), chemo, kanker en de werking van de farmaceutische industrie. Posthumus: ‘Dankzij de cannabisolie en dankzij mijn gemoedstoestand heeft mijn ziekteverloop een wonderlijke wending gekregen. De rode lijn in dit boek is de cannabisplant, die mij zoveel goeds heeft gebracht. Ik heb diep respect voor deze plant gekregen. Cannabis en onderzoek naar de genezende werking van cannabis verdienen veel meer serieuze aandacht.’ Boek van 192 pagina’s.

Kanker Hoe deze rit in de achtbaan te doorstaan?

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Voeding
Perspektief: Egodocument
Auteur: relio. Leo Orelio. Leo
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2012
Een biochemische benadering met nutricijnen als aanvulling op de reguliere behandeling
Ervaringsverhaal van Leo Orelio, ex manager en (top) sporter die open en eerlijk beschrijft hoe bij hem darmkanker werd geconstateerd en behandeld werd met reguliere methoden. Daarnaast vulde hij deze aan met de nutricijnen, voedingssupplementen. Genezen van kanker bleek meer te zijn dan alleen genezen van de tumor: de geest en het lichaam vroegen meer. Het boek is opgedeeld in twee delen: deel een bevat het ervaringsverhaal, de manier waarop hij en zijn omgeving met  reageerden op de diagnse, gaat in op de behandelfase en het werken naar herstel. In deel twee breekt hij een lans voor de biochemische therapie als complementaire aanvulling en het versterken van het immuunsysteem met nutricijnen. 90 pagina s met illustratieve kleurenfoto s

Kanker in huis

Aandoening: Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS), Darmkanker, Depressie, Fibromyalgie, Kanker, Schizofrenie, Uitzaaiingen
Thema's: Coping, Palliatieve zorg, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Felix Sperans, Danny Vanaudenhove
Uitgever: Gelderland
ISBN: 9789491826399
OCLC: 951542029
Jaar: 2016
Maar wat ik wel weet, Danny, is wat er zoal allemaal met kanker gebeurt en hoe mensen daarmee omgaan en wat de gevolgen daarvan zijn. Ik heb tientallen vrienden kanker weten hebben. (Pag.18)

Boek van 112 pagina’s waarin beide schrijvers zoals ook in hun samen geschreven vorige boek het geval was via een briefwisseling vertellen over het leven van Eric Lostermans, man van Danny gedurende de tijd (20 maanden) , dat bij hem darmkanker werd gediagnosticeerd en behandeld. Aan het eind van het boek blijft Danny onder behandeling zijn er uitzaaiingen en zal hij niet meer beter worden. Daarnaast hebben zij het over hun eigen leven en hoe zij met de aandoeningen waar zij last van hebben omgaan.

Kanker Los

Aandoening: Darmkanker, Kanker, Stoma
Thema's: Heel de mens, Praktische Problemen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jacob Vlieland
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789090248332
OCLC: 495779051
Jaar: 2005
Over varen in Frankrijk en ziekteproces
Dit boek beschrijft een vaartocht op kanalen en rivieren van Frankrijk. Het idee is ontstaan toen Jacob vele weken in het ziekenhuis lag voor de behandeling van darmkanker. De tocht werd diverse keren uitgesteld, maar op 6 juni 2005 vertrok hij. Dagelijks heeft hij gedurende die reis een logboek bijgehouden op basis waarvan dit boek is geschreven. Het maakt duidelijk dat veel nog mogelijk is ook met stoma of andere handicap.

Kanker, de sluipmoordenaar in je lichaam

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Coping, Dokters in maten en soorten, Hulpverleningsrelatie
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jan Oostindie
Uitgever: Gigaboek
Jaar: 2016
Je merkt en voelt niets, terwijl een kwaadaardige tumor zijn verwoestende werk doet.’

Boek van 153 pagina’s waarin Jan Oostindie beschrijft hoe bij hem darmkanker werd geconstateerd, hij daarvoor behandeld werd, hoe de contacten met hulpverleners waren en de impact op zijn leven. Ook gaat hij in op contacten met lotgenoten

Kanker, ik?

Aandoening: Complicaties, Darmkanker, Kanker, Stoma, Uitzaaiingen
Thema's: Emoties, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: George van Dam
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2017
Bespreker: Yvonne Vinke
Boek van 172 pagina’s waarin George openhartig vertelt over zijn darmkanker. Na een kort stukje voorgeschiedenis is te lezen hoe wordt ontdekt dat George darmkanker heeft en de weg die hij moet afleggen tot genezing.

Kijken in de ziel. Op de drempel

Aandoening: ALS, Bloedziekten, Borstkanker, Botkanker, Darmkanker, Kanker, Longkanker, Tumor, Uitzaaiingen, Ziekte (algemeen)
Thema's: Dood, Levenseinde
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Coen Verbraak
Uitgever: Thomas Rap
Jaar: 2015
Bespreker: Guus van der Veer
Leven in het zicht van de dood
Dit boek (233 bladzijden) bevat acht interviews met mensen die van de dokter te horen hadden gekregen dat ze binnen afzienbare tijd zouden sterven. Zeven van hen lijden of leden aan kanker, de achtste aan ALS.

Cover tekst: ‘(...). Acht geïnterviewden, onder wie schrijfster Laura Maaskant, filosoof René Gude, topondernemer Bernard Muller en journalist Albert de Lange, vertellen onomwonden over hoe het is om te leven in het zicht van het einde.(...) Het zijn, zoals Gude het noemde, ‘levenslessen’, waarin het niet alleen gaat over de dood, maar vooral over het leven. Daarmee is Op de drempel een boek over afscheid nemen, maar bovenal een inspirerend document over hoe het bestaan betekenis te geven.’  Ook geinterviewd: Claudia van Deutekom ( huidkanker), Margo de Jonge ( borstkanker), Karin van Ringen ( borstkanker) en Hansje Bunschoten ( borstkanker). De 4 andere personen kregen  respectievelijk longkanker, botkanker, ALS en darmkanker.

Lekker dood

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Evenwicht, Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Mark Osinga
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789080679429
OCLC: 1110181247
Jaar: 2005
Egodocument waarin Mark Osinga beschrijft hoe bij zijn vrouw Marian ongeneeslijke darmkanker wordt geconstateerd, hoe zij na verloop van tijd in die terminale fase besluiten tot euthanasie. Maar daarvoor leeft ze in plaats van 6 weken die de artsen haar nog geven een jaar, en kan goed afscheid nemen van haar man en drie kinderen.
Mark Osinga beschrijft in dit dagboek ook hoe hij worstelde met het loslaten van zijn geliefde Marian. Maar liefde betekende ook loslaten. Ze mocht gaan, lekker dood.

Leven in reservetijd

Aandoening: Darmkanker, Kanker, Lymfklierkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jan Oostindie
Uitgever: Gigaboek
ISBN: 9789085484066
OCLC: 1110182937
Jaar: 2018
Omgaan met kanker
'Het eerste deel van zijn ervaringen heeft Jan verwoord in het boek Kanker, de sluip-moordenaar in je lichaam. In het vervolg hierop beschrijft hij wat hem allemaal overkomen is en hoe ik heb leren om te gaan met die rotziekte, die kanker heet. Met dit boek hoopt hij de lezer inzicht te geven in allerlei zaken waar je tegenaan loopt als je met kanker wordt geconfronteerd. De opbrengst van dit boek gaat net als bij de vorige uitgave naar het kankeronderzoek van het MCA te Alkmaar (tegenwoordig Noordwest Ziekenhuisgroep).’ Bron: link

Levertranen - Mijn gevecht tegen kanker en miscommunicatie

Aandoening: Darmkanker, Medische fouten, Uitzaaiingen
Thema's: Bejegening, Communicatie, Hulpverleningsrelatie, Kwaliteit van zorg , Voeding
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jolanda Struik-Makkes
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2016
Boek van 138 pagina’s opgebouwd uit mails waarmee de schrijfster haar omgeving op de hoogte hield van haar ziekte.Jolanda Makkes beschrijft hier hoe bij haar uitgezaaide dikke darmkanker werd geconstateerd, ze de medische molen inging en de miscommunicatie die daarbij het geval was, en wat die voor consequenties had.

Lief kankerdagboek

Aandoening: Darmkanker, Revalidatie
Thema's: Communicatie, Emoties, Nazorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Meta Krüger
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789463897884
OCLC: 1179497104
Jaar: 2019
Een persoonlijk verslag van darmkanker: van diagnose tot genezing
Vanaf het moment dat zij te horen kreeg dat zij darmkanker had tot en met haar terugkeer uit het ziekenhuis hield Meta Krüger een dagboek bij. Naast de aan de ziekte gerelateerde ervaringen, beschreef zij alles wat zich in die dagen afspeelde in haar leven. Ook de communicatie met artsen en de reacties van vrienden en collega´s kwamen daarbij aan bod. Dit levert een aangrijpend verslag in dagboekvorm op, waarin zij de lezer meeneemt in de wervelwind van diagnose, behandeling en herstel. Ten slotte verlaat zij de dagboekvorm om te vertellen hoe zij het proces van revalideren en de gang door de gezondheidszorg heeft ervaren. Ook haar beleving van de jaren na de ziekte komen daarbij aan bod.

Loopt u maar even mee...

Aandoening: Darmkanker, Endeldarmkanker (rectumkanker), Kanker, Rectumkanker, Stoma
Thema's: Acceptatie, Coping, Kwaliteit van zorg , Positief Denken, Praktische Problemen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jaap Slot
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2014
Egodocument van 55 pagina’s waarin Jaap Slot schrijft over de periode waarin bij hem darmkanker werd geconstateerd. Het duurde even voordat het werd ontdekt, hij kreeg vervolgens bestraling, een operatie waarbij een deel van zijn endeldarm werd verwijderd en een stoma aangelegd. Vervolgens werd na ongeveer twee en een halve maand de stoma weer verwijderd.

Mail & Zonneschijn

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Coping, Evenwicht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Natascha Slijpen
ISBN: 9789081082518
OCLC: 1112060070
Jaar: 2006
Mijn poging om het hoofdstuk kanker in mijn leven te verkleinen tot een voetnoot
Ervaringsverhaal over darmkanker , gebundelde e-mails met foto’s.

Mea Culpa, ik heb kanker, so what

Aandoening: Complicaties, Darmkanker, Fistel, Ziekenhuisopname
Thema's: Coma, Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Kurt Segers
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2014
Egodocument van 164 pagina’s waarin Kurt Segers beschrijft hoe bij hem darmkanker werd geconstateerd, nadat aanvankelijk werd gedacht aan een poliep. Hij bespreekt de diverse behandelingen en complicaties waaronder een coma en de groei van een fistel. Segers gaat uitgebreid in op zijn gedachten, dromen en hallucinaties door dagelijkse morfine, gedurende de opname in het ziekenhuis. Daarbij komen allerlei hersenspinsels, herinneringen aan gezin, vakanties en andere activiteiten in zijn leven aan bod. Na revalidatie thuis en vele controles wordt hij uiteindelijk genezen verklaard.

Memoires

Aandoening: Darmkanker, Geestelijke gezondheidszorg, Kind en ouders, Prostaatkanker
Thema's: Coping, Evenwicht
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Claire Bidwell
Uitgever: A.W. Bruna
Jaar: 2014
Bespreker: Kristin Hulshof
Dat wat je meekrijgt
Het boek is een egodocument, waarin Claire Bidwell Smith haar memoires optekentvan haar leven waarin zij op jonge leeftijd haar beide ouders verliest. Haar moeder verliest zij aan darmkanker en haar vader aan prostaatkanker. Smith beschrijft hoe zij zich afreageert op de naderende verliezen in haar studie, werk en vrienden, afgewisseld met het ziektebeloop van haar ouders.Smith beschrijft haar leven op indringende en eerlijke wijze, waarbij haar eigen ontwikkeling als mens in de context van de naderende verliezen, prachtig naar voren komt.Het boek is onderverdeeld in vijf delen, corresponderend met de vijf rouwstadia van Elisabeth Kübler Ross. Het boek telt 348 pagina’s.

Mijn kanker

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Voeding
Perspektief: Egodocument
Auteur: G. Schelfhout
Uitgever: Arinus
ISBN: 9789055090143
OCLC: 1111684911
Jaar: 1995
Een positieve ervaring rijker
In dit boek beschrijft G. Schelfhout hoe hij, zonder afbreuk te doen aan de traditionle medische behandeling, gebruik maakte van van een aantal alternatieve, aanvullende therapieen voor de behandeling van zijn kanker. Ze gaven hem ondersteuning naast de gewone medische behandeling.

Mijn leven als hond

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Humor
Perspektief: Egodocument
Auteur: Martin Bril
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044612660
OCLC: 901655795
Jaar: 2009
Verzameling verhalen van Martin Bril die kanker heeft. Dat komt af en toe in de verhalen aan bod. Met name in het eerste verhaal. De meeste verhalen zijn eerder in de Volkskrant verschenen. Het inleidende verhaal is nieuw, het verhaal 'Geluk' is een onderdeel van de theatervoorstelling 'De Grote Liefde'. Goed geschreven in een losse stijl met scherpe, grappige observaties.

Mijn moeder heeft kanker

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Coping, Emoties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: J. Huijsman
Uitgever: Eigen Boek B.V.
ISBN: 9789079538362
OCLC: 1099433723
Jaar: 2008
Ervaringsverhaal van Doortje en gedeeltelijk van Magdalena, de moeder van Doortje die darmkanker kreeg met uitzaaiingen naar de lever. Magdalena was een getrouwde vrouw van 50 jaar met twee dochters, Doortje is de jongste dochter. Ze beschrijven hoe na de diagnose het ziekte-en sterfbed van Magdalena was, en hoe de levens van haar dochter en omgeving daardoor werden beïnvloed. Ook de begrafenis wordt besproken.

Mijn stoma en ik

Aandoening: Darmkanker, Kanker, Meervoudig Ziek zijn, Stoma
Thema's: Communicatie, Dokters in maten en soorten, Informatief, Multi ziek zijn
Perspektief: Egodocument
Auteur: Peter Knijnenburg
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2013
Egodocument van Peter Knijnenburg waarin hij beschrijft hoe bij hem een tumor in de darmen werd gevonden, hij daarvoor bestralingen en chemo onderging en geopereerd werd, waarbij ook een stoma werd aangelegd. Gedurende deze periode kreeg Peter Knijnenburg een lichte hartaanval waarvoor hij ook behandeld werd. Boek van 116 pagina’s met heldere toelichtingen op soorten specialisten, specialisaties en behandelingen.

Mijn vriendschap met Farrah Fawcet

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Dood, Emoties, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Alana Stewart
Uitgever: Archipel
Jaar: 2010
Over liefde, leven en afscheid nemen
Ervaringsverhaal van Alana Stewart die beschrijft wat zij met Farrah Fawcett heeft meegemaakt toen deze te horen kreeg dat zij darmkanker had. Zij zijn samen de twee golden girls uit Texas en al dertig jaar hartsvriendinnen. Alana wil zoveel mogelijk tijd met Farrah doorbrengen wanneer ze behandelingen moet ondergaan. In dit boek blikt ze terug op de aatste drie jaren met Farrah Fawcett, met mooie en verdrietige momenten. Een verhaal over liefde, moederschap en afscheid nemen.
Op initiatief van Farrah Fawcett is het verhaal van haar ziekte vastgelegd in een tv-documentaire en een boek om mensen alert en bewust te maken.

Nog een zomer

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Alternatief, Heel de mens, Levenseinde
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Anita van Vugt-Verschoor
Uitgever: Uitgeverij BZZToH
ISBN: 9789062919727
OCLC: 66249006
Jaar: 1993
Een nieuwe kans voor een stervende man
In dit boek beschrijft Anita van Vugt-Verschoor de periode uit haar leven en dat van haar man, waarin haar man darmkanker kreeg en aan de gevolgen daarvan overleed. Hij verbleef een periode in de antroposofische Zeylmanskliniek te Bilthoven en werd gedurende die periode een ander mens. Maar ook door bijvoorbeeld de onbaatzuchtige inzet van voetbalhelden van voetbalclub Feyenoord veranderde zijn leven. Het maakte deze laatste periode uit zijn leven meer de moeite waard.

Nooduitgang

Aandoening: Darmkanker, Endeldarmkanker (rectumkanker), Kanker, Rectumkanker
Thema's: Deskundigheid, Humor, Informatief, Kwaliteit van zorg , Mondigheid, Vernieuwende patientvriendelijke ideeen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Harrie Keusters
Uitgever: De Graaff
ISBN: 9789077024492
OCLC: 902869553
Jaar: 2015
Egodocument van Harrie Keusters die in 2013 te horen kreeg dat hij gevorderde endeldarmkanker had. Hij werd daarvoor in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en het Instituut Verbeeten behandeld en omzeilde een rectumamputatie en stoma door mee te doen aan het experimentele ‘Wait and See’ onderzoek in het ziekenhuis van Maastricht (UMC). Ook licht hij toe hoe hij en zijn omgeving deze periode hebben ervaren en welke initiatieven zij hebben ondernomen om in Maastricht terecht te komen. Met een bijdrage van Dr. David D.E. Zimmerman over de endeldarm, endeldarmkanker en endeldarmoperaties. Prettig lezend boek van 102 pagina’s, met de nodige humor geschreven.

Ongeneeslijk gelukkig

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Dood, Familieverhoudingen, Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Helene van der Laan-Kamp
Uitgever: Noorderboek
ISBN: 9789033006364
OCLC: 192072259
Jaar: 2007
Een verhaal over humor, levenslust en kanker
Ongeneeslijk gelukkig gaat over een aardige sterke vrouw, met een levensverwachting van enkele maanden omdat zij darmkanker heeft. Dat weet zij met humor en een positieve levenshouding voor iedereen in haar omgeving draaglijk te maken. Terwijl ze zwanger is van haar derde kind, een baan heeft en man, nog twee kinderen en huisdieren aandacht vragen.

Onze droom in duigen

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Communicatie, Coping
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Danielle Vugts-Wallaart
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789402220896
OCLC: 1113940583
Jaar: 2015
De strijd tegen endeldarmkanker
Covertekst: ‘Danielle woont samen met haar grote liefde Hans (45) en hun dochter. Hans heeft één grote wens en dat is een huis aan doorgaand vaarwater met een aanlegsteiger in de tuin. Na jaren vinden zij hun droomhuis. Nog geen vier maanden na het betrekken van hun nieuwe huis valt hun droom in duigen; Hans krijgt de diagnose ‘endeldarmkanker’ en vanaf de eerste dag is duidelijk dat hij dit niet gaat overleven. Een zware en harde strijd begint.’

Onze laatste huwelijksnacht

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Goed Leven, Levenseinde, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Willem Brauckmann
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789090260013
OCLC: 710036791
Jaar: 2011
Autobiografische roman van 336 pagina s waarin Willem Brauckmann beschrijft hoe zijn leven samen met zijn vrouw Pieternel was die stierf aan de gevolgen van darmkanker. Hoofdstukken over hun leven worden afgewisseld met ervaringen gedurende de ziekteperiode. Uiteindelijk stierf Pieternel met behulp van palliatieve sedatie.

Eigenlijk was het helemaal niet Willem Brauckmann s bedoeling om een boek te schrijven. Maar hij deed het toch. Het hielp hem verwerken. Bovendien kon hij vertellen over hoe hun ervaringen met palliatieve sedatie was geweest. Euthanasie zou voor Pieternel te laat mogelijk zijn. De palliatieve sedatie die zij in het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk, samen konden kiezen, was voor haar een goede pijnloze mooie oplossing.

Oorzaak en gevolg in een overspannen leven - De gevolgen van een burn-out

Aandoening: Burn Out, Darmkanker, Kanker
Thema's: Bureaucratie, Communicatie, Emoties, Hulpverleningsrelatie, Persoonlijke relaties, Systeemdwang
Perspektief: Egodocument
Auteur: W.A. Snoeren
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2016
W.A. Snoeren beschrijft in dit boek van 226 pagina’s hoe hij een burn-out kreeg en daarvan revalideerde. Boekscout.nl: ‘W.A. Snoeren is in 1956 geboren in Tilburg. Hard werken, eerlijk en oprecht zijn is hem met de paplepel ingegeven door zijn ouders. Hij is een echt mensenmens die vecht, strijdt en goed zorgt voor de mensen om zich heen. Verrast door alle zaken die hem zijn overkomen tijdens zijn burn-out, hebben hem doen besluiten om dit verhaal op papier vast te leggen.’

Over datum

Aandoening: Darmkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Familieverhoudingen, Goed Leven, Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Helene van der Laan-Kamp
Uitgever: Noorderboek
ISBN: 9789033008337
OCLC: 318171217
Jaar: 2009
Leven met hart en ziel (en uitgezaaide kanker)
Helene (Hell) beschrijft hoe zij als zij begin veertig is, getrouwd en moeder van twee kinderen en een overleden dochtertje leeft met een al drie jaar uitgezaaide darmkanker. Zij is dan al vier jaar weblogschrijfster. Op dat blog deelt zij lief en leed met haar lezers. Het boek geeft een open ontroerend, soms vlijmscherp, humoristich en ironisch beeld op haar leven. Ze heeft de boodschap om de dag te plukken en probeert dat zelf ook zoveel mogelijk te doen.

Partners in kanker

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Dood, Emoties, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Marian Coquel
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789020980936
OCLC: 697274352
Jaar: 2008
Marian Coquel beschrijft hoe ze zelf darmkanker kreeg en hoe haar man Bart een intramyelaire tumor en daarna uitzaaiingen ook in de darmen kreeg. Marian overleefde de kanker maar Bart niet. Marian beschrijft hoe zij ontdekte dat ze darmkanker had, geopereerd en behandeld werd en weer opkrabbelde. Ze vertelt over vermoeidheid, irritatie en wat voor impact dat had op haar kinderen en relatie. Daarna beschrijft ze hoe Bart ziek werd, behandeld werd, stopte met de behandeling omdat die hem nog zieker maakte en koos voor een rustige laatste periode. Ze vertelt hoe ze ook de kinderen voorbereidden op het sterven van Bart. In een epiloog beschrijft ze hoe het de kinderen daarna is vergaan. Marian schreef het boek als een eerbetoon voor Bart, uit dankbaarheid voor de mooie tijd die ze samen hadden. Marian Coquel werkte als industrieel apotheker en Bart was landbouwingenieur.

Reset

Aandoening: Darmkanker
Thema's: Evenwicht, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Lana Bauwens
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2020
Het begin van de rest van je leven
Wat als je de kans krijgt om je leven te herstarten? Toen ze 29 was, kreeg Lana Bauwens de diagnose van darmkanker. Gek genoeg zou deze levensbedreigende ziekte haar leven redden. Haar ziekte dwong haar namelijk om stil te staan bij wie ze was, én bij wie ze wilde zijn.

Op een eerlijke, grappige en ontwapenende manier neemt ze je in dit boek mee op haar spirituele pad: de zoektocht naar haar tribe, discussies tussen een klein duiveltje en een innerlijke godin en de helende wereld van meditatie.

Scherven

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Dood, Familieverhoudingen, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Louise
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789460899607
OCLC: 1109459650
Jaar: 2010
De oma van Louise, Ava, krijgt darmkanker als Louise nog een kind is. Ze beschrijft hoe deze ziekte haar leven beïnvloed heeft. Louise groeide op in een soort grootfamilie waarbij oma altijd aanwezig was. De ziekte had dan ook een grote impact op hun leven. Ze zien oma Ava wegkwijnen. Hun leven dat altijd veilig was, is het niet meer. Ligt aan scherven en hoe het weer heel wordt, ook dat beschrijft Louise in dit boek.

Slanker door kanker

Aandoening: Darmkanker, Kanker, Verplegenden als zieken
Thema's: Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Siebe Wittebrood
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 9789492495372
OCLC: 1032616617
Jaar: 2015
Mijn manier van ziek zijn
Covertekst: ‘Kanker is naast een ziekte ook een beleving. De ellende van de onderzoeken blijft aanwezig maar dit probeer ik dragelijker te maken door mijn nuchterheid en humor. Ik kan smakelijk vertellen over de onderzoeken die ik meegemaakt heb. Als ik deze ervaringen zou kunnen ruilen voor een leven zonder kanker dan deed ik dat meteen. Helaas is dit geen optie. Kanker is angstaanjagend en onvoorspelbaar. Dit erkennen maakt dat ik met de ziekte leven kan. Het geeft me ruimte om los te laten waar ik geen controle over heb. Waar ik wel controle over heb, is de manier waarop ik met deziekte leef. Zo positief mogelijk, zoals te lezen in dit boek.’ Boek van 60 pagina’s.

Stap voor stap...

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Dokters in maten en soorten, Hulpverleningsrelatie, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Marianne van den Oever
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2011
Ervaringsverhaal van 114 pagina s waarin Marianne van den Oever vertelt over de periode waarin bij haar darmkanker werd geconstateerd. Ze beschrijft de gang door de gezondheidszorg, emoties, angsten en verwerking van wat er toen met haar gebeurd is en hoe dat haar leven heeft veranderd. Stap voor Stap is gebaseerd op dagboeknotities die Marianne vanaf de eerste dag van haar ziekte bijhield. Met toelichting op behandelingen, 3 zwart/wit afbeeldingen en 5 kleuren foto's kleurenfoto s ter illustratie.

Stoma

Aandoening: Darmkanker
Thema's: Faciliteiten, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Gerda Persoons
Uitgever: Globe
ISBN: 9789086790081
OCLC: 207817995
Jaar: 2007
Een gat in mijn buik
Ervaringsverhaal van Gerda over darmkanker en het krijgen van een stoma. In het boek is achterin een nawoord van David Desmet opgenomen met adressen van Belgische zelfhulpgroepen, geschiedenis en tips.

Strijdkracht is Dusty

Aandoening: Darmkanker, Kinderkanker
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Dusty van der Tuin
Uitgever: De Roskam
OCLC: 213344703
Jaar: 2007
Dagboek van Dusty van der Tuin over de periode waarin bij hem darmkanker werd geconstateerd in december 2006 tot aan zijn dood op 8 september 2007. Met een inleiding van Peter Bonder, diverse krantenartikelen en toespraken die op de begrafenis van Dusty zijn uitgesproken. Zijn familie maakte het dagboek compleet en schrijft over zijn laatste periode en de directe periode erna. Door inspanningen van zijn zus wordt het dagboek uitgegeven zodat ook op deze manier geld ingezameld kan worden voor de stichting KiKa (een stichting die geld werft om te stimuleren dat kinderen kankervrij kunnen worden). De dagboektekst is niet veranderd of verbeterd om de authenticiteit geen geweld aan te doen. Prachtige grote uitgave, met mooie kleurenfoto’s. Een ontroerend boek en een indrukwekkend monument voor Dusty.

Toekomst op de tocht

Aandoening: Complicaties, Darmkanker, Infectieziekten, Kanker, Lichamelijke handicaps, Medische fouten, Rugklachten, Verlamming
Thema's: Veerkracht
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Chris Picavet, Vera Lievens
Uitgever: Kramat
ISBN: 9789462420304
OCLC: 927369763
Jaar: 2015
Waargebeurd-sterker dan fictie
Boek van 168 pagina’s waarin de schrijvers de dagboek fragmenten van Vera Lievens bundelen die vertellen over haar ongeluk in India en de funest verlopende rugoperatie waardoor zij verlamd raakte. Er kwamen nog meer complicaties die haar gezondheid verslechterden. Hoe Lievens hiermee omging en hoe zij haar leven voortzette staat ook in dit boek beschreven. Het boek kent twee verhaallijnen die samenkomen. Het bevat een cursief getypt reisdagboek, en tekst waarmee de periode na de mislukte operatie wordt beschreven. Deze twee verhaallijnen zijn verteld in korte hoofdstukken en wisselen elkaar steeds af.

Vaarwel lieve Betje, afscheid van mijn moeder

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Dood, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Caroline de Bruin-de Hoop
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789088343070
OCLC: 318053391
Jaar: 2008
Bespreker: Franka van Poelgeest
Autobiografisch verslag (196 blz.) van hoe een dochter de ziekte (darmkanker) en het overlijden van haar moeder heeft beleeft. Beschrijft heel herkenbaar alle fasen van een rouwproces en de praktische dilemma's rond het zorgen voor iemand die gaat overlijden.

Voorgoed anders

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Gerarda Mak
Uitgever: Forum
ISBN: 9789049200138
OCLC: 1109390358
Jaar: 2008
Ervaringsverhaal vanuit het perspectief van Gerarda over de periode waarin bij haar man Ron darmkanker werd geconstateerd tot vlak na zijn dood.

Ziekenwerk

Aandoening: Darmkanker, Kanker
Thema's: Educatief, Heel de mens, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Gerhard Nijhof
Uitgever: Aksant
ISBN: 9789052600055
OCLC: 823291195
Jaar: 2002
Een kleine sociologie van alledaags ziekenleven
Egodocument, ziekte-ervaringen van Gerhard Nijhof die darmkanker kreeg, met sociologische kanttekeningen. Met aanvullende bespiegelende opmerkingen. De eigen ervaringen zijn gekoppeld aan de inrichting van de gezondheidszorg. Het boek is samengesteld uit een voorwoord, inleiding, epiloog noten en 7 hoofdstukken met daarin korte hoofdstukjes van drie delen. In deel een zoekt Gerhard Nijhof naar hints binnen sociologische literatuur. In deel twee beschrijft hij de eigen ervaring. De interpretatie daarvan, de sociale werkelijkheid van zijn ziekte. In deel drie zoekt hij
naar een sociologische typering van die ervaring. De titel van het hoofdstukje is meestal het woord voor de typering van de ervaring. Goed leesbaar, mooi boek.

Zij heeft de koekoek niet meer gehoord

Aandoening: Darmkanker, Verplegenden als zieken
Thema's: Clientvriendelijke zorg, Informatief
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Martha Wever
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789460896750
OCLC: 663874371
Jaar: 2010
De laatste 65 dagen met mijn zieke moeder
Verpleegkundige Martha Wever beschrijft in dit boek de laatste 65 dagen uit et leven van haar moeder waarbij kanker werd geconstateerd. Tijdens een operatie werden uitzaaiingen in de lever gevonden. Martha Wever beschrijft hoe ze voor haar moeder gaat zorgen, die de wens uitte thuis te kunnen sterven. Martha vond dat er te weinig informatie was voor mensen die de zorg van een terminaal zieke op zich nemen. Vandaar dat ze dit boek schreef en er een lijst met tips en achtergrondinformatie voor mantelzorgers in heeft opgenomen.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn StumbleUpon Email
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:   alt
Dit project wordt gesteund door VSBfonds: alt