Kanker
AANDOENING: Longkanker
Gevonden aantal:64
Boek(64) Weblog(5) Ego-document(4) Multimedia(6) Website(1)
200 vragen over longkanker

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg
Auteur: Jan Festen
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum
Jaar: 2011
Bespreker: Guus van der Veer
Het boek bevat, zoals de titel aangeeft, 200 vaak door patiënten en hun familie en vrienden gestelde vragen over longkanker en de antwoorden van deskundigen. In de antwoorden proberen de schrijvers empathisch te zijn en tegelijk de gewenste informatie te verstrekken.

50 dingen die je beslist moet doen als de dokter zegt dat je kanker hebt

Aandoening: Longkanker
Thema's: Mondigheid
Auteur: Greg Anderson
Uitgever: Element uitgevers
ISBN: 9789056890322
OCLC: 68603879
Jaar: 1997
Greg Anderson die zelf longkanker heeft gehad beschrijft situaties waarin patienten mondiger kunnen zijn en geeft tips over hoe patienten mondiger kunnen worden. Zo hoopt hij een bijdrage te leveren om beter met de ziekte om te gaan en alle mogelijkheden te benutten.

Afscheid van jou

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Dood, Emoties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Joke Bolt-Los
Uitgever: Kok
ISBN: 9789024203192
OCLC: 63437130
Jaar: 1981
Over sterven aan kanker
Over sterven aan kanker. Ervaringsverhaal van 52 pagina s waarin Joke Bolt-Los beschrijft hoe bij haar man longkanker werd geconstateerd en hoe zij zijn laatste jaar hebben geleefd. Hij liet vrouw en 2 jongekinderen achter. Joke licht ook toe dat zij vele vele fouten heeft gemaakt omdat zij niet had geleerd om te gaan met hevig verdriet. Joke: Omdat er schroom is om over lijden en dood te spreken, leg ik in dit boekje veel bloot van wat ons in de uren van moeite, zorg en dood heeft beziggehouden.  Vanaf pagina 33 bestaat het boekje uit gedichten van Joke.

Alle tijd is meegenomen

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Hulpverleningsrelatie, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Hetty Kleinloog
Uitgever: Tobi Vroegh
ISBN: 9789078761099
OCLC: 1107040451
Jaar: 2008
Bespreker: Guus van der Veer
Dit boek is een verzameling van zo n tweehonderd e-mails waarin de schrijfster bericht over het wel en wee van haar partner bij wie longkanker geconstateerd is. In een kleine honderd pagina s worden met berichten aan familieleden, vrienden en collega s wordt een ruim anderhalf jaar durend ziekteproces beschreven waarin de lezer kan meeleven. 

Alles lijkt zoals het was

Aandoening: Longkanker
Thema's: Dood, Emoties, Goed Leven, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Frits Spits
Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V.
Jaar: 2019
over liefde, leven en verlies
Alles lijkt zoals het was van Frits Spits is een ontroerende, nostalgische en liefdevolle ode aan muziek, het leven en de liefde.

Na het overlijden van zijn vrouw Greetje krijgt muziek een andere rol voor Frits Spits. Had hij altijd al oor voor de teksten en de taal in liedjes, nu begint hij ze meer en meer te koppelen aan gebeurtenissen en herinneringen uit zijn leven.

Het zijn de meest recente Nederlandstalige liedjes van o.a. Yentl en De Boer, Diggy Dex, Spinvis en Anouk die Spits de weg wijzen naar die herinneringen.

Alles zegt me ik sterf

Aandoening: Longkanker
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Lisa Boll
Uitgever: De Geus
Jaar: 1993
Ervaringsverhaal van Lisa Boll, een Duitse kunstenares, die beschrijft hoe ze te horen krijgt dat bij haar vader longkanker werd geconstateerd. Hij zou nog ongeveer een half jaar te leven hebben, maar sterft twee weken later. Lisa schrijft vooral ook hoe diep de dood van haar vader in haar leven ingrijpt, hoe ze rouwde en haar leven na zijn dood weer op orde probeerde te krijgen.

Als adem lucht wordt

Aandoening: Arts als patient, Kanker, Longkanker
Thema's: Dood, Goed Leven, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Paul Kalanithi
Uitgever: Hollands Diep
ISBN: 9789048834587
OCLC: 958466125
Jaar: 2016
Bespreker: Guus van der Veer

Dit autobiografische boek (254 bladzijden) gaat over een jonge neurochirurg die gediagnosticeerd wordt met longkanker. Ongeveer de helft van het boek gaat over ervaringen tijdens Kalanithi’s opleiding tot arts en specialist, de andere helft gaat over zijn leven na de diagnose. De laatste 30 bladzijden vormen een epiloog, geschreven door de echtgenote van Kalanithi.

Apollo Henkie

Aandoening: Alcoholverslaving, Asperger, Autismespectrumstoornissen (ASS), Kanker, Longkanker
Thema's: Coping, Erkenning
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Jeroen Terlingen
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789080767867
OCLC: 191848620
Jaar: 2007
Het onbegrepen leven van een wonderkind
Biografie van Henk Terlingen (1941-1994) een bekende presentator opgeschreven door Jeroen Terlingen ( geen familie). Hij dronk teveel, had een milde vorm van het syndroom van Asperger en stierf aan kanker. Gedurende zijn leven had hij dan ook vele conflicten met mensen met wie hij moest samenwerken, en ook zijn huwelijk kende dieptepunten. Jeroen Terlingen vraagt zich aan het eind van het boek af of het voor Henk Terlingen had uitgemaakt als  bij hem het syndroom van Asperger was geconstateerd.

Blessuretijd

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Dokters in maten en soorten, Kwaliteit van zorg , Levenseinde, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Sander Simons
Uitgever: Pearson Education Benelux B.V
ISBN: 9789043016872
OCLC: 276333227
Jaar: 2008
Mijn leven met kanker
Sander Simons beschrijft in dit boek hoe hij in februari 2008 te horen kreeg dat hij longkanker had en waarschijnlijk nog ongeveer twee jaar te leven. Hij vertelde zijn omgeving meteen hoe de stand van zaken is en hoe deze diagnose en het verloop van zijn ziekte zijn leven veranderde.

De dag van de grote K

Aandoening: Kanker, Longkanker, Ziekenhuisopname
Thema's: Dood, Kwaliteit van zorg , Persoonlijke relaties, Voeding
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Frans Heckers
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2016
De ziekte was sterker dan haar wil om te overleven. Slechts drie maanden en drie dagen duurde de strijd. Over dit moedige duel met de dood gaat dit boek; opgetekend in een dagjournaal en aangevuld met een aantal kaders over onze ervaringen en meningen.’ (pag.5) 

Een helder, compact boekje van 60 pagina’s waarin Frans Heckers in chronologische volgorde, vanuit zijn perspectief, beschrijft hoe bij zijn vrouw longkanker werd geconstateerd aan de gevolgen waarvan zij, na drie maanden, na een ziekenhuisopname overleed. Hij bespreekt hoe zij deze periode hebben ervaren, hoe hun zoon, vriendinnen en vrienden reageerden.Hoe de zorg verliep en het ziekteproces, wat dat met hen deed, hoe Els stierf en begraven werd.

De kankeroverwinnaar

Aandoening: Longkanker
Thema's: Spiritualiteit
Auteur: Greg Anderson
Uitgever: Element uitgevers
ISBN: 9789056890049
OCLC: 69061538
Jaar: 1994
Greg Anderson weigerde zich neer te leggen bij een hopeloze diagnose van longkanker en ontwikkelde een programma van geloof, keuzes, beslissingen en spirituele groei waardoor hij in staat was zijn angsten en onzekerheden te onderdrukken. Greg genas van kanker en deelt nu zijn ervaringen met andere kankerpatienten.

De krab op de achterbank

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Angst, Eenzaamheid, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Elisabeth Gille
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789052262697
OCLC: 69151985
Jaar: 1995
Elisabeth beschrijft hoe haar omgeving en zijzelf met borst en longkanker omgaan. Ze wordt 6 jaar lang voor een gezwel in haar borst behandeld, is bijna klaar met de behandeling als haar specialist op de rontgenfoto toch nog iets ziet. Opnieuw moet ze wachten, is ze onzeker, eenzaam, verdrietig krijgt ze behandelingen. Haar familie, vrienden en omgeving begrijpen haar niet altijd.

De naakte waarheid

Aandoening: Baarmoederhalskanker, Borstkanker, Botkanker, Darmkanker, Gynaecologische kanker, Hersentumor, Huidkanker, Kanker, Longkanker, Melanoom, Tumor
Thema's: Communicatie, Coping, Medepatienten
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Marina Nieuwenhuijs
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789082259100
OCLC: 888443750
Jaar: 2014
Luxe uitziend portrettenboek van 231 pagina’s, 24 x 28 cm met een hardcover en een leeslint. In het boek staan op pagina grote kleurenfoto’s 30 vrouwen geportretteerd staan die een vorm van kanker hebben (gehad), respectievelijk: borstkanker, darmkanker, gynaecologische kanker, hersentumor, huidkanker, leukemie, longkankertumor in de oogbol, tumor in de heup. De vrouwen zijn van verschillende leeftijd en staan in het boek tweemaal achter elkaar geportretteerd: een keer( meest) met ontbloot bovenlijf en een keer volledig gestyled in hun favoriete, zwarte kleding. Daarbij lichten verschillende verhalen toe, hoe en wanneer de kanker vorm werd geconstateerd, hoe die behandeld werd en welke gevolgen de ziekte heeft gehad op het leven van de vrouw en haar omgeving. Zie ook:http://www.boekdenaaktewaarheid.nl/

De paarse panda

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Sandra de Hek
Uitgever: In eigen beheer
OCLC: 1105145624
Jaar: 2009
Ongeneeslijk ziek, nou en?
Ervaringsverhaal van Sandra de Hek die longkanker kreeg en ongeneeslijk ziek werd verklaard. Ze wil benadrukken dat ze gelukkig levenslustig en positief blijft leven, hoewel dat af en toe moeilijk is. Ze gaat daarbij in op vele gedachten en gevoelens. De ondertitel licht toe hoe Sandra met haar ziekte omgaat.

De passie van leven, liefde en de dood

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Emoties, Spiritualiteit
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Ari van Buuren
Uitgever: Ten Have
Jaar: 2010
Ari van Buuren beschrijft in dit boek het ziekte- en stervensproces van Yvonne Groen, zijn partner tot in 2006, het jaar waarin zij overleed aan de gevolgen van longkanker. Daarbij gebruikt hij dagboeken van Yvonne en zichzelf. In het boek gaat hij in op vragen als: wat komt er op je weg als je weet dat je gaat sterven aan kanker? En wat maak je als partner door? De dagboekfragmenten worden afgewisseld door gedichten, spirituele inzichten, metaforen en psychologische ervaringen. Jan Taal die Yvonne in 22 imaginatie-sessies begeleidde, schreef in dit boek een nabeschouwing.

De Zon, de Maan en de Rivier

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Dood, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Nieske Poortstra
Uitgever: Elikser
ISBN: 9789089547675
OCLC: 913583415
Jaar: 2015
Bespreker: Guus van der Veer
Over Liefde, Leven en Dood
In dit boek (230 bladzijden) schrijft Nieske Poortstra over het ziekbed en sterven van haar echtgenoot nadat bij hem longkanker geconstateerd is, en over wat dat alles betekent voor haar zelf en haar zoon. Ze doet dat gedeeltelijk in de vorm van e-mails die ze aan familie en vrienden stuurde, en gedeeltelijk in verhalen die lijken op dagboekfragmenten.

Deze aarde verlaten

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Euthanasie, Levenseinde, Palliatieve zorg, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Cri Stellweg
Uitgever: Uitgeverij Ambo-Anthos
ISBN: 9789026303210
OCLC: 67564872
Jaar: 1975
In het boek 'Deze aarde verlaten' beschrijft Cri waarom ze haar zieke broer de laatste maanden van zijn leven in huis heeft genomen nadat hij had gehoord dat hij kanker had. Niet omdat die broer haar lag, maar met de dood in aantocht is dat totaal onbelangrijk. Dan gaat het over kwesties als op een waardige wijze sterven, de zin van het bijna afgesloten leven, over euthanasie, over de universele thema’s van leven en dood. Het is een boek waarin velen die voor een stervende kankerpati?nt hebben gezorgd dingen zullen herkennen.

Doodmoe van kanker

Aandoening: Kanker, Longkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Alternatief, Voeding
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: André Hartel
Uitgever: Uitgeverij Pumbo
ISBN: 9789463450157
OCLC: 1107040517
Jaar: 2016
Covertekst: ‘In 2010 diagnose terminaal longkanker. Tumor in beide longen met uitzaaiingen in de lymfeklieren. Weigerde resoluut de aangeboden chemotherapie en kreeg met alternatieve therapieën zijn kanker de baas. Sinds 2012 fulltime bezig met alles op het gebied van deze aandoening. ....De reguliere gezondheidszorg, heeft gedurende decennia, nog steeds geen oplossing gevonden, ondanks miljarden aan onderzoek. Althans niet voor patiënten met uitgezaaide kanker. In dit boek een overzicht van alle zaken die naar het idee van de auteur belangrijk zijn bij behandeling/begeleiding van kanker. Zuurstof, ketogeen dieet, mineralen, beweging, water, ldn, thc etcetera. Omdat je kanker (en andere ziektes) veelzijdig dient aan te pakken.'

Drijfzand

Aandoening: Kanker, Longkanker, Mond en keelkanker
Thema's: Angst, Coping, Emoties, Goed Leven, Heel de mens, Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Henning Mankell
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044534832 9789020937466
OCLC: 907958771 66921968
Jaar: 2015
'Drijfzand' is geen boek over dood en ellende, maar over wat het betekent mens te zijn. Ik heb een wandeling gemaakt van mijn kindertijd naar de persoon die ik nu ben. Ik vertel over gebeurtenissen die voor mij bepalend zijn geweest en over personen die mij nieuwe perspectieven hebben aangereikt. Over mannen en vrouwen die ik graag had willen spreken. Ik vertel over liefde en jaloezie, over moed en angst. Over hoe het is om te leven met een levensbedreigende ziekte.' Henning Mankell (flaptekst)
In 2014 bezocht de 66-jarige Mankell een orthopedisch chirurg die dacht dat hij een nekhernia had en foto’s liet maken: het bleek om kanker te gaan, er waren tumoren gevonden in de linkerlong en nek. In dit boek schrijft hij over deze periode. Het gaat zowel over de periode van het ziek zijn, maar is ook een ode aan het leven door alle herinneringen en gedachten die hij naar voren brengt over verschillende (maatschappelijke) onderwerpen. Boek van 369 pagina s.

Echte dokters huilen ook

Aandoening: Arts als patient, Kanker, Longkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Angst, Eenzaamheid, Emoties, Humor, Palliatieve zorg, Persoonlijke relaties, Veerkracht
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Warner Prevoo, Karin Overmars
Uitgever: Uitgeverij Ambo-Anthos
ISBN: 9789026343469
OCLC: 1057706243
Jaar: 2018
https://www.amboanthos.nl/boek/echte-dokters-huilen-ook/: ‘Echte dokters huilen ook van Warner Prevoo is het indringende verhaal van een kankerspecialist die zélf longkanker krijgt. Hij vertelt open, eerlijk en met humor over zijn ziekteproces. Het gaat over pijn, doodziek zijn, eenzaamheid, het zoeken naar de juiste woorden, maar bovenal gaat het over de liefde voor het leven. Gewoon doorleven, hoe doe je dat?...'

Een blauwe vlinder zegt gedag

Aandoening: Kinderkanker, Longkanker
Thema's: Goed Leven
Perspektief: Egodocument
Auteur: Sophie van der Stap
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044611311
OCLC: 225877533
Jaar: 2008
Dit boek is niet zozeer een ervaringsverhaal over een ziekte zelf, maar over hoe je als je genezen bent weer de draad oppakt.

Een klein deurtje dat weer open kon

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Bejegening, Dokters in maten en soorten, Systeemdwang
Perspektief: Egodocument
Auteur: Herman Raaphorst
Uitgever: Herb
ISBN: 9789081953009
OCLC: 810455613
Jaar: 2012
Egodocument van Herman Raaphorst waarin hij beschrijft, hoe bij hem longkanker geconstateerd werd en hij daarvoor behandeld werd in Nederland, en in Freiberg Duitsland.
   Toen zijn specialisten hem vertelde dat hij terminaal was en hij een second opinion wilde, begonnen zijn behandelend artsen in een RUMC in Nederland hem tegen te werken. Omdat uit de second opinion kwam dat er nog curatieve behandelingen mogelijk waren, verzocht Herman Raaphorst zijn behandelend artsen die te krijgen. Hoewel hij daarna dacht dat hij in Nederland curatieve behandelingen had gekregen, bleek dit later niet zo te zijn.
     De Nederlandse longspecialisten weigerden hem te behandelen, zeker nadat hij uitgeweken was naar Duitsland omdat hij daar wel geopereerd werd. Raaphorst leeft nu nog. Dit in plaats van de volgens de prognose die hij in 2003 te horen kreeg, die ervanuit ging dat hij nog een half tot een jaar zou leven.
De onderlinge solidariteit van de Nederlandse artsen onderling en machtsverhoudingen binnen de zorg, maakte een onafhankelijke objectieve second opinion en ook behandelingen na de ingreep in Duitsland niet mogelijk. Ook in 2009 zijn er nog weigerartsen, artsen die hem niet willen behandelen. Herman Raaphorst won, na jaren en eigenzinnig ingrijpen ten aanzien van procedures, een tuchtzaak die hij aanhangig maakte tegen de behandelend artsen in het RUMC. Boek van 244 pagina s, ook beschikbaar in e-book (pdf).Een stad vol ballonnen

Aandoening: Longkanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Femke van der Laan
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Jaar: 2019
Een jaar van rouw
Al die herinneringen die zo aanwezig zijn dat ze wel zichtbaar moeten zijn. Als een grote ballon die met een touwtje aan mijn pols vastzit. Eentje die ik overal mee naartoe sleep. De stad is vol ballonnen. Met touwtjes vastgemaakt aan polsen.  Femke van der Laan schreef een jaar lang wekelijks in Het Parool over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Haar columns werden talloze keren gelezen en gedeeld. Stad vol ballonnen is een liefdevolle en ontroerende schets van rouw in het dagelijks leven.Al die herinneringen die zo aanwezig zijn dat ze wel zichtbaar moeten zijn. Als een grote ballon die met een touwtje aan mijn pols vastzit. Eentje die ik overal mee naartoe sleep. De stad is vol ballonnen. Met touwtjes vastgemaakt aan polsen.  Femke van der Laan schreef een jaar lang wekelijks in Het Parool over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Haar columns werden talloze keren gelezen en gedeeld. Stad vol ballonnen is een liefdevolle en ontroerende schets van rouw in het dagelijks leven.

Een straffe madam. I get knocked down but I get up again.

Aandoening: Borstkanker, Hersentumor, Kanker, Longkanker
Thema's: Deskundigheid, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Nancy Wauters
Uitgever: Borstkanker.net
Jaar: 2014
Boek van 207 pagina’s waarin postuum de columns van Nancy Wauters werden verzameld. Zij heeft de website www.borstkanker.net opgericht, maar stierf in 2013 aan de gevolgen van borstkanker. Als eerbetoon aan Nancy en haar levenswerk, zijn haar 36 columns die op de website gepubliceerd werden nu gebundeld in dit boek, een samenwerking tussen de vzw Kaboi ( ook door Nancy Wauters opgericht), haar werkgever Kluwer en Crius. Met een voorwoord van Phara de Aguirre. Ze hoopte deze ooit te kunnen bundelen in een boek. Ook zijn enige reacties op de blogs in het boek opgenomen, naast de blogs enige notities van Nancy en een In Memoriam waar verschillende mensen bijdragen aan leveren.

Een voltooid leven

Aandoening: Longkanker
Thema's: Aftakeling, Dood, Emoties, Familieverhoudingen, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Annerieke de Vries
Uitgever: Futuro Uitgevers
ISBN: 9789492939241
OCLC: 1088221960
Jaar: 2019
Roman over een doorleefd afscheid
Doortje, een alleenstaande 78-jarige vrouw, hoort dat zij ongeneeslijk ziek is. De schrik slaat haar om het hart, want er zijn nogal wat onverwerkte gebeurtenissen die ze onder ogen moet zien. Doortje besluit de strijd tegen haar ziekte aan te gaan om tijd te rekken.De behandelingen zijn zwaar. Al snel blijft er niet veel van haar zelfstandigheid over. Ze wordt afhankelijk van de thuiszorg en van haar dochters die, naast hun drukke bestaan, mantelzorg verlenen. Doortje is wanhopig en voelt zich schuldig dat ze haar kinderen hiermee opzadelt. Ze meent aan alles te voelen dat haar omgeving haar leven als voltooid beschouwt, maar de drang om met zichzelf in het reine te komen is groter.Wanneer Doortje een terminaal delier krijgt, is het onmogelijk om thuis te blijven wonen. Er volgt een spoedopname in een hospice. Haar steun en toeverlaat, de sigaret, kan ze door haar verwardheid niet meer roken, met als resultaat dat de gedachten aan nare gebeurtenissen uit haar leven met volle kracht binnenkomen. De verzorgers van de hospice en haar dochters moeten alle zeilen bijzetten om haar te begeleiden. Langzaamaan wordt het hun duidelijk waarom Doortje ervoor kiest haar eigen dood natuurlijk te sterven.

Familieboek over Longkanker

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg
Auteur: Monique van Orden, Cilia Linssen
Uitgever: In eigen beheer
OCLC: 1109459407
Jaar: 2014
Om samen of alleen te lezen
Geïllustreerd (voorlees) boek waarin vijf kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, Mike, Emma, Joy, Daniël en Sabia vertellen over hun opa, oma of moeder die de diagnose ‘longkanker’ krijgt. Zij spreken met elkaar in hun taal zodat deze die aansluit bij deze leeftijdsgroep. Ze vertellen elkaar wat zij meemaken en welke vragen zij hebben. Die vragen leggen ze dan voor aan een deskundige, een arts, psycholoog die antwoordgeven op hun vragen. Het zijn vragen als ‘Hoe kan het nou dat mijn opa longkanker heeft, terwijl hij nooit heeft gerookt?’, maar ook ‘Waarom moet de opa van Daniël met een zwemband zwemmen na zijn operatie?Gratiste verkrijgen door een mailtje naar [email protected]  te sturen met uw naam en adres onder vermelding van ‘familieboekje’.

Geen leven met asbest

Aandoening: Asbestkanker, Borstvlieskanker, Longaandoeningen, Longkanker
Thema's: Bureaucratie, Rehabilitatie, Systeemdwang
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Romana Jasperse
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048429592
OCLC: 853278791
Jaar: 2013
Autobiografische roman over de man van Romana Jasperse die kanker
(mesothelioom) kreeg op 54-jarige leeftijd als gevolg van het werken met asbest. Ze beschrijft in het boek de zoektocht naar een diagnose die na vele onderzoeken gevonden wordt. In het boek schrijft Romana als het ware aan haar man Klaas steeds in de je vorm. Vervolg op: In een waas van water (2010).

Grawitz

Aandoening: Arts als patient, Hersentumor, Kanker, Longkanker, Tumor, Uitzaaiingen
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Reinier de Wolf
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789082040685
OCLC: 900648467
Jaar: 2014
Aantekeningen van een vader die zijn zoon verliest
‘Opnieuw had Erik een ellendige week achter de rug. Opnieuw machteoosheid en nieuwe aanslagen op zijn gezondheid en welbevinden.’ (pag.131)

Cover tekst:Reinier de Wolf, een pseudoniem, schreef met Grawitz zijn debuutroman. Hij omschrijft de romaninhoud als 'Aantekeningen van een vader die zijn zoon verliest' maar die omschrijving klinkt bedrieglijk neutraal. Het boek is in feite een hartverscheurend verslag van de laatste fase van een vader-zoon-relatie, die inzet met het doodvonnis dat de zoon krijgt als bij hem een Grawitz-tumor met uitzaaiingen in longen en hersenen wordt geconstateerd en die eindigt met diens dood. De zoon weet dat zijn vader dagelijks notities maakt, maar hij vindt dat geschrijf maar niets. De vader echter kan er niet mee stoppen. Zelfanalyse is zijn hoogste doel. Hij wil gekend worden tot in de kern van zijn wezen.(...) Het schrijven troost hem maar hij weet niet goed waarom. Net als Remco Campert antwoordt hij op de vraag waarom hij schrijft: "Daarom!" Behalve schrijven beeldhouwt hij ook. Het bronzen portret van de zoon op de omslag is van hem.’ Boek van 216 pagina’s gebaseerd op dagboekaantekeningen.

Haast om jong te worden

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Levenseinde
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Ton Oostveen
Uitgever: AmBer
ISBN: 9789050931106
OCLC: 65096893
Jaar: 1990
Notities in het zicht van een vroege dood
Een journalist en zijn vrouw doen verslag van het ziekteproces van de man die als gevolg van longkanker maar kort te leven heeft.

Hagelwit

Aandoening: Kanker, Longkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Josine van Dalsum
Uitgever: Thoeris
ISBN: 9789072219244
OCLC: 150000587
Jaar: 2007
Het boek Hagelwit bestaat uit dagboekfragmenten van Josine van Dalsum vanaf 2003, wanneer ze naar de huisarts gaat omdat ze zich niet lekker voelt en blijft hoesten. Er wordt longkanker geconstateerd en later twee inoperabele kankertumoren in haar hoofd. Ze vertellen haar dat ze nog maar ongeveer een jaar te leven heeft. In het boek beschrijft ze het ziekteproces, emoties ervaringen, herinneringen en gedachten.

Het zit tussen je oren

Aandoening: Hersentumor, Kanker, Longkanker, Uitzaaiingen, Zeldzame ziekten
Thema's: Coping, Dood, Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Kim van den Enden
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048417179
OCLC: 758168704
Jaar: 2011
Ervaringsverhaal van Kim van den Enden die een zeldzame hersentumor kreeg. Deze werd pas na een lange periode van tobben en artsen raadplegen onderkend. Ondertussen bleek de vader van Kim longkanker te hebben met uitzaaiingen in het hoofd. Hij stierf. Kim beschrijft hoe zij deze periode
ervaren heeft en hoe zij en haar familie zich staande hielden. In het boek staan ook bijdragen van vader en moeder. Een indrukwekkend verhaal.

Hoge pieken, diepe dalen

Aandoening: Alcoholverslaving, Depressie, Kanker, Longkanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Patricia Meulemans
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2015
Bespreker: H.J. Lammers
Een oneerlijke strijd tegen longkanker
Verslag in dagboekvorm van de moedige strijd (juni 2007- september 2008) van haar moeder (Lucienne Castelijns 1956-2008) tegen longkanker en de impact daarvan op familie en omgeving. Boek van 63 pagina’s.

Ik heb u liever lief

Aandoening: Alzheimer, Dementie, Longkanker
Thema's: Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Marga van Doorn
Uitgever: Aspekt
ISBN: 9789461533807
OCLC: 869733863
Jaar: 2013
Een moeder, dochter en Alzheimer
Covertekst: ‘Wat doe je als je moeder met wie je je leven lang strijd hebt gehad, dement wordt? En wat als je niet lang na die diagnose ook nog te horen krijgt dat ze longkanker heeft en zal sterven? Blijft het verleden het heden? Of ben je in staat te vergeven? Voor die opgave kwam de schrijfster van dit boek te staan. Een dilemma waar vele dochters zich in zullen herkennen.’

Ik word zeventig

Aandoening: Borstkanker, Longkanker
Thema's: Dood, Emoties, Familieverhoudingen, Levenseinde, Multi ziek zijn, Rouw, Spiritualiteit
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Kim Kallah
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789463895576
OCLC: 1164184898
Jaar: 2019
De zware strijd van mijn moeder tegen long- en borstkanker
Ik word zeventig vertelt het verdrietige, maar krachtige verhaal van een vrouw die aan long-en borstkanker leed en daarbij ook de mantelzorgster voor haar man met frontotemporale dementie was, totdat hij opgenomen werd in een verzorgingstehuis. Zij streed met de kracht van een leeuwin, vocht terug met onevenbare kracht, en zorgde ervoor dat de ziekte haar niet klein kreeg. Haar liefde voor haar kinderen en kleinkinderen zorgde ervoor dat zij nooit en te nimmer opgaf en elk sprankje hoop aannam om beter te worden. Een zeer heftig en aangrijpend verhaal van begin tot het einde over long- en borstkanker, maar ook een prachtig verhaal over hoop, geloof en liefde.

Ik zal jouw clown wel zijn

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Dood, Emoties, Levenseinde, Palliatieve zorg, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Rosa den Boer-Los
Uitgever: Boekengilde
OCLC: 1090796367
Jaar: 2016
In Ik zal jouw clown wel zijn staat een verzameling van de blogs die Rosa den Boer-Los schreef nadat bij haar in 2015 uitgezaaide longkanker werd vastgesteld. Ze schrijft hierin over in de laatste 10 maanden van haar leven, over haar emoties, gedachten en wat ze gedurende die tijd meemaakte. Onder andere over de grilligheid van haar ziekte en hoe ze zich clown van haar ziekte en de wetenschap voelde. Hoe het nummer Clown van Emeli Sande steeds meer een bepaalde betekenis voor haar kreeg. Boek van 192 pagina’s geïllustreerd met kleurenfoto’s.

In Gratitude

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Aftakeling, Emoties, Levenseinde, Palliatieve zorg, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jenni Disky
Uitgever: Bloomsberry
ISBN: 9781408879900
OCLC: 951156425
Jaar: 2016
The future flashed before my eyes in all its pre-ordained banality (pag.1)

Bij uitzondering dit Engelstalig boek van 250 pagina’s waarin de onlangs gestorven Jenni Disky beschrijft hoe haar leven verliep, nadat bij haar terminale longkanker was geconstateerd. Diski werd in 2014 gediagnosticeerd met een niet operabele kanker en hield vanaf dat moment een dagboek bij voor de London Review of Books, waarin ze schreef over haar leven met de ziekte. Dit boek is een bundeling van die dagboeken.
http://www.athenaeum.nl/boek/?authortitle=diski-jenny/in-gratitude-9781408879917
‘(…) She didn’t know how to react. All responses felt scripted, laden with cliché. Being a writer, she decided to write about it (grappling with the unoriginality even of this), and also to tell a story she has not yet told: that of being taken in, aged fifteen, by the author Doris Lessing, and the subsequent fifty years of their complex relationship.’

Is het goed als ik dood ga?

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Dood, Palliatieve zorg, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Nina José Verhoeven
Uitgever: Brave New Books
Jaar: 2014
Brave New Books: ‘“Is het goed als ik dood ga” is een inspirerend boek voor de terminaal zieke die de diagnose kanker heeft gekregen en iedereen die zorg draagt voor een terminaal zieke. Het laatste levensjaar van mijn moeder, die in 2009 overleed aan longkanker, heb ik intensief meegemaakt. Deze intense ervaring, tesamen met mijn achtergrond heeft geleid tot dit, in verhaalvorm geschreven, boek. Het boek biedt tevens praktische handvatten voor de terminaal zieke en zijn omgeving om de laatste levensfase zo volledig mogelijk te leven. Boek van 126 pagina’s.

Je leven was nog lang niet af...

Aandoening: Kanker, Longkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Dood, Emoties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Ilona Bloeme
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2017
Bespreker: Yvonne Vinke
Boek van 146 pagina’s waarin Ilona vertelt over de laatste maanden van haar vaders leven, vanaf het moment dat de diagnose longkanker is gesteld.

Kanjer

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Ria Niesing
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789460893025
OCLC: 694730959
Jaar: 2010
Bij de zoon van Ria en Jan Niesing, Peter-Jan werd in 2006 longkanker geconstateerd waaraan hij in 2008, na anderhalf jaar ziek te zijn geweest is overleden. Ria beschrijft zijn jeugdjaren, zijn voorliefde voor voetbal, hoe de ziekteperiode verliep, hoe hij stierf en begraven werd. Voorin staan rouwtoespraken en achterin is e- mail verkeer tussen familieleden opgenomen.

Kanjer Guus

Aandoening: Kanker, Kinderkanker, Longkanker
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Lowie van Gorp
Uitgever: Dodo
Jaar: 2011
Een op basis van blogs geschreven verhaal over de dochter van Lowie, Guusje 10 jaar, die kanker bleek te hebben en zeven maanden na de diagnose overleed. De blogs werden veel bezocht en ook op twitter werd Guusje een trending topic. Lowie schrijft met steun van zijn vrouw, vanuit zijn hart over hun koester kind Guusje.

Kanker krijg je niet alleen

Aandoening: Longkanker
Thema's: Aftakeling, Dood, Emoties, Familieverhoudingen, Levenseinde
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Mike Tomale
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789463891615
OCLC: 1107473277
Jaar: 2019
Het verhaal van een liefde
‘’Kanker krijg je niet alleen’’ is een aangrijpend persoonlijk dagboekverhaal over het overlijden van een gezinslid aan kanker en de impact hiervan op het gezin. Journalist en publicist Mike Tomale beschrijft in dit boek de laatste negen maanden van het leven van zijn vrouw, die op 24 juni 2017 overleed op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.  
Anderhalf jaar na het overlijden van zijn vrouw maakt Tomale het dagboek openbaar en hoopt dat het emotionele, maar krachtig verhaal velen in soortgelijke situaties steun mag bieden.

Kijken in de ziel. Op de drempel

Aandoening: ALS, Bloedziekten, Borstkanker, Botkanker, Darmkanker, Kanker, Longkanker, Tumor, Uitzaaiingen, Ziekte (algemeen)
Thema's: Dood, Levenseinde
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Coen Verbraak
Uitgever: Thomas Rap
Jaar: 2015
Bespreker: Guus van der Veer
Leven in het zicht van de dood
Dit boek (233 bladzijden) bevat acht interviews met mensen die van de dokter te horen hadden gekregen dat ze binnen afzienbare tijd zouden sterven. Zeven van hen lijden of leden aan kanker, de achtste aan ALS.

Cover tekst: ‘(...). Acht geïnterviewden, onder wie schrijfster Laura Maaskant, filosoof René Gude, topondernemer Bernard Muller en journalist Albert de Lange, vertellen onomwonden over hoe het is om te leven in het zicht van het einde.(...) Het zijn, zoals Gude het noemde, ‘levenslessen’, waarin het niet alleen gaat over de dood, maar vooral over het leven. Daarmee is Op de drempel een boek over afscheid nemen, maar bovenal een inspirerend document over hoe het bestaan betekenis te geven.’  Ook geinterviewd: Claudia van Deutekom ( huidkanker), Margo de Jonge ( borstkanker), Karin van Ringen ( borstkanker) en Hansje Bunschoten ( borstkanker). De 4 andere personen kregen  respectievelijk longkanker, botkanker, ALS en darmkanker.

Kind van mijn hart

Aandoening: Hart- en vaataandoeningen, Kanker, Longkanker, Uitzaaiingen, Zwangerschapsproblemen
Thema's: Dood, Rouw, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Ria Hensen
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2017
Egodocument van 117 pagina’s waarin Ria Verkaik beschrijft hoe op 22-jarige leeftijd haar zoontje bij een zwangerschap van 24 weken verliest. En op vijftigjarige leeftijd, wanneer zij opnieuw getrouwd is met de man van haar leven, deze geliefde aan de gevolgen van uitgezaaide longkanker. Zelf heeft Ria een hartafwijking waardoor zwanger worden werd afgeraden. Ook leeft zij met astma. Zij heeft een rotsvast vertrouwen in God, die haar door de moeilijke tijden heeft geloodst. De twee verhalen zijn door elkaar heen geweven.

Lang zal ze leven

Aandoening: Hersentumor, Kanker, Longkanker
Thema's: Communicatie, Dood, Familieverhoudingen, Kwaliteit van zorg , Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Marianne Peters
Uitgever: Libra en Libris
ISBN: 9789074020053
OCLC: 213272692
Jaar: 2008
Een verhaal over de dood van een jongen moeder
Ervaringsverhaal over de laatste 8 maanden van Maria het schoonzusje van Marianne die een hersentumor en longkanker kreeg. Opgetekend vanaf 21 september 2003 tot en met 28 juli 2004. Op verzoek van Maria geschreven met behulp van interviews, medisch dossier, persoonlijke gesprekken en observaties. Het boek is chronologisch geschreven, vanuit het perspectief van Marianne vol respect voor de manier waarop de zieke met haar ziekte en toekomstige dood omgaat.

Leef(Laura Maaskant)

Aandoening: Hartfalen, Kanker, Longkanker, Tumor
Thema's: Familieverhoudingen, Goed Leven, Levenseinde, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Laura Maaskant
Uitgever: Ten Have
Jaar: 2014
Egodocument van 192 pagina’s waarin Laura Maaskant beschrijft hoe haar leven is veranderd nadat bij haar een tumor, het mesenchymaal chodronsarcoom, een zeldzame vorm van kanker werd gediagnosticeerd. Ze is dan 15 jaar. Ze beschrijft kort hoe zwaar de chemo behandelingen waren en de operaties waarvoor ze naar het Academische ziekenhuis in Groningen ging. Hoe ze korte tijd kankervrij was en ging studeren in Amsterdam. Maar in 2013 bleek de kanker terug met uitzaaiingen in haar longen en Laura’s levensverwachting beperkt. Laura Maaskant gaat in dit boek vooral in op hoe deze kanker haar levensverhouding heeft beïnvloed, wat voor haar vol van het leven genieten is. Hoe ze heeft geleerd om van het moment te genieten en dat ook wil uitdragen.

Meisje met negen pruiken

Aandoening: Kanker, Longkanker, Ziekenhuisopname
Thema's: Coping, Dokters in maten en soorten, Goed Leven, Haaruitval, Humor, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Sophie van der Stap
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044608502
OCLC: 150402466
Jaar: 2006
Een origineel egodocument van de schrijfster bij wie op 21 jarige leeftijd longkanker wordt geconstateerd. Dagboekachtig verhalend beschrijft ze hoe haar ervaringen waren.

Mijn maatje, mijn lief is aan haar laatste reis begonnen

Aandoening: Longkanker, Slokdarmkanker
Thema's: Dood, Euthanasie, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Fred Imhoff
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2011
Egodocument van 84 pagina’s waarin Fred Imhoff schrijft over de periode waarin bij zijn vrouw Teja longkanker en slokdarmkanker werd geconstateerd, aan de gevolgen waarvan zij na ongeveer anderhalf jaar zal sterven. Imhoff heeft in het boek de mails opgenomen van zijn vrouw Teja. Zij hield daarmee familie en vrienden op de hoogte van de veranderingen en gebeurtenissen die er waren gedurende deze periode met chemo, bestralingen, verbetering en weer verslechtering tot aan haar dood. Daarbij vult Fred Imhoff aan hoe ze er samen mee om zijn gegaan. Zo lichten zij vele ervaringen toe: bejegening, onderzoeken, behandelingen, welke overwegingen en praktische zaken zij geregeld hebben, leven met. Veel indruk maakte de manier waarop Teja is gestorven en het nadenken over al dan niet toepassen van euthanasie binnen de situatie waarin ze dan verkeert. Het boek is downloadbaar via deze link

Nog enkele druppels van de dauw

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Alternatief, Dood, Familieverhoudingen, Rouw
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Emiel Wouters
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789020913064
OCLC: 898919317
Jaar: 1987
Emiel Wouters beschrijft hier hoe bij zijn vrouw Yvette op 32-jarige leeftijd in 1982 longkanker wordt geconstateerd. Dan volgt een lange tocht door de gezondheidszorg en consultatie van zowel reguliere als alternatieve hulpverleners. Yvette zal toch sterven. Zij moet twee kleine kinderen achterlaten. Emiel heeft na haar sterven haar dagboek beeindigd en dit boek voltooid.

Renederlander

Aandoening: Kanker, Leverkanker, Longkanker, Ongeval
Thema's: Dood, Emoties, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Willem van Kolfschoten
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
Jaar: 2015
Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt
Covertekst: ‘In nog geen drie jaar ziet Willem van Kolfschoten zijn gelukkig en liefdevol gezin gehalveerd. In november 2009 overlijdt zijn vrouw Cilia aan kanker, in september 2012 komt zijn jongste zoon om bij een onverklaarbaar motorongeluk. Tegen de achtergrond van deze tragische omslag in zijn leven, herbeleeft de schrijver de vele mooie momenten die hij met René in het gezin meemaakte. Opvallend is dat de schrijver een bijna filmische weergave van de gebeurtenissen weet te bereiken. Zo ontstaat voor de lezer een direct herkenbare en invoelbare werkelijkheid, waarin het gewone in het leven bijzonder en het bijzondere gewoon wordt.’ Boek van 282 pagina’s.

Sound of silence

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Emoties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Yvonne Dielissen
Uitgever: I-Jolly publishing
ISBN: 9789491877025
OCLC: 902803696
Jaar: 2014
Achterflap: ‘Vroeger dacht ik er wel eens aan, wat als ik een van mijn ouders verlies?!En als dat moment dan daar is, hoop je keer op keer dat het een nachtmerrie is. s' Mam was al een tijdje niet fit, ging naar de dokter, en kreeg de dag erna al de klap van de hamer...een longtumor van 6 cm!Wat er dan door je heen gaat is met geen pen te beschrijven...’ (…) Je wordt meegenomen in een waar gebeurd verhaal vanaf het moment dat de schrijfster te horen krijgt dat haar moeder ernstig ziek is, tot aan het moment van afscheid. De gevoelens van frustratie, woede en verdriet zijn heel herkenbaar (…) ‘

Sterven kan ook mooi zijn

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Familieverhoudingen, Levenseinde, Positief Denken
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Janot Deliaart
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2016
Covertekst: ‘Dit is een verhaal over liefde en lijden, over loslaten en dankbaarheid, over aanvaarden en dood. Op 23 augustus 2013 werd bij mijn echtgenoot longkanker vastgesteld. Dit is een bundeling van de e-mails waarmee we onze naasten op de hoogte hielden van zijn ziekteproces. Het is een openhartig verslag over hoe ons gezin op een positieve manier omging met lijden en met het nakende einde. Hoe de dood niet doodgezwegen werd. Hoe intens we alles beleefden. Hoe we kracht putten uit de liefde voor elkaar en dankbaar bleven voor al het goede.’

Tom. Liefde leven na je dood

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Dood, Emoties, Nazorg, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Désirée Hessing
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2016
Zie: http://desireehessing.nl/Een verhaal in teksten en gedichten.In een boek opgeschreven omdat een mens groter is dan zijn ziekte en de liefde groter dan de dood. Omdat de liefde leven ten tijde van ziekte en een naderende dood een stevige maar waardevolle uitdaging is. Maar ook omdat rouw bestaat, omdat een weduwe geboren wordt op het moment dat zij haar man verliest. En tenslotte omdat onze liefde nog steeds een bron van vreugde en inspiratie voor me is.’

Boek van 168 pagina’s waarin Désirée Hessing beschrijft hoe bij haar man Tom uitgezaaide longkanker werd geconstateerd en hij aan de gevolgen daarvan na 8 maanden stierf. In het boek wordt in teksten en gedichten ingegaan op liefde die ten tijde van ziekte, verlies, rouw, dood blijkt te bestaan. Het boek heeft een hardcover en is geïllustreerd met kleurenfoto’s. De tekst is net even anders op de pagina’s gezet, zoals bij kalenders.

Traumajacht

Aandoening: Geestelijke gezondheidszorg, Hoofdpijn, Longembolie, Longkanker, Onbegrepen Ziekten, Ouderenzorg, Persoonlijkheidsstoornissen, Trombose
Thema's: Deskundigheid, Evenwicht, Multi ziek zijn, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Jan. W.B. van Staveren
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2015
‘De man aan het bureau verwacht met wat hij tikt zijn herinneringen een blijvende scherpte te geven. Hij denkt daarmee zijn probleem misschien te kunnen oplossen.Het is een medisch probleem. Ziekenhuisbezoeken en doktersconsulten hebben in de loop der jaren evenwel niets opgeleverd. Recent echter bleek zijn ongemak mogelijk voort te kunnen komen uit een trauma uit het verleden.Achter zijn bureau vraagt hij zich nu af welke gebeurtenis hem ongemerkt een trauma bezorgd kan hebben dat hem nu weer zoveel last bezorgt. Was dat het overlijden van zijn vrouw of misschien dat lijk in het water van heel veel vroeger?’ (pag.5)

Egodocument van 224 pagina’s waarin Jan van Staveren, wanneer hij gepensioneerd is, zoekt naar de oorzaken van zijn trauma’s. Hoofdpijn is constant aanwezig en daar wil hij vanaf. Hij beschrijft vanaf september 2009 tot en met juli 2015 geberutenissen uit zijn leven en gang door een academisch ziekenhuis waar ouderenzorg wordt geleverd, behandelingen, medicatie, gesprekken met de psychiater. In 2015 besluit hij te stoppen met zijn traumajacht omdat deze hem niet afgeholpen heeft van zijn hoofdpijn.

U bent (niet) uitbehandeld

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Alternatief, Coping, Deskundigheid, Dood, Evenwicht, Voeding
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Lies Rensen
Uitgever: Calbona
Jaar: 2014
Autobiografische verhaal van Lies Rensen over de periode van 7 jaren waarin Jan, haar echtgenoot leefde met en behandeld werd voor longkanker. Zij beschrijft alle behandelmogelijkheden die die bij deze zeven jaar overleving zijn ingezet, zowel traditionele als alternatieve geneeswijzen,. Lies pleit voor samenwerking van de farmaceuten om de enige oplossing te vinden die kanker een halt toe kan roepen. Boek van 124 pagina’s.

Vertrekpunt Breda

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Coping, Evenwicht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Eveline Gommers
Uitgever: Boekenbent
ISBN: 9789462031265
OCLC: 816703284
Jaar: 2012
Fragmenten uit het leven van een wereldfietser
‘Mijn doelstelling was, nadat ik stopte met werken, voorjaar 2012, samen met mijn echtgenoot de wereld rond te fietsen. Dat niet alles planbaar is ondervond ik aan den lijve. Plannen worden doorkruist door het leven. Dat beschrijf ik in dit boekje.’ In het boek beschrijft Eveline Gommers tot ongeveer pagina 42 welke fietstochten zij en haar partner Frans door verschillende landen van de wereld maakten. Toen zij samen vanuit Breda aan een wereldreis op de fiets waren begonnen, belandde Eveline Gommers na een aanrijding in een ziekenhuis in Thessaloniki. Daar bleek zij ook een longtumor te hebben. Ze beschrijft hoe ze teruggaan naar Nederland en de operatie en behandeling van arm en tumor startten. In de volgende 28 pagina’s beschrijft ze de periode van chemo, bestralingen en uiteindelijk ook een longoperatie en hoe dit alles haar leven op z’n kop heeft gezet. Zie ook: www.effefietsen.eu

Waarom nou jij?

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Inge van der Bijl- van der Maat
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789076423067 9789088344572
OCLC: 67850970 676751972
Jaar: 2008
Over het afscheid nemen van mijn vader
Egodocument van Inge van der Bijl waarin zij beschrijft hoe bij haar vader longkanker wort geconstateerd en wat voor impact dat heeft gehad op haar leven. Hoewel de dokters voorspeld hadden dat hij nog maar 3 maanden te even had, leefde hij nog 6 jaar. Inge beschrijft onder andere haar onbezorgde tienertijd en haar puberteit die vol twijfel, verdriet en zorgen was.

We houden je vast

Aandoening: Longkanker, Mond en keelkanker
Thema's: Dood, Familieverhoudingen, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Lowie van Gorp
Uitgever: Pollux
ISBN: 9789081911214
OCLC: 1104346027
Jaar: 2013
‘Een lieve vrouw, zes prachtige kinderen en een goede baan. Lowie van Gorp had altijd de wind mee. Tot hij hoorde dat zijn dochter Guusje ernstig ziek was. In 'KanjerGuusje' beschrijft hij de ziekteperiode van zijn dochter. 'We houden je vast' begint op het moment dat Guusje is overleden. De dood is onomkeerbaar. Guusje wordt gemist. Ze laat een grote leegte achter. Op de wind heb je geen invloed, wel op hoe je de zeilen zet. Drie elementen spelen daarbij een belangrijke rol: kracht, betrokkenheid en trots. Kracht vanuit jezelf, betrokkenheid van de omgeving en trots op de overledene.In dit boek vertelt Lowie hoe hij er samen met zijn gezin in slaagt om de toekomst hoopvol tegemoet te treden.’ Boek van 286 pagina’s, vervolg op Kanjer Guusje zie link

Wegwijs in longkanker

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Sander Simons
Uitgever: In eigen beheer
OCLC: 1111801424
Jaar: 2010
Dit boek is bedoeld voor pati?nten met longkanker en hun omgeving. Sander Simons heeft er ervaringen en informatie over het leven met longkanker verweven met praktische adviezen en in duidelijke taal beschreven. Naast de praktische informatie heeft Sander Simons eigen ervaringen en meningen toegelicht. Het boekje bevat pagina’s om eigen opmerkingen op te schrijven een
bladwijzer. Een goed leesbaar, open en eerlijk geschreven, treffend en informatief ‘ervarings- voorlichtings’ pati?ntenboek. Heeft u het boek nog niet gekregen via uw longarts? Dan kunt u het bij de Stichting Longkanker bestellen.

Wie ben je dan nog?

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Dood, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Riet Molendijk
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789080061811
OCLC: 65447668
Jaar: 1991
Riet Molendijk beschrijft in dit boek hoe zij samen met haar man Jan leefde nadat bij hem longkanker was geconstateerd, aan de gevolgen waarvan hij uiteindelijk zou overlijden. Ze beschrijft het leven dat zij samen hadden, hoe Jan lanzaam maar zeker verslechterde en hoe zij en hun kinderen en kleinkinderen uiteindelijk afscheid moeten nemen.

Witte raaf

Aandoening: Kanker, Longkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Evenwicht, Goed Leven
Perspektief: Egodocument
Auteur: Floor van Liemt
Uitgever: Querido
ISBN: 9789048426287 9789021415192
OCLC: 820570410 1056712718
Jaar: 2018
Je bent twintig en je krijgt longkanker
https://www.singeluitgeverijen.nl/querido/boek/witte-raaf-2/ ‘Stel, je bent begin twintig, staat midden in het leven, bent een zondagskind en dan krijg je op een dag de diagnose longkanker. Het overkwam Floor van Liemt. In Witte raaf beschrijft ze hoe ze omgaat met haar ziekte, en ze schrijft over haar gedachten, jeugd, toekomst, hoop en verwachtingen. Witte raaf is het poëtische verslag van een levenslustige en buitengewoon dappere schrijfster.’

Ze zijn zo knap tegenwoordig

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Medepatienten, Praktische Problemen
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Frederike Krommendijk
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789089892003
OCLC: 668937268
Jaar: 2010
Bespreker: Adelheid Mensink
Over - leven met kanker
Het boek is als volgt opgebouwd: Elk hoofdstuk begint met een column van de schrijfster waarin ze de ervaringen beschrijft die zij en haar man beleven vanaf het moment dat ze horen dat hij uitgezaaide longkanker heeft tot en met het bericht dat hij ‘schoon’ is van kanker. De hoofdstukken worden vervolgd met praktische informatie en/of een interview met een professional, een vertegenwoordiger van een professionele organisatie of een ervaringsdeskundige. Op die manier komen vele items aan bod waar kankerpati?nten en hun omgeving, behalve met de kanker zelf, mee geconfronteerd worden. Het boek geeft dus geen informatie over de ziekte kanker en de mogelijke behandelingen daarvan, maar vooral over de gevolgen van de ziekte voor de zieke zelf, de partner, hun relatie en voor hun familie en vrienden. Goed geschreven, prettig leesbaar.

Zes maanden, misschien een jaar

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Jean Craig
Uitgever: Holkema en Warendorf
ISBN: 9789026962493
OCLC: 65778708
Jaar: 1991
Jean Craig beschrijft hoe ze bij het sterfproces van haar tweede man strijdt voor een menswaardig bestaan.

Zittend in de wachtkamer van de dood

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Evenwicht, Levenseinde, Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Margret Vogel
Uitgever: Jaylen Books
ISBN: 9789081505482
OCLC: 1117444821
Jaar: 2012
Bespreker: Merthe van der Bruggen
Roman gebaseerd op waargebeurde feiten en situaties dat leest als een egodocument in dagboekstijl, met gewijzigde namen en plaatsen in verband met de privacy. Flaptekst: 'Als Margret in haar vijftigste levensjaar te horen krijgt dat ze longkanker heeft, stort haar hele wereld in. Altijd heeft ze voor anderen gezorgd, nu zal ze afhankelijk worden van anderen.' Een verslag van een ziekte die een onverwachte heftige impact heeft op het hele gezin. Verkrijgbaar via www.jaylen-books.nl/winkel

Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn

Aandoening: Kanker, Longkanker
Thema's: Heel de mens, Levenseinde, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Christoph Schlingensief
Uitgever: Uitgeverij Maarten Muntinga
ISBN: 9789058315496
OCLC: 732755774
Jaar: 2011
Bespreker: Marja Schouten
In januari 2008 wordt bij Christoph Schlingensief, een bekende Duitse film-, theater- en operaregisseur, performance- en beeldend kunstenaar longkanker ontdekt. Hij wordt geopereerd en er volgen chemotherapie en bestraling. Na de diagnose begint Christoph Schlingensief gesprekken met vrienden maar ook met zichzelf, zijn overleden vader en God te voeren. Ze gaan over vragen waarmee hij zit sinds hij met kanker geconfronteerd werd. Wie was je? Wat kun je nog worden? Hoe kun je blijven werken hoewel de wereld te snel voor je geworden is? Hoe leer je de ziekte te aanvaarden? En waar is God eigenlijk?

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn StumbleUpon Email
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:   alt
Dit project wordt gesteund door VSBfonds: alt