Kanker
AANDOENING: Maagkanker
Gevonden aantal:13
Boek(13) Weblog(1) Multimedia(1)
De tuinkamer

Aandoening: Kanker, Maagkanker
Thema's: Aftakeling, Euthanasie, Levenseinde
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Lilian Blom
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789023425328
OCLC: 150423820
Jaar: 2007
Terugblik op delen van leven met Louis Ferron die stierf met behulp van euthanasie na een periode van ziekte waarin hij last had van de gevolgen van maagkanker. Ervaringsverhaal vanuit het perspectief van Lilian Blom. Centraal staan de laatste weken die Louis doorbrengt in de tuinkamer. Steeds worden van daaruit flash backs gemaakt naar ver en dichtbij verleden tot aan de (euthanasie)dood van de schrijver. Openhartig en direct.

Dit lichaam van mij

Aandoening: Alvleesklierkanker, Maagkanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen, Levenseinde, Palliatieve zorg, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Kristian Gidlund
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044532005
OCLC: 904447505
Jaar: 2015
Een ontwapenend verhaal over de vergeefse strijd tegen kanker
Ik kreeg het nieuws op een donderdag, vlak voor ik pannenkoeken zou gaan eten. Maar het begon al veel eerder. Natuurlijk. Ik zal het proberen het te vertellen. Ik zal het proberen. En daar misluk ik al. (…) Alles is veranderd. Morgen begint mijn chemokuur. En die donderdag heb ik koude pannenkoeken gegeten. ( Pag.9) Boek van 319 pagina’s gebaseerd op het weblog van de Zweedse Kristian Gidlund bij wie maagkanker werd geconstateerd. Kristian Gidlund beschrijft hoe hij door de kanker overvallen wordt, behandeld wordt, chemo krijgt, geopereerd wordt en herstelt, waarna hij zijn blog sluit. Vervolgens gaat hij weer verder, wanneer de kanker weer terug is gekomen. In zijn stukken beschrijft hij zijn behandelingen, de omgeving waarin hij behandeld wordt of bijkomt van behandelingen en gaat daarbij in op gedachten die hij heeft over verleden, heden en toekomst, angsten en dromen. Hij gaat o.a. in op zijn band met zijn familie, gelukkige jaren op het Zweedse platteland, reizen, liefdes. Hij sterft in 2013. Het blog werd door 7 miljoen mensen bezocht. Het boek kwam direct na publicatie op de eerste plaats in de bestsellerlijst in zijn land. Blog: http://ikroppenmin.blogspot.nl/

Geschenk van Hannah

Aandoening: Kanker, Kind en ouders, Maagkanker
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Maria Housden
Uitgever: Fontein Tirion
Jaar: 2002
Het ontroerende verhaal van een moeder over de dappere strijd van haar dochtertje
Herinneringen van een moeder aan haar dochtertje dat op jonge leeftijd is overleden aan de gevolgen van kanker. Vertaald van 'Hannah’s Gift', New York Bantam Books 2002. Vertaling door Erica van Rijswijk.

Herinneringen aan mijn moeder

Aandoening: Kanker, Maagkanker
Thema's: Aftakeling, Veerkracht
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Jan de Hartog
Uitgever: Atlas/Contact
ISBN: 9780375424700
OCLC: 213376679
Jaar: 2008
Jan de Hartog beschrijft hoe zijn moeder haar leven weer oppakte nadat zij was vrijgelaten uit een Japans concentratiekamp. Zij blijkt uiteindelijk maagkanker te hebben en Jan beschrijft welke beproevingen zij doorstonden, hoe ze geestelijk sterk bleef toen haar lichaam verzwakte. Zodanig dat het Jan hielp om het vermogen en de aanvaarding te vinden om zijn moeder tot het eind toe te helpen.

Ik heb kanker overwonnen

Aandoening: Kanker, Maagkanker, Tumor
Thema's: Positief Denken, Praktische Problemen
Auteur: Jacquie Davison
Uitgever: AnkhHermes
ISBN: 9789020251753
OCLC: 63866763 64273878
Jaar: 1984
Ervaringsverhaal van een Amerikaanse vrouw over de wijze waarop zij een kwaadaardige vorm van kanker te boven kwam. Vertaling van: Cancer winner: how I purged myself of Melanoma - Pierce City: Midwest Press, cop. 1977. Vertaald door C.H. Verstraeten.

Ik laat je niet gaan…

Aandoening: HIV, Maagkanker, Transplantatie
Thema's: Bejegening, Coping, Hulpverleningsrelatie
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Barbara J. Zitwer, Gil Alicia
Uitgever: Kosmos uitgevers
Jaar: 2012
Mijn zoektocht naar een geschikte donor voor mijn man
Autobiografisch verhaal van Barbara Zitwer en haar man Gil Alicea die maagkanker krijgt en op een speciale manier een donor vindt. Complicerende factor daarbij was dat Gil hiv besmet is. Beschreven wordt hoe een en ander in zijn werk is gegaan. Barbara schrijft steeds stukjes waarna Gil kort zijn versie of reactie geeft.

Kale herfst

Aandoening: Kanker, Maagkanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties, Rouw
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Perspectief Overigen
Auteur: Anne Marie Vermaat
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789080628649
OCLC: 71677832
Jaar: 2006
Liefde en vriendschap in barre tijden
Als iemand kanker heeft, krijgt de gezonde partner allerlei taken en zorgen toebedeeld, die heel het leven op z’n kop kunnen zetten en de relatie zwaar beproeven en verstoren. Anne-Marie Vermaat schreef in dit boek over de invloed die kanker kan hebben op familie, vrienden en relaties. Ze beschrijft hoe Emily (zijzelf) een latrelatie heeft met Max (Wijnand) bij wie maagkanker wordt geconstateerd. Emily beschrijft via e-mails aan haar vrienden en familie over deze ingrijpende gebeurtenissen in haar leven. Over verdriet, woede, liefde, onmacht en ook dat ze er soms genoeg van heeft. Dat ook zij heel de kankerzooi wel achterlaten, leuke dingen wil doen, zonder zieke man zijn. De schrijfster heeft samen met haar echtgenoot Wijnand Boer het communicatiebedrijf Vermaat & Boer Verliescommunicatie. Zij hebben zich gespecialiseerd in individuele verliesbehandeling, trainingen op maat, workshops, coaching, bedrijfsadviezen, nazorgdiensten voor uitvaartondernemers en in de impact van verdriet en rouw op het werk. Verliescommunicatie is praten over verlies en het bespreekbaar maken ervan. Verlies in brede zin van het woord: verlies door dood, ziekte, door scheiding, verlies van werk, van idealen, levensverwachting en verlies van houvast.
http://verliescommunicatie.nl/nl/anne-marie-vermaat/

Kanker. Zes kleine letters met een enorm grote impact op het leven

Aandoening: Kanker, Maagkanker, Slokdarmkanker
Thema's: Familieverhoudingen, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Johan De Borchgrave
Uitgever: In eigen beheer
Jaar: 2012
Flaptekst: ‘Plots slaat de ziekte toe, altijd onverwacht en zonder waarschuwen. Het woord is eruit, gesproken, het is kanker. Je wereld zakt ineen en verschillende gedachten spoken door je hoofd. Ik ga doodgaan, hoelang heb ik nog te leven? Maar een sprankel hoop is er nog, de dokters geloven erin en zelf moet je een beslissing nemen. Een beslissing die er eigenlijk geen is… vechten of doodgaan. Ongeacht de beslissing weet je dat een heleboel mensen meegesleurd worden en zullen meelijden en vechten. Dit verhaal is het verhaal van een strijd. Een strijd van één persoon en van velen rondom hem. Mensen van wie ik niet gedacht hebben dat mijn strijd ook hen zo zwaar zou raken. Geboren in 1963 en herboren in 2010. Gehuwd en vader van een dochter en gedragen door veel, heel veel vrienden en familie schetst dit verhaal een eigen kijk op de strijd tegen kanker.’ Boek van 84 pagina’s van de Belgische Johan De Borchgrave.

Mariekes laatste zomer

Aandoening: Kanker, Maagkanker
Thema's: Dood, Kwaliteit van zorg , Levenseinde, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Nico Hetterschijt
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048429547
OCLC: 1104818763
Jaar: 2013
Egodocument van Nico Hetterschijt waarin hij beschrijft  hoe zijn Nederlandse vrouw Marieke aan de Costa Blanca, begin 2012, te horen kreeg dat zij maagkanker had in een gevorderd stadium, met uitzaaiingen naar vele organen. Een verslag van deze periode waarin de vele medische behandelingen, onderzoeken, chemokuren, bestralingen en tenslotte de dood van Marieke besproken worden.  Boek van 174 pagina’s.

Mijn vriendin kwam ook bij de dokter

Aandoening: Kanker, Maagkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Dood, Familieverhoudingen, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Ingrid Vermaas, Ingky
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2017
Bespreker: Yvonne Vinke
Wat betekent het als je vader of moeder de diagnose kanker krijgt?”
Boek van 102 pagina’s waarin Ingky schrijft over de mogelijke eerste symptomen, de diagnose en het overlijden van haar goede vriendin Sterre.  “Veel kinderen krijgen te maken met de alles verpletterende ziekte... Kanker. Hoe vergaat het hen in de periode waarin een van de ouders de diagnose krijgt tot aan de sterfdag en de uitvaart? Dit boek geeft een helder beeld van wat de kinderen ondergaan en doorstaan. De impact op het gezin en wat de omgeving voor hen hierin kan betekenen”.– Samenvatting www.boekscout.nl 

Niet meer dan een ademtocht

Aandoening: Kanker, Maagkanker
Thema's: Dood, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Anne Philipe
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 9789022907863
OCLC: 1110618069
Jaar: 1970
Autobiografische roman waarin Anne Philipe, een Franse filosofe, etnoloog, filmmaakster en schrijfster (1917-1990) schrijft over het vroegtijdig overlijden van haar man, een komediant Gerard Philipe aan de gevolgen van maagkanker. Ze kijkt terug op hun leven samen en hoe het leven daarna verder ging. Ze beschrijft de laatste weken van hun leven samen met vele observaties, gedachten en overpeinzingen, tekent zo mooi de sfeer van deze periode.

Samen vooruit

Aandoening: Gynaecologische kanker, Maagkanker
Thema's: Bejegening
Perspektief: Egodocument
Auteur: Egbertine Coerse-de Boer
Uitgever: U2pi BV
ISBN: 9789087593421
OCLC: 851190125
Jaar: 2013
Egodocument van 58 pagina s waarin Egbertine Coerse- de Boer vertelt hoe bij haar baarmoederkanker, maagkanker en het Cowden syndroom werd gediagnosticeerd, hoe zij daarvoor behandeld werd en hoe zij dat ervaren heeft. Ze benadrukt dat je vooral samen tegen de ziekte vocht en levert eerbetonen aan vechters tegen kanker. Het boekje is geillustreerd met zwart-wit foto s.

Toe maar dokter...

Aandoening: Kanker, Maagkanker
Thema's: Dood, Euthanasie, Levenseinde
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Wietze de Haan
Uitgever: Penn
ISBN: 9789077948200
OCLC: 230166027
Jaar: 2008
Een rots geveld
Wietze de Haan beschrijft in dit boek het leven van zijn vader en hoe zijn vader in 1983 doodging met behulp van euthanasie. Hij leed toen ondraaglijke pijn als gevolg van maagkanker die niet meer te genezen was. Wietze de Haan was toentertijd de enige van de familie die er moeite mee had en vraagt zich af waarom. De eerste euthanasie poging mislukte, de tweede ging goed. 24 jaar later vraagt hij zijn moeder en de behandelend arts hoe zij er tegenover stonden en een en ander hebben ervaren.
Cover:’ Vader was en bleef de held voor de jongen die zijn eigen weg ging. De vader kon de ondergang van de visserij niet keren en zag hoe zijn socialistisch ideaal door verkeerde machten werd aangetast. Maar hij bleef wie hij was, een rots in de branding. Totdat de kwaal hem trof, en zijn leven voortijdig moest eindigen. Toen had de zoon een probleem. Een ontroerend geschreven geschiedenis van een bestaan, met ‘de zachte dood’ als einde.
Wietze de Haan (1949, Lemmer) is Fries politicus, oud-wethouder van de gemeente Lemsterland en oud-statenlid van de provincie Fryslân. Van zijn hand verscheen eerder ‘Ach ach flau Bouk. Bijnamen in Lemsterland’.'

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn StumbleUpon Email
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:   alt
Dit project wordt gesteund door VSBfonds: alt