Kanker
AANDOENING: Non-Hodgkin lymfoom
Gevonden aantal:10
Boek(10) Weblog(1)
Baobab van Bronovo

Aandoening: Infectieziekten, Longaandoeningen, Lymfklierkanker, Non-Hodgkin lymfoom, Ziekenhuisopname
Thema's: Coma, Dokters in maten en soorten, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Rob van Doeselaar
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
ISBN: 9789048431557
OCLC: 1101900173
Jaar: 2013
Autobiografisch verhaal van Rob van Doeselaar. De Nederlandse Ward is een kunstschilder die, na een tijdje in West-Afrika te hebben gewoond, in 2009 terugkeert naar Nederland en zich met zijn gezin vestigt in den Haag. Na een paar maanden krijgt hij de Mexicaanse griep. Deze tast ook zijn longen aan. Hij beschrijft de gang door de zorg, de fouten die de huisarts maakte, de opname in het ziekenhuis en het verloop van de revalidatie daarna. Gedurende die tijd krijgt hij rare uitslag. Deze blijkt bij lymfeklierkanker te horen (non Hodgkin), waarvoor hij wordt behandeld. Er is mee te leven is, maar genezen zal het niet.  

Dagboek van Batya: een eigenwijze hond

Aandoening: Kanker, Non-Hodgkin lymfoom
Thema's: Communicatie, Dokters in maten en soorten, Dood, Hulpverleningsrelatie, Levenseinde
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Anne-Rose Corrine Hermer
Uitgever: Calbona
Jaar: 2008
Bespreker: H.J. Lammers
Toen leerde ik ineens wat Non-Hodgkin is….
De moeder van de schrijfster was zeer gehecht aan haar huisdieren. Toen haar moeder onverwacht in het ziekenhuis opgenomen moest worden vanwege lymfeklierkanker, schreef zij haar moeder een “brief van Batya”, haar lievelingshondje (vernoemd naar de Israelische detectiveschrijfster Batya Gur). Dit monterde haar moeder op, zodat zij besloot het hondje haar moeder regelmatig tijdens de ziekenhuisopnames gedurende de periode 2004-2006 een brief te laten sturen, wat geleid heeft tot het “bijhouden door het hondje” van een chronologisch dagboek dat, mede op verzoek van haar moeder, moest worden uitgegeven. Het in hondentaal-idioom geschreven chronologische dagboek (159 pagina’s) doet verslag van een leven als hond in een ideaal hecht “familieverband”. Het eten, het wandelen, sympathieke en onsympathieke bezoekers, het dicht tegen mama aan op bed kunnen slapen, het zorgen voor en passen op mama, het stoeien met en klagen over de mede huisgenoten. En dit vredige leventje wordt wreed verstoord door mama’s ziekte. Batya hoort de gesprekken over mama’s situatie, becommentarieert bezoekers, neemt situaties waar en trekt dan eigen conclusies trekt.  

Dagboek van een Non-Hodgkin patient

Aandoening: Lymfklierkanker, Non-Hodgkin lymfoom
Thema's: Coping, Evenwicht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Henk van der Jagt
Uitgever: Boekenbent
ISBN: 9789462034891
OCLC: 870905364
Jaar: 2013
Een bobbeltje in de hals
Mijn wereldje is ingestort. Vanmorgen is er bij mij lymfklierkanker geconstateerd. Moeizaam wakker wordend beweeg ik met mijn hand langs mijn hals. Langzaam dringt het tot mij door dat daar iets zit wat er nooit was en wat er ook niet hoort te zitten.’
Dagboek van Henk van der Jagt van 45 pagina’s waarin hij beschrijft hoe Non Hodgkin bij hem werd geconstateerd en hoe hij daarvoor behandeld werd. Cover: ‘Een onschuldig lijkende zwelling in de hals leidt tot een periode van onzekerheid en uiteindelijk tot de diagnose Non-Hodgkin. Maanden leef ik als in een boze droom om na vele emotionele periodes weer te ontwaken in een situatie waar weer licht aan de horizon gloort. Waar weer toekomst is.’

Gewoon een ander jaar

Aandoening: Acute leukemie, Non-Hodgkin lymfoom, Zieke kinderen, Ziekenhuisopname
Thema's: Bejegening, Dokters in maten en soorten, Familieverhoudingen, Hulpverleningsrelatie, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Tim Schoonhoven
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789088344152
OCLC: 1111800245
Jaar: 2008
Ervaringsverhaal van Tim Schoonhoven over de periode waarin bij hem als tiener een vorm van Non Hodgkin (Burkitt) werd geconstateerd vanaf 30 april 2001 tot en met augustus 2002. Echt dagboek met data van beschreven dagen, waarbij Tim s moeder het schrijven op zijn verzoek overneemt toen Tim te ziek was. Geillustreerd met foto s, brieven, gedichten en tekeningen van familie en vrienden. En aan het eind een hoofdstuk verhalen van anderen en een terugblik van Tim na 6 jaar. Geschreven om 4 redenen: als dank voor ervaren steun en om te laten zien wat mensen door die soms onverwachte steun voor elkaar kunnen betekenen, om begrip te krijgen voor zijn soms andere reactie en gedrag en om de belangrijkste periode van zijn leven op de juiste manier te verwerken.

Help, ik stik!

Aandoening: Kanker, Lymfklierkanker, Mond en keelkanker, Neuskanker, Non-Hodgkin lymfoom
Thema's: Afhankelijkheid, Bejegening, Deskundigheid, Dokters in maten en soorten, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ria Repkes
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789402209006
OCLC: 904321069
Jaar: 2014
Een gevecht tegen ademnood werd een gevecht tegen kanker
Autobiografisch verhaal van Ria Repkes over de periode vanaf medio 2005 waarin bij haar lymfeklierkanker, een agressief groeiende tumor in de holtes van haar neus, keel en oren werd geconstateerd tot ruim een jaar later. Ze beschrijft hoe haar leven en dat van haar man daardoor verandert, hoe onder andere het bedrijf een tijd stil komt te liggen en hoe zij daarmee getobd en geworsteld hebben. Ze licht toe welke behandelingen ze krijgt, hoe zij zelf, haar man, haar kinderen en vrienden daarmee omgaan. Zij kon bijvoorbeeld een periode lang alleen maar schriftelijk communiceren. Zij bespreekt ook hoe zij door hulpverleners en omgeving bejegend werd en hoe ze haar leven weer op de rails krijgt. Boek van 140 pagina’s.

Ik heb/had kanker. En dat is/was heel naar.

Aandoening: Kanker, Non-Hodgkin lymfoom
Thema's: Familieverhoudingen, Informatief
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Mink van Rijsdijk
Uitgever: Kok
Jaar: 1992
Mink van Rijsdijk vertelt in dit boekje van 60 pagina’s over Jaaps van bijna 8 die kanker kreeg, de ziekte van Burkin. Zij beschrijft op basis van gesprekken met Jaap zelf, zijn ouders en mensen uit de omgeving, hoe de ziekte werd ontdekt, welke behandelingen volgden, hoe zij ermee omgingen en wat daarbij belangrijk was.. Jaap’s vader was arts en dacht een tijdlang aan amoeben omdat ze een tijdlang in Afrika hadden gewoond. Na een bezoek aan Holland bleek dat het om kanker ging.

Maskers af

Aandoening: Kanker, Lymfklierkanker, Non-Hodgkin lymfoom
Thema's: Emoties, Hulpverleningsrelatie
Perspektief: Egodocument
Auteur: Erwin van de Raay
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789090159317
OCLC: 66960545
Jaar: 2002
Want niemand hoeft te weten hoe kwetsbaar en hoe angstig en verlegen ik af en toe kan zijn mijn sterkte en mijn zwakte je krijgt ze allebei ik wil ze met je delen wil jij dat ook met mij. Erwin de Raay beschrijft in dit boek van 89 pagina’s hoe hij, terwijl hij net een IT/Grand café begonnen was, overvallen werd door vermoeidheid. De klachten breidden zich uit, hij kreeg spierpijnen, knn lichamelijk en geestelijk niet meer vooruit en had moeite met ademen. Er werd na enige onderzoeken Non- Hodgkin/lymfeklierkanker bij hem geconstateerd. Meer onderzoeken ziekenhuisopnames, operaties, chemokuren en bestralingen volgden.

Meer

Aandoening: Kanker, Non-Hodgkin lymfoom
Thema's: Dood, Levenseinde, Rouw
Auteur: Merel van den Berg
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789066119253
OCLC: 212816327
Jaar: 2007
Een herinneringsboek, met centraal Merels weblog, en een aantal achtergehouden ‘post’ stukken over wanhoop en eenzaamheid. Daarnaast herinneringen van familie en bekenden en veel mooie en verhelderende foto’s. De familie, partner en vrienden van Merel hebben het weblog ‘vertaald’ naar een boek over Merel. Dit boek kunt u via deze website bestellen. De opbrengsten van het boek gaan naar het VUmc, afdeling hematologie, de Dr. LeShan stichting en kanker-actueel.nl. Een toegankelijk mooi boekje.

Onder woorden gebracht

Aandoening: Hodgkin, Lymfklierkanker, Non-Hodgkin lymfoom
Thema's: Angst, Emoties, Lotgenoten
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Jeroen Terlingen
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789080767850
OCLC: 192077795
Jaar: 2007
Ervaringsverhalen van mensen met een Hodgkin- of non-Hodgkinlymfoon
Bundel met portretten van 27 bekende en onbekende Nederlanders met een Hodgkin- of non-Hodgkinlymfoon. Zij vertellen over hun ervaringen, de schok van de diagnose, en de verandering- en de invulling van het leven daarna. Zij gaan in op emoties, angsten, verdriet, werk, stamceltransplantaties en gevolgen van lymfklierkanker op relaties. GeĂ¯llustreerd met zwart-wit foto s.

Overleven met chemotherapie

Aandoening: Kanker, Non-Hodgkin lymfoom
Thema's: Alternatief, Deskundigheid, Dokters in maten en soorten, Informatief, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Mathieu Snykers
Uitgever: Houtekiet
ISBN: 9789052407005
OCLC: 66651587
Jaar: 2003
Overleven met chemotherapie
Medische achtergronden van kankerbehandeling met chemotherapie, afgewisseld met persoonlijke ervaringen van de auteur als patient. Hij legt uit waarom naast traditionele ook alternatieve geneeswijzen aantrekkingskracht hebben. Mathieu bespreekt ook problemen met verwerking van het ziek zijn, contact met de omgeving, onstabiele gezondheidssituatie, afhankelijkheid van hulpverleners. Snykers was ten tijde van het schrijven van het boek een 53-jarige man die werkzaam was bij een kernenergiecentrum in België. In 1991 kreeg hij een non-Hodgkin tumor waarvoor hij in Leuven succesvol met chemotherapie behandeld. Het boek bestaat uit 3 delen. Deel een gaat over de diagnostiek en behandeling vanuit zijn eigen ervaringswereld  en bevat ook algemene adviezen. Deel twee bevat medisch-zakelijke informatie en deel drie is een persoonlijke visie op diverse alternatieve geneeswijzen waarover hij sceptisch is. Het boek bevat ook een verklarende woordenlijst, referenties en nuttige adressen.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn StumbleUpon Email
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:   alt
Dit project wordt gesteund door VSBfonds: alt