Kanker
AANDOENING: Prostaatkanker
Gevonden aantal:40
Boek(40) Weblog(3) Ego-document(2) Multimedia(3)
Als de tijd voor altijd stil zou staan

Aandoening: Arts als patient, Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Evenwicht, Goed Leven, Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ivan Wolffers
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046817681
OCLC: 890945475
Jaar: 2014
Over leven, liefde, tijd en de dood
In dit boek van 255 pagina’s beschrijft Ivan Wolffers, na 12 jaar te hebben geleefd met prostaatkanker, hoe deze ziekte zijn leven beïnvloedt. Hij licht toe wat hij is gaan relativeren en juist nog steeds belangrijk in zijn leven vindt, hoe hij terugkijkt op fasen uit zijn leven en hangt aan het leven. Want het leven van alledag gaat ondertussen door terwijl tijd het kostbaarste bezit lijkt te zijn geworden. Wolffers heeft het daarbij in zijn boek over zijn contact met zijn vrouw en kleindochters,hoe hij nadenkt over voorvallen en gesprekken met hen, hoe kanker ook deze relaties heeft gekleurd. Cover: Wat verandert er wanneer je ervan doordrongen raakt dat je leven eindig is? (…) Al jarenlang leeft Ivan Wolffers met de wetenschap dat er kanker in zijn lichaam zit. In Als de tijd voor altijd stil zou staan beschrijft hij nauwgezet wat die ziekte voor invloed heeft op zijn leven. Alles komt in een ander daglicht te staan omdat het besef van tijdelijkheid ervoor zorgt dat tijd zijn kostbaarste bezit blijkt te zijn geworden.‘Wat betekent “ik zal je nooit vergeten?”’ vraagt Helena, die tweeënhalf jaar oud is. Ze heeft die woorden in een liefdesliedje gehoord. Nooit, een woord dat net zo moeilijk is als altijd of eeuwig. De werkelijkheid ligt tussen even en oneindig en is tijdelijk. Misschien is dat wel het moeilijkste van kanker, dat je gedwongen wordt om je horloge gelijk te stellen met de werkelijkheid van de levensduur. Liever geloof ik in sprookjes over eeuwige jeugd en zing ik liedjes over liefdes die sterker zijn dan de dood.’

Als je man verandert

Aandoening: Prostaatkanker, Seksuele klachten
Thema's: Evenwicht, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Marion Bloem
Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789035135307
OCLC: 893302264
Jaar: 2010
Bespreker: Lilian Weel
Wat gebeurt er met een relatie als de man prostaatkanker krijgt?
Een solide boek waarin in 15 hoofdstukken evenzoveel partners van mannen die aan prostaatkanker lijden, aan het woord worden gelaten en tegelijkertijd worden ge?nformeerd over de ziekte. De ge?nterviewden stellen zich bewonderenswaardig open op. De uroloog Paul Kil geeft aan het eind van ieder hoofdstuk antwoord op vragen die het interview oproept. Aldus komen alle aspecten van prostaatkanker aan de orde waar partners mee geconfronteerd worden nadat de man de onheilstijding heeft ontvangen.

Chemopuur

Aandoening: Kinderkanker, Prostaatkanker, Zieke kinderen, Ziekenhuisopname
Thema's: Afhankelijkheid, Bejegening, Coping, Eenzaamheid, Familieverhoudingen, Systeemdwang, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Jurgen de Beijer
Uitgever: Unieboek/ Het Spectrum
ISBN: 9789000344482
OCLC: 915168137
Jaar: 2015
Over intens leven, ziekte, hoop, geluk en het omgaan met veranderingen
Boek van 266 pagina’s waarin Jurgen de Beijer beschrijft hoe bij hem op zesjarige leeftijd een zeer agressieve vorm van prostaatkanker werd geconstateerd waarvan werd gedacht dat hij er binnen een aantal weken aan zou sterven. Dat gebeurde niet. Later wordt hem verteld dat vanwege de late effecten van kinderkanker, beschadigingen en alle verbouwingen aan zijn lichaam, hij niet ouder zal worden dan 30-40 jaar. Hij is nu 45. In dit boek beschrijft hij zijn gang door de gezondheidszorg vanaf zijn zesde jaar, behandelingen, ziekenhuisopnames, medepatiënten, overleven, hoop en verdriet. Hij gaat in op eenzaamheid, de jeugd die hij heeft gehad en hoe mensen naar hem keken. Maar ook licht hij de steun toe die hij kreeg van familie en vrienden. Op 23-jarige leeftijd gaat Jurgen de Beijer zich weer oriënteren op een plek in de maatschappij, en dat gaat ook niet vanzelf.

Dag Pa

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Euthanasie, Familieverhoudingen, Levenseinde
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Marianne Peters
Uitgever: Libra en Libris
ISBN: 9789080815018
OCLC: 66404477
Jaar: 2003
Een persoonlijk verhaal over euthanasie
Een boek over de vader van Maranne die ongeneeslijk ziek werd. Hij stierf met behulp van euthanasie. Marianne beschrijft hoe de familie kijkt naar de keuzes die haar vader maakt omdat hij ernstig ziek is en een lijdensweg tegemoet gaat voordat hij sterven zal. Zij zien hoe de strijd verloopt van hun vader die kiest voor euthanasie.

De alledaagse dood

Aandoening: Alvleesklierkanker, Kanker, Mond en keelkanker, Prostaatkanker
Thema's: Levenseinde, Lotgenoten, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Jannetje Koelewijn
Uitgever: Prometheus
Jaar: 2007
Gesprekken over het einde van het leven
Jannetje Koelewijn sprak een huisarts met leukemie, een dominee met alvleesklierkanker, een boer met prostaatkanker, een junk met keelkanker, een vrouw met diabetes die haar zoon terugvond en een zieke dochter die haar moeder aan kanker verloor over wat de ziekte met hen deed en over het naderende levenseinde. Voor De alledaagse dood zocht ze hen weer op - of hun nabestaanden.

De dokter is je dood

Aandoening: Prostaatkanker
Thema's: Bejegening, Deskundigheid, Dokters in maten en soorten, Faciliteiten, Hulpverleningsrelatie, Kwaliteit van zorg , Zorginstellingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: GM van Duin
Uitgever: Mijn bestseller
Jaar: 2018
over prostaat carcinoom en hoe de huisarts daar geen antwoord op heeft
De huisarts is je dood. Negentig procent van de huisartsen zijn niet op de hoogte van de diagnostiek en opsporing van prostaat kanker bij mannen. Door een terughoudende houding van huisartsen en Gezondsheidsraad sterven jaarlijks 3000 mannen aan prostaat kanker.Als je hun slechte diagnostiek bespreekt bij het medisch tuchtcollege durven alle huisartsen te beweren dat ze geen aanwijzingen hadden voor symptomen van prostaatkanker.Ze kunnen die niet eens herkennen en nemen bij branderig gevoel bij plassen een SOA test af in plaats van een simpele PSA test, vinden ze spontane botbreuken meestal beginnend in het bekken van geen betekenis terwijl dat nu juist een signaal is dat een primaire carcinoom, meestal de prostaat carcinoom als aan het uitzaaien is in de botten.Voor stijve spieren en rug wordt je naar de fysio therapeut gestuurd. Zonder duidelijke reden daarvoor, maar stijve spieren zijn een symptoom van bot uitzaaiingen.Ik heb dit voorgelegd een het medisch tuchtcollege en ben benieuwd naar de rol van het tuchtcollege in dergelijke zaken en verdraaiingen van huisartsen die zich op allerlei manieren eruit proberen te draaien want ze hebben toch alles gedaan.

De prostaat, lust en leed

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Informatief, Lotgenoten, Medepatienten
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Marleen Finoulst
Uitgever: Houtekiet
Jaar: 2004
Marleen en Peter geven een overzicht van prostaataandoeningen en behandeling daarvan en doen verslag van de ervaringsverhalen van mannen met prostaatkanker.

De reis van de kreeft

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Alternatief, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: Karel Giel
Uitgever: Elsevier Gezondheidszorg
ISBN: 9789035226081
OCLC: 66682236
Jaar: 2003
Reportages van een kankerpatient over zoeken en vinden
In dit boek maakt Karel Giel een reis door zijn leven met mooie en negatieve herinneringen aan de tijd dat hij ziek was, geillustreerd met eigen tekeningen en cartoons. Hij realiseert zich dat hij te weinig heeft genoten van gezin, vrienden, natuur, leven. Hij leert ook omgaan met zijn ziekte, en de dood en zoekt steun bij spirituele therapieen.

De wandeling

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Heel de mens, Palliatieve zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: H.C. ten Holt
Uitgever: Uitgeverij de Toorts
ISBN: 9789060206461
OCLC: 65585178
Jaar: 1990
Ontboezemingen van een kankeraar
In dit boek beschrijft docent  H.C. ten Holt belevenissen, gedachten en zijn gesprekken met werkelijke en denkbeeldige personen tijdens een wandeling die hij iedere ochtend maakt. Hij wandelt bij wijze van therapie, omdat hij door twee specialisten terminaal ziek is verklaard door kanker. 'De wandeling' is een goed geschreven, inspirerend boek van iemand die probeert om op een goede manier met zijn ziekte om te gaan.

De wind van morgen

Aandoening: Prostaatkanker
Thema's: Goed Leven, Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Arjen Sevenster
Uitgever: In de Knipscheer
Jaar: 2020
Na uitvoerig medisch onderzoek krijgt de auteur van deze kroniek, Arjen Sevenster, de diagnose "uitgezaaide prostaatkanker' te horen. Zonder schaamte doet hij verslag van de ommekeer die de ongeneeslijke ziekte in zijn leven veroorzaakt. Sevenster schrijft over zijn queeste door wachtkamers, spreekkamers en behandelkamers. Chemo's, infusen, katheters, schommelende bloedwaarden, een levensverlengende radiumtherapie volgen elkaar op − weerloos ondergaat hij de pijn en hoopt op betere dagen.

Tegelijk vormt De wind van morgen de spirituele reis van een zieke die zegt: "Ik ben het proces.' Een man die herinneringen ophaalt aan de vraag op een bruggetje aan zijn latere geliefde, aan zijn Japanse jaren en ontmoetingen met bijzondere mensen. Een man ook die tot het laatst inspiratie vindt in het zenboeddhisme, oog heeft voor het uitzicht over het Spaarne en praat met zijn kleinkind over wat ze verzint. Arjen Sevenster wisselt zijn observaties en herinneringen af met voor en na de diagnose geschreven gedichten, die een heldere geest weerspiegelen in een onttakelend lichaam. De wind van morgen is een kroniek voor de patiënt om moed uit te putten, voor zijn familie en vrienden om hem te begrijpen en voor de medicus om de mens aan de overkant van het bureau in te herkennen.’

Dood doet leven

Aandoening: Diabetes, Nierkanker, Prostaatkanker, Suikerziekte
Thema's: Bejegening, Clientvriendelijke zorg, Coping
Perspektief: Egodocument
Auteur: Henk Evenblij
Uitgever: Gopher
ISBN: 9789051798197
OCLC: 818359218
Jaar: 2012
Boek van 69 pagina’s waarin Evenblij terugblikt op de periode in zijn leven waarin bij hem eerst nierkanker, twee jaar later prostaatkanker en suikerziekte werd geconstateerd.

Doorfietsen

Aandoening: Prostaatkanker
Thema's: Acceptatie, Coping, Goed Leven
Perspektief: Egodocument
Auteur: Henk Sepers
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 9789464054712
Jaar: 2021
Een eigentijdse pelgrimage uit de schaduw van de teams Prostaatkanker en Corona
'Doorfietsen' is de tweede bundel van Henk Sepers, prostaatkankerpatiënt, met een passie voor wielrennen. In deze bundel beschrijft hij hoe na de diagnose dat zijn ziekte niet te genezen is hij door blijft fietsen in zijn Ride 4 The Mission (R4TM!) de etappekoers van zijn leven. Deze bundel is geen verhaal van een wielrenner. Het is een verhaal over hoe hij in een leven met prostaatkanker als chronische ziekte al sportend kanker een plek in zijn leven weet te geven. Een actieve levenshouding maakt het verschil tussen een lijdzaam of een plezierig leven. 'Doorfietsen' in de R4TM! is een persoonlijke vorm van een eigentijdse pelgrimage uit de schaduw van de teams Prostaatkanker en Corona in zijn etappekoers van het leven.

Fietsen als reddingsboei

Aandoening: Prostaatkanker
Thema's: Acceptatie, Coping, Emoties, Familieverhoudingen, Veerkracht
Perspektief: Egodocument
Auteur: Henk Sepers
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 9789402116748
OCLC: 1182630851
Jaar: 2019
In een leven met (prostaat)kanker
Een verhalenbundel van Henk Sepers, prostaatkankerpatiënt met een passie voor wielrennen. Sinds augustus 2015, als mijn zoon Ard (1981) de diagnose lymfklierkanker krijgt, is voor mij wielrennen nooit meer hetzelfde. Het is een uitlaatklep waarin ik mijn hoofd schoon kan rijden. Ik start mijn etappekoers onder de naam Ride 4 The Mission! (R4TM!). Net als het met Ard goed gaat krijg ik op 59-jarige leeftijd in april 2016 uit het niets de diagnose: prostaatkanker! Het zet de wereld van mijn familie en mij andermaal op z'n kop. Mijn R4TM! wordt alleen maar intensiever. Al fietsend en schrijvend probeer ik zaken op orde te krijgen.

Deze bundel is geen verhaal over een wielrenner. Het is een verhaal over hoe ik een leven met prostaatkanker al sportend een plek in ons bestaan probeer en weet te geven. Aangezien ik wielrenner in hart en nieren ben, gebruik ik in mijn verhalen graag het wielrennen als metafoor. Een actieve sportieve levenshouding kan helpen het verschil te maken tussen een plezierig leven of een lijdzaam leven. Kies dan vooral een sport die bij u past.

He! Opa! Jij hebt tieten!

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Goed Leven, Persoonlijke relaties, Schaamte, Spiritualiteit
Perspektief: Egodocument
Auteur: W. Herve
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
Jaar: 2015
'Ik walg van mijn lijf. Ik ben een mix geworden van een man en een vrouw.’ (Pag.9)

Boek van 96 pagina’s waarin W. Hervé beschrijft hoe bij hem prostaatkanker werd ontdekt, behandeld werd, maar er na een aantal jaren toch uitzaaiingen bleken te zijn en hoe hij en zijn omgeving daarmee omgingen. Met bijdragen van Dr. A Veerman, huisarts en Dr. F. van der Windt, Uroloog.

Heimwee naar de lust

Aandoening: Prostaatkanker, Seksuele klachten
Thema's: Deskundigheid, Medicijngebruik, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ivan Wolffers
Uitgever: Contact
ISBN: 9789025428280
OCLC: 150280392
Jaar: 2006
Over seks en ziekte
In dit boek beschrijft Ivan Wolfers open en vrij, hoe hij als gevolg van medicijnen die hij moet slikken om prostaatkanker niet opnieuw te laten toeslaan, minder zin heeft in seks.

Het instituut

Aandoening: Arts als patient, Kanker, Prostaatkanker, Uitzaaiingen
Thema's: Alternatief, Systeemdwang
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Wim Huppes, Mirjam Kemp
ISBN: 9789081548908 9789001559755
OCLC: 1120720606 842727063
Jaar: 2016
Faction. https://www.boekenroute.nl/gasten/gtn1Boek.aspx?ISBN=9789081548908 ‘Onlangs werd Huppes, zelf internist, geconfronteerd met kanker. In zijn gevecht om te overleven maakte hij Kafkaëske toestanden mee in de nationale zorgsector. De overheid manipuleert de media met onbenullige thema's als 'meer handen aan het bed', 'medische missers' en 'onveilige geneesmiddelen'. Ondertussen zijn er turbulente ontwikkelingen gaande waarvan patiënten kunnen profiteren. Maar experimentele middelen zijn niet toegestaan. Steeds vaker leggen de media de belangenverstrengeling bloot van topbestuurders uit de zorgsector, waardoor behandelingen conservatief uitpakken en meestal niet deugen. Samen met Kemp schreef Huppes een politieke thriller over zijn ervaring met de instituties.’

Het leven, het leven

Aandoening: Prostaatkanker
Thema's: Coping, Levenseinde, Positief Denken
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ivan Wolffers
Uitgever: De Geus
Jaar: 2020
Al jarenlang leeft arts en schrijver Ivan Wolffers in de wetenschap dat er kanker in zijn lichaam zit, en sinds hij dat weet beziet hij het leven in een ander licht. Het leven, het leven is een bundeling van zijn meest persoonlijke, ontroerende en indrukwekkende bespiegelingen en verhalen.

Het onweer nadert

Aandoening: Prostaatkanker
Thema's: Familieverhoudingen, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Paul Bosman
Uitgever: In eigen beheer
OCLC: 1091189447
Jaar: 2013
Nooit meer zorgeloos blij
Egodocument van Paul Bosman over de prostaatkanker die bij hem in 2008 bij toeval werd ontdekt, toen hij voor hartklachten onderzocht werd. Het boek bevat een verzameling van 28 opeenvolgende verhalen waarin hij beschrijft wat hem en zijn gezin gedurende die tijd is overkomen, en hoe zij ermee omgaan. Boek van 60 pagina s met bijdragen van zijn vrouw Marion, twee zoons Jelle en Peter en Rob Isaacs.

Het paleis van de stervenden

Aandoening: Gynaecologische kanker, Hodgkin, Huidkanker, Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Clientvriendelijke zorg, Coping, Dood, Medepatienten, Rouw, Zorginstellingen
Perspektief: Andere Gezondheidszorg
Auteur: Catrien Bouman
Uitgever: Elikser
ISBN: 9789089545503
OCLC: 853663448
Jaar: 2013
Bespreker: Merthe van der Bruggen
Ontroerende bundel met zes korte vertellingen over personen met kanker, geschreven op basis van de ervaringen van een oncologisch verpleegkundige. Over de impact van een levensbedreigende ziekte op communicatie, relaties en de diepere betekenis van het leven. De auteur wil bevorderen dat het individuele verhaal van de patiënt centraal wordt gesteld bij diens behandeling. Alleen dan kan men de zorg verbeteren. Boek van 80 pagina’s.

Het spook dat kanker heet

Aandoening: Incontinentie, Prostaatkanker
Thema's: Euthanasie, Rouw
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Rob Thiele
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789464032710
OCLC: 1176564712
Jaar: 2020
Kanker is angst, meedogenloos, afwijzend én: kanker is er voor iedereen. Met deze aangrijpende woorden weet de auteur Rob Thiele de lezer diep te raken. Door van de ziekte een personificatie te maken weet hij het onbeschrijfelijke tastbaar te maken, alsof de lezer het in de ogen kan aankijken. De gedichten, soms rauw, soms troostend, soms niets ontziend, zijn altijd realistisch. Vanuit zijn levenservaring en professie als therapeut voor cliënten die voornamelijk bezig zijn met rouwverwerking had Rob niet verwacht dat de kanker ook hem zou treffen. De teksten komen binnen als helend, maar ook als waarheid. De waarheid dat de ziekte kanker niets ontziend is en iedereen kan overkomen. Maar ook dat het niet het einde hoeft te betekenen, omdat kanker in veel gevallen te genezen is.

Ik leef in een wereld die ik niet ken

Aandoening: Alzheimer, Dementie, Prostaatkanker, Verplegenden als zieken
Thema's: Aftakeling, Eenzaamheid, Familieverhoudingen, Kwaliteit van zorg , Persoonlijke relaties, Zorg coordinatie, Zorgbelasting, Zorginstellingen
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Marjolein Markus
Uitgever: De Brouwerij /Brainbooks
ISBN: 9789078905042
OCLC: 969452319
Jaar: 2017
Over de dementie van mijn vader
Boek van 240 pagina’s waarin Marjolijn Markus, zelf verpleegkundige, beschrijft hoe haar vader Koos Markus dementerend raakte. Ze licht toe hoe de ziekte zijn en haar leven en dat van hun omgeving veranderde.

Kanker en Smileys

Aandoening: Arts als patient, Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Clientvriendelijke zorg, Communicatie, Dokters in maten en soorten, Hulpverleningsrelatie, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ivan Wolffers
Uitgever: Reed Business Education
ISBN: 9789035237650
OCLC: 870540500
Jaar: 2014
Columns van een arts die patiënt werd
Bundel met columns waarin Ivan Wolffers schrijft over zijn leven met uitgezaaide prostaatkanker en vele onderwerpen die daarmee te maken hebben, van ‘erectievergoeding’  tot waarom hij over zijn leven met kanker blijft schrijven. Antwoorden op deze laatste vraag staan in deze mooie bundel met columns. De columns zijn eerder verschenen in het blad Medisch Contact en werden bij zijn afscheidsrede als hoogleraar aan het VUmc uitgegeven in boekvorm.  Boek van 104 pagina’s geïllustreerd met kleurenfoto’s.

Levenstekens

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Heel de mens, Levenseinde, Rouw
Perspektief: Egodocument
Auteur: Wim Pelgrom
Uitgever: Kontrast
ISBN: 9789078215790
OCLC: 428036963
Jaar: 2009
Ervaringsverhaal van Piet Steenbergen geschreven met de naam Wim Pelgrom, een bundeling van zijn columns die verschenen in dagblad De Gelderlander onder de titel Levenstekens. Piet Steenbergen kreeg prostaatkanker. De laatste column had hij eerder geschreven voor het moment dat hij het niet meer zou kunnen zodat er ook een afscheids column van eigen hand zou zijn. Met een voorwoord van zoon Hugo van Veldhuizen. Een mooi, treffend, inspirerend, goed leesbaar boekje.

Mannen, je sluipmoordenaar heet testosteron

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Humor, Informatief
Perspektief: Egodocument
Auteur: Christian Oerlemans
Uitgever: Elikser
ISBN: 9789089545244
OCLC: 838627796
Jaar: 2013
Christian Oerlemans beschrijft in dit boek de periode uit zijn leven dat bij hem prostaatkanker werd vastgesteld en hij daarvoor behandeld werd. Hij levert daarbij veel informatie over de ziekte, behandelingen en operatie. Oerlemans merkte dat er meer mannen in zijn kennissen kring zijn met deze vorm van kanker, maar dat die vaak afgedaan werd als een oude mannen kwaal. Men sprak er niet over. Rede voor Oerlemans om dit wel te doen. Dat leverde opluchting op bij gesprekspartners omdat ze over angsten, onzekerheden en twijfels konden spreken. Rede ook om dit boek goed leesbare, met humor geschreven boek van 109 pagina’s te schrijven. Met een voorwoord van prof. dr. Simon Horenblas, uroloog.

Memoires

Aandoening: Darmkanker, Geestelijke gezondheidszorg, Kind en ouders, Prostaatkanker
Thema's: Coping, Evenwicht
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Claire Bidwell
Uitgever: A.W. Bruna
Jaar: 2014
Bespreker: Kristin Hulshof
Dat wat je meekrijgt
Het boek is een egodocument, waarin Claire Bidwell Smith haar memoires optekentvan haar leven waarin zij op jonge leeftijd haar beide ouders verliest. Haar moeder verliest zij aan darmkanker en haar vader aan prostaatkanker. Smith beschrijft hoe zij zich afreageert op de naderende verliezen in haar studie, werk en vrienden, afgewisseld met het ziektebeloop van haar ouders.Smith beschrijft haar leven op indringende en eerlijke wijze, waarbij haar eigen ontwikkeling als mens in de context van de naderende verliezen, prachtig naar voren komt.Het boek is onderverdeeld in vijf delen, corresponderend met de vijf rouwstadia van Elisabeth Kübler Ross. Het boek telt 348 pagina’s.

Mij een zorg

Aandoening: Hernia, Infectieziekten, Prostaatkanker, Reuma, Rugklachten
Thema's: Bureaucratie, Kwaliteit van zorg
Perspektief: Egodocument
Auteur: Toke Thomas
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789460899010
OCLC: 1096302202
Jaar: 2013
Boekje van 40 pagina’s waarin Toke Thomas 15 jaar uit haar leven beschrijft waarin ze veel te maken heeft gehad met de gezondheidszorg. Ze schrijft onder andere over rugklachten, een de operatie aan een hernia, de dood van haar man, de vaststelling van Reumatoïde Artritis (RA) en een bacteriële infectie waaraan ze bijna bezweek. Daarbij gaat ze in op problemen rond thuiszorg, beschrijft de zorg van huisarts tot specialist en ervaringen met de apotheek en in ziekenhuizen.

Mijn eigen oorlog

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Emoties, Familieverhoudingen, Informatief, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Cornelius Ryan
Uitgever: Holkema en Warendorf
ISBN: 9789026948602
OCLC: 64120279
Jaar: 1980
Cornelis Ryan, schrijver van 'De langste dag', 'De laatste slag' en 'Een brug te ver' stierf op 23 november 1974 aan de gevolgen van kanker. Hij had ruim vier jaar lang een nauwkeurig verslag bijgehouden over het verloop van zijn ziekte, zonder dat iemand daarvan af wist. Na zijn dood werden die aantekeningen gevonden en door zijn vrouw Kathryn, zelf schrijfster, samengevoegd met haar verslag over die periode. Zo ontstond een intiem, ontroerend en soms ook verbijsterend boek. Vertaling van: My private battle door Ronald Cohen.

Mijn ikste ik

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Coping, Heel de mens
Perspektief: Egodocument
Auteur: Hero Moorlag
Uitgever: Servo
ISBN: 9789057860560
OCLC: 66665517
Jaar: 2002
Een beleving van prostaatkanker
In 2000 werd bij Hero Moorlag prostaatkanker geconstateerd. Die bleek in een vergevorderd stadium te zijn. In dit boek staan de processen beschreven die de schijver meemaakte. Hij gaat in op emoties en gedachten, maar werd door een schilderij van zijn oudste kleinzoon gestimuleerd tot dieper zelfonderzoek.

Onweer in de verte

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Evenwicht, Goed Leven, Heel de mens
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ivan Wolffers
Uitgever: Contact
ISBN: 9789025429591
OCLC: 262454275
Jaar: 2008
Over het sluimerende effect van kanker
Een boek gemaakt naar aanleiding van aantekeningen van Ivan Wolffers in de van hem zo bekende stijl : dagboekachtig, columnachtig, waarin ervaringen en gedachten beschreven worden die altijd verweven zijn met
de ziekte die hij heeft, prostaatkanker. Dit boek is het derde boek dat dat thema specifiek behandelt.

Pluk de dag, passeer de nacht

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Goed Leven, Levenseinde
Auteur: Adjiedj Bakas
Uitgever: Dexter
ISBN: 9789056190057
OCLC: 67729485
Jaar: 1995
Over afscheid nemen en verder leven
Boekje met ervaringsverhaal van A. Bakas over Sjoerd die op 42-jarige leeftijd prostaatkanker kreeg en daar uiteindelijk aan overlijdt. Hij probeert zoveel mogelijk van zijn leven te genieten, neemt afscheid van leven en dierbaren, leert relativeren en bereidt zich voor op een begrafenis die hij op zijn eigen manier inhoud geeft. Het boekje bevat informatie over o.a. kanker, pati?ntenrechten en regels voor begrafenissen.

Prostaat praat!

Aandoening: Prostaatkanker
Thema's: Coping, Deskundigheid, Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument, Perspectief Overigen
Auteur: Aart van Dijk
Uitgever: Boekscout
ISBN: 9789464034653
Jaar: 2020
Ervaringsverhalen van patiënten en behandelaars urologische oncologie
Prostaatkanker is een ernstige en vervelende ziekte die in Nederland jaarlijks ruim 12.000 mannen treft. Dit boek bevat 60 artikelen over de, zowel positieve als negatieve ervaringen van deze mannen en hun naasten. Ook behandelaars komen aan het woord zoals urologen, oncologen, radiotherapeuten en verpleegkundigen/casemanagers. Daarnaast wordt verslag gedaan van diverse onderzoeken, waaronder seksualiteit en intimiteit, in relatie tot prostaatkanker. Het boek sluit af met 100 uitspraken van patiënten, artsen en anderen. Sommige patiënten blijven sportieve prestaties leveren zoals Hans Rensen die samen met zijn vrouw Yvette al vele malen de vierdaagse van Nijmegen met succes heeft uitgelopen! Kortom in dit boek: veel gepraat over prostaatkanker, toegelicht met fraaie cartoons!

Prostaatkanker in pittige columns

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Bejegening, Hulpverleningsrelatie, Praktische Problemen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Job Ter Steege
ISBN: 9789048423293
OCLC: 795867470
Jaar: 2012
Bespreker: Guus van der Veer
In juli 2011 wordt bij Job ter Steege, dan 63 jaar oud, prostaatkanker geconstateerd. In 52 columns, verdeeld over 114 pagina s vertelt de schrijver over het verloop van de behandeling, zijn contacten met artsen en verpleegkundigen, en de reacties van mensen in zijn omgeving.

Prostaatkanker wacht niet op Pasen

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Hans Frederiks
Uitgever: Mastix Press
ISBN: 9789492110008
OCLC: 893214652
Jaar: 2014
Alles wat jij en je partner willen weten over prostaatkanker
Autobiografisch boek van 132 pagina’s waarin Hans Frederiks beschrijft hoe bij hem prostaatkanker werd ontdekt en succesvol behandeld. Daar levert hij veel informatie bij over wat prostaatkanker is, hoe het wordt ontdekt, welke testen daarvoor beschikbaar zijn, welke manieren van behandelen er zijn voor verschillende vormen van prostaatkanker, de bijwerkingen daarvan en de resultaten. Deze informatie heeft hij laten controleren door zijn huisarts, uroloog en radiotherapeut. Met enige illustraties, gemaakt door Linda Lee. Verkrijgbaar

Prostaatkanker. Hoe ontdek je het en dan?

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Bejegening, Communicatie, Dokters in maten en soorten, Informatief, Persoonlijke relaties
Perspektief: Egodocument
Auteur: Henri Pieter
Uitgever: Free Musketeers/Lecturium
Jaar: 2014
Boek van 80 pagina’s waarin Henri Pieter beschrijft hoe bij hem prostaatkanker werd ontdekt en hoe hij daarvoor behandeld werd. Hij levert daarbij goed leesbare, heldere informatie over en uitleg van begrippen, mogelijke behandelingen en keuzes die hij en zijn vrouw gemaakt hebben. Ook gaat hij in op de communicatie en het contact met artsen van zowel hem als zijn vrouw, hoe zij alles ervaren hebben en welke lessen zij daaruit hebben getrokken.

Uitslag! Uitgezaaide Prostaatkanker

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker, Uitzaaiingen, Verplegenden als zieken
Thema's: Levenseinde, Lotgenoten, Palliatieve zorg, Persoonlijke relaties
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Joke Schipper-Nat
Uitgever: Boekscout
Jaar: 2016
‘Hij is er nu ook klaar mee. De dokter heeft gezegd: “We kunnen niks meer.” Na het gesprek met de dokter in het ziekenhuis heeft mijn man de dokter heel hartelijk bedankt voor de goede samenwerking. De dokter wist even niet wat hij ermee aan moest en kreeg ook verdacht rode oograndjes, maar vond het heel fijn dat mijn man dit zei.’ (pag.254)

Boek van 260 pagina’s waarin Joke Schipper-Nat op basis van dagboekaantekeningen beschrijft hoe bij haar man Roelf,na last te hebben gekregen van zijn rug, prostaatkanker met botmetastasen (uitzaaiingen) werd vastgesteld. Ze beschrijft hoe hun leven verder gaat, gaat in op behandelingen (operatie, chemo’s, medicijngebruik),de effecten daarvan, en keuzes die ze maken. Ze beschrijft de impact op hun (goede) relatie, dagelijkse leven en hoe ze zich voorbereiden op het levenseinde van Roelf. Daar hebben ze het aanvankelijk niet over, maar later wel. Roelf stierf op 1 februari 2016. Joke licht toe waar ze steun en troost vonden, onder andere bij hun kooikerhondje Tjalf, familie en omgeving, maar ook lotgenoten, huisarts en ‘de Kooikergemeenschap van het Kooikerforum’. Ook gaat ze in op de zorgen rondom hun beider ouders die ouder worden, achteruit gaan, waarbij de vader van Joke sterft en de ouders van Roelf in een verzorgingshuis wonen. In het boek zijn, schuingedrukt, berichten opgenomen aan en van lotgenoten.

Van man tot man

Aandoening: Prostaatkanker, Revalidatie, Seksuele klachten, Ziekenhuisopname
Thema's: Angst, Educatief, Zorginstellingen
Perspektief: Egodocument
Auteur: Michael Korda
Uitgever: De Kern
ISBN: 9789032505660
OCLC: 68514530
Jaar: 1997
Leven met prostaatkanker
Bij Michael Korda, auteur van diverse romans zoals Queenie, werd prostaatkanker geconstateerd. Open en eerlijk beschrijft hij in dit boek welke impact dat had op zijn leven. Hij vertelt over gevoelens, angsten, twijfels en zorgen, over incontinentie en impotentie en zijn moeizame revalidatie. Ook gaat hij in op gesprekken met artsen, zijn operatie en ziekenhuisverblijf.

Van start op twee linker schaatsen

Aandoening: Prostaatkanker, Slokdarmkanker
Thema's: Deskundigheid, Goed Leven, Levenseinde
Perspektief: Egodocument
Auteur: Harm Kuipers
Uitgever: Uitgevers 2010
Jaar: 2012
Bespreker: Guus van der Veer
Autobiografische vertellingen
Op de laatste 14 bladzijden van dit boek vertelt de schrijver wat er met hem gebeurde nadat hij in de nazomer van 2008 naar een uroloog ging vanwege zijn plasklachten. Hij beschrijft helder en zakelijk en waarschuwt voor allerlei kwakzalvers.

Voor en na de diagnose

Aandoening: Prostaatkanker
Thema's: Alternatief, Informatief
Perspektief: Andere Gezondheidszorg, Egodocument
Auteur: Henk Trentelman
Uitgever: In eigen beheer
ISBN: 9789081146111
OCLC: 150435317
Jaar: 2006
Een ongelijke strijd?
Egodocument, met enige toelichting op eigen ervaring, maar meer nadruk op uitleg, toelichting en verdediging van gebruikte alternatieve geneeskunde van Henk zelf en anderen, onder andere uitleg over di?ten, therapie?n en toelichting op aangehaalde bronnen. Stijl: Ik-vorm, soms wordt het leespubliek aangesproken of ‘kunnen we concluderen.’

Walvis spelen

Aandoening: Arts als patient, Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Bejegening, Clientvriendelijke zorg, Coping, Deskundigheid, Technologie
Perspektief: Egodocument
Auteur: Ivan Wolffers
Uitgever: Contact
ISBN: 9789025417246
OCLC: 66569219
Jaar: 2004
Dagboekaantekeningen
In 2002 beseft Ivan Wolfers dat er iets vreemd aan de hand is omdat hij in het late voorjaar ontdekte dat hij bij het klaarkomen niets produceerde. Omdat hij geen tijd had duurde het tot eind november voordat hij na een bloedonderzoek bij de uroloog zat omdat zijn PSA extreemhoog was. Hij blijkt prostaatkanker te hebben en is vrij laat met melden. De prognoses zijn aanvankelijk niet goed, Ivan orienteert zich op een paar maanden. Het boek is een bundeling van dagboekaantekeningen, vanaf het moment van ontdekking tot aan de eerste controle om vast te stellen of de kanker niet is teruggekomen. Ivan Wolfers is zelf arts en had als ’gezondheidsactivist’ veel vijanden in de gezondheidszorg gemaakt waar hij nu afhankelijk van werd; nu is hij zelf onderwerp van onderzoek.

Zoek de zonzijde

Aandoening: Kanker, Prostaatkanker
Thema's: Dood, Rouw
Perspektief: Perspectief Overigen
Auteur: Wim Huijser
Uitgever: Aspekt
ISBN: 9789059116696
OCLC: 276913292
Jaar: 2008
Als je je vader verliest
Op 77-jarige leeftijd overleed de vader van de auteur aan een vorm van kanker. Wim Huijser beschrijft hoe zijn vader stierf en waarom hij rouwt. Hij heeft zijn vader altijd bewonderd. Zijn vader stierf rustig en Huijser en zijn moeder hadden er vrede mee. Dat maakte niet, dat ze niet verdrietig waren, herinneringen ophaalden. Het boekje is met liefde geschreven. Met enige dagboekfragmenten van zijn vader en illustrerende foto s.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn StumbleUpon Email
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:   alt
Dit project wordt gesteund door VSBfonds: alt