Uitgelicht: boeken van de maand juni

Bijna elke dag verschijnt er wel een ervaringsverhaal van een patiënt of naaste. Elke maand verzamelen we deze verhalen. Hieronder lichten we een paar boeken uit die laatst zijn toegevoegd aan de collectie.

 

Malou Holshuijsen, Zachtop Lachen, Ambo Anthos 2021

Als lezer merk je dat iets uit het verleden Malou niet los lijkt te laten. Angsten en paniek, maar hoe en waarom? Malou neemt je mee in haar jeugd, haar verdere leven en tussendoor ben je als lezer getuige van Malou’s intakes bij de psycholoog. Een interessante autobiografisch roman over o.a. PTSS.

 

 

‘’Ach, wat heeft mijn oma er nou weer mee te maken. Zij is dood en ze weet van niks. Ik was vijftien op de dag van het ongeluk, nu ben ik tweeëndertig. Ik ben een beetje laat op het feestje, ervan uitgaande dat deze kamer de spreekwoordelijke partytent is.’’ (p.173)

 

Nadia Owusu, Naschokken, Signatuur 2021

Nadia Owusu vertelt een indrukwekkend verhaal waarin je, letterlijk, wordt meegenomen over de wereld. Elke stad waar Nadia heeft gewoond kent zijn mooie en mindere kanten. Na het overlijden van haar vader volgen moeilijke periodes, van verwerking en terugblikken op haar jeugd. Een interessant memoir dat je meeneemt in de ‘naschokken’ van moeizame gebeurtenissen.

‘’Om echt te genezen moest ik mezelf binnenstebuiten keren. Ik moest mijn geheugen ontleden. De verhalen die ik mezelf heb verteld – over mezelf, mijn familie, de wereld – moesten op de pijnbank. (…) Ze gingen over verlies, verlangen en angst, en hoe ik verlaten was.’’ (p.67)

 

Daan Heerma van Voss, De Bange Mens, Uitgeverij Atlas Contact 2021

Een goed geschreven informatief boek met afwisselend ervaringen van de schrijver over zijn angsten en zijn zoektocht naar oorzaken van zijn angst. De informatie die hij vindt over angst komt uit zeer uiteenlopende bronnen.

 

 

‘Niet vandaag, niet morgen, maar binnenkort. Het is tijd om het systeem te verlaten. Natuurlijk kan ik het DSM-wiel niet stoppen, maar ik kan er wel één spaak, namelijk mijzelf, uit het geheel wegnemen. Uiteindelijk, als er genoeg spaken verdwijnen, zal het wiel misschien gaan tollen, en het is hoog tijd.’ (p. 290)

 

Lynn Formesyn, Zinvol ziek, Lannoo 2021

Een mooi geschreven veelzijdig boek. Lynn Formesynn heeft reuma, en op basis van eigen ervaringen, ervaringen van lotgenoten en bevindingen van haar onderzoek rondom het ziek zijn binnen de samenleving schrijft ze een boek dat verschillende facetten raakt. Het meedoen houdt écht niet op bij het zijn van een mankemens, zo pleit Lynn.

‘’Niet iedereen is dus overtuigd van het idee dat er uit onze ervaring wel degelijke deskundigheid kan groeien. ‘Ontmoedigend’ is het woord dat je bij lotgenoten het meeste hoort wanneer ze vertellen over gelijkaardige stoten met ziekenfondsen en beleid.’’ (p.181)

 

Wendy Joosen, Fien kan niet goed zien, Boekscout 2021

In het boek krijgt het slechtziende meisje Fien een dagboek van Sinterklaas. Maar daar kan ze niet in schrijven door haar slechtziendheid. Haar vader stelt voor om een dagboek te typen met de computer. Dat doet Fien en zo wordt gedurende een jaar beschreven hoe ze haar leven met slechtziendheid, samen met familie en omgeving, vormgeeft. Het boek is gebaseerd op echte en fictieve ervaringen en geschreven door een moeder met een slechtziende dochter en echtgenoot.

Bekijk hier een filmpje waar Fien meer vertelt over zichzelf.

 

Geschreven op: 2 juli 2021

Door Nada Akrouh

Onze laatste nieuwsberichten

Boek uitgelicht: Loeys Dietz

Actrice en kunstenares Nina Goedegebure doet artistiek onderzoek naar het belang van kunst tijdens een ziekteproces. In 2022 bracht zij i.s.m. het...