In de media: Patiëntervaringen delen op TikTok?

Ervaringsverhalen van patiënten worden op verschillende manieren gedeeld, bijvoorbeeld via boeken, vlogs en columns. Een nieuw fenomeen is het delen van ervaringen door patiënten op het videoplatform TikTok. Op TikTok worden korte filmpjes gemaakt en gedeeld en het is razend populair onder jongeren. Ook jongeren in de GGZ delen steeds vaker hun ervaringen via dit platform. Hoe is het voor deze jongeren om hun ervaringen te delen, en wat is de meerwaarde hiervan?

Lees hieronder een stuk uit het artikel dat laatst verscheen in de NRC, waarin Hester van de Bovenkamp en Marjolijn Heerings iets zeggen over het online delen van ervaringen.

De toename van het bespreken van mentale gezondheid en zorg op een platform als TikTok past bij de democratisering van de zorg, zegt Hester van de Bovenkamp, hoofddocent patiëntwetenschappen aan de Erasmus School of Health Policy & Management. „De ggz kent een lange geschiedenis van patiënten die hun stem laten horen”, vertelt ze. „In de jaren zestig ontstond bijvoorbeeld de antipsychiatriebeweging, die destijds de gangbare praktijk in de psychiatrie ter discussie stelde. Er ontstonden patiëntenorganisaties, patiënten organiseerden lotgenotencontact, ze werden actief in de belangenbehartiging en kwamen in cliëntenraden in zorginstellingen. Wanneer er nieuwe media ontstaan, is het logisch dat die stem zich daarnaartoe verplaatst.”

Marjolijn Heerings, onderzoeker aan hetzelfde instituut, is overwegend positief over de potentie van TikTok als medium voor jongeren in geestelijke nood. „Ik kan me voorstellen dat TikTok kan bijdragen aan het verminderen van het publieke stigma en geïnternaliseerde, stigmatiserende ideeën uit de samenleving”, zegt Heerings. „De video’s kunnen namelijk een volledig en divers beeld schetsen van de zorg en de mensen erin en dat normaliseren voor het publiek. Aan de andere kant kunnen mensen na het bekijken van de video’s, met meer informatie tot hun beschikking, ook reflecteren op hun eigen situatie.”

Lees het volledige artikel via NRC

Geschreven op: 20 augustus 2021

Door Nada Akrouh

Onze laatste nieuwsberichten

Boek uitgelicht: Loeys Dietz

Actrice en kunstenares Nina Goedegebure doet artistiek onderzoek naar het belang van kunst tijdens een ziekteproces. In 2022 bracht zij i.s.m. het...