Uitgelicht: boeken van de maanden juli & augustus

Bijna elke dag verschijnt er wel een ervaringsverhaal van een patiënt of naaste. Elke maand verzamelen we deze verhalen. Hieronder lichten we een paar boeken uit die laatst zijn toegevoegd aan de collectie.

 

Luke Adam Hawker, Samen,  Altamira 2021

Samen is een prachtig poëtisch beeldverhaal voor volwassenen over moeilijke tijden, eenzaamheid, angst, maar ook over hoop en nieuwe vooruitzichten. Dit boek gaat over een grote storm, die over de wereld woedt. Iedereen trekt zich terug in zijn huis om te schuilen. En dan is het opeens erg stil… En in die stilte merk je waar het in het leven echt om gaat: verbinding en saamhorigheid.

 

“Het is moeilijk om van elkaar gescheiden te zijn. Zorgen kunnen je overweldigen. We voelden ons ver van elkaar verwijderd.” (p.4)

 

 

Anne Blokker, 1 seconde, Mijn bestseller 2021

Anne wordt op de scooter aangereden door auto, waardoor ze met haar hoofd op de grond terecht. Op de CT scan is niets te zien. Na een jaar met verschillende klachten te hebben rondgelopen, wordt ze doorverwezen naar een revalidatiekliniek. Toen het haar allemaal teveel werd begon ze met het opschrijven van haar angsten en emoties.

 

‘’Het is heel erg lastig om een ziekte hebben die niemand ziet. Dat doet veel met je emoties. Niet alleen dat wat ik heb, alle ziektes die je niet kunt zien kunnen bepaalde emoties of gevoelens met zich mee brengen. Ik heb hier onwijs mee gezeten. Ik was bang dat niemand er iets van zou begrijpen.’’ (p.66)

 

Daan Heerma van Voss, Coronakronieken, Atlas/Contact 2021

Daan Heerma van Voss neemt je in Coronakronieken mee in zijn observaties en beschouwingen over wat er in zijn dagelijks leven en de wereld beïnvloed werd én wordt door Corona. Hij wisselt zijn eigen ervaringen af met grote en kleine verhalen uit dagboeken van anderen.

 

 

‘Hoe ziet het normaal van vandaag eruit? …. Voor M betekent het : nieuwe kleren bestellen, omdat het geen zin heeft om uit een koffer te leven als je geen idee hebt wanneer je naar huis kunt….. Voor een voormalige ijswinkel in Amsterdam: het verkopen van mondkapjes in plaats van gelato, keurig gevouwen maskertjes, achter glas. ….Voor José in Barcelona: huilen van ontroering dat hij zijn dochtertje weer mag zien…. Voor ons allemaal betekent het: misschien wel voor het eerst in ons leven nadenken over wat normaal eigenlijk is.’ (p.215-217)

 

Leni Van Goidsenhoven, Ongehoord, Epo 2020

In dit boek nemen theatermakers, schrijvers, kunstenaars, therapeuten en orthopedagogen de lezer mee in hun denken rond het thema ‘alternatieve vormen van communicatie’ en over wat ontmoeting en interactie betekent wanneer woorden niet vanzelfsprekend zijn.

 

 

“Naast dit alles ben ik ook een vrouw met wat men noemt een ‘hoge ondersteuningsnood’. Om het voorgaande te vertellen – wie ik ben en waar mijn interesses liggen – heb ik bijvoorbeeld ondersteuning nodig.” (p.39)

 

Bregje Hofstede, Slaap vatten, Das Mag Uitgevers 2021

Bregje Hofstede is tien jaar insomnia ervaringsdeskundige. Haar helpen niet alle
adviezen die gegeven worden door deskundigen in reguliere en alternatieve zorg.
Uiteindelijk helpt haar het veranderen van omgevingsfactoren, de context, bij haar
een verhuizing naar het platteland.

 

‘Ik bied mijn eigen ervaring niet aan als recept maar als illustratie. Mijn
bedoeling is om een denkrichting te openen in een situatie waaruit misschien geen
uitweg lijkt te zijn: chronische slapeloosheid.’  (p. 226)

 

Geschreven op: 15 september 2021

Door Wies van der Heijden

Onze laatste nieuwsberichten

Boek uitgelicht: Loeys Dietz

Actrice en kunstenares Nina Goedegebure doet artistiek onderzoek naar het belang van kunst tijdens een ziekteproces. In 2022 bracht zij i.s.m. het...