Scripties geven inzichten in verbetering kwaliteit verpleeghuiszorg

Belangrijk voor goede verpleeghuiszorg zijn persoonsgerichte zorg, autonomie en waardigheid, zo staat ook in het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Analyse van de boeken uit de collectie laat echter zien dat dit ingewikkeld is. Bijvoorbeeld omdat er mismatches zijn tussen zorgverleners, bewoners en hun omgeving; omdat waardigheid verschillende, soms botsende, manieren van zorgverlening betekent; of omdat het voorbereiden op de dood als onderdeel van het leven in het verpleeghuis onderbelicht blijft. Jarinne de Jong en Esther Hoogendoorn schreven hun masterscriptie onder begeleiding van Marjolijn Heerings over kwaliteit van verpleeghuiszorg vanuit de perspectieven van patiënten en naasten. De masterscripties over deze onderwerpen laten zien wat een rijke inzichten de boeken uit de collectie opleveren voor het verbeteren van kwaliteit van zorg. Ook voor de studenten heeft het schrijven tot nieuwe inzichten geleid:

“Door het onderzoeksproces van deze scriptie realiseer ik me hoe belangrijk en waardevol persoonlijke verhalen zijn. Verhalen analyseren had ik nog nooit gedaan; ik had altijd onderzoek gedaan met cijfers en statistieken, maar de rijke informatie in deze boeken gaat zoveel dieper dan getallen. Als onderzoeker voel ik me vereerd om de persoonlijke verhalen te mogen lezen – en tegelijkertijd ook verantwoordelijk om de informatie zo goed mogelijk te gebruiken, uit respect voor de schrijvers.  In mijn scriptie lag de focus op doodgaan in verpleeghuiszorg. Dit was eerst een ver-van-mijn-bedshow, maar door het lezen van de verhalen ben ik meer bewust geworden van de (soms schrijnende) realiteit. Hoe zou ik zelf willen doodgaan?” Jarinne de Jong

 

Via onderstaande knop kunt u de scripties bekijken.

Scriptie database
Geschreven op: 29 september 2021

Door Nada Akrouh

Onze laatste nieuwsberichten