Uitgelicht: boeken van de maand Oktober

Bijna elke dag verschijnt er wel een ervaringsverhaal van een patiënt of naaste. Elke maand verzamelen we deze verhalen. Hieronder lichten we een paar boeken uit die laatst zijn toegevoegd aan de collectie.

 

Jeffrey Wijnberg, Ik kan weer lachen, Kosmos Uitgevers 2021

In ‘Ik kan weer lachen’ daagt psycholoog Jeffrey Wijnberg de lezer met liefde en humor uit om uit de depressieve put te klimmen. Eén op de vijf mensen krijgt te maken met depressieve klachten en Wijnberg weet als geen ander hoe het is om een depressie door te maken: hij is er zelf twee keer van genezen. Want dit kan – gelukkig!

“Mijn keuze om depressiviteit nadrukkelijk als ziekte te bespreken, heeft een belangrijk reden: hoe meer de patiënt beseft en accepteert dat hij een ziektegeval is, des te groter de kans is dat hij mettertijd opknapt. Maar mijn keuze voor de term ‘ziekte’ heeft ook een nadeel, namelijk dat daarmee de indruk wordt gewekt dat de patiënt niet ander kan zijn dan zijn ziekte uit te zieken” (p.6)

 

Ruud ten Wolde, Ziek gelukkig, Lev. 2021

Ruud heeft het allemaal voor elkaar: een gewilde baan bij de televisie, een mooi huis in Amsterdam, een leuke relatie, twee Instagrammable katten en een fijn sociaal leven. O ja, en hij heeft kanker. Voor de derde keer. Ondanks zijn ziekte weet hij toch geluk te vinden in zijn leven. Hoe doet hij dat?

 

“Het lichaam is een rare machine. Als je iets zelf niet meer kunt bolwerken, dan neemt je lijf het volledig van je over.” (p.14)

 

Bram Bakker, Gevoelsarm, Uitgeverij Lucht 2021

In het laatste jaar dat Bakker als geaccrediteerd psychiater werkzaam was, ontstond ook de behoefte zich veel persoonlijker over de belangrijke thema’s in zijn werk te uiten. Want wat deden de complexe situaties die hij tegenkwam met hem als mens? Welke prijs vroeg de betrokkenheid bij de mensen waar het allemaal om zou moeten draaien en hoe past zijn levensverhaal daarbij? Tientallen verhalen schreef hij over deze worsteling, teksten die nu voor het eerst worden gepubliceerd.

“Maar hoe meer je het gebrek aan levenslust waar zij mee kampen bij jezelf laat binnenkomen, des te lastiger het wordt.” (p.29)

 

 

Barbara van Beukering, 50 Manieren om afscheid te nemen, Unieboek | Het Spectrum 2021

De dood kan niemand ontlopen, maar afscheid nemen van het leven kan op vele manieren. En hoe je dat doet, maakt nogal wat uit, zo blijkt uit Barbara van Beukerings Volkskrant magazine-rubriek ‘Je kunt het maar één keer doen’. Een bundeling van verdrietige, maar vaak ook heel ontroerende, intieme en troostrijke verhalen kan dan ook niet uitblijven.

“Ik realiseerde me dat de wijze waarop mijn ouders waren overleden van grote invloed is geweest op mijn rouwverwerking.” (p.10)

 

Mirjam Kaijer, Ik ben geen man!, Uitgeverij Lucht 2021

Ik ben geen man! laat zien waarom legio vrouwen nog altijd in medisch niemandsland ronddolen. Dit boek is een pleidooi voor meer persoonlijke geneeskunde en beter wetenschappelijk onderzoek naar man-vrouwverschillen in de zorg. Ik ben geen man! is een aanrader voor elke hulpverlener en een bemoedigend en inspirerend voorbeeld voor vrouwen die in onze gezondheidszorg zijn verdwaald: geef nooit op!

“Als ik in die afgelopen tien jaar voor elke arts die ik heb bezocht honderd euro zou krijgen dan had ik een lange en luxe vakantie met een uitgebreid spa-arrangement inclusief butler kunnen boeken.” (p.19)

Geschreven op: 2 december 2021

Door Wies van der Heijden

Onze laatste nieuwsberichten

Boek uitgelicht: Loeys Dietz

Actrice en kunstenares Nina Goedegebure doet artistiek onderzoek naar het belang van kunst tijdens een ziekteproces. In 2022 bracht zij i.s.m. het...