Biografie over ervaringsdeskundige Fré Dommisse in de maak

Afgelopen maart is het boek ‘Krankzinnigen’ van Fré Dommisse opnieuw uitgegeven. In het boek, dat verscheen in 1929, beschrijft Fré Dommisse haar ervaringen met de psychiatrie. ’Krankzinnigen’ is niet alleen een alom geprezen literair boek, maar het geeft ook veel inzichten in de geschiedenis van de psychiatrie. Daarnaast zag Fré Dommisse het als haar missie om als een soort ervaringsdeskundige begrip te kweken voor mensen met psychiatrische problemen. Het boek, waarvan diverse drukken bestaan, was lange tijd nauwelijks verkrijgbaar. Nu is het alsnog in onze collectie opgenomen.

Het bijzondere verhaal was de aanleiding voor historica Catharina Th. Bakker om onderzoek te doen naar het leven van Fré Dommisse en daarover een biografie te schrijven. De schrijfster is medisch historica en heeft eerder een biografie geschreven. Deze biografie, ‘De lijfarts van de koning’, over de lijfarts van koning Willem I, gaf aanleiding voor een onderzoeksvoorstel over tweehonderd jaar medische missers in Nederland.

Om het leven van Fré Dommisse in beeld te brengen, kan Bakker voor bronnen terecht in het Literatuurmuseum in Den Haag, waar haar nalatenschap ligt opgeborgen. Honderden brieven, manuscripten en ander materiaal. Verder raadpleegt ze enkele ziekenhuisarchieven en vooral ook veel krantenknipsels. Ook heeft ze (achter)nichten van Fré Dommisse gesproken om zo een goed beeld te vormen van Fré en haar familie. Behalve Dommisses missie en haar schrijverschap, komen onderwerpen aan bod als de relatie van Fré met haar levensgezellin, die ze waarschijnlijk tijdens een van haar opnames heeft leren kennen, en haar activiteiten tijdens de Tweede Oorlog. Naar verwachting zal de biografie eind 2024 verschijnen.

Geschreven op: 7 juli 2022

Door Wies van der Heijden

Onze laatste nieuwsberichten

Boek uitgelicht: Loeys Dietz

Actrice en kunstenares Nina Goedegebure doet artistiek onderzoek naar het belang van kunst tijdens een ziekteproces. In 2022 bracht zij i.s.m. het...