Voorbij de wachtlijsten en de wachttijden: Onderzoek naar de veelzijdigheid van wachten

Als het gaat om wachten in de zorg gaat de aandacht vaak uit naar wachtlijsten en wachttijden. Hoewel deze aspecten belangrijk zijn, blijven ervaringen van het wachten door patiënten grotendeels onderbelicht. Voor patiënten behelst wachten namelijk meer dan alleen het wachten op een behandeling of het staan op een wachtlijst. Het is dus goed om de volgende vragen stellen: Op welke manieren ervaren patiënten wachten? En hoe wordt hier vervolgens mee omgegaan?

Deze vragen werpen een intrigerend perspectief op de beleving van het wachten: hoe patiënten het ervaren, welke activiteiten zij ondernemen terwijl de tijd verstrijkt, en wat zij als belangrijk beschouwen in deze periodes. Een van ons lopende onderzoeksprojecten richt zich specifiek op het begrijpen van de veelzijdige aard van het wachten. We bouwen voort op eerder onderzoek naar de ervaringsverhalen van vrouwen met borstkanker.

Hieronder bieden we alvast een inkijkje in het onderwerp aan de hand van enkele opvallende passages uit geanalyseerde boeken, die verschillende manieren van wachten belichten.

 

Kitty Trepels, De vrouw in 20 wachtkamers, Sparkle Auteurs 2022

 

 

 

 

 

‘’Twintig wachtkamers, twintig disciplines, maar verder gaat het goed. Wachtkamers, met een gemiddelde wachttijd van 40 minuten. Hoeveel vakanties zouden dat bij elkaar zijn? Minstens een wereldreis.’’ (Trepels, 2022, p.14)

 

Dorothé Huijsmans, Gelukkig kreeg ik kanker, Brave New Books 2021

 

 

 

‘’Bij mij zat er vijf weken tijd tussen de diagnose en de start van de behandelingen, dat gaf me de kans me te bezinnen op hoe ik wilde omgaan met de kanker die zo plotseling in mijn leven was verschenen.”(Huijsmans, 2021, p.30)

 

Marloes Scheffers, Wie is de held?, Boekscout 2022

 

 

 

 

 

‘’De reis is geweldig, maar tegelijk groeit het besef dat ik niet veel meer doe dan zorgen voor mijn kinderen en wachten op de volgende scan. Ik wacht op de kanker.’’ (Scheffers, 2022, p.109)

 

Bovenstaande citaten laten verschillende manieren zien hoe patiënten wachten. Van het doorlopen van talloze wachtkamers met aanzienlijke wachttijden tot het benutten van de tijd tussen de diagnose en de start van behandelingen om na te denken over de confrontatie met kanker. Het wachten blijft echter niet beperkt tot die specifieke momenten. Het is ook iets wat constant meeloopt met patiënten, gedurende het behandelproces blijft er angst aanwezig waarbij men zorgen heeft over het verloop van het ziekteproces.

Wil jij meedenken over het thema wachten? Of wil je op de hoogte gehouden worden van het onderzoek? Laat dat dan gerust weten via het contactformulier.

 

Geschreven op: 26 juni 2023

Door Nada Akrouh

Onze laatste nieuwsberichten