Leren van gefilmde ervaringsverhalen van mensen die een psychose hebben meegemaakt

[Door Roman Giling]

Een diagnose in het psychotisch spectrum is er een die vandaag de dag nog steeds een vertekend beeld oproept bij veel mensen. Nieuwsberichten over mensen die een psychose meemaken belichten veelal de negatieve en extreme voorbeelden ervan en dragen bij aan het in stand houden van dit vertekende beeld.

De meeste mensen hebben weinig idee van wat het dagelijks leven van iemand met psychotische ervaringen inhoudt. Wat zijn de ervaringen met psychose gevoeligheid? Hoe spelen deze een rol in het dagelijks leven, persoonlijk herstel, vrije tijd, wonen en sociale inclusie? Dit zijn vragen waar ik mij in mijn onderzoek op richt.

Met mijn achtergrond als visueel antropoloog en filmmaker heb ik veel ervaring in het doen van onderzoek met behulp van een camera. Deze aanpak gebruik ik ook in dit project om de ervaringen van mensen die een of meerdere psychoses hebben meegemaakt beter te begrijpen. Ik hoop op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het creëren van meer begrip voor de ervaringen van deze groep. Mijn doel is om samen met de deelnemers van mijn onderzoek een mooie film te maken over hun ervaringen.

Daarnaast werk ik samen met collega’s aan andere manieren om de ervaringen van mensen die een psychose hebben meegemaakt te gebruiken om anderen meer te leren over deze ervaringen. Dat doen we door een module voor de website Praten over gezondheid en voor het kwaliteitsinstrument Als je het ons vraagt te ontwikkelen.

Meer over dit onderzoek is te lezen op: Verhalen over maatschappelijke integratie | Erasmus School of Health Policy & Management | Erasmus University Rotterdam (eur.nl)

Geschreven op: 6 oktober 2023

Door Nihal Cinar

Onze laatste nieuwsberichten

Boek uitgelicht: Loeys Dietz

Actrice en kunstenares Nina Goedegebure doet artistiek onderzoek naar het belang van kunst tijdens een ziekteproces. In 2022 bracht zij i.s.m. het...