Onderzoek onder patienten, naasten en bezoekers over hun beleving en betekenis van schilderijen, beelden, tekeningen en foto’s in het ziekenhuis LUMC.

Om erachter te komen hoe patiënten, hun naasten en bezoekers de kunstuitingen – schilderijen, beelden, foto’s en tekeningen – in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) beleven, willen we graag met hen in gesprek gaan.

  1. Wat valt op bij een schilderij of beeld?
  2. Hoe wordt de kunstuiting beleefd?
  3. Raakt een schilderij of beeld?

Met het praten over de beleving of betekenis van kunst proberen we ook te achterhalen of en hoe de beleving van een schilderij of beelden verschil maakt als men in het ziekenhuis is voor een behandeling, opname of (controle)bezoek. Ook als kunst mensen niet raakt, of als mensen het niet opmerken of als men het saai, confronterend of iets dergelijks vindt, horen we dat graag.

We gebruiken de fenomenologische onderzoeksmethode. Daarmee zoeken we fenomenen die nog verscholen zitten in de ervaringen van – in ons geval – patiënten en hun naasten. Een fenomeen is een subjectieve ervaring van mensen over hoe zij betekenis geven aan de wereld om hen heen. Fenomenologisch onderzoek richt zich op het begrijpen van deze ervaringen vanuit hun perspectief. We zoeken gedeelde ervaringen, dat wil zeggen dat meer mensen die ervaring hebben.  We gaan de diepte-interviews ook fenomenologisch analyseren.

Dit onderzoek loopt tot juni 2024 en wordt mogelijk gemaakt door het LUMC en Leyden Academy. Voor meer informatie neem  dan contact op met Truus Teunissen via teunissen@leydenacademy.nl. https://www.leydenacademy.nl/helende-kunst/ 

 

Categorieën Nieuws

 

Geschreven op: 1 november 2023

Door Nihal Cinar

Onze laatste nieuwsberichten

Boek uitgelicht: Loeys Dietz

Actrice en kunstenares Nina Goedegebure doet artistiek onderzoek naar het belang van kunst tijdens een ziekteproces. In 2022 bracht zij i.s.m. het...