Meet the Professor: samen met kinderen onderzoek doen naar verhalen

De Erasmus Universiteit Rotterdam organiseerde dit jaar de eerste editie van ‘’Meet the Professor’’. Tijdens deze dag gaan professoren op de fiets de stad in om op basisscholen kinderen te laten kennismaken met het werk en onderzoek van een professor. Een mooie kans om kinderen kennis te laten maken met het belang van patiëntervaringsverhalen. Hester van de Bovenkamp en Nada Akrouh bezochten de WOW verbazisschool. 

We gingen met de kinderen in gesprek over het werk aan de universiteit en vertelden over ons werk met de patiëntervaringsverhalen. We deden dat onder andere met enkele patiëntervaringsverhalen  over kinderen met een beperking, geschreven door kinderen of hun ouders. We selecteerden de boeken ‘Fien kan niet goed zien’, ‘Niet zielig: kinderen in het ziekenhuis’ en ‘Brus en zus: samen bijzonder’. Hoofdboodschap uit deze boeken: kinderen met een ziekte of beperking zijn niet zielig, ze hebben iets dat hen uniek maakt en dat vraagt om bepaalde aanpassingen, zowel vanuit henzelf als van de buitenwereld. We bespraken enkele passages uit deze boeken met de klas en vervolgens hebben de kinderen nagedacht over wat ze uniek vinden aan zichzelf. Er was veel variatie: van bewegende oren en haar tot het maken van een spagaat en heel goed zijn in hockey terwijl de ouders er helemaal niks van konden.   

De kinderen zijn ook zelf aan de slag gegaan met onderzoek doen. Ze zijn elkaar gaan interviewen over wat ze wel en niet fijn vonden als ze bij de dokter kwamen. Van de resultaten hebben ze mooie posters gemaakt. Er werden mooie verhalen gedeeld. En daar kwamen relevante lessen uit. Het is bijvoorbeeld heel fijn als dokters aardig zijn, maar het lange wachten in het ziekenhuis terwijl er alleen maar saaie dingen te doen zijn is heel vervelend. Ook waren er praktische tips. Zoals dat als je bloed moet prikken en je dat heel spannend vindt het heel goed werkt als je een boekje krijgt met zoekopdrachtjes. Dan heb je het niet eens meer door als je geprikt wordt. Op de foto’s van de posters zijn nog meer tips te vinden. 

Wij vonden onze eerste editie van “Meet the Professor” hartstikke leuk en leerzaam. Het onderzoek van de kinderen liet ons opnieuw de waarde zien van persoonlijke ervaringen en hoe dit een bron van kennis kan zijn voor de zorg. Bedankt aan alle kinderen die meededen aan de les!

 

Geschreven op: 27 mei 2024

Door Nada Akrouh

Onze laatste nieuwsberichten