14 dagen in mei :afscheid van mijn vader, een man die eigenlijk al zestig jaar dood had moeten zijn.

Op 1 mei 2011 keerde ik van Ecuador terug naar mijn geboorteland om afscheid te nemen van mijn zieke vader. Er volgden twee intensieve weken waarin de dood zich constant om de hoek bevond, maar waarin het leven nog altijd centraal stond – zíjn leven.
Zo´n zestig jaar eerder overleefde mijn vader een zwaar ongeluk, een kogel die ontplofte in zijn hoofd. Met een nieuw gezicht keerde hij terug naar zijn geboorteplaats, een klein dorp in Brabant. Hij vond er alles terug zoals hij het eerder had achtergelaten, maar niemand leek hem nog te herkennen van vroeger. Vanaf het eerste uur was hij echter vastbesloten de oude draad van het leven weer op te pakken: zijn familieleven, zijn vriendschappen, zijn hobby´s, zijn werk, zijn relatie met een meisje dat om de hoek woonde.
In die twee weken in mei 2011 spraken we nog veel over die periode en uiteindelijk vroeg hij me zijn verhaal op te schrijven. Met behulp
van zijn herinneringen – en die van anderen die het destijds van dichtbij meemaakten – oude brieven, agenda´s, medische rapporten,
reconstrueerde ik zijn verleden, weliswaar ingebed in het afscheid dat we uiteindelijk toch van hem moesten nemen.

 

Thema Dood Familieverhoudingen Persoonlijke relaties
Perspectief Overige Patiënt
Auteur Arthur van den Elzen
Uitgever Popo Uitgeverij
ISBN 9789082188202
Jaar 2014
OCLC 878974374 (link naar de bibliotheek)
Publicatie type Boek
Popo Uitgeverij

Contact

Heb jezelf een ervaringsverhaal dat je met ons wilt delen? Mis je een bepaald verhaal of heb je juist een goede tip? Misschien klopt er iets niet op deze pagina?

We stellen feedback van onze bezoekers erg op prijs om samen deze website te laten groeien en uit te bouwen.

Alvast bedankt voor je reactie!