[De relatie (ernstig) astma en bijnierinsufficiëntie]
In 2016 stond ik vol in het leven, mama van vijf prachtige kinderen en echtgenote van een lieve man, Onderwijs- en Onderzoeksmanager bij een van de grootste en mooiste hogescholen in de Randstad, verplegingswetenschapper, promovendus en verder genoot ik van paardrijden en hardlopen. Door het uitblijven van een adequate behandeling van een longontsteking, kwam daar verandering in en belandde ik na een week in het ziekenhuis en had ik hoge doseringen medicatie nodig om te herstellen, waaronder prednison. Het herstel bleef echter uit en mijn longarts verwees mij naar het NAD in Zwitserland. Drie maanden weg van huis en haard, maar alles voor het doel: beter worden en weer met mijn werk aan de slag!
…
Ik hoor u zich afvragen: ‘Wat heeft dit nu met de ziekten van de bijnier en bijnierschors te maken?’ Ik leg het u graag uit, want nog te vaak bemerk ik bij lotgenoten dat men de kennis en kunde mist over de relatie afbouwen van de prednison als medicament bij het behandelen van astma en het herkennen van de symptomen van bijnierschorsinsufficiëntie. Daarnaast bemerk ik dat professionals niet automatisch denken aan het informeren van hun (long)patiënten over de symptomen van bijnierschorsinsufficiëntie en wordt het ook niet altijd herkend, bijvoorbeeld omdat het symptoom vermoeidheid er ook een is, welke bij astma kan horen.
Lees hier verder.
Aandoening Astma Bijnieraandoening bijnierschorsinsufficientie Auteur Diana Kwast-Hoekstra Jaar 2020 Perspectief Patiënt Publicatie type Blogs Thema Herstel Informatief Lotgenoten