Bijna elke dag verschijnt er wel een ervaringsverhaal van een patiënt of naaste. Elke maand verzamelen we deze verhalen. Hieronder lichten we een paar boeken uit die laatst zijn toegevoegd aan de collectie.
Harrie Besselink, Het went nooit zonder jou, Schrijverij Mooi Mens 2022
”Misschien wordt het ooit eens een boek,’ zei ik tegen Marijke, terwijl ze aan het infuus lag en ik mijn dagboek aan het bijwerken was. En waarachtig, het is een boek geworden, over de weg die je samen gaat bewandelen als je de diagnose uitgezaaide longkanker krijgt. Een chronische vorm van onzekerheid en verslagenheid neemt bezit van je.’
“We hebben al een aantal keer meegemaakt dat iemand een partner verliest. Je bent je er absoluut niet van bewust wat voor een leed het met zich meebrengt en wat zich afspeelt in de wereld van iemand die alleen is achtergebleven.” (p.11)
Loiza Lamers & Mirjam Lamers, Loiza, Lev. 2021
Loiza en Mirjam Lamers spelen open kaart over gendertransitie. Rond haar zesde levensjaar deelde Loiza het nieuws met haar ouders: het lichaam waarin zij was geboren paste niet bij haar. Hoe reageer je als ouder wanneer je zoon aangeeft je dochter te zijn? Is het misschien een fase? En welke uitdagingen staan je als transgender persoon te wachten? Om anderen houvast te geven tijdens hun traject delen Loiza en haar moeder Mirjam waar zij met trots én spijt op terugkijken. Geen enkel pad is hetzelfde, maar met onvoorwaardelijke liefde vind je vanzelf de juiste weg.
“Ik weet vanuit mijn ervaringen hoe belangrijk het was dat mijn ouders altijd naar mij hebben geluisterd en wij het tempo eigenlijk samen hebben bepaald.” (p.7)
Karin van Leeuwen, Levend en dood tegelijk, MijnBestseller 2013
Door een zeer ernstig auto-ongeluk waarbij er één dode en vier zwaar gewonden zijn gevallen, liep haar dochter Ley zeer ernstig niet aangeboren hersenletsel op. De onbekende wereld die toen voor Karin openging was een leerzame en heftige ervaring.
Duncan van der Velden, Storm in mijn hoofd, Boekscout 2022
Duncan van der Velden werd als beroepsmilitair in de jaren ’90 meerdere malen uitgezonden naar de bloedige burgeroorlog in Bosnië-Herzegovina. De moeilijke tijd die hij daar had, de verschrikkingen waarvan hij getuige was geweest en het gevoel van totale onmacht kon hij bij terugkomst in Nederland maar moeilijk een plek geven, met jarenlange fysieke problemen tot gevolg. Maar het duurde nog langer voordat het besef kwam dat zijn problemen niet alleen lichamelijk waren, maar veel meer psychologisch. Uiteindelijk kreeg hij meer dan twintig jaar later de hulp die hij zo hard nodig had.
“Hoewel ik toen nog steeds niet het idee had dat er iets anders aan de hand was dan een medische aandoening, ging ik in mijn wanhoop akkoord. Op weg naar huis sloeg de twijfel toe. Een GGZ-kliniek? Ik ben toch niet gek? Maar de arts had gezegd dat ze daar gespecialiseerd waren in mensen zoals ik.” (p.18)
Aaltje van Zweden & Mathieu Pater, De kracht van muziek, Lannoo Campus 2021
Muziek is een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme. In De kracht van muziek gaan de auteurs in op hun eigen ervaringen, inspirerende gevalsbeschrijvingen, recent wetenschappelijk onderzoek en wordt er gekeken naar de unieke eigenschappen van muziek. Daarnaast komen verschillende technieken en werkvormen aan bod. Deze publicatie maakt inzichtelijk hoe muziek ingezet kan worden.
“De muziektherapeute komt op het tumult af. Na een snelle inschatting van de situatie begint zij te zingen en dat doorbreekt tot ieders verbazing de boze bui van Lucas. Lucas is nu in staat om
met volledige aandacht voor haar rustig de trap af te lopen” (p. 13 & 14)